« Inför ESC Grekland 2022

Inför ESC Grekland 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023. Det har blivit dags att presentera Victor Vernicos med bidraget ”What They Say” som representerade Grekland i Eurovision 2023. Han kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 8 av 16, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Greklands nationella uttagning.

 

Vem representerade Grekland i Eurovision 2023?

Foto & copyright: Nikos Zikos
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

16-åriga dansk-grekiska sångaren Victor Vernicos Jørgensen (född 23:e oktober 2006 i Aten, Grekland) har alltid hållit på med musik. Han är född i Grekland till en grekisk pappa och dansk mamma och har hållit på med musik sedan barnsben, bland annat med piano och gitarr utöver sång. För tre år sedan släppte han sin första singel ”Apart” som har följts upp med ytterligare singlar och i år har han blivit internt utvald att tävla med sin egen låt ”What They Say” för Grekland i Eurovision Song Contest 2023.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2023 valde Grekland både artist och tävlingsbidrag genom ett internval. Initialt hölls en antagning där sju låtar valdes ut. Dessa sattes i händerna på en expertjury och en inbjuden publikpanel (70 personer i olika åldrar) som tillsammans fick granska och rösta. Detta resultat ledde till att tre bidrag gick vidare till en slutomröstning där en kommitté utsåg en vinnare.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Greklands tävlingsakt där var och en i panelen först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten efter sitt eget tycke och smak för att därefter spekulera vilket resultat som man tror Grekland kommer att uppnå. Samtliga bedömningar och gissningar bygger på vad vi tror och tycker inför tävlingsveckan i maj, vilket är med reservation för eventuella justeringar när tävlingen väl är igång.

Den betygsskala vi använder oss av består av tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5. Våra gissningar gällande resultatet illustrerar vi på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 

Min kommentar

Här kommer återigen ett sådant bidrag som faller mellan stolarna för mig. Detta är – erkänner jag – helt okej producerat, med en helt okej artist och en överlag okej låt. Men det är så tråkigt! Det lyfter aldrig, blir aldrig intressant och lämnar inget intryck på mig. Detta är i princip så anonymt som det blir i ESC, och jag zonar ut efter bara 30 sekunder. Blir faktiskt lite irriterad över hur mycket sånt här som faktiskt tävlar i år, och i synnerhet i denna semifinal. Tråkigt!

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Nu är detta Grekland, vilket innebär att det nog ändå kommer gå till final – detta är ett land som alltid brukar lyckas. Visserligen blir det säkert darr på ribban, men i slutändan tror jag ändå på kvalificering. Dock ska jag göra förbehållet att detta säkert ändå kan misslyckas ta sig till finalen, om man gör ett scenframträdande som blir snarlikt de två närliggande bidragen i startfältet. I sådana fall tror jag nämligen inte att publiken ens kommer kunna särskilja vad som var det grekiska bidraget alls faktiskt.

 


Min kommentar

Vad tror jag om Grekland i år? Artisten är en av de yngre i årets tävling och jag tycker att han sjunger bra men det känns inte riktigt som hans stil.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Vi får se vad folket tycker i semifinalen. Jag är lite tveksam just nu, så det blir ett kanske från min del.

 


 

Min kommentar

Ibland kommer det bidrag som tar sig själva på alldeles för stort allvar. Att låten i sig är viktigare än en framgång i tävlingen. Lite så känner jag med Grekland i år. Produktionen är bra, sången är bra, men låten är inte skapad för Eurovision. Den är mer skapad för att få upp på diverse listor. Sen ska man lägga till att det är väldigt tråkigt också. Lyfter aldrig överhuvudtaget. Känns som att grekerna lämnat ett vinnande koncept bakom sig och nu försöker med dessa moderna, identitetslösa ballader. Hade velat vara en fluga på väggen under det mötet för att höra varför man ändrat strategi.

Jag saknar gamla Grekland. Efter att jag hade hört detta kände jag att jag behövde dopa mig med tidigare grekiska bidrag och låta de grekiska etnorytmerna flöda i blodet på mig. Opa!

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tumme upp av den enkla anledningen att det är Grekland. De har en tendens att ta sig till final oavsett.

 


Min kommentar

Även om det här i grunden är en bra ballad/poplåt som Victor har gjort och framför så saknar jag att det inte låter grekiskt överhuvudtaget! Den här låten hade i princip kunnat tävlat för vilket land som helst. Så det blir avdrag för avsaknad av lokala musikinstrument men i övrigt godkänt.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Trots ett ganska bra utgångsläge i startordningen inkl. att Grekland har fått med sig Cypern i startfältet så tror jag inte att det kommer att räcka för att röstas fram till topp 10. Det finns en risk att det här blir låten som alla glömmer bort att rösta på.

 


Min kommentar

Ni som gillar grekiska toner kommer bli besvikna. Han har en väldigt cool röst och låten är modern men jag hade önskat att det fortsatte i samma tempo som i början. Låten och rösten passar liksom inte ihop men han är ung så han hittar nog sin stil till slut.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tror inte den unika rösten räcker till och det är väldigt vanlig halv-tråkig pop som inte väcker något slags engagemang.

 


 

Min kommentar

Det är lite märkligt kanske att Cypern och Grekland, som båda kör på ungefär samma stuk, hamnar så tätt inpå varandra. Däremot tycker jag dock mer om den här, och det kan vara för att den inte känns lika polerad som Cyperns låt. Det finns en intressant konflikt i hur melodin och rytmerna vill framåt i större delen av låten bara för att sen bromsa upp mot slutet. Den melankoliska texten slår an på en viss sträng hos mig (tydligen hade Victor skrivit den redan vid 14 års ålder), och jag tror att det finns en tanke bakom hur den ska klinga med låtens uppbyggnad, att man gärna vill släppa loss alla de jobbiga känslorna men i slutändan inte har kraften till det.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Grekland hade fått upp någon form av självförtroende här med två raka platser i topp 10, men de senaste åren har dock varit präglade av mycket stök och bök, och många som varit besvikna på Greklands musikaliska vägval. Jag blir dock varse om att det säkert kommer rinna in stödröster från såväl Cypern som Armenien och även Danmark (Victor har danskt påbrå), och kanske räcker det för att skicka upp Grekland till rätt sida av strecket. Det känns ändå som att producenterna verkar ha nån form av förtroende för Grekland med tanke på hur sent man satte dem i startnummerordningen.

 


Min kommentar

Ännu en oinspirerad poplåt man redan hört ett tresiffrigt antal gånger tidigare både i det här samt i andra sammanhang. Det är naturligtvis inget fel på låten. Känner bara att jag inte har så mycket att kommentera vad beträffar sådan här själlös musik.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

I en rättvis värld borde Grekland åka ut. Men nu lever vi ju inte en sådan värld. Dessutom har det hänt förr att liknande bidrag kvalificerat sig så jag skulle inte bli förvånad om Grekland kniper en finalplats.

 


    

Min kommentar

Midtempo-pop med ett mer internationellt och modernt sound än något typiskt grekiskt ESC-bidrag med lokala tongångar. Unge Victor känns som en spännande artist och han har alltså skrivit denna låten helt på egen hand och den handlar om självupplevd depression och ångest. Jag pendlar lite vad jag tycker. Ena stunden tycker jag den är behaglig och mysig att lyssna på medan jag i andra stunden tycker den känns aningen tråkig och anonym. Noterbart är att Victor blir Greklands yngsta ESC-representant någonsin.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Victor kommer garanterat att gå genom rutan. Med ett känslosamt framträdande och en gnutta charm tror jag Grekland seglar vidare till finalen tämligen enkelt.

 


 

Min kommentar

Victor Vernicos representerar Grekland med en fin poplåt. Den påminner i flera sammanhang om Irlands bidrag i år, även anonymiteten jämfört med många andra mycket starkare bidrag. Grekland brukar ofta ha med sig sina rötter i sina bidrag och det är något jag verkligen saknar i år.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Tyvärr tror jag att Greklands bidrag är något man glömmer bort att rösta på. Det är inte dåligt eller konstigt att man kommer ihåg det av den anledningen och inte heller att det är överglänsande pampigt.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera