« Inför ESC Norge 2022

Inför ESC Norge 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi Alessandra med bidraget ”Queen of Kings” som representerade Norge. Hon kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 1 av 15. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 20 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Alessandra?

 

Alessandra Watle Mele är en 20-årig artist och låtskrivare med rötter i Italien och Norge, numera bosatt i Lillehammer. Hon föddes i Pietra Ligure i Italien den 5:e september 2002 och växte upp i Cisano sul Neva.

Som barn gillade hon att sjunga och dansa och som 6-åring deltog hon i sin första musiktävling som hon vann efter att ha framfört “Dancing queen” av ABBA. Efter att ha gått ut skolan flyttade hon till Norge där hon studerade vid LIMPI som är en musikutbildning i Lillehammer. 2022 tävlade Alessandra i norska X Factor och i år ställde hon upp i Norsk Melodi Grand Prix med bidraget “Queen of Kings” som tog henne direkt till final där hon sedan vann både juryns och tittarnas röster. Hon får därmed representera Norge i Eurovision 2023!

Tävlingsbidraget har hon gjort tillsammans med Henning Olerud, Linda Dale och Stanley Ferdinandez.

Hur valde Norge till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 utsåg Norge sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Norsk MGP 2023, som detta år hade genomgått ganska många förändringar. Bland annat hade antalet heats minskat från fem till tre, inga bidrag fick längre någon förtur till finalen och i alla sändningar kunde varje tittare bara rösta på en låt vardera.

I övrigt tävlade 21 bidrag fördelade på sju à tre heats där de tre bidrag i varje program fick flest röster röstades vidare till finalen. Vinnaren korades sedan i en enda omgång som avgjordes av tio internationella jurygrupper och tittarröstning, vilket också var nytt då NRK slopade att rösta bidrag vidare till flera omgångar.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Jag är helt uppriktigt väldigt tudelad vad gäller årets norska bidrag. Å ena sidan är det en glad upptempolåt i ett startfält som annars är ganska stumt. Å andra sidan är detta 00-tals retro, sunktechno som kördes på högstadiediscon när det begav sig för 20 år sedan. Allt som fattas är de remixade babyrösterna! Men hur detta kunde bli så populärt 2023 vet inte jag, tvärtom förvandlas jag till en fågelholk av förvåning när jag ser hur bra till Norge ligger i oddsen i år. Den mycket skumma och brutalt överproducerade musikvideon hjälper mig inte här – vad är detta för musik egentligen? Men okej, jag inser att den är rätt hurtig och engagerande och den bryter väldigt bra med resten av startfältet, det är helt enkelt en riktig energiinjektion! Och när jag nu dessutom hört ”metal-coverversionen” av Christian Cartenì (googla!) på låten så inser jag att den faktiskt egentligen är riktigt bra – synd bara att den inte framförs som en metallåt. Annars hade vi garanterat haft en vinnare här!


.

Norge har i år skickat en riktigt bra poplåt med inspiration av Norden! Jag tror att Norge kommer ta sig till final enkelt i år och jag älskar att de ska öppna hela Eurovision.


.

Norge har genuint varit ett av mina favoritländer de senaste åren. De har inte brytt sig om vad andra tycker, de har kört sitt race och det har gått bra oavsett. Rybak lärde oss skriva en låt. Keiino var det mest absurda bidraget och jojken var komisk, men folk älskade det ändå. TIX föll från himlen som en ängel och förgyllde vår värld. Till sist kom Subwoolfer från yttre rymden och räddade Eurovision 2022. Ett av de mest briljanta bidragen någonsin. Jag står för det.

Kommer norrmännen fortsätta på samma bana i år, eller ska man skicka något “seriöst”? Jag landar någonstans mittemellan i den frågan. Jag tror låten vill ta sig själv på allvar, men det är ändå Norge vi pratar om – inget är allvarligt där. Har ni hört språket liksom? Låten är lite nordisk och mystisk, samtidigt som man får vibbar av både vikingar och pirater på samma gång. Det är inte många som klarar det. I allt detta så dunkar det en stenhård baslinje som man inte kan missa. Har du tillräckligt högt ljud och bra högtalare så lär du nog få arytmi. Så summa summarum, den norska andan finns kvar. Även om artisten vill få det att verka vara en allvarlig feministlåt, så är det egentligen en utdaterad poplåt med en skön vibe och Norge kommer lyckas igen. För att det är kul, det är oseriöst och underbart norskt.


.

Efter två år av besvikelser från Norge i form av fallna änglar eller Bananer i pyjamas-hysteriker kunde jag aldrig drömma om att Norsk MGP-finalen i år skulle stå mellan två av mina favoritartister i startfältet – Ulrikke och Alessandra. Bägge två gav jag 5 poäng till inför den norska finalen och således hade jag blivit nöjd med vilket val som helst. Nu vann Alessandra och i efterhand tror jag det var det bästa valet faktiskt (även om Ulrikke var min etta). Med det valet är jag övertygad om att Norge – äntligen – kan utmana om segern i Liverpool. Det här är hur bra som helst! Heja Norge och Alessandra!


.

Vi rivstartar första semifinalen med en härlig låt från grannlandet. Första gången jag hörde den så älskade jag den. Med tanke på det så kommer många bli imponerade vid första lyssningen. Vi som redan lyssnat på den i några månader kan uppleva att den har svalnat något. Har inte sett liveframträdandet då jag föredrar att göra det första gången på själva dagen men har hört att hon är grym.


.

En lite udda låt att inleda årets ESC med, kunde man först antyda. Men när jag lyssnar på låten igen så förstår jag desto bättre varför producenterna sätter Alessandra först. Hennes så kallade ”krigarpop” fungerar som ett intro till hela tävlingen. Tävlingen kommer igång på allvar och publiken kommer gå loss på det, är min starka övertygelse. Jag kan medge att jag personligen hade lite svårt att få grepp om denna låt. Lite mycket ”gymmusik möter Nightwish”, men som sagt, som inledande låt funkar den bra. Det blir en fullt godkänd trea.


.

Tycker det är en mäktig låt norrmännen hittat i år. Skulle också vilja påstå att det var den bästa låten att inleda årets tävling, så ett stort plus till produktionen för det. I övrigt tycker jag att Alessandra levererar låten bra och att hon verkligen visar var skåpet skall stå. Man får så att säga ett väldigt mäktigt helhetsintryck.


.

Vårt kära grannland Norge med Alessandra Mele får äran att inleda hela Eurovision Song Contest 2023 och gör det med partyrökaren ”Queen of Kings”. En riktig kamplåt med mycket girlpower. Det är en EDM-technopoplåt som påminner väldigt mycket om Klara Hammarströms ”Run to the Hills”, fast en bättre version om ni frågar mig. Låten handlar om att våga vara sig själv och att man blir starkare efter jobbiga perioder i livet. Scenframträdandet från MGP var snyggt och energifyllt och jag förväntar mig ett minst lika storslaget och kraftfullt sådant i Liverpool också.


.

Att Norge får starta tävlingen med detta bidrag kommer få arenan i gungning. Sången är lite opolerad, men Alessandra kommer garanterat göra bidraget rättvisa i nordisk Beyoncé-anda. Norge får höga poäng från mig pga att det känns starkt, pampigt, lite ”jag-är-tamejsjutton-här-för-att-stanna”-kaxigt och med självförtroende kommer man långt.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
37 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Första bidrag ut i första semin – tufft läge! Samtidigt är det ett riktigt bra bidrag att börja med, en riktig rivstart! Norge tippas ju nå ända upp till topp-5 i år, vilket jag fortfarande har svårt att svälja. Men oavsett vad jag tycker så tror jag att mycket hänger på hur hon får till scennumret – hon kan ibland kännas lite svajig på scenen, så självförtroendet måste upp och dansen sitta. I sådana fall ser vi nog henne i topp-10 i alla fall – men jag har just nu väldigt svårt att se detta i topp-5.


Alessandra är absolut en säker finalist i denna semifinal.


Hon har lyckats få en fanbase på sociala medier och framför allt Tiktok. Det är väldigt viktigt 2023. Problemet är att dessa människor inte tittar på Eurovision och de kommer inte rösta. Norge får förlita sig på den klassiska tittaren helt enkelt. Men det kommer räcka ändå. Även om man inte vinner så blir det final och en bra placering. Det viktigaste är dock att vi haft kul med Norge återigen.Det bästa bidraget i den första semifinalens första starthalva är Norge. Alessandra SKA till final och där är jag 100 procent övertygad om att hon kommer att utmana om segern!


Tävlingen kör i gång med full fart och Alessandra gasar rakt in i finalen utan tvivel.


Många tror i år att Norden kommer göra upp kampen om titelstriden i år, och i denna tuffa semi märks det tydligt. Och även om Norge kanske inte har samma vinnarbuzz som Sverige och Finland så är jag övertygad om en nordisk fullträff i denna semi. Denna låt har sin publik som kommer mobilisera för den, och den är en succé på diverse streamingplattformar.Norge kommer med all säkerhet att kvalificera sig för finalen, allt annat vore märkligt. De är dessutom utmanare till segern, även om det finns andra kandidater skulle jag inte bli vare sig förvånad eller besviken om vi åker till Oslo 2024.


Jag är övertygad om att Norge kommer ta sig till final och tillhöra topp 5. Man är definitivt en av vinnarkandidaterna i år. Lycka till Norge!


Med ett Laidadadidadaa kommer Norge kriga sig rätt in i final med bra placering därtill.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera