TYSKLANDS UTTAGNING. TV-bolaget NDR valde ut Tysklands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom uttagningen Unser Lied für Liverpool.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

27 jan – 4 feb 2023: Wildcardomröstning

Inför omröstningen »

Resultat »


3 mars 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


NDR valde alltså att för ett andra år i följd låta jurygrupper och tittarna vara med och rösta fram Tysklands representant till Eurovision Song Contest via en nationell final, här kallad Unser Song für Liverpool. Allt började med en nationell antagning som pågick under senhösten 2022 varefter en urvalsjury utsåg åtta bidrag från 548 inskickade förslag till finalen. Den nionde finalisten fick publiken själva rösta fram via en TikTok-omröstning vilken fick sitt resultat den 4 februari.

Ungefär 12 timmar före finalsändningen meddelade finalisten Frida Gold (en musikduo som utgörs av artisterna Alina Süggeler och Andreas Weizel) med bidraget ”Alle Frauen in mir sind müde” att de lämnade återbud p.g.a. sjukdom. Då det var kort om tid inför finalen ersattes inte bidraget och därför tävlade bara åtta och inte nio låtar i finalen.

 

Internationell jury var med och röstade

I finalen uppträdde sedan de nio finalisterna en sen kväll i början av mars från en studio i Köln med Barbara Schöneberger som programledare. Själva resultatet avgjordes denna gång av inbjuda internationella jurygrupper och av tv-tittarnas online-, telefon- och SMS-röstning. Bägge parter hade lika stor makt att avgöra resultatet.

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 3:e mars röstades gothic metal-gruppen Lord of the Lost med bidraget ”Blood and Glitter” fram till vinnare i uttagningen och blir därmed Tysklands representant i Eurovision 2023.

 

Avgjorda moment

För att göra det enkelt att navigera i artikeln har vi valt att placera programmen enligt aktuell sändningsordning. Det innebär att du hittar fakta och kommenterar från alla avgjorda sändningar längre ned i artikeln. Vill du gå dit direkt ska du klicka här.

 

Finalen

I finalen i Tysklands uttagning Unser Lied für Liverpool skulle det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Tyskland i Eurovision 2023. Sändningen hade åtta* tävlande som hade valts ut från en nationell antagning samt via en TikTok-omröstning. Själva resultatet avgjordes av en hälft internationell juryröstning och en hälft tittarröstning (via online-, telefon- och SMS-röstning) medan de röstande jurygrupperna utgjordes av tävlande ESC-länder som representerades av Finland, Litauen, Nederländerna, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Ukraina och Österrike.

Finalen sändes från MMC Studios i Köln den 3:e mars med Barbara Schöneberger som programledare, och utöver tävlingsbidragen gästades finalen av sångerskan Ilse DeLange (som blev tvåa för Nederländerna i ESC 2014), sångaren Florian Silbereisen, modellen och skådespelaren Riccardo Simonetti och fjolårets tyska Eurovision-representant Malik Harris.

 

Notering

* Initialt var det sagt att nio bidrag skulle tävla men p.g.a. sjukdom valde finalisten Frida Gold (en musikduo som utgörs av artisterna Alina Süggeler och Andreas Weizel) med bidraget ”Alle Frauen in mir sind müde” att lämna återbud. Då det var kort om tid inför finalen ersattes inte bidraget och därför tävlade bara åtta låtar i finalen. Bidrag nummer 9 behöll dock sitt startnummer.

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-03-03

 • Tid:
 • 22.20 CET

 • Programledare:
 • Barbara Schöneberger

 • Plats:
 • MMC Studios, Köln

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • NDR – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens officiella musikvideos.


1. Trong – Dare to Be Different
Låtskrivare: Elsa Søllesvik, Sasha Rangas, Stefan van Leijsen, Nguyễn Trọng Hiếu


2. René Miller – Concrete Heart
Låtskrivare: Mike Needle, René Miller


3. Anica Russo – Once Upon a Dream
Låtskrivare: Anica Russo, Mendi Moon, Philip Sesay, Rami Bakieh


4. Lonely Spring – Misfit
Låtskrivare: Julian Fuchs, Manuel Schrottenbaum, Matthias Angerer, Phil Sunday, Simon Fuchs


5. Will Church – Hold On
Låtskrivare: Eddie Jonsson, Megan Ashworth, Patrick Liegl, Will Church


6. Patty Gurdy – Melodies of Hope
Låtskrivare: Johannes Braun, Patricia Büchler


7. Ikke Hüftgold – Lied mit gutem Text
Låtskrivare: Dominik De León, Florian Apfl, Matthias Distel, Patrick Liegl


9. Lord of the Lost – Blood and Glitter
Låtskrivare: Anthony J. Brown, Chris Harms, Pi Stoffers, Rupert Keplinger

 

Tillbakadraget bidrag inför finalen

Frida Gold – Alle Frauen in mir sind müde
Låtskrivare: Alina Sueggeler, Andreas Weizel

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. René Miller – ”Concrete Heart”
 2. Will Church – ”Hold On”
 3. Anica Russo – ”Once Upon a Dream”
 4. Lord of the Lost – ”Blood and Glitter”
 5. Patty Gurdy – ”Melodies of Hope”
 6. Lonely Spring – ”Misfit”
 7. Trong – ”Dare to Be Different”
 8. Ikke Hüftgold – ”Lied mit gutem Text”

Kommentar: Jösses vilken final Tyskland kommer med! Här har vi årets starkaste nationella uttagning, där nästan samtliga bidrag håller mycket hög klass! Jag är djupt imponerad och inte minst glad över att man lyckats höja kvaliteten sen förra årets extremt slätstrukna final. Jag har ärligt talat svårt att utse en favorit här, och samtliga bidrag på rank 1-6 tror jag skulle lyckas bra i ESC. Mest spektakulär är ju Lord of the lost, som verkar vara en korsning melllan Rammstein och Conchita Wurst – som har alla chanser i världen att lyckas väl i ESC. Älskar också etnopopen ”Melodies of hope” som mycket väl hade kunnat sälja i Europa. Emellertid är det vinnarkänsla på min topp-3, där René Miller ändå blir min favorit med det mycket välskrivna ”Concrete Heart”. Men i ärlighetens namn – Tyskland kan nästan inte välja fel! Eller ja, det skulle vara om de väljer Ikke Hüftgold då…


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Will Church – ”Hold On”
 2. Patty Gurdy – ”Melodies of Hope”
 3. René Miller – ”Concrete Heart”
 4. Lord of the Lost – ”Blood and Glitter”
 5. Anica Russo – ”Once Upon a Dream”
 6. Lonely Spring – ”Misfit”
 7. Trong – ”Dare to Be Different”
 8. Ikke Hüftgold – ”Lied mit gutem Text”

Kommentar: Först och främst en klar uppryckning i den tyska finalen i år jämfört med fjolåret då alla låtar mer eller mindre lät likadant. Nu hoppas jag bara att någon av de mer seriösa låtarna, alltså alla utom den jag har på sistaplats, vinner den här finalen för då har Tyskland en chans att i alla fall få en bättre placering i Liverpool jämfört med hur hopplöst det har varit de senaste åren, och där hoppas jag att de internationella jurygrupperna kommer att bidra.

Vilken som helst funkar av de i topp 8 skulle jag vara nöjd med, även om jag såklart hoppas mest på de jag har i topen. Men om nu Ikke Hüftgolds s.k. protestbidrag skulle vinna kan jag redan nu förvarna er om att Tyskland blir utan poäng från mig i framtida bedömningar under den här våren. Noterar också att Lonely Springs låt innehåller en del svordomar så om de vinner kommer de behöva skriva om texten lite. Eller kanske göra som Lettland gjorde ifjol och överlåta att låta publiken skrika de förbjudna orden i arenan istället…


Min topplista

 1. Will Church – ”Hold On”
 2. Patty Gurdy – ”Melodies of Hope”
 3. Lord of the Lost – ”Blood and Glitter”
 4. René Miller – ”Concrete Heart”
 5. Anica Russo – ”Once Upon a Dream”
 6. Trong – ”Dare to Be Different”
 7. Lonely Spring – ”Misfit”
 8. Ikke Hüftgold – ”Lied mit gutem Text”

Kommentar: Tyskland bjuder på flera utmärkta bidrag och jag placerar egentligen hela min topp-3 på plats nummer 1…det är så svårt att välja ut en. Även min plats 4-6 är bra bidrag så jag kommer nog bli ganska nöjd oavsett vem som vinner. Dock mina sista två bidrag får 0 poäng. Kommer aldrig gilla den sortens musik och hur Ikke kunde vinna TikTok-utmaningen är för mig en gåta.


Min topplista

 1. Lord of the Lost – ”Blood and Glitter”
 2. Will Church – ”Hold On”
 3. René Miller – ”Concrete Heart”
 4. Ikke Hüftgold – ”Lied mit gutem Text”
 5. Anica Russo – ”Once Upon a Dream”
 6. Patty Gurdy – ”Melodies of Hope”
 7. Trong – ”Dare to Be Different”
 8. Lonely Spring – ”Misfit”

Kommentar: Det här är knepigt. Det känns som att Tyskland gjort rätt i grunden när man valde ut låtar inför uttagningen detta år, då man breddat fältet musikmässigt mer jämfört med vad man gjort i en herrans massa år. På det sättet så vill jag ändå ge det en tumme upp. Men samtidigt börjar vi komma till den där brytpunkten där man måste få ett klart och tydligt svar: Vad är egentligen Tysklands plan? Bara nöja sig med att slippa en till sistaplats? Eller faktiskt utmana i toppen? Jag ser inte riktigt vad de vill. Det är klart att jag ser potential i en del akter, bland annat Lord of the Lost (här hyllar jag ett rockbidrag igen, surprise surprise), men likväl finns risken där återigen att man kan stå där med en låt som inte förargar eller väcker några känslor, alternativt råkar skicka deras svar på Kreisiraadio (Estland 2008)… allt jag kan säga är, Tyskland, välj omsorgsfullt! Vi har ögonen på er!


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Patty Gurdy – ”Melodies of Hope”
 2. Lord of the Lost – ”Blood and Glitter”
 3. Ikke Hüftgold – ”Lied mit gutem Text”
 4. René Miller – ”Concrete Heart”
 5. Trong – ”Dare to Be Different”
 6. Will Church – ”Hold On”
 7. Lonely Spring – ”Misfit”
 8. Anica Russo – ”Once Upon a Dream”

Kommentar: Tyskland behöver få bukt på sin dåliga svit när det kommer till ESC-resultat. Frågan är om något av dessa 8 bidrag kommer ge de framgång? Jag tvivlar på att vad de än väljer fram som sitt ESC-bidrag anno 2023 så lär man fortsätta den negativa trenden. Bästa bidraget enligt mig i den här finalen är ”Melodies of Hope” med Patty Gurdy och jag hoppas därför att det blir hon som får representera Tyskland i Liverpool. Det hade annars varit ikoniskt roligt om Ikke Hüftgold fick ESC-biljetten. Ett bidrag man inte kan låta bli att tycka är underhållande, fånigt roligt och medryckande. Han lär få många tittarröster i denna finalen. Frågan är om det räcker till seger? Känns ovisst vem som väljs fram som vinnare och Tysklands nästa representant.


Min topplista

 1. Will Church – ”Hold On”
 2. Patty Gurdy – ”Melodies of Hope”
 3. René Miller – ”Concrete Heart”
 4. Lord of the Lost – ”Blood and Glitter”
 5. Trong – ”Dare to Be Different”
 6. Anica Russo – ”Once Upon a Dream”
 7. Lonely Spring – ”Misfit”
 8. Ikke Hüftgold – ”Lied mit gutem Text”

Kommentar: Tyskland har lyckats vaska fram många riktigt bra låtar och av hel olika karaktärer. Jag kan nästan skriva under allt vad min kollega Adrian säger, förutom vilket av bidragen jag vill ha som etta. Will Church sjunger ”Hold on” med hjärtskärande röst och falsetten kryper under huden och ger krusrysningar. Har haft låten på repeat otaliga gånger redan. Ja, det gäller faktiskt alla låtar jag har på plats 1-5. Kom igen Tyskland, välj nu rätt och välj absolut inte min plats 9! ESC är inte trams eller allsång på en biergarten!

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir gothic metal-gruppen Lord of the Lost med bidraget ”Blood and Glitter” som kommer att få representera Tyskland i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Unser Lied für Liverpool som avgjordes den 3:e mars 2023.

Så här såg det ut när vinnaren framförde sin låt i sändningen:

 

Så var finalen

Årets tyska ESC-uttagning inleddes i slutet av januari då startfältet om åtta bidrag meddelades. Samma dag öppnades en omröstning där TV-bolaget NDR bad TikTok-användare att rösta fram ett wildcard till finalen bland 6 olika alternativ. Vinnaren av den omröstningen meddelades den 4:e februari, dagen efter omröstningen hade avslutats. Själva finalen avgjordes från en studio i Köln den 3:e mars där åtta* bidrag uppträdde live varpå internationella jurygrupper och tv-tittarna tillsammans avgjorde resultatet. Tittarna gavs möjlighet att både rösta via en onlineröstning (som öppnade en vecka före finalen sändes) samt genom att ringa och SMS-rösta.

Utöver tävlingsbidragen gästades finalen av sångerskan Ilse DeLange (som blev tvåa för Nederländerna i ESC 2014), sångaren Florian Silbereisen, modellen och skådespelaren Riccardo Simonetti och fjolårets tyska Eurovision-representant Malik Harris. Innan tittarpoängen delades ut sjöng också artisterna och programledaren ett medley av olika tidigare Eurovisionlåtar.

 

Notering

* Initialt var det sagt att nio bidrag skulle tävla men p.g.a. sjukdom valde finalisten Frida Gold (en musikduo som utgörs av artisterna Alina Süggeler och Andreas Weizel) med bidraget ”Alle Frauen in mir sind müde” att lämna återbud. Då de hoppade av finalen bara timmar före finalen ersattes inte bidraget.

 

Hur fördelades poängen?

Jurygrupperna, som representerades av åtta ESC-länder (Finland, Litauen, Nederländerna, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Ukraina och Österrike), och tittarna delade vardera ut 368 poäng till bidragen. Jurygrupperna hade fasta summor där respektive jury gav 12 poäng till sin favoritlåt och därefter i nedåtgående skala 10, 8, 6, 4, 3, 2 och 1 poäng medan tittarna delade ut sina poäng procentuellt utifrån hur många röster som varje bidrag fått via online-, telefon- och SMS-röstningen.

Efter att jurygrupperna hade röstat ledde Will Church med 90 poäng medan Anica Russo var tvåa på 57 poäng och René Miller trea på 54 poäng. Tittarna hade å sin sida Lord of the Lost som sin överlägsna etta (som var juryns femma) följt av Ikke Hüftgold på andra plats (som juryn satte sist) som bägge fick över 100 poäng medan Patty Gurdy var tittarnas trea (juryns sexa) dock med ”bara” 34 poäng. Totalt sett räckte det till att tittarnas fick sin vinnare på förstaplatsen och sin tvåa på andraplatsen medan juryns vinnare Will Church blev trea. Allra sist blev tittartrean Patty Gurdy.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Tycker du att Tyskland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Först och främst är jag tacksam över att Tyskland inte valde Ikke och att de valde en riktig rocklåt, för då vet vi att finalen i alla fall får en rocklåt. Det här är ett bra val Tyskland gör och jag tror och hoppas på att de kan ta sig upp från bottenträsket.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Vilken skräll att det blev Lord of the Lost! Jag var inför finalen säker på att det skulle bli Ikke Hüftgold som skulle gå åstad och vinna ”Vår sång för Liverpool”, alternativt att Patty Gurdy skulle vara främsta utmanaren. Sen sviker Pattys röst henne, medan Ikke blev totalsågad av den internationella juryn. Inte ens den spanska juryn gick varm för detta trots att hans musik sägs vara populär borta vid Mallis… hur som haver hoppas man ju på det bästa för Tyskland, de valde trots allt min etta. Det som kanske kan ligga dem i fatet är att de kan drunkna i konkurrensen om många rockbidrag skulle gå vidare från semifinalerna. Tyskarna bör i vart fall vara nöjda tycker jag.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Gillar den rocklåten som Tyskland valde fram som sitt nästa ESC-bidrag. Med lite flyt kanske man undviker den absoluta bottenplaceringen i år.

 

Wildcardomröstningen

Inför finalen i Unser Lied für Liverpool hölls en omröstning där användare i appen TikTok var med och röstade fram ett wildcard till finalen. Omröstningen startade den 27:e januari och var sedan öppen fram till och med den 3:e februari. Dagen därpå meddelades resultatet. Totalt kunde man välja bland 6 bidrag och det gick bara att rösta via TikTok.

Se resultatet »

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist. Länkarna går till bidragens officiella musikvideos eller studioversioner.


Betül – Heaven
Låtskrivare: Kevin Anyaeji, Shelley Segal, Wayne Wilkins


From Fall to Spring – Draw the Line
Låtskrivare: Benedikt Veith, León Arend, Lukas Wilhelm, Philip Wilhelm, Seb Monzel, Simon Triem


Leslie Clio – Free Again
Låtskrivare: ?


Ikke Hüftgold – Lied mit gutem Text
Låtskrivare: Dominik De León, Florian Apfl, Matthias Distel, Patrick Liegl


Jona – 10/10
Låtskrivare: Jona, Skender Durakovac, Tom Ulrichs, Wieland Stahnecker


Mitchy, André Katawazi & NashUp – Summertime
Låtskrivare: Alexander Deleon, Chord Overstreet, Michael Katawazi, Nash Overstreet

 

 

Resultatet i wildcardomröstningen


Wildcardomröstningen i Tysklands uttagning Unser Lied für Liverpool är avslutad sedan den 3:e februari klockan 20.00 CET. Efter att alla röster hade räknats blev det Ikke Hüftgold med bidraget Lied mit gutem Textsom har fått wildcardplatsen i finalen den 3:e mars.

 

Resultatet

Så här placerade sig alla bidrag i omröstningen (med procenttal inom parentes):

 1. Ikke Hüftgold – Lied mit gutem Text (52%)
 2. From Fall to Spring – Draw the Line (28%)
 3. Jona – 10/10 (14%)
 4. Betül – Heaven (3%)
 5. Mitchy, André Katawazi & NashUp – Summertime (2%)
 6. Leslie Clio – Free Again (1%)

 

Tycker du det var rätt låt som vann omröstningen eller hade du hellre sett en annan vinnare? Kommentera gärna!

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »