« Inför ESC Lettland 2021

Inför ESC Lettland 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Vi presenterar gruppen Citi Zēni med bidraget ”Eat Your Salad” som representerade Lettland i Eurovision 2022. De kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 2 av 17, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Lettlands nationella uttagning.

 

Vem representerade Lettland i Eurovision 2022?

Foto & copyright: Citi Zēni
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Popbandet Citi Zēni skapades på ett låtskrivarcamp i Riga år 2020, vilket gör att de har inte spelat ihop så länge. Men gruppen har varit väldigt flitiga i att skapa musik och har hunnit släppa en rad singlar och ett debutalbum.

Själva gruppen utgörs av sångarna Jānis Pētersons, Dagnis Roziņš (även saxofonist) och Roberts Memmēns (även basist) samt trummisen Toms Kagainis, keybordisten Reinis Višķeris och gitarristen Krišjānis Ozols.

I år tävlade gruppen i Lettlands Supernova-uttagning till Eurovision 2022 och tog sig vidare från semifinalen till final där de vann över bland andra tidigare Eurovision-representanten Aminata. Bidraget som de framför heter “Eat Your Salad ” och är gjord av bandets tre sångare (Jānis, Dagnis och Roberts) samt Jānis Jačmenkins.

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 utsåg Lettland sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Supernova som var tillbaka efter sin paus under 2021. Förberedelserna till uttagningen påbörjades under hösten 2021 med en nationell antagning och i januari meddelades det vilka sammanlagt 16 bidrag som urvalsjuryn hade valt ut. Därefter fick publiken chansen att rösta fram ett 17:e bidrag genom en onlineröstning. De låtar som fanns att välja på hade satts på juryns plats 17-26.

I början av februari anordnades sedan ett semifinalprogram där jury- och tittarröstning skickade tio låtar till final. Bidraget ”First Love” med Miks Dukurs tillkom dock som finalens elfte bidrag i form av joker efter att hans semifinalframträdande haft tekniska problem. Även finalen avgjordes med hjälp av jury- och tittarröstning där bägge parter rangordnade bidragen och den med lägst totalranking vann.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Lettlands tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Lettland kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 


Det här är väl egentligen inte en typ av låt som jag borde gilla, men jag tycker faktiskt att den är rätt skön! Det finns något avslappnat och problemfritt med denna låt om vegetatianism, vilket tilltalar mig. En av de bästa musikvideorna i år hjälper såklart till, för jag är inte säker på att det blir lika bra på scenen i Turin. Men sådana här glädjepiller är sköna avbrott mot de mer allvarsamma bidragen i tävlingen, så hur det än ser ut i Turin kommer nog detta att vara något jag ser fram emot.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Men kommer Europa förstå sig på det här? Nja, det tvivlar jag egentligen på. Nu har den ju ett politiskt budskap som säkert går hem hos många veganer där ute. så man kanske inte ska sortera bort dem. Just därför är det riktigt svårt att säga var de landar, men jag tippar någonstans i mitten i semin?

 


 

Lettlands tur då. Lettland har vunnit tävlingen en gång innan. Kommer dom vinna i år? Tveksamt. Men jag tror att dom kommer till final. Jag blev först förvånad att Citi Zeni vann i Lettland men nu efter många lyssningar så förstår jag varför. Blir väl att äta en eller flera gurkstavar när man lyssnar på deras låt ”Eat Your Salad”.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Vad jag tror om Lettlands chanser i årets Eurovision? Jag tror dem kommer komma till final enkelt men sen kan det gå hur som i finalen.

 


 


För mig är hela denna låten en ”double entendre” och har egentligen inget med veganism att göra. Låten är genuint dålig. Förvisso lite catchig och humoristisk, men inget jag skulle spela i hörlurarna. Jag kommer ge den en poäng för kanske den bästa öppningsfrasen någonsin – ”Instead of meat, I eat veggies and p….”

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Det finns en anledning till att Lettland gång på gång slutar i botten på denna tävling. Detta är ett praktexempel. Bidraget skriker Lettland. Tyvärr åker de hem redan på tisdagen.

 För åtta år sedan bjöd Lettland på kakor och den här gången bjuds det visst på en sallad. Och det är ju inget fel med att äta en sallad, det kan vara gott. Men om man som i det här fallet först öser en sockersliskig dressing ovanpå och därefter kastar in lite könsord * förvisso censurerade * lite omotiverat här och där i låten så blir det vare sig en trevlig stämning eller gott att äta. Det här är alltså en sallad jag undviker och jag hoppas att den bara behöver serveras i 1×3 minuter och inte i 2×3 minuter i årets tävling.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Lettland har kommit sist i fem gånger i semifinaler sedan detta system infördes 2004. Det är rekord. I år tror jag att Lettland kommer att få sin sjätte sistaplats, eller i alla fall hamna i botten.

 


 

Det här hade kunnat vara ett väldigt trevligt bidrag om det inte vore för den idiotiska texten. Betyder inte att jag hatar grönsaker utan jag är helt för ett hälsosamt leverne, men det här känns så himla oseriöst och fjantigt rent ut sagt. Kanske är gruppen väldigt omtyckt i hemlandet annars vet jag inte varför de valde det här bidraget.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Ja, vad ska man säga. Varje år kommer det alltid nåt bidrag som förstör hela tävlingen genom att ta sig till final fast den inte hör hemma där.

 Ibland kan man bara ställa sig frågan hur vissa länder tänker när de väljer ut sin låt. Samma fråga tycker jag passar bra att ställa till Lettland i år. En låt som har som syfte att hamra in budskapet om hur trevligt det är att vara vegetarian, men i ett försök att verka roliga så slänger man in en massa plumpa sexskämt på det. Hur tänkte de? Bestämde de sig för att lägga textförfattarskapet i händerna på Glenn Quagmire (karaktär från Family Guy, reds anm)? Ren skämskudde!
Hela numret andas bara ren desperation från ett land som famlar i mörkret, och jag tror dessvärre att Lettland lär nog bli ännu mer desperata nästa år. Det här går inte!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Denna låt splittrade upp många tyckare i olika läger. De flesta tyckte som jag att detta bara är pinsamt och skämskudde-aktigt, men det finns ändå några som ändå uppade detta som en ”guilty pleasure”. Men jag tror Lettlands finalchanser dog och begravdes när de fick sitt startnummer. Man får packa väskorna på tisdagen och försöka komma på någonting vettigare nästa år. Europa borde väl ha tillräckligt mycket självbevarelsedrift för att inse att det här bara är ett patetiskt försök att chockera lyssnaren och inget annat.

 Budskapet är ju grymt bra. Nu äter ju jag i och för sig gärna kött själv, men jag säger och andra sidan inte nej till en riktigt fin sallad. I övrigt så tycker jag Lettland äntligen lyckats fram en rikitgt bra och catchig låt som verkligen sätter sig. Det här är kanske ingen vinnare i min bok, men det här är definitivt landets bästa chans att kvalificera sig till finalen på flera år.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Som sagt, för en gångs skull så har Lettland chans att nå finalen. Men faktum är att landet bara har kvalificerat sig två gånger sedan år 2009… I en rättvis värld förtjänar Citi Zēni att gå till final, inte bara för låtens budskap utan för att det i grund och botten är en tillräckligt bra låt.

Som sagt, Lettland borde gå till final i år, men p.g.a av landets blygsamma resultat historiskt så är jag osäker.

 Näst på tur hittar vi Lettland som inte har kvalat in till ESC-final sedan år 2016. När man blickar tillbaka på vad för typ av bidrag de skickat de senaste åren förstår man varför. Årets bidrag är allt annat än bra. Ett bidrag som fick snabb spridning på nätet innan de ens hade vunnit den nationella uttagningen. Mycket tack vare den stötande frasen ”Instead of meat, I eat veggies and pussy”. Låten är att betrakta som en 70-tals-disco/soul-låt med vulgär humor, om veganism och aktuell samhällskritik. Nä, jag tilltalas inte alls av detta. Jag blir lite lätt provocerad och tycker inte alls att det är särskilt kul. Det är synd att man skojar bort ett såpass viktigt budskap på det här viset. Sandlådenivå och trams! Man borde ha skickat Aminata (som kom tvåa i den nationella uttagningen) med den kraftfulla balladen ”I’m Letting You Go” istället. Då hade man haft större möjligheter i tävlingen.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag skulle inte bli förvånad om Lettland tar sig till final, då jag tror att tittarna runt om i Europa kommer underhållas av detta bidrag. Men jag både hoppas och tror att juryn har lite mer sans och balans och förpassar detta bidrag från att ta sig vidare från semin.

 


 


Det är en sorg när en låt är funky och medryckande innehåller textrader som bara får en att tänka ”cringe” och man känner rodnad när man sitter och lyssnar bredvid sina barn. Det är ett bidrag som nog kan vara vattendelande, men tror dock att flertalet kan hålla med. Oavsett hur ”veggie” du är och hur inne det är att stryka kött ur kosten, så blir det tyvärr i slutändan inget mer än lite surnad mellanmjölk.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag gissar att Lettland hamnar i komposten och därefter glömd. Det enda man kommer minnas är att man misslyckats, igen!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera