Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 « Estland NF 2022

Estland NF 2024 »


ESTLANDS UTTAGNING. TV-bolaget ERR har bekräftat Estlands deltagande i Eurovision 2023 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Eesti Laul 2023.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

12 januari 2023: Semifinal 1

Inför semifinal 1 »

Resultat »

Panelen tycker till »


14 januari 2023: Semifinal 2

Inför semifinal 2 »

Resultat »

Panelen tycker till »


14-16 januari 2023: Wildcardomröstning

Inför Wildcardröstningen »

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »


11 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »


 


Efter föregående års betydligt mer omfattande uttagning har ERR återgått till att avgöra Eesti Laul genom enbart två semifinaler och en final. Det innebär att antalet utvalda bidrag minskades från 40 till 20 men jury och tittarna ges fortfarande makt att avgöra resultaten.

Semifinalerna avgörs den 12:e och 14:e januari i Viimsi Artium i Viimsi medan finalen hålls den 11:e februari i Tondiraba ishall i Tallinn. Det blir den första Eesti Laul-finalen sedan 2016 som inte hålls i Saku Suurhall. Duon Tõnis Niinemets och Grete Kuld är programledare för alla tre sändningar.

 

Hur utsågs startfältet?

För att välja ut tävlingsbidragen anordnade ERR en antagning som pågick mellan den 13:e september och 20:e oktober dit intresserade låtskrivare och artister kunde skicka in tävlingsbidrag. Utifrån den fick sedan en urvalsjury lyssna igenom allt inskickat material (sammanlagt 217 bidrag) för att sedan rösta fram/välja ut 20 av dessa låtar som ska få tävla. Urvalsjuryn gjorde sitt val utan att veta vem/vilka som sjunger samt vem/vilka som gjort låtarna.

Resultatet av juryns val presenterades den 1-2 november 2022, men i samband med att studioversionerna släpptes den 2:a december blev det officiellt presenterat att gruppen Wiiralt kommer att uppträda själva med låten ”Salalik” istället för att göra det i sällskap med den estniska musikgruppen Ultima Thule (ej att förväxla med den svenska gruppen med samma namn).

 

Återkommande artister och låtskrivare

Ett antal artister som har tävlat i tidigare upplagor av Eesti Laul återkommer det här året såsom Anett x Fredi, Elysa, Inger, Meelik Samel, Robin Juhkental (representerade Estland 2010 som en del av Malcolm Lincoln med bidraget ”Siren”), Sissi och Wiiralt. På låtskrivarsidan finns också en rad kända namn med som t.ex. norrmannen Kjetil Mørland, tidigare ESC-representanterna Stig Rästa och Stefan samt Andreas Poom som tävlar som artist i år och är dessutom låtskrivare till ytterligare ett tävlingsbidrag.

 

Upplägget

Semifinalerna

I semifinalerna var programmen uppdelade i två rundor. I respektive semifinal tävlar tio bidrag vilka framförs och därefter avgör först lika delar jury- och tittarröstning en topp 4 som går direkt till final. Bland de 6 nu utröstade bidragen fick tittarna rösta fram ett (1) wildcard som också gick till final.

 

Wildcardomröstning

Inför finalen genomfördes ytterligare en wildcardomröstning, vilket ERR meddelade i samband med att den andra semifinalen avgjordes. Reglerna sade att tittarna fick rösta fram ytterligare två bidrag till finalen genom SMS-röstning.  De låtar som tittarna kunde välja bland var de tio bidrag som röstades ut i semifinalerna. Omröstningen avslutades den 16:e januari och direkt efteråt meddelades resultatet.

 

Finalen

När det sedan är dags för finalprogrammet blir det också två rundor, med skillnaden att den första rundan (delad jury- och tittarröstning) avgör vilka tre bidrag som blir superfinalister medan den andra rundan avgör vilken låt som slutligen vinner. I den rundan har tittarna 100 procent makt.

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 11:e februari utses den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Estland i Eurovision 2023.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommenterar från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen

I finalen i Estlands uttagning Eesti Laul kommer 12 bidrag att tävla om segern, varav tio som kvalade in från de två semifinalerna den 12:e och 14:e januari och ytterligare två som tittarna valde ut genom wildcardomröstningen (som avslutades den 16:e januari).

Upplägget för omröstningen liknar hur det var i semifinalprogrammen, dvs. att finalisterna uppträder och därefter genomförs en gemensam tittar- och juryröstning. Skillnaden mot semifinalerna är att omröstningen avgör tre bidrag som går vidare till en avgörande omgång där sedan tittarna själva får rösta fram den vinnande melodin.

Inför finalen tycker vi till om startfältet och den här gången bygger våra åsikter på de liveframträdanden som gjordes i semifinalerna.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-11

 • Tid:
 • ? CET

 • Programledare:
 • Tõnis Niinemets och Grete Kuld

 • Plats:
 • Tondiraba ishall, Tallinn

 • Röstningsprocess:
 • Omgång 1: Jury- och tittarröstning utser tre superfinalister
 • Omgång 2: Tittarna röstar fram sin vinnare

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk kommer senare

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens framträdanden i semifinalerna.


1. Meelik – Tuju
Låtskrivare: Andres Kõpper, Meelik Samel, Rain Parve, Martin Petermann


2. Inger – Awaiting You
Låtskrivare: Inger Fridolin, Oliver de la Rosa Padilla, Sofia-Liis Liiv


3. Janek – House of Glass
Låtskrivare: Janek Valgepea, Kjetil Mørland


4. Elysa – Bad Philosophy
Låtskrivare: Stig Rästa, Vallo Kikas, Elisa Kolk, Anne Gudrun Michaelsen, Alex Ghinea


5. M els – So Good At What You Do
Låtskrivare: Stefan Airapetjan, Andreas Poom, Hugo Martin Maasikas, Gevin Niglas


6. Bedwetters – Monsters
Låtskrivare: Joosep Järvesaar, Mihkel Mõttus, Rauno Kutti, Kaspar Koppel, Karl-Kristjan Kingi, Claus Peneri, Kris Evan-Säde


7. Andreas Poom – Why Do You Love Me
Låtskrivare: Andreas Poom, Alan Roy Scott, Julia Sundberg


8. Alika Milova – Bridges
Låtskrivare: Alika Milova, Wouter Hardy


9. Anett x Fredi – You Need To Move On
Låtskrivare: Frederik Küüts, Anett Kulbin, Jason Hunter


10. Ollie – Venom
Låtskrivare: Oliver Mazurtšak


11. Mia – Üks samm korraga
Låtskrivare: Kersti Kukk


12. Sissi – Lighthouse
Låtskrivare: Sissi Nylia Benita

 

Så här tycker vi (inför)


Min topplista

 1. Ollie – ”Venom”
 2. Janek – ”House of Glass”
 3. Bedwetters – ”Monsters”
 4. Meelik – ”Tuju”
 5. Elysa – ”Bad Philosophy”
 6. M els – ”So Good At What You Do”

Kommentar: Efter att ha sett liveframträdandena nu efter semifinalerna så kan jag bara konstatera att jag ser två klara favoriter: Ollie och Janek – som verkligen levererar på scenen. Min spontana gissning är att det är dessa två som tävlar om segern – och med tanke på hur esterna brukar rösta så tror jag att man föredrar den mer känslosamma och melankoliska ”House of Glass” framför den tuffare metallåten ”Venom”. Tyvärr känns det så, jag hade föredragit ”Venom” som sticker ut lite mer och bidrar med tempo och attityd. Min tidigare favorit ”Monsters” är fortfarande en bra låt, men jösses vad liveframträdandet förstörde bidraget! Bedwetters ser ut som ett gäng lajvare på en talangjakt i högstadiet! Ingen attityd, ingen rörelse, ingen show! Det ser amatörmässigt ut – vilket gör att det hela bara blir komiskt i slutändan tyvärr. Men, eloge till Meelik och Elysa som tvärtom gör extremt snygga framträdanden! Kvalitet!


Min topplista

 1. Janek – ”House of Glass”
 2. Ollie – ”Venom”
 3. Alika Milova – ”Bridges”
 4. Elysa – ”Bad Philosophy”
 5. Andreas Poom – ”Why Do You Love Me”
 6. Sissi – ”Lighthouse”

Kommentar: Med undantag för ett par bidrag tycker jag att Estland har fått ihop en bra final i år. Däremot tycker jag det är mycket, mycket märkligt att låtar som ”House of Glass” och ”Bad Philosophy” har fått ta omvägar till finalen dvs. inte fått gå direkt till final i toppstriden. Istället har andra väldigt vad ska man säga konstnärliga bidrag gått före. Lite märkligt om du frågar mig. Just de två låtar jag nämnde tillsammans med ”Venom”, ”Bridges”, ”Why Do You Love Me” och ”Lighthouse” tillhör mina personliga favoriter i finalen och jag hoppas att någon av de låtarna vinner. Då tror jag Estland har en chans att vara med och tävla om segern i Liverpool i maj.


Min topplista

 1. Meelik – ”Tuju”
 2. Ollie – ”Venom”
 3. Alika Milova – ”Bridges”
 4. Bedwetters – ”Monsters”
 5. M els – ”So Good At What You Do”
 6. Sissi – ”Lighthouse”

Kommentar: Eesti Laul har i år varit rätt så kul att följa, med en bra standard på låtarna. Även om jag tappade några favoriter på vägen till finalen är de jag hållit mest på fortfarande kvar i racet. Det verkar väldigt öppet, men det jag hoppas på är antingen att favoriten Ollie håller eller att Meelik skräller. De två står i ensamt sällskap i min topp 6-ranking. Estland har gått lite i samma fotspår ett par år nu, och det vore dags att man spränger sin egen vall lite. Det är samtidigt lite knepigt, med tre rockakter där som kanske lär stjäla från varandra.


Min topplista

 1. Janek – ”House of Glass”
 2. Elysa – ”Bad Philosophy”
 3. Ollie – ”Venom”
 4. Alika Milova – ”Bridges”
 5. Andreas Poom – ”Why Do You Love Me”
 6. M els – ”So Good At What You Do”

Kommentar: Det har blivit dags att utse Estlands bidrag till Eurovision 2023. Jag inser att mina två främsta personliga favoriter är helt chanslösa till vinsten, med tanke på att de inte var varken juryns eller tittarnas förstaval i semifinalerna. Enligt oddsen inför är Alika Milova storfavorit till segern med Ollie som släpande tvåa. Finalens bästa bidrag enligt mig är ”House of Glass” med Janek.

 

Avgjorda sändningar
• Semifinalerna

Semifinal 1

I den första semifinalen i Estlands uttagning Eesti Laul 2023 kom tio bidrag att tävla om fem finalplatser vilka avgjordes av jury- och tittarröstning i två rundor. Startfältet har bara en återkommande artist (Anett x Fredi) men vi hittar även två tidigare kända låtskrivare här i form av Kjetil Mørland och Andreas Poom.

 

Mer information

Resultat »

Panelen tycker till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-01-12

 • Tid:
 • 18:30-20:00 samt 20:30-21:20 CET

 • Programledare:
 • Tõnis Niinemets och Grete Kuld

 • Plats:
 • Viimsi Artium, Viimsi

 • Röstningsprocess:
 • Omgång 1: Jury- och tittarröstning utser fyra finalister
 • Omgång 2: Tittarna röstar vidare en femte finalist som wildcard

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk (del 1)
 • ERR – Länk (del 2)

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.


1. Janek – House of Glass
Låtskrivare: Janek Valgepea, Kjetil Mørland


2. Ellip – Pretty Girl
Låtskrivare: Pille-Riin Karro, Meelis Meri


3. Kaw – Valik
Låtskrivare: Gevin Niglas, Jesse Keihäsvuori


4. Merlyn – Unicorn Vibes
Låtskrivare: Merlyn Uusküla, Llauri Lembinen


5. Mia – Üks samm korraga
Låtskrivare: Kersti Kukk


6. Neon Letters & Maiko – Tokimeki
Låtskrivare: Aap-Eerik Lai, Johanna Holvandus, Maiko Tammik


7. Ollie – Venom
Låtskrivare: Oliver Mazurtšak


8. Andreas Poom – Why Do You Love Me
Låtskrivare: Andreas Poom, Alan Roy Scott, Julia Sundberg


9. Bedwetters – Monsters
Låtskrivare: Joosep Järvesaar, Mihkel Mõttus, Rauno Kutti, Kaspar Koppel, Karl-Kristjan Kingi, Claus Peneri, Kris Evan-Säde


10. Anett x Fredi – You Need To Move On
Låtskrivare: Frederik Küüts, Anett Kulbin, Jason Hunter

 

 

 

Resultat i semifinal 1


Den första semifinalen i Estlands uttagning Eesti Laul är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat i en första omgång blev det följande fyra bidrag som gick vidare till finalen:

 

Därefter fick tittarna själva rösta fram ett wildcard bland de utröstade låtarna i programmet. De valde:

 

Därmed blev det följande fem bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Bedwetters – ”Monsters”
 2. Ollie – ”Venom”
 3. Kaw – ”Valik”
 4. Janek – ”House of Glass”
 5. Neon Letters & Maiko – ”Tokimeki”
 6. Ellip – ”Pretty Girl”

Kommentar: Äntligen har Estland börjat leta in sig på sitt grannland Finlands musikaliska territorium – hårdrocken har tagit sig över finska viken! Här har man hittat två riktigt bra rocklåtar som jag faktiskt tror skulle kunna gå riktigt långt i ESC. Det är hårt, visuellt och kompromisslös rock, något som är ganska ovanligt i ESC-sammanhang. Just därför tror jag mycket på ”Monsters” och ”Venom” men å andra sidan är jag rätt säker på att vinnarbidraget är ”House of glass”. Detta beror inte på att jag personligen tycker att den är bäst, tvärtom är den typiskt en sådan låt som hamnar i skymmundan. Däremot låter den som en sådan låt som esterna brukar skicka till ESC, och man får ändå ge Janek det att han framför den mycket bra. Tyvärr, så missar man i sådana fall två riktigt bra chanser med rocklåtar – men Estland brukar ta det säkra före det osäkra så… Men överlag iallafall en förvånansvärt bra första semifinal i Eesti Laul!


Tyckte inte till inför

Tyckte inte till inför

Min topplista

 1. Janek – ”House of Glass”
 2. Ollie – ”Venom”
 3. Andreas Poom – ”Why Do You Love Me”
 4. Mia – ”Üks samm korraga”
 5. Kaw – ”Valik”
 6. Neon Letters & Maiko – ”Tokimeki”

Kommentar: Den första semifinalen tycker jag personligen är den svagare av de två även om jag här finner enligt min åsikt startfältets två starkaste tävlingsbidrag. I det här fallet Janeks och Ollies låtar. Om dessa är lika bra live-on-stage som de är i studioversioner hoppas jag just nu att någon av dessa två låtar vinner Eesti Laul 2023!


Min topplista

 1. Ollie – ”Venom”
 2. Janek – ”House of Glass”
 3. Bedwetters – ”Monsters”
 4. Andreas Poom – ”Why Do You Love Me”
 5. Merlyn – ”Unicorn Vibes”
 6. Neon Letters & Maiko – ”Tokimeki”

Kommentar: Det börjar ju riktigt bra. En härlig mix av nollpoängare och härlig rock. Men jag saknar någonting som får startfältet att lyfta. Kanske blir det framträdandet som avgör om folk vill se mer av regnbågar och enhörningar eller monster i sängen.


Min topplista

 1. Kaw – ”Valik”
 2. Ollie – ”Venom”
 3. Bedwetters – ”Monsters”
 4. Janek – ”House of Glass”
 5. Mia – ”Üks samm korraga”
 6. Neon Letters & Maiko – ”Tokimeki”

Kommentar: Årets upplaga av Eesti Laul är ovanligt stark jämfört med tidigare år. När låtarna kom ut överraskades jag av att högstanivån är ovanligt hög, många låtar som är uppe i den åtråvärda fempoängarens territorium. Ofta när jag bevakat dessa uttagningar har jag fått hålla till godo med att en låt varit där uppe. Här pratar vi om tre st, samt en fjärde som är där uppe och knackar på. I just denna semifinal är min etta och tvåa överlägsna jämfört med resten av konkurrensen, och det är spännande att se hur det kommer bli. Det verkar rätt öppet om vem som gör upp segern, men vilken hype Ollie har! Det såg man inte komma med ett rockbidrag!


Tyckte inte till inför

Min topplista

 1. Janek – ”House of Glass”
 2. Ollie – ”Venom”
 3. Andreas Poom – ”Why Do You Love Me”
 4. Mia – ”Üks samm korraga”
 5. Neon Letters & Maiko – ”Tokimeki”
 6. Kaw – ”Valik”

Kommentar: I denna semifinalen har jag två personliga favoriter som är i en klass för sig och som jag hoppas extra mycket på. Det handlar om den snygga rocklåten ”Venom” med artisten Ollie och den mäktiga midtempolåten ”House of Glass” med Janek. Det sistnämnda bidraget är skrivet av ingen mindre än Kjetil Mørland (Norge 2015). Det känns på förhand som ett klockrent ESC-vinnarbidrag. I övrigt var det inte några höjdarbidrag att lägga på minnet.


Min topplista

 1. Ollie – ”Venom”
 2. Janek – ”House of Glass”
 3. Bedwetters – ”Monsters”
 4. Andreas Poom – ”Why Do You Love Me”
 5. Neon Letters & Maiko – ”Tokimeki”
 6. Mia – ”Üks samm korraga”

Kommentar: Heja Esti Laul, ett kärt återseende med både toppar och dalar! En semifinal innehållande en bra blandning till lördagsgodiset. För mig är det mina topp två som slåss om vinsten, Ollie och Janek. Den första med en snygg, tung ”rockballad” helt i stil med svenska bandet Smash into pieces. Janek bjuder istället på en smäktande upptempoballad och tar sig in under huden med sin smekande sångröst. Ska bli intressant att se vem som till slut tar hem bucklan.

 

 

Semifinal 2

I den andra semifinalen i Estlands uttagning Eesti Laul 2023 kom tio bidrag att tävla om fem finalplatser vilka avgjordes av jury- och tittarröstning i två rundor. Startfältet hade, till skillnad från föregående semifinal, flera återkommande artister (Elysa, Inger, Meelik, Robin Juhkental, Sissi och Wiiralt) samt en rad tidigare kända låtskrivare här som de två tidigare ESC-representanterna Stig Rästa och Stefan Airapetjan. Dessutom tävlade Andreas Poom här som låtskrivare (han hade också med ett eget bidrag i första semifinalen).

 

Mer information

Resultat »

Panelen tyckte till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-01-14

 • Tid:
 • 18:30-20:00 samt 20:30-21:20 CET

 • Programledare:
 • Tõnis Niinemets och Grete Kuld

 • Plats:
 • Viimsi Artium, Viimsi

 • Röstningsprocess:
 • Omgång 1: Jury- och tittarröstning utser fyra finalister
 • Omgång 2: Tittarna röstar vidare en femte finalist som wildcard

 • TV-bolag/Stream:
 • ERR – Länk (del 1)
 • ERR – Länk (del 2)

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.


1. Inger – Awaiting You
Låtskrivare: Inger Fridolin, Oliver de la Rosa Padilla, Sofia-Liis Liiv


2. Linalakk & Bonzo – Aeg
Låtskrivare: Liina Tsimmer


3. Meelik – Tuju
Låtskrivare: Andres Kõpper, Meelik Samel, Rain Parve, Martin Petermann


4. Elysa – Bad Philosophy
Låtskrivare: Stig Rästa, Vallo Kikas, Elisa Kolk, Anne Gudrun Michaelsen, Alex Ghinea


5. Robin Juhkental – Kurbuse matused
Låtskrivare: Robin Juhkental


6. M els – So Good At What You Do
Låtskrivare: Stefan Airapetjan, Andreas Poom, Hugo Martin Maasikas, Gevin Niglas


7. Wiiralt – Salalik
Låtskrivare: Martin Saaremägi, Vahur Krautman


8. Sissi – Lighthouse
Låtskrivare: Sissi Nylia Benita


9. Carlos Ukareda – Whiskey Won’t Forget
Låtskrivare: Carlos Ukareda, Gevin Niglas, Chris Roberts


10. Alika Milova – Bridges
Låtskrivare: Alika Milova, Wouter Hardy

 

Resultat i semifinal 2


Den andra och avslutande semifinalen i Estlands uttagning Eesti Laul är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat i en första omgång blev det följande fyra bidrag som gick vidare till finalen:

 

Därefter fick tittarna själva rösta fram ett wildcard bland de utröstade låtarna i programmet. De valde:

 

Därmed blev det följande fem bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Wiiralt – ”Salalik”
 2. Elysa – ”Bad Philosophy”
 3. Meelik – ”Tuju”
 4. Alika Milova – ”Bridges”
 5. Linalakk & Bonzo – ”Aeg”
 6. Robin Juhkental – ”Kurbuse matused”

Kommentar: Tyvärr en väldigt lättglömd och anonym semifinal detta, jag fastnar egentligen inte för en enda låt i startfältet. Däremot så är det egentligen inget fel på låtarna, det är överlag ganska hög nivå rent musikaliskt, men det är inget som jag verkligen fastnar för. Hade önskat att Estland vågar satsa lite mer på udda genres och ovanliga uttryck, för just nu är det svårt att särskilja bidragen. Jag tippar fortfarande på att vinnaren i årets Eesti Laul kommer från semifinal 1.


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Elysa – ”Bad Philosophy”
 2. Alika Milova – ”Bridges”
 3. Sissi – ”Lighthouse”
 4. M els – ”So Good At What You Do”
 5. Inger – ”Awaiting You”
 6. Carlos Ukareda – ”Whiskey Won’t Forget”

Kommentar: Till skillnad från semifinal 1 anser jag att den andra semifinalen i Eesti Laul 2023 har många fler låtar som jag personligen gillar. Framförallt gillar jag Elyas låt som jag tycker är mycket bättre än hennes fjolårsbidrag. Kort sagt – en bra semifinal men jag tror att den slutgiltiga vinnaren finns i den första semifinalen.


Min topplista

 1. Alika Milova – ”Bridges”
 2. Elysa – ”Bad Philosophy”
 3. Sissi – ”Lighthouse”
 4. M els – ”So Good At What You Do”
 5. Carlos Ukareda – ”Whiskey Won’t Forget”
 6. Inger – ”Awaiting You

Kommentar: Åter en bra omgång med varierande musik. I årets omgång finns det många radiovänliga låtar men ingen som jag ser ta hem vinsten i England. Fast ett framträdande kan förändra mina åsikter snabbt så man vet aldrig.


Min topplista

 1. Meelik – ”Tuju”
 2. Wiiralt – ”Salalik”
 3. Alika Milova – ”Bridges”
 4. M els – ”So Good At What You Do”
 5. Sissi – ”Lighthouse”
 6. Robin Juhkental – ”Kurbuse matused”

Kommentar: När jag sitter och tittar på denna topplista och ställer den i proportion till den förra är det en sak som sticker ut rätt tydligt. Vi har fem rockbidrag som nästlat sig in i årets Eesti Laul och samtliga har hamnat högst upp på min ranking. Är det bara jag som råkar vara så där kategorisk som jag egentligen helst inte vill vara? Eller är de låtarna jag sätter högst upp verkligen så bra? Här får jag nog ändå inse att det är exilhårdrockarens fäbless för rock som spiller över här igen. Min stora favorit i denna semi, och i förlängningen favorit i hela Eesti Laul är indierockbandet Meelik och deras mycket medryckande ”Tuju”. Det här låter som den rock man hörde i bilen på en lång resa nånstans och så skruvade man upp volymen och diggade med.
Wiiralt är också där uppe, och jag måste lyfta upp dem som en potentiell skräll här. Ursprungligen skulle de ha framfört den ihop med det gamla anrika estniska rockbandet Ultima Thule (ej att förväxla med det patrasket vi har i Sverige), men när sångaren i det bandet dog innan tävlingen kickade igång får Wiiralt stå själva med tyglarna. Då är det inte omöjligt att Wiiralt kommer få en del stödröster (lex Sjonni’s Friends 2011).


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Elysa – ”Bad Philosophy”
 2. Carlos Ukareda – ”Whiskey Won’t Forget”
 3. Alika Milova – ”Bridges”
 4. Inger – ”Awaiting You”
 5. M els – ”So Good At What You Do”
 6. Sissi – ”Lighthouse”

Kommentar: Här i den andra semifinalen återser vi många namn som tävlat förut. Här går mitt hopp till den 80-tals-influerade poplåten ”Bad Philosophy” med Elysa skriven av b.la Stig Rästa som tävlade för Estland i ESC 2015 i duett med Elina Born. Stig tävlade som soloartist i Eesti Laul 2022.


Min topplista

 1. Wiiralt – ”Salalik”
 2. Carlos Ukareda – ”Whiskey Won’t Forget”
 3. Alika Milova – ”Bridges”
 4. Sissi – ”Lighthouse”
 5. M els – ”So Good At What You Do”
 6. Elysa – ”Bad Philosophy”

Kommentar: Denna semifinal kändes lite mer minimjölk jämfört med första, lite tunn! Jag är glad åt rockgenren som fått ta plats i år, även i första semin. Wiiralt med sin ”Salalik” är den som tar hem första placering enligt mig i den andra semifinalen. Cool, estnisk cowboyrock där känslan av stripigt hår under hatten, hängande på Harleyn utanför ett Roadhouse i Phoenix öken, känns solklar. Men, jag är säker på att Estlands vinnande bidrag återfinns i första semin.

 

Wildcardomröstningen

I samband med att den andra semifinalen avgjordes öppnade ERR en möjlighet för tittarna att rösta fram ytterligare bidrag till finalen. De låtar som tittarna kunde välja bland var de tio bidrag som röstades ut i semifinalerna där endast två av dem fick en ny chans att nå finalen. Omröstningen pågick till och med den 16:e januari klockan 19.30 lokal tid och genomfördes genom SMS-röstning. Resultatet meddelades samma kväll som omröstningen avslutades.

 

Mer information

Resultat »

Panelen tycker till »

 

Startfältet

Nedan presenteras startfältet enligt den startordning som de hade i semifinalerna.


Ellip – Pretty Girl
Låtskrivare: Pille-Riin Karro, Meelis Meri


Kaw – Valik
Låtskrivare: Gevin Niglas, Jesse Keihäsvuori


Merlyn – Unicorn Vibes
Låtskrivare: Merlyn Uusküla, Llauri Lembinen


Mia – Üks samm korraga
Låtskrivare: Kersti Kukk


Neon Letters & Maiko – Tokimeki
Låtskrivare: Aap-Eerik Lai, Johanna Holvandus, Maiko Tammik


Linalakk & Bonzo – Aeg
Låtskrivare: Liina Tsimmer


Elysa – Bad Philosophy
Låtskrivare: Stig Rästa, Vallo Kikas, Elisa Kolk, Anne Gudrun Michaelsen, Alex Ghinea


Robin Juhkental – Kurbuse matused
Låtskrivare: Robin Juhkental


Wiiralt – Salalik
Låtskrivare: Martin Saaremägi, Vahur Krautman


Carlos Ukareda – Whiskey Won’t Forget
Låtskrivare: Carlos Ukareda, Gevin Niglas, Chris Roberts

 

 

Resultatet i wildcardomröstningen


Wildcardomröstningen i Estlands uttagning Eesti Laul är avklarad och vi har ett resultat. Efter att tittarna under två dagar hade röstat valde de att skicka följande två bidrag till finalen (utan inbördes ordning):

 

Därmed blev det följande åtta bidrag som åkte ut (utan inbördes ordning):

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

 

Så här tyckte vi (innan resultatet meddelades)


Jag vill att följande två låtar röstas till final:

 • Kaw – ”Valik”
 • Wiiralt – ”Salalik”

Kommentar: Det hade viskats mycket fram och tillbaks gällande hur många som skulle till final och i ett sent skede blev det klart att en wildcardomröstning ska hållas. Jag är lika konsekvent som jag varit och sätter varsin favorit från vardera semifinal som inte gick vidare. Nog för att Kaw tappade lite live (det var mest framträdandet som släpade), men de och Wiiralt står i ensamt sällskap för mig.


Jag vill att följande två låtar röstas till final:

 • Elysa – ”Bad Philosophy”
 • Mia – ”Üks samm korraga”

Kommentar: Personligen förstår jag inte varför man lät fem finalister från semifinalerna passera vidare istället för att utse sex stycken och nu istället låta två stycken utfyllnadsbidrag ta sig till finalen som ändå kommer vara helt chanslösa från toppstriden. Min favorit i semi 2 (Elysa) borde ha tagit en av de fem direktplatserna, men jag hoppas att hon blir ett av två wildcards i finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen