« Inför ESC Lettland 2022

Inför ESC Lettland 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi gruppen Sudden Lights med bidraget ”Aijā” som representerade Lettland. De kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 4 av 15, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Sudden Lights?

 

Det lettiska indierockbandet Sudden Lights utgörs av kvartetten Andrejs Reinis Zitmanis, Kārlis Matīss Zitmanis, Mārtiņš Matīss Zemītis och Kārlis Vārtiņš som har spelat ihop sedan 2012. Gruppen bildades i Riga av Andrejs Reinis Zitmanis och Mārtiņš Matīss Zemītis som vid den tidpunkten studerade vid samma skola i Lettland.

Tack vare en seger i en musiktävling fick de möjlighet att göra en låt som sedan gavs ut vilket blev låten Tik Savādi och sedan dess har de fortsatt att spela ihop och göra mer musik.

De har också deltagit två gånger i den lettiska Eurovision-uttagningen Supernova. Första gången var år 2018 med bidraget Just Finesom slutade på andra plats (bara två poäng från vinnarlåten) medan de i år fick sin revansch i och med att de vann uttagningen med låten ”Aijā”. Årets låt har gruppen gjort text och musik till själva.

Hur valde Lettland till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 utsåg Lettland sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Supernova 2023 som utgjordes av först en semifinal med 14 tävlingsbidrag där jury- och tittarröstning skickade tio låtar vidare till finalen. Samma upplägg korade sedan vinnaren.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är antagligen årets sämsta bidrag, inte så mycket för att det är dåligt utan för att det bara är helt omöjligt att förstå sig på. Jag skulle tippa att det fanns en konstnärlig ambition med låten, och den framkommer väldigt tydligt i den konstiga musikvideon. Men jag konstaterar att jag inte förstår mig på den, ALLS. Istället blir jag förvirrad och till slut apatisk. Jag tappar fokus och känner mig likgiltig inför det här bidraget. Den tilltalar mig inte överhuvudtaget – och då kan jag bara släppa det och gå vidare. Nästa låt, tack!


.

Lettlands låt i år är härlig att lyssna på men jag tror den kommer försvinna i semifinalen och inte ta sig vidare.


.

Detta är vad du får när du beställer Coldplay på Wish, tillverkat i Lettland. Det är väldigt platt och tråkigt. Det vill vara melankoliskt och mystiskt, men misslyckas till och med där. Denna typen av låtar ska få mig att vilja bli lite nedstämd och ledsen – på ett positivt sätt. Istället undrar jag vad det är som pågår och blir frustrerad. Så vill jag inte känna när jag lyssnar på musik, så jag klickar bort. Det finns en gnutta välvilja och sound som gör att jag inte kan ge det noll. Men det är inte några höga poäng här.


.

Personligen har jag lite svårt att bestämma mig för hur mycket jag gillar låten ”Aijā” eller inte. När jag såg liveframträdandet i Supernova och ser den officiella musikvideon så förstår jag inte riktigt vad gruppen vill få fram med sitt framträdande, utan för mig blir det här bara indiepoprock när det är som mest obegripligt. Så det är varken bra eller dåligt men heller inget som jag kommer ihåg efteråt.


.

Här har ni en ganska medioker mild rocklåt som lätt kan spelas på radio i bakgrunden. Den här sortens musik är väl inte min favorit och gör sig oftast bättre live än på skiva.


.

Här har vi en låt som bara blivit bättre och bättre ju mer jag lyssnat på den. Från att jag först hajat till pga dess oortodoxa bygge, med bytet av tidssignaturer (man hoppar mellan 5/4 till 6/8), till att jag sen lägger märke till den melankoliska ljudvärlden och den svårmodiga texten. Om att växa upp och se hur omvärlden bara känns allt hårdare och hur man kämpar allt mer med att mentalt koppla bort sig när man ska slappna av. Det är en känsla som undertecknad känner igen sig i allt för väl, och jag blir mäkta berörd av låten.


.

När jag först hörde låtens rytm så kändes det som en låt skulle kunna spelas i bakgrunden på gymmet. När sedan refrängen drog igång förstod jag att det var mer en pop/rocklåt. Vet inte om jag är helt såld på det här, men jag är åtminstone glad att de sjunger delar av låten på lettiska.


.

Sudden Lights sjunger vanligtvis på lettiska, men vinnarbidraget ”Aijā” är i huvudsak på engelska med några få rader på lettiska. Låten går i genren indie-poprock och handlar om en förälder som sjunger en vaggvisa till sitt barn för att lugna det från allt ont som händer i vår omvärld. Tempot växlar mellan högt och lågt. Jag blir inte alls berörd utan blir bara uttråkad.


.

Lettlands bidrag är ett jag går igång på med avseende på introt och rytmen i versen. Sen går låten över i en annan rytm och blir en distad svårtillgänglig rock som är lite svår att placera samt som på något sätt gör mig stressad. Musik ska bringa välbehag och tyvärr är det något som detta bidrag inte lyckas med.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
21 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Ganska övertygad om att vi här pratar om sistaplatsen i denna semifinal. Allt annat vore ren sensation.


Som sagt, Lettland får fortsätta att stanna kvar i semifinalerna. Det blir inte final i år heller.


Jag nämner ovan att man vill klicka bort låten när man lyssnar på den. Den lyxen kommer livetittarna inte ha. De kommer få stå ut i årets längsta tre minuter och sen absolut inte rösta på det.Lettland har inte gått till final på många år nu och jag tror att den trenden kommer att hålla i sig, dvs. inget finalavancemang i år heller.


Visst kommer många gilla framträdandet men inte tillräckligt många för att den ska avancera till final.


Tyvärr är jag rädd för att Lettland kommer få det för tufft. Låten har förvisso fått en del support från de mest hängivna fansen, men jag tror inte det kommer räcka. Jag hoppas däremot att jag har fel, och att vi återigen har och göra med en sleeper. Men jag har redan fått ställa in mig på att det här säkert blir en låt många glömmer bort i semin så att den åker ut, men sen kommer alla sakna den i finalen.Rent ut sagt så har det ju gått fullständigt åt skogen varenda år sedan 2009. Med undantag för 2015 & 2016, de enda två gångerna de senaste 14 ÅREN som de faktiskt gått till final. Personligen skulle jag bli glad om Lettland gick vidare. Men med tanke på den mjäkiga låten, utgångsläget och landets blygsamma historik så tror jag tyvärr att Lettland åker ut med huvudet före i år igen.


Lettland har haft det tufft historiskt sett och har inte varit i final sedan år 2016. Man har heller inte varit i närheten att ens kvalificera sig vidare, då man mestadels placerat sig i botten av ESC-semifinalerna år efter år. Jag tror att den trenden håller i sig även i år. Detta bidraget är alldeles för svårt att få grepp om.


Svårbedömt! Tror att poängen inte kommer bli höga alls, men om de gör ett snyggt liveframträdande kan man ändå hämta hem några pluspoäng.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera