« Inför ESC Estland 2022

Inför ESC Estland 2024 »


INFÖR EUROVISION 2023. Det har blivit dags att presentera sångerskan Alika med bidraget ”Bridges” som representerade Estland i Eurovision 2023. Hon kom att tävla i den andra semifinalen den 11:e maj där startnumret var satt till 4 av 16. Bidraget röstades vidare till finalen där låten fick startnummer 12 av 26.

Innan vi går in på våra betygsättningar, kommentarer och resultatspekulationer ska du först få bekanta dig med artisten och tävlingsbidraget, samt få en bakgrund till hur dessa valdes ut genom Estlands nationella uttagning.

 

Vem representerade Estland i Eurovision 2023?

Foto & copyright: Silver Mikiver
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

Alika Milova, född den 5:e september 2002 i Narva i Estland. Hon är sångerska som blev ett känt ansikte i hemlandet när hon som barn ställde upp i olika talangprogram bland annat Baltic Voice. Men det var först i vuxen ålder som hon slog igenom brett med sin seger i Estlands motsvarighet till Idol (Eesti otsib superstaari) 2021 som hon dessutom fick ett skivkontrakt. Hon har bland annat släpps singeln C’est La Vie.

I år ställde Alika upp i den estniska Eurovision-uttagningen Eesti Laul med sitt bidrag ”Bridges” som hon har gjort tillsammans med Nina Sampermans och Wouter Hardy (tidigare låtskrivare bakom 2019 års ESC-vinnarlåt ”Arcade” samt ”Tout l’univers” som blev trea för Schweiz 2021).

Så här ser bidragets officiella musikvideo ut inför tävlingen:

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Inför Eurovision 2023 utsåg Estland sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Eesti Laul 2023. Upplägget för uttagningen blev först två semifinaler med sammanlagt 20 tävlande vilka fördelades ut på tio bidrag i två semifinaler. I varje program fick sedan först en gemensam jury- och tittarröstning avgörs fyra finalister och därefter korade tittarna en femte finalist. När bägge programmen var över hölls en wildcardomröstning med alla tio utröstade låtar där publiken fick rösta vidare två av dessa låtar till finalen. Väl där tävlade 12 bidrag om segern i två rundor – först där juryn och tittarna enades om tre superfinalister innan tittarna själva avgjorde alltihopa. I den avgörande rundan hade tidigare röster nollställts.

 

Panelen tycker till!

I den här delen gör vi personliga bedömningar av Estlands tävlingsakt där var och en i panelen först kommenterar och betygsätter tävlingsbidraget och artisten efter sitt eget tycke och smak för att därefter spekulera vilket resultat som man tror Estland kommer att uppnå. Samtliga bedömningar och gissningar bygger på vad vi tror och tycker inför tävlingsveckan i maj, vilket är med reservation för eventuella justeringar när tävlingen väl är igång.

Den betygsskala vi använder oss av består av tio steg med poängen 0, 1, 1.5, 2, 2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 och 5. Våra gissningar gällande resultatet illustrerar vi på följande sätt:

  • Grön skylt = självklar finalist!
  • Gul skylt = möjlig, men tveksam, finalist.
  • Röd skylt = går inte till final!

 


 

Min kommentar

Återigen lyckas Estland skicka ett svårtyckt bidrag i ESC. Jag känner egentligen varken bu eller bä för detta, det blir liksom aldrig någon effekt på mig. Alika sjunger visserligen väldigt bra och låten är finstämd med ett snyggt crescendo och välkomponerat arrangemang. Men samtidigt lyfter det aldrig och ger mig ingenting. Jag blir mest uttråkad faktiskt, trots att det ändå är en välgjord låt.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Sådana här låtar brukar få svårt i ESC, och jag kan inte tänka mig att detta blir en låt som lyckas slå ändå. Har en svag känsla av att detta hamnar i botten i denna semifinal, även om jag får medge att kampen om sistaplatsen blir tuff här.

 

 


Min kommentar

Årets bidrag från Estland är underbart! Jag har de väldigt högt i min topplista i år och det är de värda efter några år av downfall.

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Jag tror det blir final för Estland och det kan nog gå ganska bra för Alika i årets tävling.

 


 

Min kommentar

Det behöver inte nödvändigtvis betyda att en lugn och avskalad låt direkt betyder att det är tråkigt. Tvärtom så kan det bli intressant i sin egna nisch. För att sätta det i ett Eurovision-perspektiv så kan man nämna Cypern 2004. ”Stronger Every Minute” är ett praktexempel på att less is more kan funka. Det gav landet en fin femteplats.

Till och med Estland själva har gjort detta bättre tidigare. Vill minnas att jag gav en femma till ”Kuula” som de tävlade med 2012 och tog hem en sjätteplats. Jag får än idag gåshud av den låten. Jag blir omvälvd av känslor trots att jag inte förstår något, det är ändå så pass vackert. Detta kommer inte ens nära. Alika sjunger förvisso finstämt och bra, men det händer ingenting. Trots att Alika gör ett flertalet tonhöjningar känner man ingenting. Hon får liksom kämpa sig igenom låten. Jag är helt likgiltig här. Låten är så ointressant att jag spenderade mer tid på att prata om andra exempel på hur man gör det bättre. Det säger allt.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Det känns som att man kan sätta gult på allt i denna semifinal. Svårt att säga vart det tar vägen. Det är dock alldeles för ointressant i det stora hela.

 


Min kommentar

Jag följde Eesti Laul i år och även om Alika var med på min topplista över favoritlåtarna i uttagningen hade jag andra personliga favoriter såsom Ollies ”Venom” och Janeks ”House of Glass”. Hade någon av de vunnit hade Estland absolut fått 5 poäng av mig i år. Nu blir det däremot en stabil 3,5-poängare och det är ett bra betyg det med för det finns något härligt i Alikas låt även om jag tycker att den inte riktigt når hela vägen fram. Vill också säga att jag hoppas dels att hon behåller delar av Eesti Laul-framträdandet till Liverpool, dels att låten tar sig till final, men i den halvan som hon tävlar i är hon inte ensam i sin genre…

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Som sagt, Alika är inte ensam i sin genre i den här semifinalen vilket jag tror kan ställa till det en del för Estland. Det kunde man se redan för ett par år sedan när Uku Suvistes låt föll mellan stolarna i en ganska bra semifinal. Därför är jag osäker på att Estland tar sig till final men jag hoppas att de gör det!

 


Min kommentar

Anledningen till att inte Estland får högre poäng är att jag har väl tröttnat lite på den men om man ska se på hur jag tyckte första gången jag hörde den tyckte jag det var magiskt. Hon har en underbar och stark röst och det känns i hela kroppen när hon sjunger. Så vackert!

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Tror hon kommer sjunga rakt in i hjärtat på europeiska folket.

 


 

Min kommentar

Förmodligen den låt där jag velade som mest mellan betygen. Och ett typexempel på en nackdel med att följa olika nationella uttagningar i den grad jag gjort: jag förblindas av det faktum att denna låt slog ut andra låtar som jag ansåg hade varit bättre val för Estland att skicka. Det är inte på nåt sätt en dålig låt, tvärtom tycker jag det är en kompetent och fullt godkänd ballad. I alla fall så får vi ändå vara med om nånting städat och avspänt efter Rumäniens röra, vilket är skönt!

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Jag hade länge en känsla av att Estland borde gå vidare, men när jag sett hur ljummet emottagen den blivit så är jag inte lika säker. Det är i och för sig inget unikt, det är ganska många i semi 2 som fått ljummen respons. Vad som däremot kan ligga Estland lite i fatet är att det är en ganska tung och allvarsam ballad som ändå går ut relativt tidigt, och det är jag osäker på om det verkligen kommer gagna dem.

 


Min kommentar

En finstämd pianoballad. Inte särskilt originellt och påminner om något man hört förr om åren i de här sammanhangen. Men det låter åtminstone bra. Har inget att klaga på vad anträffar Estlands bidrag i år, men vet inte om det direkt finns något att hylla heller.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Känns lite 50/50 huruvida Estland kommer att gå vidare i år. Hade låten startat i slutet hade jag nog satt en grön tumme upp. Men någon måste åka ut och jag är rädd att landets tidiga utgångsläge kan ligga dem i fatet för att kvalificera sig för finalen.

 


    

Min kommentar

En känslosam, pampig och pianodriven ballad som skrevs i samband med en session i Nederländerna där sångerskan Alika kände sig pressad och stressad och resultatet blev den här låten. Det är en finstämd och dramatisk film-ballad, men ack så tråkig på samma gång. Ett sömnpiller kort och gott. Får man inte lite ”Skyfall”-vibbar av denna låten? Alika har en grym sångröst och hon kan förvalta den bra på scenen, det såg vi inte minst i Eesti Laul.

 

Gissat resultat:

 

Gissat resultat:

Ställer mig tveksam om detta går hem hos tittarna fullt ut och det är först och främst de som Alika måste övertyga, när det i semin bara är röster från dessa. Att detta är en typisk jury-låt råder det inga tvivel om.

 


 

Min kommentar

Alika var inte bland mina toppval från den nationella uttagningen, men hon har en stark röst och gör avtryck på scen när hon framträder. Låten i sig sticker inte ut tillräckligt bland flera liknande bidrag. Det ska vara en pampig ballad, men man får inte wow-känslan varför jag inte kan ge ett högre betyg än en trea.

 

Gissat resultat:

Gissat resultat:

Bland flera liknande låtar är min gissning att Estland kan klara sig till final, men på håret.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera