« Inför ESC Spanien 2022

Inför ESC Spanien 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi Blanca Paloma med bidraget ”Eaea” som representerade Spanien. I och med att hon tävlade för ett så kallat ”Big Five”-land var bidraget direktkvalificerat till finalen den 13:e maj där hon fick startnummer 8 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Blanca Paloma?

 

Sångerskan Blanca Paloma, eller Blanca Paloma Ramos Baeza som hennes fullständiga namn är, föddes den 9:e juni 1989 i Elche i Valencia i Spanien. Det vi vet om henne är att hon har tagit en kandidatexamen i konst men därefter har hennes konstnärskap uteslutande handlat om teater och musik.

I fjolårets spanska nationella uttagning Benidorm Fest ställde hon upp med bidraget Secreto de agua som tog henne till en femteplats i den nationella finalen. I år fick hon däremot revansch då hon ställde upp på nytt, den här gången med bidraget ”Eaea” som tog henne till final – och vinst! Bidraget har hon skapat ihop med Alvaro Tato och Jose Pablo Polo.

Hur valde Spanien till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 utsåg Spanien sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Benidorm Fest 2023.

I uttagningen tävlade 18 bidrag fördelade på två semifinaler om åtta finalplatser. Alla resultat avgjordes genom en addition mellan å ena sidan en spansk och internationell jury (som hade halva makten) och å andra sidan en demoskopjury och tv-tittarna (som hade den andra halvan av makten). Samma modell användes även i finalen och då för att kora en vinnare.

Det var andra året i följd som Benidorm Fest användes som uttagning.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta är alldeles för svårt för mig. Detta är alldeles för gjort för Eurovision. Mina stackars öron har en gräns och jag är säker på att Europa kommer mötas av samma svårigheter som jag här. Spanjorerna har lyckats välja en låt (trots ett utmärkt startfält i den nationella finalen) som saknar refräng, vers eller vettig låttext. Det är en New-flamencolåt i Loreenstil – någon slags fusion mellan väldigt spansk traditionell musik och ESC – ett mischmasch som jag har svårt att lyssna på. Jag inser att många spanjorer tycker att detta är inspirerande, men kan verkligen resten av Europa dela den åsikten? Jag skakar på huvudet. Detta är ett musikaliskt experiment som aldrig borde ha släppts ut ur labbet om ni frågar mig.


.

Vad tycker jag om låten ”Eaea”? Den sätter sig på hjärnan när man lyssnar på den. Men den är inte riktigt min smak av musik. Jag brukar gilla Spanien i Eurovision men i år är det mer åt No No hållet.


.

Spanien har gått och väntat på en seger länge nu. Det känns som att man långsamt börjat ta tävlingen mer och mer på allvar vilket resulterade i en tredjeplats förra året. Ska man toppa det i år tro? Om man sneglar på oddsen lite så ser man att bettingbolagen verkar gilla det i alla fall. Den är fjärde favorit i skrivande stund. Det behöver inte betyda någonting egentligen, men det är en liten indikation på att det finns ett intresse för låten.

Själv tycker jag bara att det är ett något konstigt bidrag. Egentligen är det inte dåligt, men det är just den ständiga repetitionen av ”Eaea” som får mig att vilja byta låt ganska fort. Och detta blir bara värre ju längre låten går. I början är det dock en rätt trevlig spansk ballad. Och den är tydligt spansk. Det kan vara till låtens fördel, och dessutom att den inte behöver gå igenom semifinalen och ständigt påminna oss om Eaea. Det finns en risk att det kan bli farligt på lördagskvällen. Personligen är jag inget fan av det. Gillar de spanska rytmerna under första halvan av låten.


.

Nu kommer säkert många bli förvånade eller sura, men jag måste säga min mening. Och jag vill även säga att mitt låga betyg har absolut inget att göra med Blanca Paloma att göra för jag vet att hon är en duktig artist, det såg jag inte minst ifjol (2022) när hon också tävlade i Benidorm Fest. Så nollan ger jag till bidraget för jag står inte ut med den här låten. Jag vet inte vad det är, men när refrängen går igång i ”Eaea” och körsången överröstar allt och alla sjunger i mun på varandra. Det blir bara för mycket.


.

Denna ynka poäng går enbart till artisten just nu. Hon har en härlig och klar röst. Men låten finns det inte mycket att säga om förutom att det är rent oväsen. Så här ont i öronen har jag nog inte fått sedan Polens bidrag 2019 (Tulia – ”Fire of love”). Det kan hända att jag kommer ändra det här till en nolla när jag ser liveframträdandet.


.

Det är ett tag sen som Spanien skickade en låt som varit så pass inhemskt klingande som den här. Jag tror man får backa tillbaka ända till 1983 (40 år sedan? Jisses…). Eller möjligen 1990 kanske om man sträcker sig lite. Hur som haver så tycker jag det ändå är spännande att Spanien skickar något så pass hemvävt, men en sak som stör mig är att jag inte tycker mig hitta någon hook någonstans i låten. Var finns den del i låten som man ska komma ihåg? Nu menar jag inte att låten är helt hopplös (den är godkänd av en anledning), för Blanca är duktig och sjunger väldigt bra.


.

Det här är utan tvekan den sämsta låten Spanien skickat sedan Tu Canción. Vad är det ens jag lyssnar på? Känns bara som ett misslyckat hopkok utav orientalisk musik. Hur kan det här ens få vara med och tävla? Nä nu är jag kanske lite väl hård, låten går att lyssna på, men jag slipper helst. Dessutom tycker jag min bitmojis uttryck speglar min reaktion när jag hör låten. Varför jag ger den 1 och inte 0 poäng…


.

Spanien är fyllt av självförtroende efter 3:e platsen med Chanel ifjol. Man har fått ett sånt starkt självförtroende att man t.o.m vågar ta ut svängarna rejält. Om deras bidrag förra året var lättsmält, catchigt, kommersiellt och internationellt anpassat, så är årets bidrag den totala motsatsen till det. Årets bidrag har mer lokal anknytning och kommer nog inte gå hem överallt i resterande Europa. Blanca Paloma är absolut en kompetent och duktig artist, det säger jag inget om. Nog för att jag gillar flamenco och att det är originellt, men jag stämmer in i klagoverserna med mina panelkollegor. Detta är bara jobbigt att lyssna på och mina öron klarar inte av så mycket oväsen på 3 minuter. Låten ”Eaea” är förutom en hyllningslåt till Blancas mormor, även en hyllning till alla starka kvinnor genom historien.


.

Spanien kommer med ett bidrag som lovar mer än vad det levererar. Som en fantastisk trailer till en kalkonfilm börjar introt med en pampig röstfanfar, som sedan går över till rent oljud och hopkok av det genuint spanska till futuristisk loungepop, eller nåt. Det är ett bidrag jag inte förstår och har svårt att förstå varför den är så högt tippad för många. Den är antingen rent genialisk eller så kommer den falla platt som en pannkaka. Mina poäng går till sångerskan och hennes fantastiska röst och introt till bidraget.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
11 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget är direktkvalificerad till finalen gissar vi bara mellan vilka placeringar bidraget kommer att hamna i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs före finalsändningen i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= troligt topp 10-bidrag


= förmodligen en mittenplacering


= hamnar under plats 20

 

Så här gissar vi


Av någon anledning verkar oddsen just nu placera Spanien i topp-5, vilket i min värld ser ut som en ren hallucination. Kan det verkligen stämma? Uppenbarligen finns det folk där ute som tycker att detta är bra och som frivilligt lyssnar på alla 3 minuter av denna låt. Jag känner enorm förvirring. Men jag skulle aldrig gissa att den skulle sluta så bra som topp-5, inte en chans. Samtidigt är oddsen sällan helt ute och cyklar så jag antar att den slutar i mitten av resultatlistan någonstans. Helt orättfärdigt, men ändå.


Låten hamnar nog mittemellan toppen och botten. Alltså gissar jag att det blir en mittenplacering för Spanien i år.


Detta är svårtippat alltså. Jag tror folk kommer gilla det här. Framför allt kommer juryn ÄLSKA detta. Jag sitter och gungar mellan alla möjliga scenarion, men jag landar i att det faktiskt fortsätter Spaniens fina resultat. Vinner gör det nog inte.Jag sätter inte rött för att jag inte gillar låten utan jag sätter rött för att jag tror att det här är årets mest överhypade bidrag, på samma sätt som Frankrike blev överhypade ifjol. Jag tror inte låten kommer att komma sist men det blir i alla fall en bottenplacering i år.


Bland många eurovisionfans är denna en av de större favoriterna och jag kan verkligen inte förstå varför. Vad ser och hör de som inte jag gör??? Hörde en influencer påpeka att detta skulle vara Loreens största hot!!! Nä det här kommer inte komma i närheten av topp 10 i år.


Det är riktigt svårt att säga här. Man skulle nog kunna gå efter vad som hände när Frankrike körde på en likadan låt ifjol, men då tror jag man underskattar denna låts potential. Om Blanca Paloma lyckas sälja in ett bra nummer kanske Spanien skräller igen, men det återstår att se om det blir så eller om man bara dansade en vår i slowmotion och återgår till att underprestera.Nog för att landet ligger bra till hos spelbolagen. Men jag tror de är något överhypade efter fjolårets tredje plats. Skulle inte bli förvånad om Spanien rent ut sagt tävlar om sistaplatsen i år.


Det känns riktigt svårt att tippa utgången för Spaniens bidrag i år. Enligt oddssättarna är man tippade inom topp-5, men det känns verkligen inte tillförlitligt att det ska gå så bra, eller? Det kan antingen bli dunderflopp eller succé, beroende på vilket humör Europa är på själva final-kvällen.


Att detta bidrag får ESC-vibes enligt många är nog att den är lite FÖR mycket ESC och tar plats som en kaxig tonåring, men jag själv placerar den inte bland topp 15 bidragen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera