FINLANDS UTTAGNING. TV-bolaget Yle valde ut Finlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom uttagningen UMK 2023.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

25 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Yle kom även den här gången att välja artist och tävlingsbidrag via UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik), där finalen avgjordes genom att sju bidrag framfördes och därefter fick 25 procent internationell juryröstning (sju tävlande ESC-länder) och 75 procent nationell tittarröstning avgöra resultatet.

Finalen hölls i Logomo i Åbo den 25:e februari 2023 med Samu Haber som programledare. Programmet hölls med publik på plats som denna gång kunde sitta närmare scenen.

 

Så valdes startfältet ut

Mellan den 1:a och 5:e september 2022 tog Yle emot tävlingsbidrag till UMK från intresserade artister och låtskrivare, och därefter fick en jury lyssnat igenom och välja ut totalt sju låtar till startfältet. Bidragen presenterades officiellt den 11:e januari och följande dagar släpps också studioversionerna (en låt per dag) mellan den 12:e och 20:e januari.

 

Kommentering på olika språk

I likhet med fjolårets final erbjöds tittarna följa UMK med kommentering på en mängd olika språk: finska, svenska, engelska, nord- och enaresamiska, ryska, ukrainska och teckenspråk.

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 25:e februari röstades Käärijä med tävlingsbidraget ”Cha Cha Cha” fram till representant för Finland i Eurovision 2023.

 

Finalen

För 12:e året i rad använde sig Yle i Finland av UMK som uttagningsmetod till Eurovision Song Contest. Årets uppställning utgjordes av sju bidrag som hade valts ut från en nationell antagning. Själva sändningen avgjordes lördagen den 25:e februari genom juryröstning och tittarröstning. Som vanligt hade tittarna den största makten att avgöra resultaten (75 procent) och tittarna kunde rösta genom SMS, telefonröstning och via en app.

Sändningen kunde också följas med kommentering på en rad olika språk: finska, svenska, engelska, nord- och enaresamiska, ryska, ukrainska och teckenspråk.

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till respektive låts studioversion.


1. Robin Packalen – Girls Like You
Låtskrivare: Joonas Parkkonen, Robin Packalen, Zoë Moss


2. KUUMAA – Ylivoimainen
Låtskrivare: Aarni Soivio, Johannes Brotherus, Jonas Olsson, Jonttu Luhtavaara


3. Käärijä – Cha Cha Cha
Låtskrivare: Aleksi Nurmi, Johannes Naukkarinen, Jere Pöyhönen, Jukka Sorsa


4. Keira – No Business On The Dancefloor
Låtskrivare: Axel Ehnström, Jason OK, Teemu Brunila


5. Benjamin – Hoida mut
Låtskrivare: Atso Soivio, Benjamin Peltonen, Iivari Suosalo


6. Lxandra – Something To Lose
Låtskrivare: Alexandra Lehti, Amy Kuney, Belinda Huang, Minna Koivisto


7. Portion Boys – Samaa taivasta katsotaan
Låtskrivare: Mikael Forsby, Mikko Tamminen, Raimo Paavola

 

* Vilka var Yles kommentatorer i finalen?

De personer som kommenterade finalen var Mikko Silvennoinen (finska), Johan Lindroos och Eva Frantz (svenska), Jani Kareinen (engelska), Levan Tvaltvadze (ryska), Galyna Sergeyeva (ukrainska), Miguel Peltonen (teckenspråk), Linda Tammela (nordsamiska) och Heli Huovinen (enaresamiska).

 

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Keira – ”No Business On The Dancefloor”
 2. KUUMAA – ”Ylivoimainen”
 3. Lxandra – ”Something To Lose”
 4. Portion Boys – ”Samaa taivasta katsotaan”
 5. Robin Packalen – ”Girls Like You”
 6. Benjamin – ”Hoida mut”
 7. Käärijä – ”Cha Cha Cha”

Kommentar: Väldigt peppig final i Finland får man säga, det är högt tempo och generellt mycket glada låtar som tävlar. I vissa fall kan man dock känna att de inte är särskilt seriösa, utan blir mer pausunderhållning än faktiskt tävlande bidrag – såsom ”Cha cha cha” eller ”Samaa taivasta katsotaan”. Det är underhållande men känns inte seriösa alls. Men annars är det överlag rätt starka låtar, där jag mest faller för ”No business on the dancefloor” med Keira – en snygg modern poplåt med en egen identitet! Det är väldigt ovanligt, men jag får vibbar av Spaniens bidrag ifjol ”SloMo” – fast med finsk touch. Jag tycker det funkar, men allt hänger så klart på hur det blir på scenen.


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Lxandra – ”Something To Lose”
 2. Robin Packalen – ”Girls Like You”
 3. Benjamin – ”Hoida mut”
 4. Keira – ”No Business On The Dancefloor”
 5. Portion Boys – ”Samaa taivasta katsotaan”
 6. Käärijä – ”Cha Cha Cha”
 7. KUUMAA – ”Ylivoimainen”

Kommentar: Jag håller med om att det är en bra final som Finland bjuder på även i år, framförallt är jag imponerad av de musikvideos som har spelats in inför finalen! Det visar att man har ambitioner med programmet och att man inte bara vill göra det enkelt för sig. Det uppskattas. Till själva låtarna då så är jag just nu inget direkt fans till ”Cha cha cha” som det snackas så mycket om inför. Jag tror att det är en låt man måste uppleva live för att ta till sig den helt, då kanske den växer mer. Däremot vill jag påpeka att låten jag har på sistaplats inte på något sätt är dålig utan alla får just nu minst godkänt och vissa mer därtill.


Min topplista

 1. Käärijä – ”Cha Cha Cha”
 2. KUUMAA – ”Ylivoimainen”
 3. Keira – ”No Business On The Dancefloor”
 4. Portion Boys – ”Samaa taivasta katsotaan”
 5. Benjamin – ”Hoida mut”
 6. Robin Packalen – ”Girls Like You”
 7. Lxandra – ”Something To Lose”

Kommentar: Det här är en av de bästa uttagningarna i år. Man kan bara säga ”Wow”! Det går inte ens att bestämma sig för vem som ska vinna. Går bra med alla mina 5 första för de är bra på olika vis men det hade ju varit kul om de skickade ”Cha cha cha”. Det sticker ut av alla bidrag jag hört under hela nationella säsongen och samtidigt som den är udda är den väldigt bra. Hade velat höra publiken sjunga i kör till den…tror det skulle vara häftigt.


Min topplista

 1. Käärijä – ”Cha Cha Cha”
 2. Portion Boys – ”Samaa taivasta katsotaan”
 3. Lxandra – ”Something To Lose”
 4. KUUMAA – ”Ylivoimainen”
 5. Benjamin – ”Hoida mut”
 6. Robin Packalen – ”Girls Like You”
 7. Keira – ”No Business On The Dancefloor”

Kommentar: Jag kan bara sammanfatta denna uttagning med ett ord: WOW! Jag får medge att när jag såg artistlistan första gången trodde jag att den inte skulle se så mycket ut för världen, men när så låtarna kom ut så undrade jag om jag verkligen hörde det jag hörde. Av dessa sju tävlande så har jag fem(!!!) låtar som skulle få ett betyg på minst 4,5 av 5! Kan inte minnas att jag gett ett så högt snittbetyg (eller högt medianbetyg) i någon uttagning sen jag anslöt till panelen. Men det visar nog att de artister som jag satt i topp 5 lyckats få ut väldigt mycket av sin potential här. (Ps. det finns lite rock här också, Käärijä och Portion Boys bjuder på lite god partyrock här). Hatten av till Finland som lyckats gräva fram så pass starkt material, nu får vi hoppas att de väljer rätt också.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Käärijä – ”Cha Cha Cha”
 2. Portion Boys – ”Samaa taivasta katsotaan”
 3. Benjamin – ”Hoida mut”
 4. Keira – ”No Business On The Dancefloor”
 5. KUUMAA – ”Ylivoimainen”
 6. Lxandra – ”Something To Lose”
 7. Robin Packalen – ”Girls Like You”

Kommentar: Vilken härlig final Finland bjuder på i år. Jag tog mig tiden att lyssna in mig ordentligt på bidragen innan jag slutligen bestämde mig för min topplista och jag landar i att jag håller tummarna för den kolossalt häftiga låten ”Cha Cha Cha” med Käärijä som verkar vara en stor förhandsfavorit till segern i den finska nationella finalen. Den är så annorlunda på ett bra sätt och jag tror att om den skulle kunna bli en kandidat till ESC-segern i Liverpool. Utöver den så finns det en rad andra intressanta bidrag som jag gillar.


Min topplista

 1. Käärijä – ”Cha Cha Cha”
 2. KUUMAA – ”Ylivoimainen”
 3. Benjamin – ”Hoida mut”
 4. Keira – ”No Business On The Dancefloor”
 5. Robin Packalen – ”Girls Like You”
 6. Portion Boys – ”Samaa taivasta katsotaan”
 7. Lxandra – ”Something To Lose”

Kommentar: Finlands finalfält – Vilken samling höjdarbidrag! Flertalet av låtarna är sådana jag återkommande lyssnar på, så Finland har verkligen lyckats välja rätt. Det bidrag som verkligen står ut bland dessa och plockar hem full pott är däremot Käärijä med den smittande låten ”Cha cha cha”. Ett bidrag som man inte kan låta bli att spela högt och börja fuldansa till. ”Pinsamma morsan” som kidsen hemma skulle säga! Käärijä är unik, lite småskrämmande och samtidigt fascinerande i sin framtoning. Att låten sen är catchy är ju inte en baksida av myntet. Skulle däremot något av de andra bidragen väljas till att representera Finland blir jag inte ledsen. Detta är Eurovision!

 

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir artisten Käärijä med bidraget ”Cha Cha Cha” som kommer att få representera Finland i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen UMK 2023 (Tävlingen för ny musik) som avgjordes i en direktsändning från Logomo i Åbo den 25:e februari 2023.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Årets uppställning bestod av sju tävlingsbidrag som framfördes varpå internationella jurygrupper och tv-tittarna fick rösta fram en av låtarna till sin gemensamma vinnare. I likhet med fjolåret hade tittarna 75 procent av makten att avgöra resultatet, vilket skedde genom SMS-, telefon- och appröstning.

De länder som var med och röstade som jurygrupper var Storbritannien, Tyskland, Spanien, Sverige, Polen, Australien och Ukraina. Sveriges röster leverades av Cornelia Jakobs (fjolårets Eurovision-representant för Sverige).

Förutom tävlingsbidragen gästades också finalen av Bess (som tävlade föregående år) som uppträdde med sin tidigare UMK-låt ”Ram pam pam” och den nya låten ”Lähtee käsistä” samt så gjorde också Samu Haber ett framträdande strax innan han presenterade tittarnas poäng.

 

Hur röstades det?

Varje röstande jurygrupp delade ut 12 poäng till sin favoritlåt och därefter i fallande skala 10, 8, 6, 4 och 2 poäng till bidragen. Det gjorde att en låt kunde få som mest 84 poäng och som lägst 0 poäng. Jurygrupperna tillsammans gav högst totalpoäng till Käärijä (72 poäng) följt av Lxandra (46 poäng) och Kuumaa (44 poäng). Sist i juryröstningen blev Portion Boys med 28 poäng.

Tittarnas poäng delades ut procentuellt utifrån antalet inkomna röster till respektive bidrag. Även tittarna hade Käärijää som favorit och faktum är att han vann med över 50 procent av rösterna! Totalt fick han 467 poäng mot Portion Boys (tittarnas tvåa) som fick 124 poäng. Sist i tittarnas omröstning blev Lxandra med 24 poäng. Totalt delade tittarna ut 882 poäng.

I och med att Käärijä vunnit tittaromröstningen och juryröstningen så vann han hela finalen med totalt 539 poäng medan Portion Boys blev tvåa och Keira blev trea.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Käärijä – Cha Cha Cha (72 + 467 = 539 p)
 2. Portion Boys – Samaa taivasta katsotaan (28 + 124 = 152 p)
 3. Keira – No Business On The Dancefloor (42 + 91 = 133 p)
 4. Robin Packalen – Girls Like You (28 + 81 = 109 p)
 5. KUUMAA – Ylivoimainen (44 + 63 = 107 p)
 6. Lxandra – Something To Lose (46 + 24 = 70 p)
 7. Benjamin – Hoida mut (34 + 32 = 66 p)

 

Tycker du att Finland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer

 


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag verkar vara den enda personen i världen som inte förstår mig på det vinnande finska bidraget. Jag hör en låt som är i paritet med ”Raggen går” med Elov och Beny, fast på finska. Jag ser en en man i bar överkropp som fuldansar tillsammans med lastpallar och sjunger cha cha cha – så i min värld är detta bland det sämsta som man kan tänka sig. Jag kan verkligen inte förstå vad som är så tilltalande med detta, för jag ser detta som ett plojnummer utan självdistans. Nej, jag fattar verkligen inte det här…


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Nu hade jag förvisso ”Cha Cha Cha” näst sist i min personliga topplista men då vill jag bara förtydliga att det var inte för att jag tycker att låten är dålig utan för att jag hade andra favoriter inför finalen. När nu Käärijä har vunnit och jag har fått se liveframträdandet så ändrar jag mig. Det här känns som ett roligt inslag som inte försöker göra sig lustig över tävlingen eller plocka andra politiska poänger – utan det är bara en härlig låt som framförs av en intressant artist helt enkelt. Och får man mer än halva tittarstödet i ryggen i sin uttagningsfinal så känns det som att det var rätt artist att skicka.

Jag skulle inte alls bli särskilt förvånad om Finland tar hem sin bästa placering sedan Lordi. En utmanare i toppen är det i alla fall!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Ett redan bra startfält och så går min personliga vinnare, tillika storfavoriten och vinner UMK med tennissiffror. Vad finns det mer att säga? Kanske att man kan göra om koreografin lite? Tyckte dansarna tog för stor del av numret, vill se mer av Käärijä själv. Men oavsett vad, Finland är att räkna med i år! Med ett bra startnummer hade det inte vart främmande om man vinner sin semifinal.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera