RUMÄNIENS UTTAGNING. TV-bolaget TVR valde ut Rumäniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom uttagningen Selecția Națională 2023.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

11 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Hur blev tävlingsupplägget?

Efter fjolårets något kritikartade uttagning valde TVR att den här gången låta tv-tittarna själva bestämma Rumäniens ESC-representant. Formen med en stor uttagning slopades också helt och efter en nationell antagning utsågs 12 tävlingsbidrag till en finalkväll som hölls den 11:e februari.

De officiella studioversionerna släpptes i slutet av december 2022 och ett par veckor inför finalen släpptes även live-on-tape-versioner av varje tävlingsbidrag.

 

Antagning och urval

För att utse startfältet anordnades en nationell antagning mellan november och december 2022 varpå en urvalsjury fick lyssna och bedöma de sammanlagt 84 bidrag som hade skickats in. Bara några dagar senare offentliggjordes namnen på artisterna och deras tävlingsbidrag. Vid det tillfället saknades dock namnet på en av de tävlande vilket lades till efter att en 24 timmars överklagansperiod hade genomförts.

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 11:e februari utsågs Theodor Andrei med tävlingsbidraget ”D.G.T. (Off and On)” som representant för Rumänien i Eurovision 2023.

 

Finalen

I finalen i Rumäniens uttagning Selecția Națională 2023 avgjordes det vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Rumänien i Eurovision 2023. Den här gången utsågs vinnaren enbart med hjälp av tittarnas röster.

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-11

 • Tid:
 • 19.30 CET

 • Programledare:
 • Laurențiu Niculescu & Ilinca Băcilă

 • Plats:
 • TVR-studio

 • Röstningsprocess:
 • 100% tittarröstning (telefon- och onlineröstning)

 • TV-bolag/Stream:
 • TVR – Länk kommer senare

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning.

 1. Deiona – Call on me
 2. Andrada Popa – No Time For Me
 3. Ocean Drive – Take You Home
 4. AMIA – Puppet
 5. Andrei Duţu – Statues
 6. Theodor Andrei – D.G.T. (Off And On)
 7. Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros – Lele
 8. Aledaida – Bla Bla Bla
 9. Adriana Moraru – Faralaes
 10. Maryliss – Hai Vino
 11. JaxMan – Bad & cool
 12. Andreea D Folclor Orchestra – Periniţa mea

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Andrei Duţu – ”Statues”
 2. Ocean Drive – ”Take You Home”
 3. Maryliss – ”Hai Vino”
 4. Deiona – ”Call on me”
 5. JaxMan – ”Bad & cool”
 6. AMIA – ”Puppet”

Kommentar: Överlag en riktigt bra rumänskt final detta, med många riktigt bra bidrag. Visst är produktionsnivån ibland lite svajjig, och när flera av bidragen promotas med en mobilvideoinspelning i hemmastudion så förstår man att det inte är Europas rikaste land vi pratar om här. Samtidigt är låtkvaliteten mycket bra, och dessutom finns en bra spännvidd genremässigt här! Samtliga mina 6 topplåtar känns som potentiella vinnarkandidater, men jag vill verkligen ge extra tryck på de 3 översta – ”Statues”, ”Take you home” och ”Hai vino” som är riktigt sköna låtar som jag gärna ser i Eurovision.


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Ocean Drive – ”Take You Home”
 2. Andrada Popa – ”No Time For Me”
 3. Andrei Duţu – ”Statues”
 4. Andreea D Folclor Orchestra – ”Periniţa mea”
 5. AMIA – ”Puppet”
 6. JaxMan – ”Bad & cool”

Kommentar: Jag tycker det är en hyfsat bra final som Rumänien bjuder på. Det som däremot är svårt så här inför sändningen är att inte alla låtar finns i studioversion. Detta gör det svårt att jämföra låtarna då några är ganska proffsigt gjorda i studio medan andra framförs till dåligt ljud i typ ett vardagsrum hemma. Men tänker man bort detta så finns det i alla fall flera låtar som Rumänien skulle kunna skicka till årets Eurovision.


Min topplista

 1. Andrei Duţu – ”Statues”
 2. JaxMan – ”Bad & cool”
 3. Ocean Drive – ”Take You Home”
 4. Aledaida – ”Bla Bla Bla”
 5. Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros – ”Lele”
 6. Andrada Popa – ”No Time For Me”

Kommentar: ”Statues” är nog i min topp-5 av alla nationella bidrag jag hört hittills. Rumänien har verkligen höjt sin standard det senaste och det är jättekul. Ingen i finalen får en nolla av mig och det är inte illa.


Min topplista

 1. Andreea D Folclor Orchestra – ”Periniţa mea”
 2. Maryliss – ”Hai Vino”
 3. Andrada Popa – ”No Time For Me”
 4. Deiona – ”Call on me”
 5. Theodor Andrei – ”D.G.T. (Off And On)”
 6. JaxMan – ”Bad & cool”

Kommentar: När låtarna publicerades var det många som uttryckte stor besvikelse över den bristande kvalitén på låtarna i uttagningen. Till viss del är jag beredd att hålla med, då lägstanivån är otroligt låg. I min topplista ser man inte det, men de tre låtar jag har längst ner skulle få noll poäng om de gick vidare till Liverpool. Tittar man däremot på de låtar som faktiskt är i min topplista så kan jag bara konstatera att det bara finns ett rimligt val, och det är Andreea D Folclor Orchestra. Det är dags för Rumänien att skicka en svängig etnodänga igen, anser jag. Deras lillebror Moldavien har visat länge hur slipstenen dras med sådana nummer, och om Rumänien vill hitta tillbaka från sin ökenvandring, så, ja… jag har dock blivit varse om att man i den låten snott väldigt mycket av melodin från en traditionell bröllopsvisa, och det tror jag inte EBU kommer se med blida ögon. Egna kompositioner är ju A och O och plagiat är ej välkommet, även om det skulle vara ett public domain-verk det eventuellt kan röra sig om här.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Andrei Duţu – ”Statues”
 2. Ocean Drive – ”Take You Home”
 3. JaxMan – ”Bad & cool”
 4. Adriana Moraru – ”Faralaes”
 5. Deiona – ”Call on me”
 6. Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros – ”Lele”

Kommentar: Ett mycket intressant final-startfält i Rumänien, men ingen som kommer upp i samma nivå som WRS med ”Llámame‎” från ifjol‎. Av mina 6 favoriter på topplistan tycker jag att det är svårt att rangordna och peka ut en personlig etta, det skiftar nämligen fram och tillbaka.


Min topplista

 1. Andreea D Folclor Orchestra – ”Periniţa mea”
 2. Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros – ”Lele”
 3. Theodor Andrei – ”D.G.T. (Off And On)”
 4. Andrei Duţu – ”Statues”
 5. JaxMan – ”Bad & cool”
 6. Adriana Moraru – ”Faralaes”

Kommentar: Rumäniens tävling innebar bidrag där de flesta hamnade i rankingen mellanmjölksstatus. Jag saknade helt enkelt en WRS! Tunna produktioner där det inte hände tillräckligt i låtarna för att få mig behålla fokus till att lyssna. Men, inte heller säga att de heller innehöll låtar jag totalratar. Men, för mig blev ”Periniţa mea” en solklar etta. Inledningen till låten gav mig rysningar och ja, jag går igång på det här. Genuint, folkligt och lyckogivande. En riktig nyårskaramell!

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Theodor Andrei med bidraget ”D.G.T. (Off And On)” som kommer att få representera Rumänien i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Selecția Națională 2023 som avgjordes den 11:e februari.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten:

 

Så var finalen

Till skillnad från fjolårets något större uttagning blev årets Selecția Națională endast en finalkväll där 12 bidrag tävlade om segern. Och den här gången hade tittarna all makt att bestämma vilken låt som skulle vinna! Detta skedde genom telefon- och onlineröstning vars resultat sedan vägdes samman där bidraget som fått högst totala antalet röster vann.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (resultatet står telefonröster + onlineröster = totalsumma):

 • 1. Theodor Andrei – D.G.T. (Off And On) (2556 + 2674 = 5230 röster)
 • 2. Andreea D Folclor Orchestra – Periniţa mea (2896 + 1946 = 4842 röster)
 • 3. Andrei Duţu – Statues (2269 + 2033 = 4302 röster)
 • 4. Aledaida – Bla Bla Bla (2118 + 2132 = 4250 röster)
 • 5. AMIA – Puppet (2346 + 1886 = 4232 röster)
 • 6. Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros – Lele (1626 + 1231 = 2857 röster)
 • 7. Maryliss – Hai Vino (1497 + 974 = 2471 röster)
 • 8. JaxMan – Bad & cool (1271 + 1188 = 2459 röster)
 • 9. Deiona – Call on me (925 + 953 = 1878 röster)
 • 10. Andrada Popa – No Time For Me (704 + 902 = 1606 röster)
 • 11. Ocean Drive – Take You Home (867 + 602 = 1469 röster)
 • 12. Adriana Moraru – Faralaes (510 + 415 = 925 röster)

 

Tycker du att Rumänien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer

 


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Det var inte rätt låt som vann i Rumänien, den saken är säker. Jag får visserligen ge Theodor det att han gjorde en riktigt fin insats på scenen, men låten är inte gjord för ESC. Dels är det för svår, men den görs också svårare av att han väljer att framföra den på rumänska. Jag ser mängder av bättre lämpade bidrag i startfältet här, så jag tycker att Rumänien verkligen gjort bort sig med detta valet.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Den här vinnarlåten var inte på min topplista och jag förstår varför. Det är däremot inget fel på helheten men det fanns roligare alternativ för Rumänien. Godkänt men inte mer än så för mig.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Rumänien fortsätter att gå en väldigt konstig väg i tävlingen. Denna låt hade jag i och för sig uppe i min övre halva när jag rangordnade låtarna. Men den har stadigt tappat sen jag såg liveframträdandet. Varför spökar man ut numret med en obehaglig strippshow? Jag känner bara olust! Ändra scennumret så kanske jag kan höja upp låten igen i rankingen!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »