« Inför ESC Schweiz 2022

Inför ESC Schweiz 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi Remo Forrer med bidraget ”Watergun” som representerade Schweiz. Han kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 8 av 15. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 3 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Remo Forrer?

 

Remo Forrer är 21-årig sångare från Hemberg i Schweiz (född 8:e september 2001). Han blev känd i hemlandet när han för tre år sedan deltog och vann i Schweiz version av The Voice och sedan dess har han aktivt gett ut musik. En av hans mest spelade låtar just nu är hans version av låten Home som han framförde i The Voice och i Eurovision 2023 som han ska tävla i nu blir det med låten ”Watergun”. Bidraget har skapats av Argyle Singh, Ashley Hicklin och Mikolaj Trybulec.

Hur valde Schweiz till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 valde Schweiz både artist och tävlingsbidrag genom ett internval.

Samlingsbolaget SRG SSR valde att fortsätta med den modell man hade haft sedan 2019 med att låta en expertjury och en inbjuden publikpanel vara med och rösta fram en vinnare bland olika inskickade bidrag.

Efter olika röstningsomgångar korades slutligen en vinnare som blev officiellt presenterad i mitten av februari. Två veckor senare släpptes också tävlingsbidraget.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Schweiz känns inte särskilt farliga i år – trots att man fortsätter köra i ungefär samma spår som man gjort de senaste åren. Man har ju tidigare lyckats komma med ganska slagkraftiga ballader i ”Arcade”-stuk som funkat ganska bra i ESC, och även årets bidrag känns som att det är mycket inspirerat av Duncan Laurence. Det blir mäktigt och gripande, det måste erkännas. Men samtidigt så känns det inte särskilt potent längre. Vi har hört det här nu, vi kan detta och vet hur det låter. Det känns gjort och omodernt – och det brukar inte vara särskilt bra. Istället känner jag att det hamnar i skymundan nu, det blir lite mellanmjölk över det hela. Hade denna låt kommit för 4-5 år sedan hade det nog känts som en utmanare till topp-5, men i år är detta bara en fotnot för mig.


.

Schweiz fortsätter skicka dramatiska ballader till Eurovision. Artisten Remo sjunger väldigt bra och har en lysande karriär framför sig.


.

Ännu en fredslåt! Värst vad det var inne. Det är en helt ok ballad. Välsjunget och snyggt producerat. Det är en ballad man kan lyssna på överlag. Jag gillar de små pianotonerna i både början och slutet. Sådana småsaker får mig att reagera.

Även om det är fint så känner jag att jag vill ha något mer. Det saknar det där extra som starka ballader har för att man ska ta det på allvar och som ett hot i tävlingen. I slutändan smälter allt samman och blir bara en låt i mängden. Schweiz har haft några fina placeringar med ballader de senaste åren. Tror inte man når upp till samma nivå i år.


.

Jag tycker om Schweiz’ låt i år, den är fin och välskriven. Fördelen jämfört med fjolårets låt är att den här är mer direkt och sätter sig på en gång, vilket jag också hoppas att Remo kommer att göra när han ska leverera live. En av första semins bättre bidrag.


.

För fjärde året på raken väljer Schweiz att skicka en ballad. Den är vacker, han sjunger bra och han för tankarna till kriget som fortfarande rasar i Ukraina. Känslan jag får av den är en ändlös tragedi med en gnutta hopp om livet. Låter ju inget vidare egentligen att få den känslan, men även i mörkret finns det vackra.


.

Ytterligare en låt som hänger med i årets tema, om krig. Det är däremot betydligt mer tillbakadraget och kanske lite ospännande. Rent musikaliskt finns det inte så mycket att klaga på och Remo sjunger bra. Men den där uddlösheten gör ju sig påmind och man får inte direkt nån feeling. Kanske kan det också bero på att man inte fått se Remo framföra den här låten live än, vilket ofta är ett gissel när länder väljer internt. Därav vet vi inte om han verkligen menar det han sjunger eller om han bara gör detta på rutin.


.

Schweiz bjuder i vanlig ordning på ett bidrag i toppklass. Detta år bjuds vi på en finstämd, men ändå mäktig ballad med ett vackert budskap. Tycker att Remo framför budskapet på ett tämligen så originellt sätt. Kan inte minnas att jag någonsin hört någon sjunga om vattenpistoler i Eurovision. Kan låta lite udda när man bara tar det ur luften, men i sammanhanget är det så extremt klockrent.


.

Efter förra årets finstämda ballad ”Boys Do Cry” med Marius Bear som slutade på 17:e plats i ESC-finalen, blev det i år ännu en ballad i liknande stil. Till skillnad från Kroatiens så kallade anti-krigslåt, så är det här bidraget mer allvarsamt, äkta och finstämt med ett starkt fredsbudskap om att vi ska lägga ner våra vapen och inte lära våra unga att våld är lösningen på alla problem. Remo är en fantastiskt begåvad artist och hans sångröst är både stark och vacker. Fina melodislingor, bra verser och refräng och en tilltalande låt. Detta är utan tvekan en av mina personliga favoriter i år. Heja Schweiz!


.

Det här är den typ av bidrag jag faller som en fura för. Lite ”Arcade-esque”, vilken jag höll som etta då det begav sig. Ibland kan det vara något specifikt i en låt som tilltalar lite extra. I det här fallet är det melodin när sångaren sjunger ”we’re standing on a frontline”, som det finns en naken skörhet som slår an en sträng i mig. Sjunga är något som Remo Forrer kan med bravur. Ja, Schweiz har de senaste åren bidragit med mycket duktiga artister där de flesta hamnat högt i min slutliga lista.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
29,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Jag ska säga att jag egentligen inte ser detta i final – men samtidigt är det många låtar i år som är betydligt sämre. Kan Remo dessutom få till en snygg scenshow så kan det säkert plocka tillräckligt mycket poäng för att nå finalen. Men detta är inte ett toppbidrag, så jag kan inte tänka mig annat än en högst medelmåttig placering, typ 16:e-20:e.


Jag tror tyvärr att Schweiz kommer missa finalen precis på gränsen, dvs det här skulle kunna bli semifinalens 11:e plats.


Det vore trevligt om Schweiz gick till final. De har ändå haft bra placeringar med sina ballader de senaste åren. Dock ska sägas att de har varit väldigt juryvänliga. Svårt att tippa denna låt. Någonstans runt finalstrecket lär det hamna. Förutsatt att kroaterna innan dem inte spränger scenen i luften.Jag tror att Schweiz har till skillnad från Nederländerna en betydligt större chans att ta sig in på topp 5 i denna semifinal i och med att låten sätter sig direkt. Sedan handlar det också om hur Remo levererar låten live-on-stage men jag ser framför mig ett stort nummer (kanske som Grekland ifjol) och då borde det funka. Så jag tror att Schweiz får sin fjärde raka finalplats.


Känns som att de kommer få en hel del sympatiröster som är helt onödigt då det är en bra låt, men har han ens en tredjedel av Gjon’s Tears karisma så kommer han gå vidare.


Den första semin är tuff. Det är många rörande överens om. Och det som varit problemet med Schweiz är att de förlitat sig mycket på låtar som juryn uppskattar, men inte tittarna i så värst hög grad. Det fanns tendenser till det redan 2021, och 2022 var det tydligt märkbart. Att man inte ändrar sin mall tror jag kommer bli kostsamt. Speciellt med Kroatien strax innan som gjort ett hårt statement och så försöker Schweiz släta över. Men många runt mig verkar ändå tro på låten, så kanske finns det nånting där som får tittarna att plocka upp telefonen…Trots flera tveksamma resultat under 2010-talet så har Schweiz verkligen tuffat till sig de senaste åren och lyckats gå till final varje år sedan 2019. Jag tror utan tvekan att de kvalificerar sig även för årets final och tror även att de har goda chanser att nå en placering i topp 10.


Schweiz har på senare år gjort det bra i Eurovision och tagit sig till final på samtliga försök sedan 2019. Jag både hoppas och tror att det ska gå vägen även i år.


Beroende på hur bidraget levereras tror jag att Schweiz får en finalplats även om de kanske inte får de högsta betygen. Ibland räcker det ju inte med en bra låt och en bra artist. Är leveransen med hela scenframställningen undermålig kan det falla platt. Det har man sett många gånger tidigare.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera