« Inför ESC Armenien 2020

Inför ESC Armenien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022. Det har blivit dags att presentera Rosa Linn med bidraget ”Snap” som representerar Armenien i Eurovision 2022. Hon kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj som den avslutande akten i startfältet, dvs. som nummer 17 av 17. Armenien tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 8 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Armeniens nationella uttagning.

 

Vem representerar Armenien i Eurovision 2022?

Foto & copyright: Robert Koloyan
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Sångerskan Rosa Linn är 21 år gammal och kommer från den lilla byn Vanadzor i Armenien, där hon är uppväxt och bott under sitt liv. Hon är mest känd för sina covers hon lägger ut på internet, men hon är också känd från låten Kingsom kom ut i höstas och som hon gjorde ihop med den amerikanska sångerskan Kiara Saulters (Kiiara). Låten har till dags dato strax över 540 000 streams på Spotify, vilket inte är på något vis dåligt, medan hennes ESC-låt är på god väg att kunna nå minst lika högt.

Nästa steg i karriären för Rosa Linn blir som Eurovisionrepresentant för Armenien med tävlingsbidraget “Snap” som hon har gjort tillsammans med teamet Allie Crystal, Courtney Harrell, Jeremy Dusolet, Larzz Principato och Tamar Mardirossian Kaprelian. Och om du känner igen den sistnämnda låtskrivaren så, ja, det var Tamar som tävlade för Armenien i gruppen Genealogy 2015.

 

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2022 valde Armenien både sin artist och sitt tävlingsbidrag genom internval. Det var först i slutet av uttagningssäsongen som det blev officiellt vilken artist som hade valts ut och som näst sista land presenterades också tävlingsbidraget.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Armeniens tävlingsakt där vi först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten. Vår betygsskala har tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5 och dessa bygger helt och hållet på vad vi tycker inför tävlingsveckan i maj. Därefter spekulerar vi vilket resultat vi tror Armenien kommer att uppnå i sin semifinal. Dessa val illustreras på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


Detta är en sådan där typisk singer/songwriterlåt som gärna hittar sin väg till Eurovision, men då oftast ifrån Västeuropa. Det är inte ett bidrag som man brukar associera med Armenien – tvärtom känns det lite konstigt att det är de som kommer med detta bidrag. Det betyder inte på något sätt att detta är dåligt – tvärtom gillar jag det här lite melankoliska och genuina. Men däremot så blir det lite bortkommet. Denna semifinal är dessutom redan som det är full med liknande låtar med samma humör och tempo – så detta är inget som kommer att hålla i längden för mig. Men bra och välproducerat är det – en fin låt helt enkelt.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag tror inte att detta går vidare, med tanke på hur mycket annat liknande som finns med i denna semifinal. Jag ser snarare att detta blir bortglömt och skuggsatt av allt annat som föregår detta – så tyvärr för Armenien tror jag snarare att det landar utanför finalplatsen i år.

 Detta älskar jag med Armenien, de brukar alltid välja en artist som INGEN känner till! Ja, kanske några från Armenien. Men resten av oss från Europa brukar inte känna till dem. Rosa Linn hon kommer ha en stor framtid i musik, det känner jag på mig. Men nu till låten. Låten Snap är modern i min smak. Detta är en bra låt för henne! Armenien har aldrig gjort mig besviken i Eurovision och jag är beredd att säga att detta är en av de bästa låtarna dom har skickat till tävlingen.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Min gissning är att Armenien kniper en finalplats! Hur det går i finalen? det kommer vi få se då, finns många starka kandidater i år! Men jag gissar nånstans i mitten för Armenien kanske eventuellt en top 10 i final.

 


 


Efter att norrmännen sprängt sockarna av Europa behöver vi landa lite och avrunda den första semifinal med något som förbereder oss för röstningen. Exakt så känner jag för denna låt, den liksom bara finns där för att avrunda semifinalen. En tråkig singer/songwriter-låt som någon skrivit i sitt sovrum. Kunde varit plockat från en random youtuber som sysslar med musik och man hade fått samma kvalité. Lite förvånad att Armenien går denna väg. Ett land som annars satsar mycket på etno. Det är lite trallvänligt, så en nolla blir det inte.

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Det finns en chans att detta kan ta sig till final. Juryn kan definitivt tilltalas av något som detta. Dessutom har jag problem att hitta 10 självklara finalister i detta startfält. Känns som om alla slåss bakom Ukraina och Norge. Så varför inte Armenien?

 Vi avslutar den första semifinalen med Armenien som jag tycker skickar en mycket bra låt till årets tävling. Jag har inte gillat alla deras tidigare låtar, men den här gillar jag. Det enda jag hoppas på är att Rosa Linn gör något av låten på scenen på samma sätt som i musikvideon. Nu tillåter nog inte Eurovisionproduktionen att ta in ett svävande hus ovanpå scenen men man kanske kan ta in något annat istället?

Gissat resultat:

Gissat resultat:

”Snap” känns som en låt som har allt för att kunna gå hem i alla delar av Europa i likhet med t.ex. Sirushos ”Qele Qele” (från 2008). Det här gör att Armenien förmodligen kommer nog kunna vara med i toppstriden i finalen och därför känns finalplatsen given.

 


 

Semifinal 1 avslutas med en trevlig truddilutt och den går säkert hem hos många. För mig känns musiken lite som en kampsång och titeln ”Snap” får mig bara att tänka på appen som är djävulens påfund (vet att den inte handlar om det!). Så mig tilltalar den inte speciellt mycket.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Deras slutposition kommer göra att de går vidare om inte annat.

 Mycket av mitt omdöme för Armenien kommer kännas igen från vad jag tyckte om Grekland. Finstämd melodi, mörk text med hög igenkänningsfaktor, som lunkar på i hyfsad takt. Har dock stått och vägt en del betygsmässigt men jag landar i slutändan på en 3,5:a, och det tack vare att låten också har en förmåga att sätta sig. Intressant att man låter denna låt avsluta semifinalen.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Mycket likheter stämningsmässigt med Grekland således, och jag tror även denna kommer smyga sig vidare till finalen. Dock kanske inte på den mest framskjutna placeringen, utan mer som 7:a eller 8:a. Armenien ska som sagt stänga semifinalen och jag känner på mig att de säkert har något ess där i rockärmen som kan bli tungan på vågen.

 Efter att ha bevittnat ett startfält bestående av både galna och avskalade bidrag avslutar semifinalen vi med årets kanske mest trallvänliga bidrag. Snap påminner om en typisk radiolåt, men den fungerar ändå väldigt bra i sammanhanget. Även om det inte är en av mina personliga favoriter så är det en fullt rimlig låt att avsluta med.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Allt som oftast går de bidrag som startar sist vidare till finalen. Jag tror inte att det här kommer att vara ett undantag. Någon vinst blir det knappast, men en finalplats är mer eller mindre given.

 En positiv överraskning från Armenien och enligt mig ett av de bästa bidragen man skickat till Eurovisionv och bland mina absoluta favoritbidrag i år av alla 40 bidrag. Den satte sig redan vid en första lyssning. En skön, trallvänlig & avskalad gitarrlåt i singer/songwriter-stil om att komma över sitt ex, ett ämne som de allra flesta har självupplevt. Den är simpel i sin uppbyggnad men ändå genial. Trevlig avslutning på den första semin och kul att landet gör comeback med ett sånt bra bidrag.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Mitt förhandstips är att Armenien kniper en finalplats och där kan det sluta lite hur som helst. Enligt mig förtjänar man en hög slutplacering i ESC-finalen. Återstår att se hur långt det räcker.

 


 


För mig är detta singer/songwriter-musik som tyvärr hamnar i allt-möjlig-lådan och glöms bort på nolltid. Då kan jag ändå säga att låten vuxit lite sedan första lyssnandet. Nä, detta är inget för mig och framför allt inte i ESC.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Förvånar mig inte det minsta om det här går hem hos publiken och tv-tittarna, som vill ha ett gemytligt inslag i tävlingen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera