Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Portugal NF 2022

Portugal NF 2024 »


PORTUGALS UTTAGNING. TV-bolaget RTP har bekräftat Portugals deltagande i Eurovision 2023 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Festival da Canção 2023.

 

Fakta


 • Uttagningsprocess:
 • Festival da Canção 2023
 • Uttagningsdatum:
 • ? februari/mars 2023: Semifinal 1
 • ? februari/mars 2023: Semifinal 2
 • ? februari/mars 2023: Finalen
 • Artist:
 • Inte känt
 • Låt:
 • Inte känt
 • Låtskrivare:
 • Inte känt

Det portugisiska TV-bolaget RTP bekräftade officiellt i början av september 2022 Portugals deltagande i Eurovision 2022, samt att artist och bidrag kommer ännu en gång att väljas ut genom den nationella uttagningen Festival da Canção.

 

Så väljs bidragen ut

Upplägget kommer att likna såsom det såg ut ifjol, vilket innebär att 20 bidrag kommer att tas ut i tävlan. Av dessa kommer RTP att bjuda in 16 låtskrivare som får uppdraget att ta fram varsitt tävlingsbidrag samt en artist/grupp som kan tänkas framföra låten (om de inte vill sjunga själva, vilket är helt enligt regelboken). Resterande fyra platser tillsätts genom en allmän antagning, som pågår fram till 21 oktober, som är öppen för personer med portugisiskt medborgarskap och/eller som är permanentboende i Portugal. De som är intresserade av detta ska mejla in sin låt till följande adress: festivaldacancao@rtp.pt

 

Upplägget

De 20 bidragen kommer att fördelas ut på tio bidrag i två semifinaler från vilka jury- och tittaromröstningar kommer att avgöra 6 finalister per sändning i två röstningsomgångar: först där juryn och tittarna tillsammans röstar fram fem av bidragen och sedan där tittarna får rösta fram ett wildcard bland de fem ”utröstade” låtarna per program. Sammanlagt går alltså 12 bidrag vidare till den avgörande finalen där vinnaren sedan koras. Sändningarna är planerade att pågå under februari och mars, men de exakta tävlingsdatumen meddelas senare.

Finalens omröstning kommer att likna semifinalernas omröstningar med skillnaden att det bara blir en röstningsomgång och att man kommer att använda sig av regionala jurygrupper. I semifinalprogrammen blir det istället studiojurys som gäller.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen