« Inför ESC Ukraina 2022

Inför ESC Ukraina 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi gruppen Tvorchi med bidraget ”Heart of Steel” som representerade Ukraina. I och med att Ukraina vunnit året innan var årets ukrainska tävlingsbidrag direktkvalificerad till finalen, däremot arrangerades tävlingen i (och tillsammans med) Storbritannien och detta för att EBU hade beslutat att det av säkerhetsskäl inte gick att hålla Eurovision på plats i Ukraina. Genom en egen lottning blev gruppens finalstartnummer bestämt till startnummer 19 (av 26).

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Tvorchi?

 

Gruppen Tvorchi utgörs av sångaren Jimoh Augustus Kehinde (född 30:e september 1997 i Nigeria) och keyboardisten Andrii Viktorovych Hutsuliak (född 21:a februari 1996 i Vilkhovets i Ukraina).

De två bildade musikprojektet Tvorchi i början av 2018 och har till dags dato spelat in fyra musikalbum, släppt en rad singlar och spelat på en rad olika festivaler och andra tillställningar. De har också hunnit med att tävla i den ukrainska ESC-uttagningen två gånger. Första gången var år 2020 då de blev fyra i den nationella finalen med bidraget Bonfire och senast 2022 då de vann uttagningen med sitt bidrag ”Heart of Steel” som de har skapat tillsammans. De får alltså representera Ukraina i Eurovision som inte hålls på hemmaplan men tack vare fjolårets stora succé slipper de i alla fall kvala genom semifinalerna!

Hur valde Ukraina till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 utsåg Ukraina sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Vidbir 2023.

Själva finalen utgjordes av tio tävlingsbidrag som hade valts ut efter en nationell antagning och där själva resultatet avgjordes av en tremannajury och tv-tittarna. Av säkerhetsskäl sändes finalen från en tunnelbanestation i Kiev som tillfälligt hade byggts om till scenisk verksamhet.

Produktionen hade även av rättviseskäl låtit en publikomröstning ute vilka tre jurymedlemmar som skulle utgöra juryn. Publiken valde ESC-vinnaren Jamala, Taras Topolya och Julia Sanina.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Ukraina fortsätter leverera riktigt tung modern musik till ESC, och visar att de trots pågående krig inte tappat ångan. Härligt! Detta är snyggt, suggestivt, coolt och hårt – men framförallt är det ett riktigt snyggt scennummer. Jag är nästan inne på att det här är årets bästa låt, men problemet är att den har lite svårt att lyfta. För att vara en vinnarlåt behöver man någon hake, någonting att hänga upp sig på. Just här brister det, vilket gör att jag inte riktigt ser detta som en vinnarlåt – men definitivt en värdig uppföljare på förra årets vinnarlåt. Ukraina visar verkligen att man är att räkna med!


.

Vad tycker jag om Ukraina i år? En låt som håller Eurovision-standard, inte för tråkig att lyssna på eller att hålla i sin topp enligt mig. Jag håller ändå Ukraina i mitten av min lista för det är svårt att placera dem på ”rätt” plats.


.

Ukraina levererar riktigt bra musik i år. Årets låt är hästlängder bättre än låten man vann med förra året. Det är modernt, snyggt och riktigt coolt. Det har en vibe som man rycks med i och även om det vilar ett metaforiskt mörker över låten så kombineras det med ett sound som gör en på gott humör. Lyssna på låten i hörlurar och du lär märka några riktigt spännande ljud-inslag som du förmodligen missat live. Var beredda på ett riktigt häftigt scennummer i Liverpool.


.

Jag är till att börja med väldigt tacksam över att Ukraina inte valde någon av de bidrag som hade en viss politisk vinkel i sin uttagning utan att det blev en modern poplåt som även funkar utanför ESC-bubblan som vann. Även om Tvorchi inte var en av mina förhandsfavoriter i den nationella finalen så har jag med tiden uppskattat låten mer än vad jag gjorde med förra årets vinnarlåt. Jag tycker också att den nya versionen av låten som presenterades i slutet av uttagningssäsongen har höjt låten mer.


.

Det här hade kunnat vara väldigt poppis för 20 år sedan men jag hade antagligen inte diggat den mer då. Den har ett hyfsat skönt gung och stråkarna gör hela låten. Hade de inte inkluderat stråkar så hade den bara fått en etta. Detta är ju inte riktigt den typ av musik man förväntar sig från Ukraina.


.

Första landet ut att välja sin låt var Ukraina med en låt som jag fått värdera om lite med tiden. Först tyckte jag bara att den lät hackig (vilket den förvisso fortfarande är), men det har inte blivit lika mycket av ett störningsmoment för mig längre. Låten har vuxit ganska mycket och vissa sektioner känns som en tröst för själen att lyssna på. Vilket jag är övertygad om att många ukrainare säkert känner att denna låt är. Många av de låtar som fanns med i årets Vidbir (Ukrainas nationella uttagning) hade en väldigt mörk och dyster ljudbild, medan den här inte gräver ner sig lika djupt, utan inger en viss inre styrka och optimism i sitt uttryckssätt.


.

Måste medge att jag gillar atmosfären i låten. Den är så här härligt mörk och lite fascinerande. Men särskilt originellt låter det inte. Spontant känns det här mer som en låt som passar bättre på radion någonstans i bakgrunden snarare än i Eurovision. Men jag är säker på att Ukraina kan lyfta en något subtil låt till något mäktigare med rätt framträdande.


.

Ukrainas Kalush Orchestra vann förra årets tävling, men Storbritannien kommer att stå värd i år på grund av kriget. Vinsten ifjol berodde till stor del på sympatiröster naturligtvis, även om vinnarbidraget ”Stefania” ändå hade en viss originalitet som man kunde motivera dess vinst. Årets ukrainska bidrag är modern Rnb-pop som inte alls sticker ut på samma sätt som föregående ESC-bidrag från Ukraina. Det är ett helt annat sound än vad vi är vana vid att höra. Jag är dessvärre inget större fan av låten, men självklart önskar jag såväl duon och landet allt gott i tävlingen och att kriget snart ska vara ett minne blott.


.

Tunggunget och stråkarna resulterar i att poängen för Ukraina åtminstone blir godkänt. Men, jag gillar egentligen inte att den känns off-beat och att låten inte riktigt tar sig. Den har inget oompf!


 

PANELEN TILLSAMMANS.
29 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar bidraget kommer att hamna i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs före finalsändningen i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi


Som sagt ovan, är helt säker på att detta inte vinner – även om det är väldigt bra. Jag tror dock att vi här iallafall pratar om ett topp-10 bidrag, troligen topp-6. Jag kan inte tänka mig att Ukraina kommer fortsätta få stödröster p.g.a. kriget, men även för egen maskin lär de kunna ta sig till topp-6 utan problem.


Min gissning är de kommer komma på nedre halvan i finalen. Eventuellt kommer i botten 5.


Jag tror sympatiröstandet för Ukraina avtagit rätt mycket jämfört med förra året. Därför kommer det med stor sannolikhet inte bli en andra vinst i rad för landet. Men låten är ändå en Topp 10 låt utan tvekan.Det är självklart att Ukraina kommer topp 10 även i år, däremot tror jag inte att det blir en andra seger i följd. Ukraina gynnas dock av att de har fått ett sent startnummer i finalen och givetvis kommer de att få mycket poäng från både juryerna och tittarna, men jag tror inte det räcker hela vägen till vinst på samma sätt som fjolårets värdland Italien var förra året (de var också i topp 3 i oddsen men föll sedan till sjätte plats totalt sett när poängen trillade in).


Även i år kommer de nog få in många röster, tyvärr pga sympati och juryn kan nog uppskatta den mer än vad jag gör så skulle tro att den hamnar i övre halvan av startfältet.


Ukraina kommer säkert fortsatt få en del sympatipoäng, men frågan är hur långt det kommer räcka. Det kan vara möjligt att många är mätta med att stötta Ukraina. Fjolårets resultat blev snarare ett kvitto på en redan ganska dämpad och ljummen upplaga. Men Ukraina är ju annars jättar i denna tävling som man aldrig ska räkna bort, även om de sen underpresterat de gånger där man varit färdigt kvalificerade i finalen som regerande mästare. Är dock övertygad om att publiken kommer ösa mycket applåder när de går upp på scen och låten kommer igång.Nej jag tror inte Ukraina vinner två år i rad. Kalush Orchestra vann ju visserligen många sympatiröster förra året, men Stefania var också en låt med bättre genomslag gentemot Heart of Steel. Jag tror på en hög placering för Ukraina i år, men inte på någon vinst.


Jag tror absolut att Ukraina kommer fortsätta få en bra slutplacering, även om jag inte tror att man kommer vara inblandade i den absoluta toppstriden om segern. Någonstans inom topp 10 känns ändå rimligt. De kommer garanterat att leverera ett snyggt scenframträdande i sedvanlig ordning.


Sympatiröstning kan mycket väl lyfta Ukraina igen, men förra året tror jag plattformen för detta var mycket större. Sen så tyckte JAG verkligen om ”Stefania” medan det här inte alls är något jag går igång på och den gissningen tror jag är likadan för många andra också.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera