« Inför ESC Israel 2022

Inför ESC Israel 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi Noa Kirel med bidraget ”Unicorn” som representerade Israel. Hon kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 9 av 15. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 23 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Noa Kirel?

 

Noa Kirel föddes den 10:e april 2001 i Ra’anana i Israel där hon växte upp med sina föräldrar och två syskon. Den musikaliska karriären inleddes i en dokumentärserie även om det var när hon började lägga ut låtar på YouTube som snabbt fick spridning och musiken kom bland annat att spelas i radio. Förutom musiken började hon också att jobba som programledare och medverkade även i en TV-serie. Hon har dessutom medverkat i en spelfilm.

När det nya decenniet 2020-talet började gjorde Noa sin militärtjänstgöring samt fick ett skivkontrakt där hon också inledde en internationell musikkarriär. Efter att militärtjänstgöringen avslutats för ett år sedan blev hon bara månader senare vald av israeliska TV-bolaget KAN att representera Israel vid Eurovision 2023 (ett besked som lämnades redan i juli 2022). Bidraget hon ska tävla med heter ”Unicorn” och den låten har hon gjort tillsammans med trion Doron Medalie, May Sfadia och Yinon Yahel.

Hur valde Israel till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 valde Israel både artist och tävlingsbidrag genom ett internval vilket var till skillnad från året innan då det var en större uttagning för ändamålet.

Faktum var att Israel blev klara med sitt artistval redan i juli 2022 medan tävlingsbidraget släpptes först i slutet av uttagningssäsongen.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är ett av Israels bättre bidrag de senaste åren, och det känns som en potentiell radioplåga. Man lyckas hitta samma sound som ”SloMo” förra året, men samtidigt är det inte riktigt uppe i den nivån. Det skulle behövas mer tryck i låten – mer attityd och tempo för att verkligen nå ut. Just nu känns det istället som att man fastnar och försöker låta lite modern. Kanske kommer man satsa mycket på ett snyggt scennummer, vilket säkert kan hjälpa dem att nå en lite högre placering. Men låten är, i mina öron, ändå ganska lam och uddlös. Detta hade kunnat göras lite bättre faktiskt.


.

Vad tycker jag om Israels ”Unicorn”? Jag gillar låten och tror att scenframträdandet kommer blir stort och mäktigt. And: Yes, we wanna see you dance!


.

När man tänker på det så har nog Israel de perfekta ingredienserna för en topplacering i årets tävling. En riktigt bra poplåt som är grymt producerad, potential för ett snyggt scennummer i kombination med en riktigt snygg och duktig sångerska. Den bombastiska inledningen med stråkarna fångar ens uppmärksamhet direkt. Låten har dessutom ett dansnummer som låter bra rent musikaliskt med lite etnorytmer. Som sagt, receptet är nästan färdigt. Man behöver bara en låttext. Och det är då det händer. Man sjunger om enhörningar. “The power of the unicorn”. Och vips har man oavsiktligt skapat det mest oseriösa och komiska bidraget i år. När Noa dessutom har en “move” då hon placerar handen på pannan för att symbolisera en enhörning ryser det i kroppen. Samtidigt som jag vrider mig av skratt. Ni hade en genuin vinnarkandidat Israel, sen skrev ni texten. Jag kan inte ta det på allvar.


.

Det är svårt att uttala sig om hur den här musikvideon som Israel har skickat kommer att överföras till ett liveframträdande. Jag tror knappast man kommer att hinna med alla klädbyten och kunna sätta orkestern uppochned i taket. Men bortsett från det är det här en ganska bra låt som jag tror kommer att kunna göra bra ifrån sig resultatmässigt. Själv gillar jag låten men det är ingen vinnarfavorit.


.

Ja det här är en av mina favoriter i år även om jag tycker det är lite löjligt att sjunga om enhörningar. Kul, fartfylld och dansvänlig. Kan egentligen inte begära mer av ett bidrag men den ger mig inget känslomässigt. Hon behöver visa den kraften hon sjunger om så blir det hur bra som helst.


.

Danspopdivor råder det knappast brist på i Eurovision, och vi får alltid se åtminstone en varje år, och ofta blir de rosade av majoriteten medan undertecknad själv sitter där och skäms för att jag inte går igång på deras låtar. Nånting som däremot verkar ha blivit allt vanligare, och en del av detta är nog lite grann mitt fel också, är att dessa artister fått utstå mycket mer förakt av sina belackare som nästan kategoriskt skjuter ner dem och deras låtar direkt. Här var jag själv nära på att svepas med i det, innan jag ens hann lyssna på låten. Det var tur att jag höll mig i skinnet, för jag tycker inte att det här är så dåligt som jag annars brukar tycka om låtar i den här genren. Utan det är en hyfsad låt i sitt fack. Det som dock blir lite tokigt är att låten vid slutet får för sig att byta identitet helt till hurtig cheerleader-marsch. Kändes inte helt genomtänkt, här borde man för ovanlighetens skull ha hållit sig till det enkla, för detta blev mycket mer ostrukturerat än vad det behövde vara.


.

När jag hörde den här låten första gången blev jag helt perplex och tänkte vad sjutton är det här? Hur i hela friden kan den här låten ligga så bra till hos spelbolagen? Efter att ha hört den ytterligare gånger så känner jag att jag klickar snäppet bättre med låten. Anser fortfarande att den är lite för skum för mig, men skulle inte påstå att den är genuint dålig. Skulle även kunna ge låten ett högre betyg men ger ändå bara 1 poäng för att min bitmoji symboliserar min reaktion när jag hör den.


.

Israel var först med att presentera sin artist till årets tävling, vilket gjordes redan förra sommaren. Själva låten var dock en av de sista bidragen som offentliggjordes. Det är en poplåt om att släppa lös sin inre kvinnliga styrka. Årets israeliska ESC-bidrag får godkänt av mig. Det hör inte till mina favoriter i år, men det har potential att växa till sig. Trots ett skönt beat, känns den aningen rörig. Det ska hur som helst bli spännande att se hur Noas framträdande på ESC-scenen kommer att se ut. Dansant lär det bli.


.

Israels bidrag är upptempo, catchy, sexigt och lätt att ta till sig, men låtens titel är något så oerhört juvenilt att det stör mig. Varför man ger en låt textraden ”power of the unicorn” gör mig förvirrad och frågande till vad man vill med det här annat än att förföra tittarna med graciösa kroppsrörelser när Noa Kirel slingrar sig på golvet.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
24 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Lam och uddlös är ju en sak, men jag är säker på att detta bidrag kommer liva upp startfältet betydligt. Bidraget ligger hyfsat till i oddsen och jag har svårt att se att man skulle misslyckas med att nå finalen. Tvärtom är detta säkert ett topp-10 bidrag, även om jag kanske inte riktigt känner att de förtjänar det i nuläget. Men det finns alltid en plats för denna typ av låtar i toppen – även om jag kanske hellre ser att Storbritannien tar den platsen istället.


Israel gissar jag är en av de säkra finalisterna i denna semifinal.


Hur fånigt jag än tycker detta är så tror jag det går hem i stugorna. Folk kommer nog se förbi enhörningen och rösta på detta ändå. En topp 10 placering är fullt realistisk.Senast Storbritannien var värd för Eurovision (för 25 år sedan) vann Israel tävlingen och frågan är om det ska bli något liknande i år. Just nu tror jag inte det men jag är 100 procent säker på att Noa Kirel i alla fall tar Israel till final.


Det enda som skulle kunna sabba det här är att de förvandlar låten till ett spektakel på scen men Israel är proffsiga så det borde vi kunna undvika. Detta bidrag hör verkligen hemma i finalen.


Den här lär säkert ta sig vidare, och inte bara för att den har sin publik. Det känns som en låt som har potential att få ett galet scennummer, och det kommer folk ta till sig. Dessutom är Noa Kirel en stor stjärna som förmodligen kommer visa star quality när det väl gäller.Som sagt så ligger Israel mycket bra till hos spelbolagen. De går utan tvekan till final. Om de sedan slutar på vänster- eller högersidan av poängtavlan låter jag vara osagt.


Israel missade final-avancemang ifjol. Det tror jag inte man gör i år. Enligt oddsen pekar det mesta på att Israel tar sig enkelt vidare till final. Väl där har jag inga höga förhoppningar om att de kommer vara med i någon toppstrid, utan det blir en placering i mitten eller i bottenskiktet.


Antingen förförs man av framträdandet eller så är man lika förvirrad som jag och inte riktigt vet hur man ska placera detta nummer.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera