« Inför ESC Armenien 2022

Inför ESC Armenien 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi sångerskan Brunette med bidraget ”Future Lover” som representerade Armenien. Hon kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 2 av 16. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 17 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Brunette?

 

Brunette, artistnamn för Elen Yeremyan, är ett känt namn på den armeniska musikscenen som har hållit på med musik sedan barnsben. Hon beskriver sig själv som en singer-songwriter som gör både text och musik till sig själv i framförallt musikgenren RnB. Till dags dato har hon inte släppt så många låtar men av de som går att hitta, bland annat på YouTube, har haft mycket visningar däribland låtarna Bac kapuyt achqerd, Smoke breakoch Gisher. Nu är det dags för nästa scen – ESC-scenen i Liverpool och där kommer hon att framföra bidraget ”Future Lover” som hon har gjort text och musik till själv.

Hur valde Armenien till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 valde Armenien både artist och tävlingsbidrag genom ett internval. Artistvalet blev klart den 1:a februari och ett par veckor senare släpptes också det officiella tävlingsbidraget.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Jag vet inte helt säkert vad Armenien har tänkt här, men låten känns lite oklar. Den är ju mil ifrån deras förra bidrag, Snap, som ju av någon anledning blev en världshit. Detta verkar dock alltså inte bekommit armenierna, och jag vet inte vad jag ska jämföra detta med. Jag känner mig inte speciellt påverkad av den här låten, tvärtom blir det ännu en anonym låt som passerar förbi.


.

Armenien har skickat en ordentlig masterpiece i år! Älskar låten mycket, särskilt hur låten går från att vara lugn till jättedramatisk.


.

Har Armenien haft problem med internetuppkopplingen senaste året? För hur förklarar man annars att de verkar ha missat att “Snap” blivit en världshit? För om det inte är trasigt, behöver man inte fixa det. Kör på det som funkar.

Istället bjuds vi på artisten Brunette som använder Eurovision för att sätta in sin egna kontaktannons. Det kanske funkar och hon får napp. Personligen tilltalar det mig inte alls. Låten alltså, hennes kärleksproblem är jag inte rätt person att lösa. Jag kan tilltalas av ett mörkt sound ibland och lite lockande är det ändå, men mer än det finns inte i denna låt. Tyvärr alldeles för tråkigt och slätt.


.

Jag var initialt nyfiken på vilket bidrag som Brunette ska framföra i årets tävling då jag tycker att hon har en cool personlighet och spännande artisteri. Jag såg framför mig något i stil med ”Qele Qele” (2008) eller liknande. Därför blev också besvikelsen mycket stor när hon tävlar med en låt som aldrig riktigt kommer igång. Den bara står där och står där och står där i 3 minuter. Det är synd, för det här hade kunnat bli bra.


.

Armenien har genom åren skickat både bra och intressanta bidrag och i år är den bara intressant. Inte riktigt min smak men den har sina stunder, speciellt slutet. Kanske hjälper ett coolt och spännande framträdande.


.

Den här låten är egentligen inte så dålig, men hiskeligt långsam, och det verkar som att Brunette (som skrivit låten helt själv) insåg samma sak. Och vad gjorde hon då? Jo hon slängde in en rappdel ungefär halvvägs in! Blev det så mycket bättre? Njae… tvärtom kändes det som att låten tappade fokus, eller som två olika låtar som man inte lyckades sy ihop helt och skapa en helhetlig bild utav. Och är det bara jag som känner en viss olust av den besatthet som genomsyrar texten? Och hur sångerskan ger ett ganska maniskt uttryck i videon, som jag bara får hoppas att hon arbetar bort i Liverpool.


.

En sådan där subtil popballad. Låten är visserligen finstämd, men jag vet inte. Känns som att den går mig lite över huvudet. Uppskattar dock att Brunette delvis sjunger på armeniska.


.

Armenien var en av mina personliga favoriter ifjol med Rosa Linn. Det var en sån hit och fick trots sin låga placering i ESC-finalen ett liv efter tävlingen. I år är Armenien långt ifrån någon favorit hos mig. ”Future Lover” är ett sånt där konstnärligt och överdramatiskt bidrag som inte alls går hem hos mig. Intetsägande och tråkigt. Låten börjar mjukt för att sedan växa i styrka där den även innehåller rapinslag innan låten avslutas lika mjukt som den började.


.

Det finns något vackert över Armeniens bidrag, men samtidigt hiskeligt sömnigt. Jag blir lite besviken över att låten aldrig växer. Att leka med rytmer och melodier gör ofta en låt mer intressant, men på något vis känns det som att Brunette’s rap-parti inte riktigt hör ihop med resten av låten. Mina poäng blir därför något mellanmjölk, ja på gränsen till lägre.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
18 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Detta är svårt för mig att placera då jag verkligen inte riktigt kan se hur tv-tittarna skulle resonera kring detta. Som bidrag nummer 2 i startfältet så är såklart utgångspunkten väldigt dålig, och i synnerhet när låten är väldigt tam. Men å andra sidan ligger de relativt bra till i oddsen, så helt borta från finalplats lär de inte vara. Men jag är osäker här, det kan gå hur som helst tror jag.


Jag tror att Armenien kan ta sig till final och hamna någonstans i mitten. Topp 15.


Av någon märklig anledning har detta blivit populärt bland fansen och oddsen har sjunkit på låten. Kanske folk svarat på hennes kontaktannons. Oavsett vad så lär hon få framföra den i finalen också.



Armenien har en tendens i det här sammanhanget att ofta ta sig till final även om det är ganska ointressanta låtar (ja, jag vet att de har åkt ut i semifinaler också). Jag tänker t.ex. på 2016 års låt som jag personligen ansåg var ganska tråkig men scenframträdandet lyfte låten enormt. Så jag tror att det kan bli så även här att trots att Armenien har fått startnummer 2 så kan det bli ett ganska snyggt scenframträdande. Det skulle inte förvåna mig i alla fall. Därav att jag sätter ’till final’ för Armenien.


Brunette verkar ju vara en väldigt duktig och cool artist så jag tror nog att hon kan gå genom rutan och ge Armenien en finalplats.


Till min stora förvåning har jag märkt att Armenien, efter en lite trög start, plötsligt börjat bli rejält upphaussade av jättemånga. Även oddsen har hakat på och placerar dem bland de tre främsta att avancera vidare. Jag får lyssna på min omgivning och ge grön tumme upp. Det känns inte heller som att Armenien kommer stjälpas av startnummer 2, snarare blir det en fördel här till och med.



Armenien går oftast till final, i år ligger de dessutom bra till hos spelbolagen. Trots det tveksamma startnumret så skulle jag ändå tippa på att de går vidare.


Det känns ganska självklart att Armenien tar sig vidare tämligen enkelt från sin semi. Väl i finalen förväntar jag mig ingen topplacering direkt.


Av någon outgrundlig anledning brukar Armenien klara sig till final även med bidrag som inte alls känns så givna. Så även denna gång är min gissning och därför hänger det på en skör balans i mitten.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera