« Inför ESC Azerbajdzjan 2022

Inför ESC Azerbajdzjan 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023 presenterade vi duon TuralTuranX med bidraget ”Tell Me More” som representerade Azerbajdzjan. De kom att tävla i den första semifinalen den 9:e maj där startnumret var satt till 12 av 15, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är TuralTuranX?

 

De 22-åriga tvillingbröderna Turan & Tural Bağmanovlar, eller TuralTuranX som de kallar sig som artistduo, föddes den 30:e oktober 2000 i Zaqatala i nordvästra Azerbajdzjan. De har hållit på med musik sedan barnsben, egentligen sedan de lärde sig att spela piano och gitarr. De har även haft ett band ihop, men i Eurovision 2023 kommer de att tävla som duo.

Bidraget som de tävlar med heter ”Tell Me More” som bröderna har gjort själva. Det innebär också att det är första gången sedan Azerbajdzjans ESC-debut år 2008 som landet inte tar hjälp av låtskrivare från andra länder för att skapa tävlingsbidraget.

Hur valde Azerbajdzjan till Liverpool?

 

Inför Eurovision 2023 valde Azerbajdzjan både artist och tävlingsbidrag genom ett internval.

TV-bolaget İctimai Television (İTV) sökte under slutet av 2022 tävlingsbidrag till sitt urval och under uttagningssäsongen meddelades det att man hade valt ut fem artister till en slutgiltig omröstning men det var först i slutet av uttagningssäsongen som det blev känt vilket val som hade gjorts.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Detta kan vara en av de tråkigaste låtarna som Azerbajdzjan har skickat någonsin! Inte för att den är dålig, för det tycker jag inte, men den är totalt menlös. Jag blir inte det minsta påverkad av den här låten, tvärtom så glömmer jag av att jag lyssnar på den och zonar ut helt och hållet. Det är kanske inte helt optimalt att tävla med en sådan låt i ESC, speciellt inte när man kommer efter Sverige. Jag kommer inte att komma ihåg det här efteråt, snarare känns detta som 3 minuter minneslucka – tyvärr…


.

Jag vill se Azerbajdzjan i final i år! Jag tycker om låten jättemycket, men jag tror att det kommer bli en flopp som oddsen säger tyvärr.


.

Är det bara jag som stör mig på att X:et i deras namn är felplacerat? Det ska ligga mellan namnen, inte efteråt. Det är nog bara jag som hakar upp mig på sånt. Låten i sig är lite småtrevlig, men det känns som att den inte riktigt vet vad den vill vara. Påminner lite om brittpop, samtidigt som man kan se influenser av Beatles och kanske en släng Oasis. Men i slutändan landar man i ingenting. Den duger väl som låt, men man märker att den välslipade svenska produktionen inte finns med i år.


.

Det verkar som att bröderna Tural och Turan har haft Beatles som barndomsidoler, för det hörs att det finns lite inspiration i musiken till detta (inte kopia, inspiration). Och nu ska de också få tävla i Beatles hemstad Liverpool. Men till skillnad från Beatles som gjorde många mästerverk tycker jag att TuralTuranX’s ESC-låt är 100 procent ointressant. Däremot ger jag cred till att de har gjort sin låt själva istället för att Azerbajdzjan som annars alltid tar hjälp från låtskrivare utanför landet.


.

När jag första gången lyssnade på detta bidrag tänkte jag på Di Leva och efter ett tag går den över till gammal engelsk pop som jag aldrig gillat. Det verkar ändå vara en begåvad syskonduo men i det här fallet kanske de skulle tagit till lite hjälp utifrån. De får gärna låna Arash igen!


.

Så Azerbajdzjan valde för en gångs skull att inte importera sin låt och istället låta artisten sjunga något de själva skrivit. Det har varit mångas önskan under en väldigt lång tid, men återigen kan jag bara konstatera att de skickar en låt som gör mig besviken. Det är som Red Hot Chili Peppers fast utan Red Hot och även utan Chili Peppers – det blir svagt och smaklöst. Det är förvisso tre minuter som är trevliga när de rullar, men det finns knappt någon kraft eller driv. Blir mer coffee shop istället för en rockkonsert.


.

Azerbajdzjan är det landet jag gillar minst i ESC. Tycker dock att årets bidrag ter sig tämligen lättsamt, och jag gillar att de lagt in rap i verserna. Jag har inget att klaga på. Låten går in genom ena örat och ut genom det andra. Den är bara helt harmlös.


.

Kul att Azerbajdzjan gör något annorlunda. Framförallt att slopa svenska upphovsmän och istället släppa fram sina egna förmågor. Men särskilt spännande är inte deras bidrag i år även om låten och tvillingbrödernas röster är behagliga att lyssna på. Det är en blandning av indie och brittpop a la 90-tal. Lite Beatles-inspirerat och i sann singer/songwriterstil. Den här låten uppskattas nog av många britter skulle jag tro. Passande bidrag att framföra i just värdstaden Liverpool.


.

Förstår inte alls det här bidraget i detta sammanhang. Azerbajdzjan för fram ett band a la söt Britt-pop, men där man tjuvat sticklingar från Sixpence None the Richer’s låt ”Kiss me” och hänger kvar i ett sound från slutet av 90-talet. Detta är inte för mig och jag tappar intresset efter bara några takter.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
17 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2023. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Jag kan verkligen inte se hur Azerbajdzjan skulle lyckas nå finalen i år. Det finns inget i den här låten som skulle få folk att vilja rösta på den. Det enda som talar för är att Azerbajdzjan i princip alltid lyckas ta sig vidare till final, men jag tror inte att landets historiska framgångar kommer att hjälpa dem i år. Nej, detta känns som en flopp.


Om jag får gissa så blir det ingen final för TuralTuranX.


Azerbajdzjan sitter i en svår sits. Inte bara är låten alldeles för spretig, men man ska dessutom ställa sig på scen efter årets största förhandsfavorit. Blir nog tillbaka till att söka svenska låtskrivare nästa år.Förra året gick Azerbajdzjan till final med 96 poäng från juryn och 0 (!) poäng från tittarna. Året före det var det istället tittarna som räddade Azerbajdzjan till final. Men oavsett har det här landet på senaste åren hamnat i den nedre delen av poängtavlan i både semifinaler och finaler och om de går till final så är det nästan alltid bland de sista i topp 10. I år tror jag däremot att Azerbajdzjan får sin andra icke-kvalificering till finalen, kanske mest för att låten är ganska anonym. Oddsen förbättras heller inte av att få starta precis efter en av årets förhandsfavoriter. Men om Azerbajdzjan mot alla odds skulle ta sig till final så kommer det högst troligt att låten blir den 10:e och sista finalisten i topp 10.


Finns ingen chans att det här tråkiga bidraget går till final. Blir ju inte bättre av att de fick startnumret efter Loreen så folk kommer fortfarande sitta och prata om hennes framförande medans denna susar förbi i bakgrunden.


Det här kan jag inte se ta sig vidare. Alldeles för tillbakadraget och blygt i ett startfält där många låtar skriker högt. Och direkt efter favorittippade Sverige? Nej, det här kommer inte gå. Tror nästan att Azerbajdzjan riskerar att få sin sämsta placering nånsin. Man har bara bommat finalplats en gång tidigare, då med en hårsmån. Nu känns en finalplats väldigt avlägsen.Någon måste åka ut, i skrivande stund ligger landet i botten hos spelbolagen att gå till final. Azerbajdzjan har visserligen bara misslyckats med att gå till final en gång tidigare, men de har varit nära på att åka ut flertalet gånger. Med tanke på låtens subtilitet samt att de har oturen att behöva starta efter Sverige så tror jag att Azerbajdzjan får stanna i semifinalen detta året.


Det här blir förmodligen denna semifinalens slagpåse och jumbo-aspirant. Kan inte se att Azerbajdzjan lyckas ta sig vidare till final med detta lågmälda och harmlösa bidrag. Det är charmigt men lättglömt.


Har mycket svårt att tro att Azerbajdzjan och TuralTuranX har något att hävda sig med för att ta sig till final.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera