Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Rumänien NF 2022

Rumänien NF 2024 »


RUMÄNIENS UTTAGNING. TV-bolaget TVR har bekräftat Rumäniens deltagande i Eurovision 2023 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Selecția Națională 2023.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

11 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »


 


Hur blir tävlingsupplägget?

Förra året (2022) anordnade TVR en mycket omfattande Selecţia Naţională där auditions, semifinal och final avgjorde vinnaren. Då med i princip bara juryröstning som resultat, något som TVR fick kritik för. Inför den här säsongen har man tagit till sig av kritiken och låter nu tittarna ensamt rösta fram sin vinnare, den här gången i en något mindre uttagning.

Finalen är planerad att avgöras den 11:e februari i en direktsänd TV-show. Som tidigare nämnt kommer tittarna helt och hållet att få rösta fram vinnaren och för att göra det hela rättvist kommer en s.k. notarius publicus att övervaka omröstningen.

De officiella studioversionerna släpptes i slutet av december 2022.

 

Antagning och urval

För att utse startfältet anordnades en nationell antagning mellan november och december 2022 varpå en urvalsjury fick lyssna och bedöma de sammanlagt 84 bidrag som hade skickats in. Bara några dagar senare offentliggjordes namnen på artisterna och deras tävlingsbidrag. Vid det tillfället saknades dock namnet på en av de tävlande vilket lades till efter att en 24 timmars överklagansperiod hade genomförts.

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 11:e februari utses den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Rumänien i Eurovision 2023.

 

Finalen

I finalen i Rumäniens uttagning Selecția Națională 2023 ska det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Rumänien i Eurovision 2023. Inför och efter sändningen redovisar vi fakta om de tävlande och hur resultatet blev.

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-11

 • Tid:
 • ? CET

 • Programledare:
 • Inte presenterat

 • Plats:
 • TVR-studio

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • TVR – Länk kommer senare

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning.

 1. Deiona – Call on me
 2. Andrada Popa – No Time For Me
 3. Ocean Drive – Take You Home
 4. AMIA – Puppet
 5. Andrei Duţu – Statues
 6. Theodor Andrei – D.G.T. (Off And On)
 7. Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros – Lele
 8. Aledaida – Bla Bla Bla
 9. Adriana Moraru – Faralaes
 10. Maryliss – Hai Vino
 11. JaxMan – Bad & cool
 12. Andreea D Folclor Orchestra – Periniţa mea

 

 

Så här tycker vi


Min topplista

 1. Ocean Drive – ”Take You Home”
 2. Andrada Popa – ”No Time For Me”
 3. Andrei Duţu – ”Statues”
 4. Andreea D Folclor Orchestra – ”Periniţa mea”
 5. AMIA – ”Puppet”
 6. JaxMan – ”Bad & cool”

Kommentar: Jag tycker det är en hyfsat bra final som Rumänien bjuder på. Det som däremot är svårt så här inför sändningen är att inte alla låtar finns i studioversion. Detta gör det svårt att jämföra låtarna då några är ganska proffsigt gjorda i studio medan andra framförs till dåligt ljud i typ ett vardagsrum hemma. Men tänker man bort detta så finns det i alla fall flera låtar som Rumänien skulle kunna skicka till årets Eurovision.


Min topplista

 1. Andreea D Folclor Orchestra – ”Periniţa mea”
 2. Maryliss – ”Hai Vino”
 3. Andrada Popa – ”No Time For Me”
 4. Deiona – ”Call on me”
 5. Theodor Andrei – ”D.G.T. (Off And On)”
 6. JaxMan – ”Bad & cool”

Kommentar: När låtarna publicerades var det många som uttryckte stor besvikelse över den bristande kvalitén på låtarna i uttagningen. Till viss del är jag beredd att hålla med, då lägstanivån är otroligt låg. I min topplista ser man inte det, men de tre låtar jag har längst ner skulle få noll poäng om de gick vidare till Liverpool. Tittar man däremot på de låtar som faktiskt är i min topplista så kan jag bara konstatera att det bara finns ett rimligt val, och det är Andreea D Folclor Orchestra. Det är dags för Rumänien att skicka en svängig etnodänga igen, anser jag. Deras lillebror Moldavien har visat länge hur slipstenen dras med sådana nummer, och om Rumänien vill hitta tillbaka från sin ökenvandring, så, ja…


Min topplista

 1. Andreea D Folclor Orchestra – ”Periniţa mea”
 2. Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros – ”Lele”
 3. Theodor Andrei – ”D.G.T. (Off And On)”
 4. Andrei Duţu – ”Statues”
 5. JaxMan – ”Bad & cool”
 6. Adriana Moraru – ”Faralaes”

Kommentar: Rumäniens tävling innebar bidrag där de flesta hamnade i rankingen mellanmjölksstatus. Jag saknade helt enkelt en WRS! Tunna produktioner där det inte hände tillräckligt i låtarna för att få mig behålla fokus till att lyssna. Men, inte heller säga att de heller innehöll låtar jag totalratar. Men, för mig blev ”Periniţa mea” en solklar etta. Inledningen till låten gav mig rysningar och ja, jag går igång på det här. Genuint, folkligt och lyckogivande. En riktig nyårskaramell!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen