Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Finland NF 2022

Finland NF 2024 »


FINLANDS UTTAGNING. TV-bolaget Yle har bekräftat Finlands deltagande i Eurovision 2023 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen UMK 2023.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • UMK 2023
  • Uttagningsdatum:
  • Prel. februari 2023
  • Artist:
  • Inte känt
  • Låt:
  • Inte känt
  • Låtskrivare:
  • Inte känt

Yle kommer även den här gången att välja artist och tävlingsbidrag via UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik), och enligt de tävlingsregler som har släppts (se längre ned på sidan) är det sagt att uttagningen kommer att äga rum i februari 2023 med ett antal artister som tävlar med varsitt tävlingsbidrag. Notera dock att datumet är preliminärt och kan komma att justeras till en tidigare eller senare månad.

 

Så väljs startfältet ut

Mellan den 1:a och 5:e september tar Yle emot tävlingsbidrag till UMK från intresserade artister och låtskrivare, och därefter är det upp till en jury att lyssna igenom och välja ut vilka låtar som ska få tävla. Exakt hur många låtar som juryn ska välja ut är inte känt.

Det vi vet är att uttagningen kommer att avgöras av jury- och tittarröstning, men om något tekniskt fel inträffar i tittarröstningen är det juryn som avgör.

 

Regelverket

Reglerna finns att läsa på finska, engelska och svenska. Innan du skickar in är det bra att ta del av hela regelverket, särskilt de punkter som rör upphovsrätt och ersättningar. Nedan är en sammanfattning av de viktigaste punkterna som rör låtskrivarna, bidraget och framträdandet.

 

Låtskrivarna

Vem som helst får skicka in bidrag till UMK, däremot måste minst en person i ett låtskrivarteam inneha finskt medborgarskap och/eller vara permanent bosatt i Finland för att låten ska få vara med och tävla.

— Med vem som helst undantas personer som arbetar för Yle, i alla fall när det kommer till artistdelen.

– Låtskrivaren/na får inte skicka in bidraget till andra nationella uttagningar.

– En huvudsolist får skicka in som mest tre bidrag och det är bara en av dessa tre låtar som ges möjlighet att tas ut i tävlan. Övriga låtskrivare har däremot rätt att delta med fler bidrag.

 

Bidraget

– Bidraget ska uppfylla EBU-kraven som bland annat innebär att låten inte får ha varit offentligt publicerad före den 1:a september 2022 och inte överstiga 3 minuter.

Bidraget ska skickas in i demoversion även om den ska kunna vara i slutversion.

— Om bidraget tas ut i tävlan finns möjlighet att få något extra tid att göra en slutversion om än att den ska vara presenterad för Yle senast 3:e november 2022.

– Den/de som sjunger in demon ska vara den/de artist(er) som förväntas framföra låten i tävlingen.

– Låten får framföras på vilket språk som helst.

– Låttexten får inte innehålla politiska, kommersiella och religiösa budskap. Svordomar är heller inte tillåtna.

 

Framträdandet i UMK

Lägsta deltagarålder är 16 år och detta ska senast vara fyllt den 1:a maj 2023. Det finns ingen övre åldersgräns. Notera att åldersgränsen gäller bara tävlande artist och inte låtskrivarna.

– Huvudsångaren och/eller minst en av huvudsångarna på scenen måste inneha finskt medborgarskap och/eller vara permanent bosatt i Finland för att få tävla.

– Mellan 1-6 personer får deltaga på scenen (räknat per framträdande).

– Alla som medverkar vid ett bidrags scenframträdande förväntas delta vid alla de repetitioner och sändningar som Yle anordnar under tävlingstiden.

 

Eurovisionen

– Vinnaren i finalen i UMK 2023 förväntas bli den artist/grupp som representerar Finland vid Eurovision Song Contest 2023.

 

Övrigt

Avslutningsvis ska vi påpeka att Yle äger rätten till programmet och varumärket UMK samt programmets regler. Det innefattar att de dels har rätt att justera reglerna när och hur mycket de själva vill och de har även rätten att diskvalificera alla som bryter mot tävlingsreglerna. De äger också rättigheterna att få nyttja allt tävlingsmaterial under obegränsad tid och kanal. Om du har några frågor om reglerna kan du mejla dessa till umk@yle.fi

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen