« Inför ESC Finland 2022

Inför ESC Finland 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi Käärijä med bidraget ”Cha Cha Cha” som representerade Finland. Han kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 15 av 15 (dvs. den avslutande akten i startfältet. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 13 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Käärijä?

 

Käärijä, eller Jere Pöyhönen som han egentligen heter, föddes den 21 oktober 1993 i Helsingfors men är uppvuxen i Vanda. Han har alltid hållit på med musiken och de stilar som kännetecknar honom är alltifrån hip-hop till rap rock och elektronisk musik, något man får känna på i hans tävlingsbidrag i UMK. Från början gav han ut musik själv men han är sedan 2017 kontrakterad på ett skivbolag vilket har lett till att han har kunnat ge ut än mer musik och ett debutalbum för ett par år sedan.

Nu väntar ESC-scenen för Käärijä där han ska framföra bidraget ”Cha cha cha”, som han vann UMK-uttagningen i vintras med överlägset. Låten har han gjort tillsammans med Aleksi Nurmi och Johannes Naukkarinen.

Hur valde Finland till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 utsåg Finland sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen UMK 2023.

Precis som ifjol valdes sju låtar ut från en nationell antagning vilka meddelades i mitten av januari. Dagarna därefter släpptes varje bidrags officiella musikvideo (en per dag).

I finalen framfördes alla låtar live och sedan avgjorde internationell juryröstning och nationell tittarröstning vilken låt som skulle vinna. Tittarna hade i vanlig ordning mest att säga till om (75 procent av resultatet).

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Varje år stöter jag på något bidrag som alla verkar älska men som jag inte klarar av att lyssna på. Det slår aldrig fel och i år så är det Finlands bidrag. Jag har noll förståelse för hur detta kan vara spelbolagens främste utmanare till Loreen, jag kan inte ens teoretiskt tänka mig två mer olika musikaliska stycken. Detta låter som en korsning mellan Hatari, Lordi, Conchita Wurst och Netta – med Leif och Billy som sångare. Finsk epa-dunk i grön latex. Nej, jag kan inte förstå det här – detta är dålig musik i dess renaste form för mig. Jag kan verkligen inte se något annat än effektsökeri och en finsk man i mustasch som sjunger något om cha-cha. Tyvärr.


.

”Cha Cha Cha” och ja ännu mer Cha Cha Cha. Ja detta sätter sig på näthinnan, och jag tror detta kommer bli en storfavorit bland Eurovisiontittarna i år. I början gillade jag inte ”Cha Cha Cha” men medan tiden har gått så har den växt och nått upp till topp 10 i min ranking.


.

Vi avslutar semifinal 1 med årets absolut bästa bidrag. Detta är ett rent lyckorus. Ibland behöver musik inte vara svårare än så. Medan vi i Sverige ska överproducera och vara pedanta så går våra grannar i öst motsatt väg. Därför känns det så mycket mer äkta och genuint än Sverige.

Jag måste erkänna att vid första lyssningen undrade jag vad det var jag precis hörde. Och i ärlighetens namn undrar jag det fortfarande. Jag förstår inte ett ord av vad han sjunger, men ändå tilltalar det mig. Det är genialitet paketerat i ren galenskap. Inte konstigt att den är redan min mest spelade låt på Spotify. “Cha Cha Cha” passar till allt. Är jag på gott humör så sätter jag på det för att behålla den goa känslan. Är jag ängslig och nedstämd sätter jag på det för att bli på humör. Extra plus för wrestling i musikvideon!


.

Okej, jag vill börja med att förtydliga att ”Cha cha cha” inte var min personliga favoritlåt i UMK-finalen men när jag såg liveframträdandet och förstod att det här är på något sätt seriös humor som inte förlöjligar någon eller något så har jag börjat uppskatta låten mer och mer. Det är däremot inte min högsta rangordnade låt i sammanhanget men betyget har absolut höjts och ligger stabilt mellan 3 och 4 poäng.


.

Den finska uttagningen hade många bra låtar att välja bland och jag är glad att de valde denna. Du dras med i låten från första sekunderna och blandningen av musikstilar gör den bara mer intressant. Semifinal 1 kommer avslutas med dunder och brak.


.

Åhhh men det här är ju så härligt! Hårdtechno, industrirock, VGM (tv-spelsmusik) och upptempohouse låter som saker man absolut inte ska koka en soppa på, men på något sätt har de lyckats med att få alla dessa stilval att flyta in i varandra. Detta gör alltså Käärijä, som i sin tur kan vara den mest ikoniska karaktär jag ser i år. Hur han lyckas gestalta sig själv som hård tuffing under låtens första halva, i stil med Prodigy/Rammstein (Käärijä är ett stort Rammstein-fan, t o m gaddat deras logga på bröstet), till att byta scenspråk och kanalisera sin egen knasigt glada Verka Serduchka.

Texten är ett genidrag det med. På ytan kan det framstå som en IQ-befriad supartext, men om man likt undertecknad suttit och överanalyserat den kan man faktiskt hitta en lite tyngre underton, om en kille som känner sig så hårt pressad av diverse giftiga mansideal att han dyker i flaskor för att stävja sina inre påfrestningar. Samtidigt kan den glada delen lika väl symbolisera lyckan när man hittar en miljö där man hittat sig själv och utvecklat en inre acceptans av sig själv. Men oavsett om jag överanalyserat låtens tema eller inte så är det här en rejäl käftsmäll till låt som vinner över mig på direkt knockout!


.

Markoolio möter finsk tango? Ja, ungefär så skulle jag sammanfatta det här mästerverket.


.

Ett rejält udda bidrag från våra grannar i öst. Jag fullkomligt älskar detta helgalna bidraget som bjuder på många olika musikstilar och en hel del gnutta charm och finess samt på moderspråket. Det finns tydliga influenser av Rammstein här. Både musikvideon och liveframträdandet är underhållande att se på. Låten handlar om fånig maskulinitet. Jag gillar särskilt sista delen av låten med synten. Detta är en publikfriare och kommer lyfta taket i Liverpool, det har vi sett redan från förfesterna till Eurovision.


.

Det här är en fullkomlig käftsmäll, nä en hole in one, godispåse med allt gott i världen. Jag fuldansar och blir ”bonkers” av den här låten. Skriver under på allt min kollega Lukas skriver. Ett par takter och jag var den eskimå man kunde sälja is till. Musik ska kännas i kroppen och det här känner jag ända ut i fingerspetsarna. Jag skulle kunna leverera alla möjliga klyschor, men kort och gott – en fullträff för mig.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
36,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Ligger man tvåa i speloddsen missar man aldrig finalen, och det känns som att det är upplagt för en finsk jätteframgång i Eurovision i år. Tyvärr. Jag konstaterar bara att det blir ännu ett bidrag i finalen som jag inte förstår mig på.


Finland kommer absolut att ta sig till final.


Jag vill så gärna dansa Cha Cha Cha hela vägen till Helsingfors 2024. Detta kommer gå långt. Tror det vinner tittarrösterna och sedan hänger det på juryn. Får han med sig dem är det årets vinnare vi ser här. Annars definitivt topp 3.Det är inget snack om saken att ”Cha Cha Cha” kommer att lyfta taket på Liverpool Arena den där tisdagskvällen i maj och ta Finland till final. Däremot är jag inte lika säker på att jurygrupperna kommer att frälsa Finland i finalen lika mycket som tittarna gissningsvis kommer att göra, utan det här kan bli som det blev för norska KEiiNO 2019 – i botten hos juryn och i toppen hos tittarna.


Nä, juryn kommer inte att älska denna i finalen men Kärrijä kommer inte att sjunga själv inne på arenan. Publiken kommer vara i extas och ropa ”Cha Cha Cha”! Så glad att Finland är i samma semifinal som Sverige så jag kan rösta på denna.


Käärijä får alltså avsluta semi 1, bästa utgångsläge således. Som om det ens hade behövts! Om det är något land som verkligen fått upp ett stort momentum de senaste åren så är det Finland. Den är redan en av de största fanfavoriterna, och stor tittarfavorit är vad jag kommer förvänta mig, förmodligen en av kandidaterna till segern också. Finalplatsen är bara att spika på!Om Loreen mot förmodan inte skulle vinna i Liverpool så är Käärijä en av de största utmanarna till segern. Finalplatsen är given. Men är rädd för att jurygrupperna kan ställa till det under lördagskvällen.


Finland ligger tvåa på oddsen att vinna Eurovision Song Contest 2023 och de är stora favoriter hos fansen. Om det är någon som kan utmana Sverige och Loreen om segern så är det definitivt Finland. Juryn kanske sänker den något, men tittarna kommer höja den till skyarna. Finland har en seger i bagaget historiskt sett från 2006 när Lordi vann med ”Hard rock halleluja”. Ett bidrag som också stack ut rejält.


Att Finland tar sig till final är det inget snack om. Det är bara frågan om vilken av topplaceringarna Käärijä får. Heja Suomi.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


1 kommentar

  1. Petri skriver:

    Haris får nog dansa till Tammerfors och Nokia Areena nästa år, om Finland vinner😊


 

Kommentera