Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Norge NF 2022

Norge NF 2024 »


NORGES UTTAGNING. TV-bolaget NRK har bekräftat Norges deltagande i Eurovision 2023 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Norsk MGP.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • Norsk Melodi Grand Prix 2023
  • Uttagningsdatum:
  • Prel. januari & februari 2023
  • Artist:
  • Inte känt
  • Låt:
  • Inte känt
  • Låtskrivare:
  • Inte känt

Sedan år 2020 har NRK valt att använda sig av ett deltävlingsupplägg i sin MGP-uttagning, vilket tillkom efter flera år med bara finalkvällar. Samma sak gäller även i år, vilket går att ta del av i regelverket som släpptes i juni 2022.

Exakt hur många sändningar som man tänker producera den här gången är inte känt mer än att preliminära sändningsdatum är satta till januari och februari 2023, vilket för övrigt är samma period som de senaste årens MGP-uttagningar. Mer information om detta lär följa under säsongen.

 

Antagning pågår

Fram till den 18:e september tar norska NRK emot tävlingsbidrag till Norsk Melodi Grand Prix 2023. Om du vill ta chansen att få försöka tävla för Norge nästa år har du sommaren på dig att ta fram ett eller flera tävlingsbidrag.

 

Var kan du skicka in bidrag?

– Alla bidrag laddas upp digitalt via detta anmälningsformulär.

– Deadline är satt till den 18:e september 2022.

– Det finns en maxgräns på tre (3) inskickade bidrag räknat per kompositör/producent/artist.

 

Tävlingsregler

Nedan är en sammanfattning av regelverket:

– NRK bjuder in vem som helst att skicka in låtar till Norsk MGP 2023, även om det uppmuntras att skicka in bidrag tillsammans med norska låtskrivare. Detta för att TV-bolaget i första hand vill prioritera och marknadsföra den norska musikscenen.

– För att ditt/era bidrag ska godkännas måste dessa vara 100% nyskrivna originalverk som du/ni äger all upphovsrätt till. NRK kommer inte ta ifrån upphovsrätten från låtskrivarna utan kräver bara att du/ni som gjort respektive låt godkänner att NRK får rätten att spela upp bidraget i sitt sammanhang.

– Ett bidrag måste kunna framföras på som mest 3 minuter. Demobidrag får dock vara längre än det men måste i så fall kunna kortas ned vid en eventuell tävlan.

– Observera att det är NRK som bestämmer när låtarna får släppas fritt på publika plattformar. Inför det får ingen inskickad låt ha framförts offentligt i något sammanhang, varken på analoga eller digitala plattformar. Inga bidrag får heller ha släppts offentligt före den 1:a september 2022 (detta är en EBU-regel som alla tävlingsländer måste följa).

– Alla som vill tävla som artister måste vara minst 16 år gamla (detta senast i april eller maj 2023). Någon övre åldersgräns saknas.

– NRK har bestämmanderätten till artistvalen även om det kommer att göras i samråd med respektive låtskrivare/team.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen