LETTLANDS UTTAGNING. TV-bolaget LTV valde ut Lettlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom uttagningen Supernova.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

4 februari 2023: Semifinalen

Inför semifinalen »

Resultat »

Panelen tycker till »


11 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Upplägg

Supernova 2023 inleddes med en semifinalsändning där 14 bidrag tävlade om tio finalplatser. Initialt var det sagt att 15 bidrag skulle tävla men ett av dessa bidrag blev diskvalificerad p.g.a. regelbrott. Bidraget ersattes aldrig då diskvalificeringen skett efter att tävlingsbidragens studioversioner hade släppts officiellt.

Själva semifinalen ägde rum den 4:e februari och en vecka senare, alltså den 11:e februari, avgjordes finalen. Man använde även här sig av delad jury- och tittarröstning för att utse vinnaren.

Programledare för bägge sändningarna var duon Ketija Šēnberga och Lauris Reiniks.

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 11:e februari röstades gruppen Sudden Lights med tävlingsbidraget ”Aijā” fram till representant för Lettland i Eurovision 2023.

 

Avgjorda sändningar

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommenterar från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen

I finalen i Lettlands uttagning Supernova 2023 avgjordes det vilket av de tio bidrag som hade kvalat in till finalen som skulle vinna uttagningen. Resultatet avgjordes precis som i semifinalen genom delad jury- och tittarröstning.

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-11

 • Tid:
 • 20.10 CET

 • Programledare:
 • Ketija Šēnberga och Lauris Reiniks

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • LTV – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens framträdanden vid semifinalen.


1. Alise Haijima – Tricky
Låtskrivare: Alise Haijima


2. Luīze – You to Hold Me
Låtskrivare: Luīze


3. Raum– Fake Love
Låtskrivare: Daniel Levi Viinalass, Jānis Jačmenkins, Reinis Straume


4. Toms Kalderauskis – When It All Falls
Låtskrivare: Julianna Tīruma, Toms Kalderauskis


5. Artūrs Hatti – Love Vibes
Låtskrivare: Agnese Rozniece, Baiba Ozoliņa, Karlīne Anna Ērgle, Matīss Repsis, Toms Kalderauskis


6. Patrisha – Hush
Låtskrivare: Jūlijs Melngailis, Krists Indrišonoks, Nanna Prip Pedersen, Patrīcija Ksenija Cuprijanoviča, Rūdolfs Budze


7. Sudden Lights – Aijā
Låtskrivare: Andrejs Reinis Zitmanis, Kārlis Matīss Zitmanis, Kārlis Vārtiņš, Mārtiņš Matīss Zemītis


8. 24. Avēnija – You Said
Låtskrivare: Ernests Vīgners, Kārlis Grīnbergs


9. Avéi – Let Me Go
Låtskrivare: Daniela Brilovska, Ieva Kudlāne, Raitis Aukšmuksts


10. Markus Riva – Forever
Låtskrivare: Markus Riva

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Alise Haijima – ”Tricky”
 2. 24. Avēnija – ”You Said”
 3. Luīze – ”You to Hold Me”
 4. Raum– ”Fake Love”
 5. Patrisha – ”Hush”

Kommentar: Jag måste säga att finalen känns ganska oviss, och jag har mycket svårt att själv utse någon favorit här. Det är väldigt egna låtar som tävlar, och det vore fel att säga att de känns ”mainstream” så att säga. Tvärtom är det ett unikt startfält med ganska stor spridning, men trots det tycker jag inte att någon låt verkligen sticker ut. Istället är det kanske scenshowerna som gör det hela lite mer intressant, och 24. Avēnija känns här som en av de mest minnesvärda bidragen. Låtmässig föredrar jag ”Tricky”, och rent av ”You to hold me” men vem av dem som vinner vågar jag inte gissa.


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Raum– ”Fake Love”
 2. Markus Riva – ”Forever”
 3. Patrisha – ”Hush”
 4. Luīze – ”You to Hold Me”
 5. Alise Haijima – ”Tricky”

Kommentar: Jag har gjort några justeringar på min topplista sedan semifinalens studioversioner då jag tycker att många gjort bra ifrån sig. Raum, t.ex. tycker jag har ett väldigt härligt framträdande, likaså Markus Riva (som förvisso var min etta inför) och Patrisha. Jag tycker även att låten ”Tricky” har växt mycket sedan studioversionslyssningen. Nu hoppas jag bara att rätt låt vinner så att Lettland kan få en bra placering i Eurovision i maj.

 


Min topplista

 1. Luīze – ”You to Hold Me”
 2. Patrisha – ”Hush”
 3. Markus Riva – ”Forever”
 4. 24. Avēnija – ”You Said”
 5. Artūrs Hatti – ”Love Vibes”

Kommentar: Hade lite svårt att välja vilken som skulle vara min etta men det fick bli den lite lugnare bidraget. Kanske är det att hon sjunger om demoner som tilltalar mig. Men det är inget starkt startfält så jag räknar inte ens med att de når final i år.


Min topplista

 1. Sudden Lights – ”Aijā”
 2. Markus Riva – ”Forever”
 3. Alise Haijima – ”Tricky”
 4. Raum – ”Fake Love”
 5. Luīze – ”You to Hold Me”

Kommentar: Det är inte ofta jag är med om att låtar växer när jag fått se dem live, men det är vad som hänt här. Många låtar som kom bättre till sin rätt, bland annat Raum som jag har för mig att jag hade rankat ganska lågt inför semifinalen. Hans låt är ingalunda min favorit förvisso, utan det är fortsatt Sudden Lights med sin mycket sofistikerade och välgjorda låt. Även Markus Rivas låt har vuxit till sig en del, när jag lyssnade igenom den och fick höra trevlig drum’n’bass-rytm i refrängen. Kan denna underskattade genre vara på uppgång?


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Raum– ”Fake Love”
 2. Patrisha – ”Hush”
 3. Markus Riva – ”Forever”
 4. Sudden Lights – ”Aijā”
 5. Artūrs Hatti – ”Love Vibes”

Kommentar: Även jag har gjort lite justeringar på min topplista inför finalen jämfört med inför semifinalen i den lettiska uttagningen. Två stycken som verkligen har imponerat på mig och vuxit till sig är rockkillen Raum som är min personliga favorit samt Patrisha som är odds-etta med knapp marginal ner till tvåan Sudden Lights. Någon som gjort mig besviken är Artūrs Hatti som inte alls lyckades leverera sin låt till fullo. Det lät surt i verserna och inlevelsen och kamera-blicket saknades. Dock är refrängen stabil och låter bra, vilket räddar upp det till att jag beslutat mig för att ha med honom på min topplista ändå.


Min topplista

 1. Alise Haijima – ”Tricky”
 2. Patrisha – ”Hush”
 3. Raum– ”Fake Love”
 4. Markus Riva – ”Forever”
 5. Sudden Lights – ”Aijā”

Kommentar: Är lite svårt att sätta färg på Lettlands final. Tyvärr finns inte många i det här finalfältet som platsar bland favoriterna i mina ”blandband”. Om man ska välja nån som sticker ut för mig har vi dock Alise Haijima med låten ”Tricky”. En småmodern låt med östländska influenser och drum n’ bass-flört i rytmen gör att den får skina på tronen av min topp fem-lista.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir musikgruppen Sudden Lights med bidraget ”Aijā” som kommer att få representera Lettland i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Supernova 2023 som avgjordes 11:e februari 2023.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten:

 

Så var finalen

Inför finalen hade en urvalsjury fått välja ut 15 bidrag bland de 121 som skickades in via en digital antagning. Samtidigt som bidragen meddelades släpptes också de officiella studioversionerna. Därefter tävlade låtarna i en semifinal (14 låtar tävlade där efter att ett av de utvalda tävlingsbidragen diskvalificerades p.g.a. regelbrott) där en gemensam jury- och tittaromröstning röstade vidare tio av bidragen till finalen. Samma procedur med jury- och tittarröstningen upprepades sedan i finalen med skillnaden att då man korade vinnaren.

I finalen delade juryn och tittarna ut varsin poängskala om (från högst till lägst) 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. Därefter lades poängsummorna samman och vinnaren blev låten med högst totalpoäng. Bägge parter var i stort sett överens om alla placeringar med några få undantag. Här sticker till exempel stödet för Toms Kalderauskis ut som blev fyra hos juryn med bara nästa sist hos tittarna. Både jury och tittarna hade annars samma vinnare (Sudden Lights) och tvåa (Patrisha).

Utöver tävlingsbidragen gästades finalen av ESC-vinnaren Duncan Laurence som uppträdde med både sin vinnarlåt Arcade samt låten Electric Life”. Duncan var även gästdomare och gästartist i Litauens uttagning samma kväll. Finalen gästades också av Elīza Legzdiņa som uppträdde med låten ”Come Roll With Me”.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag. Inom parentes nämns poängsummorna (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Sudden Lights – Aijā” (12 + 12 = 24 p)
 2. Patrisha – Hush (10 + 10 = 20 p)
 3. 24. Avēnija – You Said (8 + 7 = 15 p)
 4. Markus Riva – Forever (6 + 8 = 14 p)
 5. Avéi – Let Me Go (5 + 6 = 11 p)
 6. Raum– Fake Love (4 + 5 = 9 p)
 7. Toms Kalderauskis – When It All Falls(7 + 2 = 9 p)
 8. Alise Haijima – Tricky (3 + 3 = 6 p)
 9. Artūrs Hatti – Love Vibes (1 + 4 = 5 p)
 10. Luīze – You to Hold Me (2 + 1 = 3 p)

 

Tycker du att Lettland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Detta var visserligen ett bra val av Lettland, men alldeles för svårt! Jag tvivlar på att Europa kommer att kunna ta till sig den här låten, den är helt enkelt för komplicerad och konstnärlig för att kunna funka i en musiktävling. Jag gillar själv att låten ändå just är frisinnad och leker med rytmer och instrument – det blir nästan lite Kent över det hela. Men Kent i ESC? Nej, det kommer aldrig funka, tyvärr…


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag blir besviken på Lettland. Det fanns åtminstone tre låtar som höjde sig rejält från studioversion till liveversion i semifinalen och så röstar man fram en låt som bara står still i tre minuter. Nej det här är indiepop när det är som tråkigast. Godkänt men inte mer än så för min del.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Här blev jag riktigt nöjd! Sudden Lights var en hårsmån från att vinna redan 2018 och kommer tillbaks med en ännu bättre låt och tar segern. Det är i sanning en mycket seriös och ganska mystisk låt som blir en rak 180-sväng gentemot det man skickade i fjol. Känns skönt att Lettland tagit tävlingen på mycket större allvar nu. Och faktiskt kommer med något unikt!

 

Semifinalen

Inför finalen i Lettlands Supernova genomfördes en semifinalsändning där 14 bidrag tävlade om tio finalplatser. Resultatet avgjordes av delad jury- och tittarröstning. Initialt skulle det ha varit 15 bidrag men inför semifinalen diskvalificerades ett bidrag p.g.a. regelbrott, och då alla låtar redan hade släppts fria för allmän spelning valde LTV att inte ersätta bidraget med ett nytt.

Inför och efter sändningen redovisade vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev samt så tyckte vi även till om tävlingsbidragen.

 

Mer information

Resultat »

Panelen tyckte till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-04

 • Tid:
 • 20.10 CET

 • Programledare:
 • Ketija Šēnberga och Lauris Reiniks

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • LTV – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.


1. Artūrs Hatti – Love Vibes
Låtskrivare: Agnese Rozniece, Baiba Ozoliņa, Karlīne Anna Ērgle, Matīss Repsis, Toms Kalderauskis


2. Alise Haijima – Tricky
Låtskrivare: Alise Haijima


3. Inspo – Sway
Låtskrivare: Aivars Lietaunieks, Nadīna Stirniniece


4. Toms Kalderauskis – When It All Falls
Låtskrivare: Julianna Tīruma, Toms Kalderauskis


5. Katrine Miller – Beaten Down
Låtskrivare: Andris Lūkins, Katrīne Millere


6. Justs – Stranger
Låtskrivare: Justs Sirmais, Uku Moldau, Weronika Maria Gabryelczyk


7. Adriana Miglāne – Like I Wanna
Låtskrivare: Adriana Miglāne, Darren Michaels, Martin Älenmark, Charlie Mason


8. 24. Avēnija – You Said
Låtskrivare: Ernests Vīgners, Kārlis Grīnbergs


9. Markus Riva – Forever
Låtskrivare: Markus Riva


10. Avéi – Let Me Go
Låtskrivare: Daniela Brilovska, Ieva Kudlāne, Raitis Aukšmuksts


11. Patrisha – Hush
Låtskrivare: Jūlijs Melngailis, Krists Indrišonoks, Nanna Prip Pedersen, Patrīcija Ksenija Cuprijanoviča, Rūdolfs Budze


12. Raum– Fake Love
Låtskrivare: Daniel Levi Viinalass, Jānis Jačmenkins, Reinis Straume


13. Luīze – You to Hold Me
Låtskrivare: Luīze


14. Sudden Lights – Aijā
Låtskrivare: Andrejs Reinis Zitmanis, Kārlis Matīss Zitmanis, Kārlis Vārtiņš, Mārtiņš Matīss Zemītis

 

 

Resultatet i semifinalen


Semifinalen i Lettlands uttagning Supernova 2023 är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt låtar som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Alise Haijima – ”Tricky”
 2. Raum– ”Fake Love”
 3. Adriana Miglāne – ”Like I Wanna”
 4. Luīze – ”You to Hold Me”
 5. Avéi – ”Let Me Go”
 6. Artūrs Hatti – ”Love Vibes”
 7. Justs – ”Stranger”
 8. 24. Avēnija – ”You Said”
 9. Patrisha – ”Hush”
 10. Toms Kalderauskis – ”When It All Falls”

Kommentar: Lettland har ju under de senaste 10 åren haft en väldigt konstig musiksmak, eller iallafall har bidragen varit väldigt ”avant-garde” och närmast experimentella. Stor anledning bakom detta var sannolikt Aminatas framgångar 2015 – som satte sina spår i den lettiska uttagningen för lång tid framöver. Men i år så har de kommit tillbaka lite på jorden, även om några bidrag fortfarande låter som rena experiment i mina öron. Men Raum är en grupp som jag gillat länge, och deras låt ”Fake love” skulle nog kunna göra bra ifrån sig live. Även ”Like I wanna” skulle nog kunna funka, liksom ”You to hold me”. Min favorit är dock ”Tricky” som är en snygg och välproducerad låt som passar i 2023 års ”sound” på ett bra sätt. Jag lägger iallafall min röst på det bidraget!


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Markus Riva – ”Forever”
 2. Katrine Miller – ”Beaten Down”
 3. Raum– ”Fake Love”
 4. Luīze – ”You to Hold Me”
 5. Artūrs Hatti – ”Love Vibes”
 6. Inspo – ”Sway”
 7. Patrisha – ”Hush”
 8. Adriana Miglāne – ”Like I Wanna”
 9. Toms Kalderauskis – ”When It All Falls”
 10. Sudden Lights – ”Aijā”

Kommentar: Jag tycker det är en okej semifinal som Lettland bjuder på, och instämmer i mina kollegor att det är tacksamt att LTV inte har tagit in några skämtbidrag i år efter fjolårets Salladsbidrag. Däremot tycker jag att det är svårbedömt. En del låtar känns ganska starka men det är samtidigt inga låtar som jag direkt känner är några kioskvältare. Så vi får se, det är upp till bevis när artisterna uppträder live så får vi se om betygen höjs – eller sänks!


Min topplista

 1. Luīze – ”You to Hold Me”
 2. Inspo – ”Sway”
 3. Patrisha – ”Hush”
 4. Justs – ”Stranger”
 5. Markus Riva – ”Forever”
 6. Alise Haijima – ”Tricky”
 7. Sudden Lights – ”Aijā”
 8. Adriana Miglāne – ”Like I Wanna”
 9. 24. Avēnija – ”You Said”
 10. Artūrs Hatti – ”Love Vibes”

Kommentar: Förväntade mig inte något storslaget från Lettland så kanske därför jag tycker detta startfält är ganska intressant. Trevligt men lite bekanta ansikten och sångmässigt låter det bra även med engelska uttalet men det kanske bara är studioversionerna. Svårt att se vem som skulle kunna ro hem detta i år.


Min topplista

 1. Sudden Lights – ”Aijā”
 2. Inspo – ”Sway”
 3. Markus Riva – ”Forever”
 4. Alise Haijima – ”Tricky”
 5. Luīze – ”You to Hold Me”
 6. Justs – ”Stranger”
 7. Katrine Miller – ”Beaten Down”
 8. Raum – ”Fake Love”
 9. Toms Kalderauskis – ”When It All Falls”
 10. Avéi – ”Let Me Go”

Kommentar: Det går tufft för Lettland, det har knappast varit någon nyhet för de insatta. Och frågan är om vi kan hitta nån låt i detta startfält som kan ändra på den saken… hur som haver finns där en drös med bekanta artister. Dels är 2016 års vinnare Justs tillbaka, andra comebacker värda namnet är Sudden Lights som blev tvåa 2018 (och som nu står som min personliga favorit), och så evighetsmaskinen Markus Riva, som för en gångs skull kommer med en ändå rätt så bra låt (han har annars varit lite av en slagpåse från mitt håll, så det är skönt att slippa komma med en till sågning). Men i övrigt är det ändå ett tämligen blekt startfält, med en del låtar som smälter ihop i varandra. Men samtidigt ska letterna ha credit för en sak: det finns inga taffliga plojbidrag här! Tack och lov att man insett att den där salladen från i fjol inte var värd att serveras någon mer gång!


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Markus Riva – ”Forever”
 2. Artūrs Hatti – ”Love Vibes”
 3. Justs – ”Stranger”
 4. Adriana Miglāne – ”Like I Wanna”
 5. Luīze – ”You to Hold Me”
 6. Raum– ”Fake Love”
 7. Sudden Lights – ”Aijā”
 8. Toms Kalderauskis – ”When It All Falls”
 9. Katrine Miller – ”Beaten Down”
 10. Inspo – ”Sway”

Kommentar: Lettland har inget vidare bra Eurovision-resultat på sistone och har bara lyckats ta sig till final två gånger på de senaste 8 åren. Senaste gången man var i final år 2016 tävlade Justs Sirmais för Lettland i Eurovision i Stockholm med låten ”Heartbeat” som slutade på en 15:e plats. Nu är han tillbaka igen för att prova lyckan och ta sig tillbaka till Eurovision. Den här gången med låten ”Stranger”. Bland de övriga tävlande hittar vi även Markus Riva som gör sitt nionde försök i den lettiska uttagningen. Sammanfattningsvis tycker jag det är en ganska medelmåttig uttagning som Lettland bjuder på. Jag känner inte att någon av dessa 14 bidrag har någon vidare stor chans att ändra på den negativa trenden för Lettland i Eurovision.


Min topplista

 1. Alise Haijima – ”Tricky”
 2. Patrisha – ”Hush”
 3. Raum– ”Fake Love”
 4. Inspo – ”Sway”
 5. Sudden Lights – ”Aijā”
 6. Adriana Miglāne – ”Like I Wanna”
 7. Markus Riva – ”Forever”
 8. 24. Avēnija – ”You Said”
 9. Luīze – ”You to Hold Me”
 10. Artūrs Hatti – ”Love Vibes”

Kommentar: Lettland når i år inte riktigt upp till toppskikten i ESC än en gång. Det är inte att jag tycker något av bidragen är direkt dåligt, men däremot glömmer jag dem fort eller distraheras lätt av något annat. Bidragen flyter ihop till en grönmelerad palett och enbart någon enstaka sticker ut i starka färger. För mig är det framför allt Alise Haijima med sin ”Tricky”. Ett modernt beat med östländska influenser och drum n’ bass-aktiga inslag hon visar på en positiv kaxighet och hävdar sig väl i fältet.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera