« Inför ESC Malta 2022

Inför ESC Malta 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023. Det har blivit dags att presentera gruppen The Busker med bidraget ”Dance (Our Own Party)” som representerar Malta i Eurovision 2023. De kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 2 av 15, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Maltas nationella uttagning.

 

Vem representerade Malta i Eurovision 2023?

Foto & copyright: Daryl Cauchi
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Musikgruppen The Busker utgörs av trion David ”Dav.Jr” Meilak, Jean Paul Borg och Sean Meachen som har spelat ihop i mer än tio år. Det fanns dock två medlemmar till som har slutat.

De släppte sitt debutalbum Telegram som följdes upp av ytterligare ett albumsläpp och en EP. Ifjol meddelades det att de skulle medverka i Maltas Eurovision-uttagning MESC 2023 med bidraget ”Dance (Our Own Party)” där de först fick framträda tillsammans med 39 andra bidrag i olika uppspelningsprogram. Från dessa röstades de vidare till en semifinal och sedan final där de fick segern även om de bara vann tittarröstningen och kom delad andraplats i juryröstningen. Bidraget har trion skapat ihop med Matthew James Borg och Micheal Joe Cini.

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2023 utsåg Malta sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen MESC 2023. I år utökades den från bara semi och final till att först omfattade fyra kvartsfinaler där sammanlagt 40 bidrag tävlade. Dessa framfördes i en TV-studio och sedan fick tittarna rösta vidare 24 av låtarna till ett semifinalprogram. Där uppträdde alla låtar live-on-stage i en direktsändning och en gemensam jury- och tittarröstning skickade 16 av låtarna vidare till en final där sedan vinnaren korades också där med juryns och tittarnas hjälp.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Maltas tävlingsakt där var och en i panelen först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten efter sitt eget tycke och smak för att därefter spekulera vilket resultat som man tror Malta kommer att uppnå. Samtliga bedömningar och gissningar bygger på vad vi tror och tycker inför tävlingsveckan i maj, vilket är med reservation för eventuella justeringar när tävlingen väl är igång.

Den betygsskala vi använder oss av består av tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5. Våra gissningar gällande resultatet illustrerar vi på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 

 


 

Min kommentar

Bara att erkänna att detta är min personliga favorit i år, även om jag skäms lite för det. Jag vet att detta är dömt att misslyckas, lite som Lettlands ”Eat Your Salad” förra året som låg lite i samma genre. Men samtidigt slår detta an på alla rätta strängar hos mig, det är glatt, det är svängigt och det är en Epic Sax Guy med. Jag är helt såld! Visst kommer mycket att avgöras på det visuella – det blir lätt ett stolpskott när kaxiga bidrag blir helt stillastående på scenen, men jag är rätt säker på att så inte blir fallet här. Hur det än är så är detta årets absoluta höjdpunkt för mig!

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Ja, det räcker med att titta på oddsen och fansens reaktioner på detta bidrag så inser man att detta är bottenplacerat i förväg. Det når liksom inte upp till samma hype som Sunstroke Project, trots att bidraget är i samma genre. Samtidigt har det liksom inte landat i riktigt lika god jord som Lettlands bidrag ifjol, vilket gör mig övertygad om att detta nog kommer passera de flesta förbi rätt anonymt. Att dessutom gå ut som nummer 2 i första semifinalen är en dödsstöt. Ridå! R.I.P…..

 


Min kommentar

Malta skickar nått riktigt catchy med en soffa på scen! Jag tycker om låten, den har hoppat in i min spellista på Spotify.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Det är inte omöjligt att Malta trots vad oddsen just nu säger tar sig till final.

 


 

Min kommentar

Jag satt länge och funderade på hur jag skulle formulera mig kring denna låt. Inte för att jag hade så mycket och säga och behövde skära ner, utan för att jag inte hade något att säga alls. Det känns lite som att jag skriver en uppsats som man gjorde i mellanstadiet och samtidigt räknade orden. Nu när jag tänker på det är det roligare än denna låt. Och det gör mig mer på danshumör. Det finns en enda anledning till att nollan inte sätts – det är åtminstone en låt som försöker.

 

Gissat resultat:

 

 

 Gissat resultat:

Jag tänkte inte ens på startnumret. Jag tänkte mer ”varför ska jag slösa mina pengar på att rösta på detta?”. Det fick mig att landa i att inte tillräckligt många kommer rösta på Malta.

 


Min kommentar

Vad får man om man tar och lägger samman ”Friend of a Friend” med Lake Malawi, ”Eat Your Salad” med Citi Zēni och adderar Epic Sax Guy? Jo ”Dance (Our Own Party)”! Vad jag vill säga med detta är att låten är inget plagiat men det känns bara så himla icke-originellt val av Malta i år när jag vet att det fanns minst 15-20 andra låtar i deras uttagning som var hundra gånger bättre. Tyvärr, i mina ögon skickar Malta i år ett pausnummer till Eurovision och då passar det ju bra att låten har fått startnummer 2!

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag utesluter inte att Malta tar sig till final för det känns precis som det var för Lettland ifjol (med ”Eat Your Salad”) att låten inför balanserar mellan att hamna någonstans mellan plats 7 och 15 i denna semifinal. Så antingen tar sig The Busker till final som joker i leken eller så åker de ut direkt såsom det sedan blev för ”Eat Your Salad” ifjol. Har svårt att bestämma mig just nu så det får bli ett ’kanske’ tills vidare.

 


Min kommentar

Maltas uttagning i år var ingen höjdare. Hade bara några få bidrag som jag uppskattade. Men den här låten har växt med tiden, vilket i och för sig inte är en bra grej i det här sammanhanget när den bara får en chans. Den är kul, lättsam och vem älskar inte saxofon?! Älskar dock inte tröjan han har på sig men förstår ju grejen med den.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Den här är svårtippad. Kan de lyckas charma publiken och tv-tittarna tillräckligt mycket för att ta sig till final???

 


Min kommentar

Jag tycks aldrig bli nöjd med Malta. Det kanske hade varit en schysst introvert partylåt (vilket blivit en ny trend), men jag stör mig så mycket på pratsjungandet i refrängen som ger mig en mental tandvärk.

En positiv sak i alla fall är att Malta för en gångs skull väljer att satsa lokalt. Ofta när länder med små musikmarknader ställer upp brukar alltid den svenska popfabriken vädra morgonluft och komma springande och erbjuda sina tjänster. Jag kan tänka mig att dinosaurierna från Skara varit nere på Malta och letat efter artister som kan sjunga deras låtar. Men i år blir det som bekant inte så. Synd bara att det mynnade ut i det här.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag var länge ganska säker på att Malta skulle klara sig vidare, men när jag ser deras startnummer blir jag genast tveksam. Att gå efter Norges starka nummer kan göra det svårt att få dem att hävda sig med denna låt som förvisso kan dra på smilbanden på en del människor.

 


Min kommentar

Mitt första intryck var att det här var en sådan där skön och glad upptempolåt som Malta brukade skicka i början på 2010-talet. Man får lite retrovibbar när man hör låten, men det passar i sammanhanget. Även om låten inte är någon storfavorit hos mig så måste jag medge att jag blir lite gladare när jag hör den. Det är sådana här bidrag jag har saknat från Malta de senaste åren.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Malta har haft det någorlunda svårt att ta sig till final de senaste åren. Och bortsett från 7:e platsen 2021 har de inte heller slutat jättehögt på resultatlistan de åren de väl kvalificerat sig. Med tanke på låtens startposition så lutar jag att Malta åker ut i semifinalen, men jag vill inte räkna ut dem riktigt än.

 


  

Min kommentar

Detta var ett oinspirerat och tråkigt bidrag som Malta bjuder oss på i år. De ska dock ha cred att de går sin egna väg och skickar något oväntat och annorlunda. Ett funkpoppigt bidrag om att festa och ha kul. Ett färgglatt nummer med saxofon och lite retrokänsla. Det fanns så många andra bra alternativ i Maltas megastora uttagning bestående av 40 bidrag, varav 1 av dessa (som dessutom var det bästa bidraget) blev diskat och 1 av förhandsfavoriterna var långt ifrån segern.

 

Gissat resultat:

  

Gissat resultat:

Tyvärr för Malta, blir det inget avancemang till finalen i år heller och det otursamma startnumret gör heller inte saken bättre samt att man hamnat mellan två starka bidrag i form av Norge och Serbien är bara det en dödsstöt.

 


 

Min kommentar

Maltas bidrag svänger, det kan man ju bara inte neka till. För vem charmas inte av energin, saxofonen och rytmen i detta bidrag? Det kan måhända vara så att det inte känns unikt och originellt, men låten känns i kroppen och det är Det som ligger till grund för mina poäng.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Lite svårbedömt men, nej –  jag tvivlar på att det känns i kroppen och tilltalar den breda massan av lyssnare och tittare som vill se och höra något modernt. Tyvärr får nog Malta se sig besegrade av många andra bidrag i år, men jag hoppas på en finalplats.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera