PORTUGALS UTTAGNING. TV-bolaget RTP valde ut Portugals artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom uttagningen Festival da Canção 2023.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

25 februari 2023: Semifinal 1

Inför semifinal 1 »

Resultat »

Panelen tycker till (inför) »


4 mars 2023: Semifinal 2

Inför semifinal 2 »

Resultat »

Panelen tycker till (inför) »


11 mars 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Det portugisiska TV-bolaget RTP bekräftade officiellt i början av september 2022 Portugals deltagande i Eurovision 2022, samt att artist och bidrag skulle komma att väljas ut genom den nationella uttagningen Festival da Canção. Sändningarna avgjordes i två semifinaler och en final vilka sändes lördagarna den 25:e februari samt 4:e och 11:e mars.

 

Så valdes startfältet ut

20 bidrag utsågs till startfältet vilka valdes ut genom två kvoter. 15 av låtarna tillsattes genom att RTP själva bjöd in lika många låtskrivare som själva fick ta fram varsin låt och artist (eller att låtskrivaren själv framförde sitt eget bidrag), medan resterande fem låtar valdes in via en allmän antagning. Initialt skulle fördelningen ha varit 16-4 men en av de inbjuda låtskrivarna hoppade av och platsen togs då av en av låtarna från antagningen.

Låtskrivarnas namn meddelades officiellt den 9:e november och cirka en månad senare meddelades startfältets tävlande och bidrag samtidigt som även studioversionerna släpptes officiellt.

 

Återkommande artister

I startfältet fanns tre återkommande artister som har tävlat förut i Festival da Canção:

Cláudia Pascoal, som tävlade för Portugal på hemmaplan i Eurovision 2018 med bidraget O Jardim”.

Bárbara Tinoco, som kom på andra plats i Festival da Canção 2020 med bidraget Passe-Partout”.

Lara Li, som medverkade i Festival da Canção 1980 med bidraget ”E pouco mais” (femte plats i semifinal i uttagningen) och 1986 med bidraget ”Rapidamente” (oplacerad i nationella finalen).

 

Tävlingsupplägget

I varje semifinal tävlade 10 bidrag och resultatet avgjordes genom två röstningsomgångar – först där en gemensam studiojury- och tittaromröstning korade fem finalister och därefter fick tittarna rösta fram ett finalwildcard. Men p.g.a. ett teknikproblem med telefonröstningen i den första semifinalen valde produktionen att låta ytterligare ett bidrag gå vidare till final. Det innebär att finalen får 13 tävlande istället för 12 som det var planerat för.

Själva finalavgörandet avgjordes på samma sätt men i endast en omgång samt att studiojuryn byttes ut mot regionala jurygrupper som delade ut poäng. Deras totaltabell sammanställdes därefter till en gemensam rangordning och sedan adderas tittarnas rangordning vilket gav ett slutresultat.

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen röstades sångerskan Mimicat med bidraget ”Ai coração” fram till att få representera Portugal i Eurovision 2023.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommentarer från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen

I finalen i Portugals uttagning Festival da Canção 2023 avgjordes det vilket av de framröstade semifinalbidragen som ska få representera Portugal i Eurovision 2023. Totalt var det 13 bidrag som kvalade in till finalen där resultatet avgjordes av delad jury- och tittarröstning. En av finalisterna kvalade vidare p.g.a. tekniska problem med telefonröstningen i en av semifinalerna.

Resultatet avgjordes av delad jury- och tittarröstning som vardera delade ut poäng till tio av de 13 bidragen. Poängsummorna lades sedan samman och vinnaren blev låten med högst totalpoäng.

Portugals final blev för övrigt den sista uttagningsfinalen för säsongen 2023 vilken avgjordes under söndagsnatten den 12:e mars.

 

Mer information

Panelen tyckte till (inför) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-03-11

 • Tid:
 • 22.00 CET

 • Programledare:
 • Filomena Cautela och Vasco Palmeirim (med Inês Lopes Gonçalves som Green room-reporter)

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning
 • Juryröstningen är den här gången baserad på regional juryröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTP – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens framträdanden i semifinalerna.


1. Cláudia Pascoal – Nasci Maria
Låtskrivare: Cláudia Pascoal


2. Churky – Encruzilhada
Låtskrivare: Churky


3. Esse Povo – Sapatos de cimento
Låtskrivare: Quim Albergaria


4. Bárbara Tinoco – Goodnight
Låtskrivare: Bárbara Tinoco, Mateus Seabra


5. You Can’t Win, Charlie Brown – Contraste mudo
Låtskrivare: Afonso Cabral, David Santos, João Gil, Pedro Branco, Salvador Menezes, Tomás Sousa


6. Voodoo Marmalade – Tormento
Låtskrivare: Voodoo Marmalade


7. Inês Apenas – Fim do mundo
Låtskrivare: Inês Apenas


8. Mimicat – Ai coração
Låtskrivare: Marisa Mena, Luís Pereira


9. Dapunksportif – World Needs Therapy
Låtskrivare: João Guincho, Paulo Franco


10. Neon Soho – Endless World
Låtskrivare: Neon Soho


11. Ivandro – Povo
Låtskrivare: Ivandro


12. Edmundo Inácio – A festa
Låtskrivare: Edmundo Inácio


13. SAL – Viver
Låtskrivare: Sérgio Pires, SAL

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Mimicat – ”Ai coração”
 2. Neon Soho – ”Endless World”
 3. Churky – ”Encruzilhada”
 4. Bárbara Tinoco – ”Goodnight”
 5. SAL – ”Viver”
 6. Edmundo Inácio – ”A festa”

Kommentar: Svårt startfält som vanligt i Portugal, jag kan väl inte säga riktigt om jag tycker det finns någon klar vinnare här. Det är udda låtar som deltar, en del är lättlyssnade medan andra är fruktansvärt svåra att ta till sig. En av de låtar som jag tror blir lättast för den internationella publiken att ta till sig är”Ai coração” som både har attityd och karaktär men som ändå inte är för svår. I övrigt är det svårt att lyfta fram någon speciell, men jag gillar att portugiserna ändå har höjt ambitionsnivån i år, för det är ändå rätt hög kvalitet på musiken.


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Mimicat – ”Ai coração”
 2. Edmundo Inácio – ”A festa”
 3. Bárbara Tinoco – ”Goodnight”
 4. Dapunksportif – ”World Needs Therapy”
 5. SAL – ”Viver”
 6. Voodoo Marmalade – ”Tormento”

Kommentar: Portugals final har ett bra startfält, men jag tycker det är lätt att välja ut de bästa låtarna faktiskt. Mina tre personliga favoriter är Mimicats, Edmundo Inácios och Bárbara Tinocos låtar. Skulle någon av de tre vinna finalen skulle jag känna mig nöjd. Det är i alla fall vad jag hoppas på att det blir!


Min topplista

 1. Mimicat – ”Ai coração”
 2. Edmundo Inácio – ”A festa”
 3. Cláudia Pascoal – ”Nasci Maria”
 4. Voodoo Marmalade – ”Tormento”
 5. Churky – ”Encruzilhada”
 6. Dapunksportif – ”World Needs Therapy”

Kommentar: Känns som att den här finalen kan sluta hur som helst. Oavsett vem som vinner tror jag de kommer få det svårt att ta sig till final i slutändan men jag har inget emot att ha fel där. De är ju väldigt konstnärliga och beroende vad de bjuder på i sin show så kan de överraska på ett bra sätt.


Min topplista

 1. SAL – ”Viver”
 2. Mimicat – ”Ai coração”
 3. Voodoo Marmalade – ”Tormento”
 4. You Can’t Win, Charlie Brown – ”Contraste mudo”
 5. Dapunksportif – ”World Needs Therapy”
 6. Inês Apenas – ”Fim do mundo”

Kommentar: Vi får en stor final med 13 låtar i konkurrensen efter 12 låtar som kvalat sig och en som fick dispens pga tekniskt haveri med röstningen. Tycker min topp 6-lista känns ganska stabil, det har inte varit så mycket omkullkastande av låtar. Det som är intressant att se är vem som eventuellt står som segrare. Mimicat viskades det om ett tag, sen pratade man om att Cláudia Pascoal eventuellt skulle kunna bärga hem en andra seger (även om jag i ärlighetens namn mest irriterats av hennes låt), och nu så här i slutet eventuellt Ivandro. Väldigt öppet således och det är sällan lätt att sia om hur Portugal tycker och tänker.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Mimicat – ”Ai coração”
 2. Esse Povo – ”Sapatos de cimento”
 3. Voodoo Marmalade – ”Tormento”
 4. Edmundo Inácio – ”A festa”
 5. Dapunksportif – ”World Needs Therapy”
 6. Cláudia Pascoal – ”Nasci Maria”

Kommentar: Vi har kommit fram till årets sista nationella final och likt tidigare år brukar Portugal vara det det land som håller sin final sist av alla deltagarländer och så även i år.

I denna finalen finns en hel del intressanta bidrag. Även ett par bidrag som inte lyckades komma med på min topp 6 hade funkat fint också, men jag håller främst på Mimicat som jag tycker helhetsmässigt har hela paketet med en bra låt, bra artist och ett snyggt scennummer.

Det är på tiden att Portugal skickar lite uptempo till Eurovision efter flera år på raken med lågmälda ballader. De senaste två åren har man ju placerat sig bra och tagit sig till final. Hoppas den positiva trenden håller i sig även i år för deras del och önskar att de väljer ett bidrag som faller mig i smaken. Det har varit lite si och så med den saken på sistone. Med de orden avslutar jag med att säga OBRIGADO PORTUGAL!!

 


Min topplista

 1. Edmundo Inácio – ”A festa”
 2. Voodoo Marmalade – ”Tormento”
 3. Ivandro – ”Povo”
 4. Neon Soho – ”Endless World”
 5. Dapunksportif – ”World Needs Therapy”
 6. Churky – ”Encruzilhada”

Kommentar: Det jag gillar och känner stor respekt för är Portugals sätt att hålla på traditioner och inte följa mainstream. Däremot innehåller tävlingen inte många låtar jag kommer lyssna på igen. De saknar något att haka upp sig på. För mig var det främst mina topp två som jag kände för. ”Tormento”, som med sina tongångar drömskt flyttade mig till Brasilien och sen främst ”A festa” en varm, kärleksfull ballad som fäste som en kärleksscen i en dramafilm.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir sångerskan Mimicat med bidraget ”Ai coração” som kommer att få representera Portugal i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Festival da Canção 2023 som avgjordes den 11:e mars 2023.

Så här såg det ut när vinnaren framförde sin låt i tävlingen:

 

Så var finalen

Portugals Festival da Canção 2023 inleddes med två semifinaler där sammanlagt 20 bidrag tävlade om 12 finalplatser. I dessa sändningar avgjordes resultatet med hjälp av delad jury- och tittarröstning, även om publiken sedan fick chansen att lägga till två wildcards (ett i varje semifinal) bland de utröstade låtarna. På grund av ett tekniskt problem med telefonröstningen i den första semifinalen valde produktionen bakom uttagningen att lägga till ett 13:e bidrag till finalen för att ge alla bidrag en rättvisa att få telefonröster.

Själva finalen avgjordes också med hjälp av jury- och tittarröstning den här gången med regionala jurygrupper istället för en studiojury. Varje jurygrupp delade ut poäng till bidragen varefter deras totala sammanställning gav 12 poäng till vinnaren, 10 poäng till tvåan, 8 poäng till trean osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Tre bidrag blev därmed utan poäng. Sedan fick tittarna göra samma sak där deras favorit fick 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7 till 1 poäng. Summorna bidragen fick adderades samman och bidraget som hade högst totalpoäng efter detta vann.

Utöver finalisterna gästades finalen av artisten David Fonseca, Portugals ESC-representant 2022 Maro och landets hittills enda ESC-vinnare Salvador Sobral vilka uppträdde med olika låtar.

 

Hur röstade juryn och tittarna?

När juryn hade röstat klart hade de delad förstaplats mellan Mimicat och Edmundo Inácio som därmed fick varsin 12-poängare medan och Cláudia Pascoal var juryns trea. Tittarnas favorit var också Mimicat följt av Edmundo Inácio och Dapunksportif (som juryn nollade). I och med att Mimicat fick 12 poäng i både jury- och tittarröstningen vann hon finalen med totalt 24 poäng medan Edmundo Inácio slutade tvåa och Cláudia Pascoal blev trea. Noteras bör att inget av bidragen i totaltabellen blev utan poäng.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Mimicat – Ai coração (12 + 12 = 24 p)
 2. Edmundo Inácio – A festa (12 + 10 = 22 p)
 3. Cláudia Pascoal – Nasci Maria (8 + 4 = 12 p)
 4. Bárbara Tinoco – Goodnight (3 + 6 = 9 p)
 5. Ivandro – Povo (6 + 3 = 9 p)
 6. Dapunksportif – World Needs Therapy (0 + 8 = 8 p)
 7. Voodoo Marmalade – Tormento (0 + 7 = 7 p)
 8. You Can’t Win, Charlie Brown – Contraste mudo (7 + 0 = 7 p)
 9. Churky – Encruzilhada (0 + 5 = 5 p)
 10. Neon Soho – Endless World (5 + 0 = 5 p)
 11. Esse Povo – Sapatos de cimento (4 + 0 = 4 p)
 12. SAL – Viver (1 + 2 = 3 p)
 13. Inês Apenas – Fim do mundo (2 + 1 = 3 p)

 

Tycker du att Portugal valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Rätt låt vann i Portugal, helt klart. Det gör också att första semifinalens första halva inte bara får en massa musikgrupper som sjunger poplåtar utan det blir lite mer varation där, vilket är positivt. Sedan tycker jag också Mimicats låt är bra, en av Portugals bästa på många år. Så jag är nöjd!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Ytterligare en favorit som höll! Det var ju lite osäkert där hur det skulle gå inför finalen, men det blir trots allt Mimicat och hennes eldiga låt och nummer. En artist som jag haft som tvåa i årets upplaga av FdC så jag är såklart nöjd här också. Är också överens med Hollac16 att det är strategiskt rätt för Portugal att köra en sån här låt som bidrar med variation i första semins första halva (där Portugal hamnat). Också ett litet annorlunda avsteg för Portugal som för första gången på ett par år skickar nåt med fart i, de är ju mer ett balladland i vanliga fall.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Riktigt härligt att min personliga favorit vann den nationella finalen och sedemera får representera Portugal i ESC 2023. Skönt att den sista nationella uttagningen bjöd på ett lyckligt slut. Det är svårt att tycka illa om Mimicat och hennes härliga låt. Återstår att se hur det går i Eurovision, men jag känner mig ändå optimistisk inför deras möjligheter att göra bra ifrån sig.

 

Avgjorda sändningar

Semifinal 1

I den första semifinalen i Portugals uttagning Festival da Canção 2023 tävlade tio bidrag. Själva omröstningen skedde i två röstningsrundor, där först en gemensam studiojury- och tittarröstning avgör 6 finalister och därefter fick tittarna rösta fram ett wildcard bland de fem återstående bidragen. På grund av ett teknikproblem med telefonröstningen fick ytterligare ett bidrag gå vidare till final.

En av de artister som medverkade i detta startfält var 2018 års vinnare Cláudia Pascoal, som också lyckades ta sig till final i årets uttagning.

Utöver tävlingsbidragen var Spaniens ESC-representant Blanca Paloma inbjuden som gästartist. Hon uppträdde med sitt Eurovision-bidrag Eaea”. Dessutom hade programmet gästbesök av Ferndando Toro och HMB e Convidados.

 

Mer information

Resultat »

Panelen tycker till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-25

 • Tid:
 • 22.00 CET

 • Programledare:
 • Tânia Ribas de Oliveira och José Carlos Malato (med Inês Lopes Gonçalves som Green room-reporter

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Omgång 1: Jury- och tittarröstning
 • Omgång 2: Tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTP – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.


1. MoYah – Too Much Sauce
Låtskrivare: MoYah, Kensaye, Miguel Gutierrez


2. Bolha – Sonhos de liberdade
Låtskrivare: Jacinta, Joana Gil


3. April Ivy – Modo Voo
Låtskrivare: Mariana Gonçalves, João Maia Ferreira, Francisco Santos, Manuel Morgado, Ricardo Moreira, Matheus Paraízo, Francisco Andrade


4. Churky – Encruzilhada
Låtskrivare: Churky


5. Cláudia Pascoal – Nasci Maria
Låtskrivare: Cláudia Pascoal


6. SAL – Viver
Låtskrivare: Sérgio Pires, SAL


7. Mimicat – Ai coração
Låtskrivare: Marisa Mena, Luís Pereira


8. You Can’t Win, Charlie Brown – Contraste mudo
Låtskrivare: Afonso Cabral, David Santos, João Gil, Pedro Branco, Salvador Menezes, Tomás Sousa


9. Neon Soho – Endless World
Låtskrivare: Neon Soho


10. Esse Povo – Sapatos de cimento
Låtskrivare: Quim Albergaria

 

Resultat i semifinal 1


Den första semifinalen i Portugals uttagning Festival da Canção 2023 är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat i en första gemensam omröstning blev det följande fem bidrag som röstades vidare till finalen (ej inbördes ordning):

 

Därefter fick tv-tittarna rösta fram ytterligare ett tävlingsbidrag som wildcard. De valde:

 

På grund av teknikproblem för ett av tävlingsbidragen valde produktionen att låta nedanstående bidrag också gå vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut (ej inbördes ordning):

 

Övrigt i programmet

Utöver tävlingsbidragen var Spaniens ESC-representant Blanca Paloma inbjuden som gästartist. Hon uppträdde med sitt Eurovision-bidrag Eaea”. Dessutom hade programmet gästbesök av Ferndando Toro och HMB e Convidados.

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

 

Så här tyckte vi (inför)


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Mimicat – ”Ai coração”
 2. SAL – ”Viver”
 3. April Ivy – ”Modo Voo”
 4. Churky – ”Encruzilhada”
 5. Cláudia Pascoal – ”Nasci Maria”
 6. You Can’t Win, Charlie Brown – ”Contraste mudo”

Kommentar: En helt okej start för Portugal även om några av låtarna som jag inte har med på min topplista inte känns för mig. Annars finns det några bra låtar här som jag tror skulle kunna göra bra ifrån sig i Eurovision inte minst Mimicat (som om jag har förstått rätt är förhandstippad att vinna allt) men även SAL och April Ivy har härliga låtar. Det ska bli spännande att se hur resultatet blir.


Min topplista

 1. Mimicat – ”Ai coração”
 2. April Ivy – ”Modo Voo”
 3. Cláudia Pascoal – ”Nasci Maria”
 4. Churky – ”Encruzilhada”
 5. Esse Povo – ”Sapatos de cimento”
 6. SAL – ”Viver”

Kommentar: Portugal är alltid lite speciellt. Antingen erbjuder de guld eller grus och i år är det nog dessvärre småsten. Bidragen är som vanligt väldigt konstnärliga och de låter som inga andra vilket är kul men inget jag lyssnar på till vardags direkt.


Min topplista

 1. SAL – ”Viver”
 2. Mimicat – ”Ai coração”
 3. April Ivy – ”Modo Voo”
 4. Bolha – ”Sonhos de liberdade”
 5. You Can’t Win, Charlie Brown – ”Contraste mudo”
 6. Churky – ”Encruzilhada”

Kommentar: Portugals uttagning bjuder i vanlig ordning på en hel del godbitar, man kör på väldigt mycket välgjorda stycken som är bra i sina fack, och har, åtminstone i denna semi, bidragit med en bra musikalisk bredd. Olika varianter av portugisisk folkmusik, indierock… här finns något för de flesta. Just denna semi håller jag nog lite högre då dess högstanivå är högre än den kommande andra semin. Tror också att vi kanske kan hitta vinnaren här, det har viskats lite om att Mimicat kan vara en utmanare…


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Mimicat – ”Ai coração”
 2. Esse Povo – ”Sapatos de cimento”
 3. April Ivy – ”Modo Voo”
 4. Cláudia Pascoal – ”Nasci Maria”
 5. SAL – ”Viver”
 6. Churky – ”Encruzilhada”

Kommentar: Då var det dags för landet på Iberiska halvöns västkust i Europas sydvästra hörn att köra igång sin traditionsenliga festival och uttagning till Eurovision. Vi börjar att ta en titt på den första semin som har några intressanta bidrag som fångar min uppmärksamhet. Personliga 3 favoriter för mig är Mimicat, Esse Povo och April Ivy, sen är det inte lika viktigt om resterande faller bort. Soundet på låtarna i Portugal är helt olikt vad övriga Europa levererar till sina uttagningar. Tycka vad man vill om det får man göra, men det är iallafall långt ifrån mainstream, det får man ge de.


Tyckte inte till inför sändningen

 

 

Semifinal 2

I den andra semifinalen i Portugals uttagning Festival da Canção 2023 tävlade tio bidrag om 6 finalplatser. Själva omröstningen skedde i två röstningsrundor, där först en gemensam studiojury- och tittarröstning avgör fem finalister och därefter får tittarna rösta fram ett wildcard bland de fem återstående bidragen.

Två av startfältets tävlande hade tidigare medverkat i en eller flera upplagor av Festival da Canção, här handlade det om Bárbara Tinoco, som kom på andra plats i Festival da Canção 2020 med bidraget Passe-Partout, och Lara Li, som medverkade i Festival da Canção 1980 med bidraget ”E pouco mais” (femte plats i semifinal i uttagningen) och 1986 med bidraget ”Rapidamente” (oplacerad i nationella finalen).

 

Mer information

Resultat »

Panelen tycker till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-03-04

 • Tid:
 • 22.00 CET

 • Programledare:
 • Sónia Araújo och Jorge Gabriel (med Inês Lopes Gonçalves som Green room-reporter)

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Omgång 1: Jury- och tittarröstning
  Omgång 2: Tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTP – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.


1. Edmundo Inácio – A festa
Låtskrivare: Edmundo Inácio


2. The Happy Mess – O impossível
Låtskrivare: João Pascoal, Afonso Carvalho, Miguel Ribeiro, Paulo Mouta Pereira, Bruno Vieira Amaral


3. Teresinha Landeiro – Enquanto é tempo
Låtskrivare: Pedro de Castro, Teresinha Landeiro


4. Bandua – Bandeiras
Låtskrivare: Bernardo Adário, Edgar Valente


5. Bárbara Tinoco – Goodnight
Låtskrivare: Bárbara Tinoco, Mateus Seabra


6. Inês Apenas – Fim do mundo
Låtskrivare: Inês Apenas


7. Ivandro – Povo
Låtskrivare: Ivandro


8. Dapunksportif – World Needs Therapy
Låtskrivare: João Guincho, Paulo Franco


9. Lara Li – Funâmbula
Låtskrivare: André Henriques


10. Voodoo Marmalade – Tormento
Låtskrivare: Voodoo Marmalade

 

 

Resultat i semifinal 2


Den andra och sista semifinalen i Portugals uttagning Festival da Canção 2023 är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat i en första gemensam omröstning blev det följande fem bidrag som röstades vidare till finalen (ej inbördes ordning):

 

Därefter fick tv-tittarna rösta fram ytterligare ett tävlingsbidrag som wildcard. De valde:

 

Därmed blev det följande fyra bidrag som åkte ut (ej inbördes ordning):

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Så här tyckte vi (inför)


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Edmundo Inácio – ”A festa”
 2. Dapunksportif – ”World Needs Therapy”
 3. Bárbara Tinoco – ”Goodnight”
 4. Voodoo Marmalade – ”Tormento”
 5. Teresinha Landeiro – ”Enquanto é tempo”
 6. The Happy Mess – ”O impossível”

Kommentar: Portugal bjuder på en bättre andra semifinal tycker jag med flera låtar som jag gärna ser representera landet i Liverpool. Nu kommer säkert inte alla mina val gå till final men jag hoppas i alla fall på de jag har i topp 3.


Min topplista

 1. Edmundo Inácio – ”A festa”
 2. Bandua – ”Bandeiras”
 3. Voodoo Marmalade – ”Tormento”
 4. Dapunksportif – ”World Needs Therapy”
 5. Lara Li – ”Funâmbula”
 6. Bárbara Tinoco – ”Goodnight”

Kommentar: Ibland undrar jag om man måste vara i någon slags speciell sinnesstämning när man lyssnar på portugisisk musik. Ibland låter det bedrövligt och ibland vackert. Hade svårt att välja mellan ettan och tvåan för den ena är ljuvlig och den andra djurisk. Alltså beror det på vilket humör jag är på vem som ska få min röst.


Min topplista

 1. Voodoo Marmalade – ”Tormento”
 2. Inês Apenas – ”Fim do mundo”
 3. Teresinha Landeiro – ”Enquanto é tempo”
 4. The Happy Mess – ”O impossível”
 5. Dapunksportif – ”World Needs Therapy”
 6. Lara Li – ”Funâmbula”

Kommentar: Den andra semin är betydligt mer jämntjock i jämförelse med semin innan. En lite lägre högstanivå, men samtidigt en lite högre lägstanivå. Här får vi höra betydligt mer lokalt klingande toner, lite mer fado, och fler ballader som utstrålar portugisisk vemod och ”saudade”. Det är återigen hyfsad kvalité, men ingen låt som verkligen griper tag i mig på direkten som Kumpania Algazarra gjorde förra året (men sen gick det ju inte alls särskilt bra för dem, respass i semi och näst sist i resultatet).


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Voodoo Marmalade – ”Tormento”
 2. Edmundo Inácio – ”A festa”
 3. Dapunksportif – ”World Needs Therapy”
 4. The Happy Mess – ”O impossível”
 5. Teresinha Landeiro – ”Enquanto é tempo”
 6. Bandua – ”Bandeiras”

Kommentar: Håller med om att denna semifinalen är klart mycket intressantare och bättre än den förra. Här har jag 3 personliga favoriter som är en klass för sig och som jag önskar får finalplatser. Återstår att se vilka som går vidare och om någon av ens favoriter levererar på scen eller ej. Ser fram emot finalen.


Min topplista

 1. Edmundo Inácio – ”A festa”
 2. Bandua – ”Bandeiras”
 3. Voodoo Marmalade – ”Tormento”
 4. Dapunksportif – ”World Needs Therapy”
 5. Ivandro – ”Povo”
 6. The Happy Mess – ”O impossível”

Kommentar: Portugal är unika med sina bidrag och det är en av de aspekter som gör deras tävling så speciell. Det är ofta att de bidrag som tas fram inte alls är ”my cup of tea” och jag är inte så säker på att den andra semin innehåller något som skulle hamna på mina spellistor heller. Men, de bidrag som får min uppmärksamhet den här gången är framför allt de i topp tre. Voodoo Marmalade med ”Tormento” tar mig direkt till sydländska breddrader på andra sidan jorden, Bandua  med ”Bandeiras” är helt enkelt förtrollande och fascinerande med melodin ihop med låtens rytmer. Min etta blir Edmundo Inácio med ”A festa”, en låt för de djupt förälskade och passionerade.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera