« Inför ESC Sverige 2022

Inför ESC Sverige 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023. Det har blivit dags att presentera Loreen med bidraget ”Tattoo” som representerade Sverige i Eurovision 2023. Hon kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 11 av 15. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 9 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Sveriges nationella uttagning.

 

Vem representerade Sverige i Eurovision 2023?

Foto & copyright: Charli Ljung
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Loreen Talhaoui föddes i Åkersberga som ett av 6 syskon den 16:e oktober 1983 men är uppväxt i Västerås.

2004 sökte Loreen till det då nystartade sångtalangpogrammet Idol i TV4 och kom med där hon först åkte ut i kvalprogrammen men fick komma tillbaka igen som wildcard vilket i sin tur ledde till att hon tog sig fram till tredjeplatsen. Efter Idol tog hon en paus från musikscenen och gjorde andra saker men 2011 tävlade hon för första gången i Melodifestivalen med My Heart Is Refusing Me som tog henne till Andra chansen där hon åkte ut.

Året därpå fick hon frågan om att vara med igen och efter en del övertalning och fixande med låten Euphoria av Thomas G:son och Peter Boström (som var låtens upphovspersoner) så medverkade hon och tog sig hela vägen till final där det blev storseger! Och i Eurovision gick det hela vägen till seger där hon nästan slog Alexander Rybaks poängrekord men fick i alla fall för den tiden flest 12-poängare. Tack vare den segern fick Sverige arrangera Eurovision 2013 i Malmö där Loreen också medverkade som gästartist. Sedan segern och fram till 2021 blev ”Euphoria” också utsedd till bästa låt i den inofficiella fansomröstningen Topp 250.

Senast Loreen deltog i Melodifestivalen var 2017 då hon åkte ut i en duell med bidraget Statements. Den här gången var hon tillbaka med tidigare nämnda G:son och Boström på upphovet till bidraget ”Tattoo” samt sig själv, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson och Moa ”Cazzi Opeia” Carlebecker. Den här gången blev det succé då hon tog sig direkt till final och vann den överlägset.

Det ska tilläggas att Loreen är den enda tidigare ESC-vinnare i årets Eurovision som artist på scenen (Duncan Laurence är också tillbaka men denna gång i rollen som låtskrivare) och om det skulle bli en ny Eurovision-seger för henne i år innebär det att hon dels blir den första kvinnan att vinna Eurovision två gånger, dels första gången sedan Johnny Logans framgångar på 1980-talet som en tidigare ESC-vinnare vinner Eurovision Song Contest två gånger. Dessutom skulle Sverige också kliva upp på delad förstaplats med Irland som de länder med flest segrar totalt sett (sju vardera). Men, det är ännu inte avgjort om det kommer att sluta så eller ej – allt avgörs i maj!

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2023 utsåg Sverige sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Melodifestivalen 2023. För 22:a året i följd avgjordes Sveriges uttagning genom konceptet med fyra deltävlingar, ett uppsamlingsprogram (för andra året kallat Semifinal) och final.

Från en antagning, som pågick under sensommaren 2022 och som totalt inbringade 2 824 inskickade låtar (den högsta summan sedan 2012), fick en urvalsjury välja ut 14 bidrag och därefter fick Melodifestivalredaktionen komplettera startfältet med ytterligare 14 bidrag. De kunde välja från juryns ratade hög men även från specialinbjudningar. I slutet av hösten 2022 meddelades startfältet fördelat på respektive deltävling.

I varje deltävling tävlade sedan sju bidrag där tittarna först fick rösta fram en vinnare och därefter ytterligare en vinnare samt två semifinalister. I semifinalprogrammet fick ytterligare fyra bidrag finalplatser. Totalt sett kvalade 12 bidrag in till finalen där resultatet avgjordes av å ena sidan åtta internationella jurygrupper och å andra sidan tv-tittarnas app- och telefonröster.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Sveriges tävlingsakt där var och en i panelen först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten efter sitt eget tycke och smak för att därefter spekulera vilket resultat som man tror Sverige kommer att uppnå. Samtliga bedömningar och gissningar bygger på vad vi tror och tycker inför tävlingsveckan i maj, vilket är med reservation för eventuella justeringar när tävlingen väl är igång.

Den betygsskala vi använder oss av består av tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5. Våra gissningar gällande resultatet illustrerar vi på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 

Min kommentar

Detta är beviset för att en låt inte nödvändigtvis behöver vara bra i sig – det viktigaste är helheten. För låten är faktiskt sekundär här, anser i alla fall jag. Den är okej, men kanske inte någon kioskvältare på egen hand. Istället är det samspelet mellan låten, Loreen och det fantastiska scennumret som är avgörande. Man grips liksom direkt av Loreens framförande, och hamnar i en helt annan värld – på ett mycket snyggt sätt. Låten blir plötsligt atmosfärsbildande och skapar det där magiska skimret som omfamnar hela upplevelsen. Tillsammans med ljusanordningen och dansen så tappar man helt verklighetsuppfattningen, det är faktiskt så bra som det är. Detta är inte längre Eurovision, det är något mycket mer sublimt. Det är bara att lyfta på hatten. Det här är årets vinnare.

 

Gissat resultat:

Min kommentar

Odds och fans verkar vara överens om att detta nog ändå är årets vinnare, och jag håller med. Jag kan verkligen inte se detta på någon annan placering – om inte scennumret skulle ändras helt inför Liverpool. Men jag har svårt att se det ske, man behöver ha detta på plats i Eurovision. Loreen kommer att bli historisk, så är det bara.

 


Min kommentar

Kan Loreen vinna för andra gången? Kan Sverige vinna för sjunde gången? Det är nästan det enda man läser på nätet just nu i Eurovisionsartiklar. Vad tror jag? Jag tror att Sverige har en stor chans att vinna Eurovision men jag tror i år är det tuffare för Loreen än hur det var 2012 i Azerbajdzjan.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det är helt säkert att Sverige går direkt till final den 9 maj!

 


 

Min kommentar

Årets svenska bidrag är ett praktexempel på hur viktigt det är med ett team kring en låt. Jag nämnde det redan under Melodifestivalen och jag säger det igen – Loreen ska tacka sin koreograf och producent för segern. Låten i sig är inget speciellt egentligen. Det är bland de mest överskattade bidragen någonsin sett till hypen den har kring sig. För om man tar bort det visuella så är det faktiskt inte så bra. Det är en ok låt då bara.

Nu är ju kruxet det här att Loreen inte kommer kunna ha med sig sin stora skärm till Liverpool. Det kan vara en stor nackdel beroende på hur mycket de måste ändra. Det kan också bli lite av akilleshälen för hela numret om de inte lyckas få till något i stil med Melodifestivalen.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Vare sig vad jag tycker om låten så kommer det vara med och göra upp om segern. Vissa har redan bestämt sig att så är fallet. Ingen personlig favorit, men en seger till för Sverige vore inte fel.

 


Min kommentar

Årets Melodifestival hade många bra bidrag som jag gärna hade sett tävla i Eurovision – men det finns bara en som kan ta Sverige hela vägen till seger och det är Loreen! Jag var som alla andra mycket nyfiken på hur ”Tattoo” skulle låta efter att hon senast åkt ut med ”Statements” i Andra chansen 2017 – och som vanligt blev man inte besviken på Loreen som ännu en gång levererar på högsta nivå och mer därtill.

Det här är en låt i perfektion som framförs av en världsklassartist som jag är 100 procent övertygad om kommer att göra mycket bra ifrån sig i Eurovision. Det kunde man se redan i Melodifestivalen att ”Tattoo” är något helt annat, lite som sin egen värld, vilket är härligt. Att Loreen tar sig till final är bara en ren formalitet, det kommer minst bli en topp 3-placering för Loreen i finalen med förhoppningsvis (och mycket gärna) att hon tar hem Sveriges sjunde ESC-seger!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Som sagt, det finns inte en suck att Sverige missar finalplatsen med den här låten. Det är faktiskt det minsta som man kan vara orolig över den 9:e maj. Så länge som Loreen levererar lika bra som i Melodifestivalen lär hon vinna första semifinalen överlägset övriga deltagare. I finalen kommer Sverige absolut vara i topp 3 – med chans på seger. Gissningsvis kommer hon att vara juryns vinnare i finalen och frågan är om det inte är dags för att nytt rekord i antal 12-poängare och totalsumma?

 


Min kommentar

Jag är verkligen inte den som hyllar varenda låt Sverige väljer att skicka. T. ex. förra året var inte en favorit. Men i år har vi lyckats. Hur Loreen inte blivit större ute i världen är ett mysterium för hon är fenomenal. Den rösten och scenspråket är perfektion och finns ingen i Sverige som kan ge mig rysningar som hon kan.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Spelar ingen roll om dubbelmackan får vara med på scen i Liverpool. Hon kan bara stå där rakt upp och ner och leverera sitt mästerverk och beröra hela Europa ändå.

 


        

Min kommentar

Utan att överdriva kan jag säga att detta är en av de bästa låtarna Sverige skickat på väldigt länge, och den klart bästa i modern tid. När jag och min panelkollega Hollac16 var och såg repetitionerna inför finalen satt vi båda inne i arenan när Loreen tog sitt nummer. Och jag minns att jag blev väldigt andfådd trots att jag satt ner under hennes framförande. Måhända att man blir lite arenadopad, men hennes aura var utomjordisk. Man kände av nånting väldigt annorlunda när man får se hennes artisteri på så nära håll. Den här låten tycker jag också är ett styrkebesked för Loreen. Hon har alltid haft väldigt tydliga ambitioner med vad hon vill få fram, och har alltid strävat efter att hålla sig fast vid sina principer även när framgången lyser med sin frånvaro ibland. Det hade varit lätt att bara vila på Euphoria-lagret, men det har hon verkligen inte gjort. Hon har tagit ett steg vidare och litat på sina styrkor.

Jag är knappast någon patriot, och har länge varit sträng mot våra låtar i ESC, men i år när Loreen vann kände jag en lycka jag inte upplevt på väldigt länge. Följande sak har inte hänt på över 20 år – men i år hände det, Sverige får fem poäng från mig! Varsågod Loreen!

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Att Loreen går till final är knappast en fråga. Det som man istället ska fundera på är hur våra chanser till seger är. Och här måste jag ta ner mina fötter på jorden igen. För även om hon är oddsfavorit i skrivande stund så anser jag det inte vara så givet. Man glömmer lätt bort att Eurovisionens historia bara haft en artist som vunnit två gånger. Och det var på 80-talet, när tävlingen inte var lika stor. För Sveriges del har det varit hit and miss med att ta tillbaks tidigare vinnare. Carola lyckades förvisso okej (femma, om än utan en enda tolva), medan Charlotte Perrelli floppade. Så finalens utfall är omöjligt att sia om för mig, men att ordna finalplats? Enkelt!

 


Min kommentar

Nej, jag tycker inte att Loreen förtjänade att vinna Melodifestivalen igen. Ja, jag tycker att det är årets överlägset mest överskattade låt. Och nej man måste inte heja på den här låten för att man råkar vara svensk medborgare. Men jag accepterar det faktum att Loreen i praktiken redan vunnit årets upplaga av Eurovision Song Contest.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Som sagt, Loreen hade vunnit hela ESC redan innan fjärde deltävlingen av Melodifestivalen var avgjord. Jag tror inte något annat land kan vinna om inte ett mirakel sker.

 


         

Min kommentar

Jag blev så glad och nöjd när det stod klart att Loreen, den stora förhandsfavoriten av Melodifestivalen 2023 fick vinna och representera Sverige i Eurovision på nytt. Hon kommer att göra oss stolta oavsett utgång av resultatet. Det svenska ESC-bidraget ”Tattoo” med Loreen är på en helt annan nivå än övriga artister och bidrag i år och hela hennes ödmjuka personlighet tillsammans med hennes leverans i både sång och scenframträdande går inte annat än att älska. Detta är en Euphoria 2.0 fast en mer lättsmält och direkt låt som känns både suggestiv, mystisk och spännande, precis som Euphoria var fast ”Tattoo” har ett helt eget id.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Sverige är på väg mot sin 7:e Eurovision-seger. Både spelbolagen, experter, ESC-fans och allmänheten i stort tror på Loreen och så även jag och övriga panelmedlemmar. Det skulle vara så mäktigt om vi gick upp i delad ledning med Irland och att en kvinnlig artist får vinna den här tävlingen för andra gången någonsin, genom historien. Enda hoten på förhand känns som våra nordiska grannar Finland & Norge.

 


 

Min kommentar

När man får vara med om att uppleva vissa nummer live är risken stor att man blir tagen av situationen och blir det vi alltså kallar ”arenadopad”. Men, det är inte alla nummer som berör en lika mycket oavsett. I det här fallet, när jag från deltävlingen i Malmö fick se detta väsen på scen, kände jag mig nyförlöst. Som när man läst ett slut på en bok som varit sådär bra, men som lämnar en med fulgråt och en tomhet att det känns vacklande att gå vidare. För mig var det HÄR eufori. Nej, det är inte ”Euphoria” 2.0, utan mer som en spin-off till något annat, något mycket mer. Kan kräka ur mig floskler, men känslorna var många när Loreens  3 minuter pågick ett par meter framför mig och hon blev ett med låten. Kan hon ta hem hela tävlingen i år? Ja det kan hon. Men, oavsett har hon vunnit miljoners hjärtan därute i världen redan. Varför skulle oddsen se ut som de gör annars?

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det finns inga undantag. Queen Loreen, Lorraine, Lolo kommer att äga publiken, tittarna, jurygrupperna och segla till final med så bara en vindpust.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera