« Inför ESC Portugal 2022

Inför ESC Portugal 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi Mimicat med bidraget ”Ai coração” som representerade Portugal. Hon kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 5 av 15. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 2 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Mimicat?

 

Marisa Isabel Lopes Mena, eller Mimicat som hennes artistnamn är, föddes i Coimbra i Portugal den 25:e oktober 1984. Hon har tidigare tävlat i Portugals numera traditionella Festival da Canção år 2001 då hon åkte ut i en av deltävlingarna med bidraget ”Mundo Colorido” (på den tiden kallade hon sig för Izamena) medan nu år 2023 fick hon revansch då hon vann hela uttagningen med bidraget ”Ai coração” som hon har skapat tillsammans med Luís Pereira.

Musikkarriären inleddes vid 9 års ålder då hon började skapa egna låtar även om hon också har spelat ihop i ett band. 2014 började hon ge ut egna låtar däribland singlarna ”Tell Me Why”, ”Feels So Good” och ”Tudo ao ar”. Det har hittills också blivit två musikalbum.

Hur valde Portugal till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 utsåg Portugal sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Festival da Canção 2023. Även i år utgjordes den av upplägget med två semifinaler där sammanlagt 20 bidrag, tio per program, tävlade om 12 finalplatser (6 per semifinal). Upplägget i semifinalerna var att en gemensam jury- och tittarröstning först skulle rösta vidare fem finalister och därefter skulle tittarna få rösta vidare ett wildcard, räknat per program. Men redan i den första sändningen blev det tekniska problem med ett av tävlingsbidragens röstningsnummer varför RTP valde att skicka den låten direkt till final.

I finalen tävlade sedan 13 bidrag varav tio som kvalat in i de gemensamma omröstningarna, två som tittarna valt ut som wildcards och bidraget som hade teknikproblem i omröstningen om segern. Finalen fick inga teknikproblem utan korade en segrare med hjälp av regionala jurygrupper och tittarröstning.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Lite annorlunda bidrag från Portugal i år – inte lika komplicerat, tungt och svårlyssnat som det brukar vara. Snarare tycker jag att man nu hittat en genre som både är lite underhållande och lättlyssnad, men som ändå känns ”portugisisk” (vad nu det innebär). Men i vilket fall så är detta ganska trevligt, och jag ser Portugal som ett land med potential i år. Ett lika bra framträdande i Liverpool kommer definitivt att få mig att vilja se Portugal i finalen!


.

Portugal skickar i år en danslåt! Jag har inte så mycket att säga om detta. Kan gå hur som.


.

Jag inser att inledningen av semifinal 1 är rätt tuff för mig. Som tur är finns det gott om bra bidrag som väger upp det. Detta gör mig så nervös. På det där stressade sättet. Jag vet inte riktigt vad jag ska ta mig till. Jag vill stänga av, men samtidigt se var det tar vägen. Ren galenskap. Kan det vara så att jag bara inte förstår mig på vad som händer?

Det enda positiva jag kan hitta är att det är unikt och Portugal ber inte om ursäkt för det. Jag kan uppskatta sånt. Och ja, det finns något catchigt i det.


.

Portugal har ju de senaste två åren haft medvind i Eurovision med mer lugnare bidrag som kommit topp 10 i finalerna, låtar som jag har gillat men det har tagit ett tag för mig att verkligen gilla låtarna. Därför är jag extra glad i år när de valde ut en åt med LITE mer tempo i sig som gör en glad direkt. Jag hoppas att Portugal gör en tredje gången gillt och tar sig omedelbart till final.


.

Portugal skickar i år en riktigt kul och bra låt. Tycker att det är en av de bästa de någonsin skickat och ändå har det knappt pratats om detta bidrag. Jättekonstigt tycker jag, speciellt när det inte är en av deras konstiga och konstnärliga teman utan bara en härlig, sexig låt som får det att rycka i kroppen.


.

Håll i er nu, för här kommer Portugal och bjuder på iberisk hetta! Jag hade berömt Lettland alldeles nyss för dess tungsinne och hur det berörde mig till den punkt att jag drämde till med en fempoängare. Portugal kommer också få fem poäng, fast av motsatta skäl. Det är dansant, glatt, medryckande och fritt från bekymmer. Och Mimicat säljer in detta väldigt bra, hon vet exakt vad hon gör och det finns en tanke i varenda ton och rörelse.


.

Låten låter ju onekligen väldigt portugisisk, utan att det blir en parodi på sig själv. Vet inte om jag tycker låten passar superbra in i Eurovisionsammanhang, känns mer som något som skulle kunna vara med i gammal film.


.

Mimicat tycker jag helhetsmässigt har hela paketet med en bra och medryckande låt, bra artist och ett snyggt teater-influerat scennummer. Ett kompetent bidrag absolut och väldigt inhemskt härligt. Man hör verkligen vilket land det här bidraget kommer ifrån. Det var på tiden att Portugal skickade lite uptempo till Eurovision efter flera år på raken med lågmälda ballader. Framförallt är jag glad då detta var min personliga favorit i den portugisiska uttagningen.


.

Ett glatt, upptempo-bidrag som hör hemma på en burlesque-scen. Mimicat är en fantastisk artist, men jag köper inte vad hon säljer här, inte för ESC. Bidraget får det liksom att klia i huden, som ett störigt nässelutslag, även om jag motvilligt sjunger med. Ja, jag är lite kluven, men överlag är detta inte för mig.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
25 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Portugal är som vanligt svåra att placera. Detta skulle mycket väl kunna funka i ESC, men likaså gå helt över huvudena på tittarna. Spontant känns det publikfriande, så jag har en ändå en feeling att detta skulle kunna nå finalen – men det är hugget som stucket här.


Jag gissar så här innan tävlingen är avgjord att Portugal inte tar sig vidare till finalen.


Portugal känns årligen som ett land som kan komma sist eller ta en finalplacering – oberoende av kvalitén på musiken. Så även i år.De två senaste ESC-åren har jag varit lite mer tveksam till om Portugal skulle lyckas ta sig till final eller ej och varje gång har jag fått äta upp det tvivlet. Men i år är jag också lite tveksam, inte för att låten är dålig eller långsam utan för att det finns en risk för att den här klassiska ”vilken låt var det där nu igen?” ska drabba Portugal. Jag hoppas på att det blir final men jag är som sagt var tveksam.


Jag kör på en vild gissning och hoppas det är fler än jag i Europa som blir glad av detta. Jag tycker absolut denna förtjänar en plats i finalen!


Jag var från början rätt osäker på om Portugal skulle klara sig eller om det skulle bli för inåtvändigt, men när jag ser dem med detta utgångsläge så tror jag de kommer upp i ett bra läge. Serbien och Lettland kör båda på ganska tunga och dystra stycken, och då kommer Portugal och muntrar upp oss igen.Historiskt sätt har det inte gått så bra för Portugal i Eurovision. Men sedan vinsten 2017 har de ju ändå gått till final varje år utom ett. Jag tror att det kan gå vidare, men med tanke på konkurrensen kan de lika gärna sluta 11/12:a i semifinalen.


Sedan deras första och hittills enda ESC-seger år 2017 har man verkligen steppat upp i tävlingen och tagit sig vidare till final samtliga gånger, med undantag år 2019. Men med det sagt har det dock fortfarande varit ovisst om final-avancemang varje år och så även i år. Det känns som om det står mellan Portugal och Nederländerna vem som kniper den 10:e och sista final-platsen i denna semifinalen.


Tror inte att Portugal har något att hämta i toppstriden utan får dansa in på någon annan scen istället.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera