Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Finland NF 2022

Finland NF 2024 »


FINLANDS UTTAGNING. TV-bolaget Yle har bekräftat Finlands deltagande i Eurovision 2023 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen UMK 2023.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

25 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »


 


Yle kommer även den här gången att välja artist och tävlingsbidrag via UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik), där finalen kommer att utgöras av sju artister som tävlar med varsitt tävlingsbidrag.

Finalen är planerad att äga rum i Logomo i Åbo den 25 februari 2023. I likhet med föregående års uttagning planeras det även att hållas ett After Party efter finalen. Ifjol blev dock den tillställningen inställd p.g.a. coronapandemin men den här gången hoppas arrangörerna att det ska kunna genomföras. UMK kunde däremot ha publik på plats då vilket man även planerar att ha den här gången. Programledare för sändningen blir Samu Haber.

 

Så valdes startfältet ut

Mellan den 1:a och 5:e september 2022 tog Yle emot tävlingsbidrag till UMK från intresserade artister och låtskrivare, och därefter fick en jury lyssnat igenom och välja ut totalt sju låtar till startfältet. Bidragen presenterades officiellt den 11:e januari och följande dagar släpps också studioversionerna (en låt per dag) mellan den 12:e och 20:e januari.

Det vi vet är att uttagningen kommer att avgöras av jury- och tittarröstning, men om något tekniskt fel inträffar i tittarröstningen är det juryn som avgör.

 

Kommentering på olika språk

I likhet med fjolårets final erbjuder Yle tittarna att kunna följa UMK med kommentering på en mängd olika språk. Förutom att man erbjuder finska, svenska och engelska kommentatorer kommer sändningen också att kommenteras på nord- och enaresamiska, ryska, ukrainska och teckenspråk.

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 25:e februari utses den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Finland i Eurovision 2023.

 

Finalen

För 12:e året i rad kommer Finland att använda sig av UMK som uttagningsmetod till Eurovision Song Contest. Årets uppställning utgörs av sju bidrag som har valts ut från en nationell antagning vilka kommer att tävla om att få representera Finland i ESC 2023 i maj. Finalen hålls lördagen den 25:e februari och avgörs genom juryröstning och tittarröstning. Som vanligt har tittarna den största makten att avgöra resultaten.

Även i år erbjuder Yle tittarna att följa finalen med kommentering. De språk som det kommenteras på är finska, svenska, engelska, nord- och enaresamiska, ryska, ukrainska och teckenspråk.

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-25

 • Tid:
 • 20.00 CET

 • Programledare:
 • Samu Haber

 • Plats:
 • Logomo, Åbo

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream*:
 • Yle (huvudsändning utan kommentator) – Länk
 • – Med finsk kommentator
 • – Med svenska kommentatorer
 • – Med engelsk kommentator
 • – Med rysk kommentator
 • – Med ukrainsk kommentator
 • – Med nordsamisk kommentator
 • – Med enaresamisk kommentator
 • – Med teckenspråkskommentator

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till respektive låts studioversion.


Benjamin – Hoida mut
Låtskrivare: Atso Soivio, Benjamin Peltonen, Iivari Suosalo


Käärijä – Cha Cha Cha
Låtskrivare: Aleksi Nurmi, Johannes Naukkarinen, Jere Pöyhönen, Jukka Sorsa


Keira – No Business On The Dancefloor
Låtskrivare: Axel Ehnström, Jason OK, Teemu Brunila


KUUMAA – Ylivoimainen
Låtskrivare: Aarni Soivio, Johannes Brotherus, Jonas Olsson, Jonttu Luhtavaara


Lxandra – Something To Lose
Låtskrivare: Alexandra Lehti, Amy Kuney, Belinda Huang, Minna Koivisto


Portion Boys – Samaa taivasta katsotaan
Låtskrivare: Mikael Forsby, Mikko Tamminen, Raimo Paavola


Robin Packalen – Girls Like You
Låtskrivare: Joonas Parkkonen, Robin Packalen, Zoë Moss

 

* Vilka är Yles kommentatorer i finalen?

De personer som kommenterar finalen på de olika språken från Yle är Mikko Silvennoinen (finska), Johan Lindroos och Eva Frantz (svenska), Jani Kareinen (engelska), Levan Tvaltvadze (ryska), Galyna Sergeyeva (ukrainska), Miguel Peltonen (teckenspråk), Linda Tammela (nordsamiska) och Heli Huovinen (enaresamiska).

 

 

Så här tycker vi


Min topplista

 1. Lxandra – ”Something To Lose”
 2. Robin Packalen – ”Girls Like You”
 3. Benjamin – ”Hoida mut”
 4. Keira – ”No Business On The Dancefloor”
 5. Portion Boys – ”Samaa taivasta katsotaan”
 6. Käärijä – ”Cha Cha Cha”
 7. KUUMAA – ”Ylivoimainen”

Kommentar: Jag håller med om att det är en bra final som Finland bjuder på även i år, framförallt är jag imponerad av de musikvideos som har spelats in inför finalen! Det visar att man har ambitioner med programmet och att man inte bara vill göra det enkelt för sig. Det uppskattas. Till själva låtarna då så är jag just nu inget direkt fans till ”Cha cha cha” som det snackas så mycket om inför. Jag tror att det är en låt man måste uppleva live för att ta till sig den helt, då kanske den växer mer. Däremot vill jag påpeka att låten jag har på sistaplats inte på något sätt är dålig utan alla får just nu minst godkänt och vissa mer därtill.


Min topplista

 1. Käärijä – ”Cha Cha Cha”
 2. Portion Boys – ”Samaa taivasta katsotaan”
 3. Lxandra – ”Something To Lose”
 4. KUUMAA – ”Ylivoimainen”
 5. Benjamin – ”Hoida mut”
 6. Robin Packalen – ”Girls Like You”
 7. Keira – ”No Business On The Dancefloor”

Kommentar: Jag kan bara sammanfatta denna uttagning med ett ord: WOW! Jag får medge att när jag såg artistlistan första gången trodde jag att den inte skulle se så mycket ut för världen, men när så låtarna kom ut så undrade jag om jag verkligen hörde det jag hörde. Av dessa sju tävlande så har jag fem(!!!) låtar som skulle få ett betyg på minst 4,5 av 5! Kan inte minnas att jag gett ett så högt snittbetyg (eller högt medianbetyg) i någon uttagning sen jag anslöt till panelen. Men det visar nog att de artister som jag satt i topp 5 lyckats få ut väldigt mycket av sin potential här. (Ps. det finns lite rock här också, Käärijä och Portion Boys bjuder på lite god partyrock här). Hatten av till Finland som lyckats gräva fram så pass starkt material, nu får vi hoppas att de väljer rätt också.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen