Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Australien NF 2022

Australien NF 2024 »


AUSTRALIENS UTTAGNING. TV-bolaget SBS valde ut Australiens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 via ett internval.

 

Fakta


  • Uttagningsprocess:
  • Internval (artist och bidrag)
  • Uttagningsdatum:
  • 21 februari 2023 (artist och bidrag)
  • Artist:
  • Voyager
  • Låt:
  • ”Promise”
  • Låtskrivare:
  • Inte känt

Efter mycket lång väntan och en del spekulationer fram och tillbaka gick SBS i mitten av november 2022 ut med information m att de hade beslutat sig för att inte producera någon ny upplaga av Australia Decides som uttagning till Eurovision 2023. Detta uppgav bland andra fansajten Aussievision. Istället kom det att bli ett internval som presenterades officiellt den 21:a februari.

 

Vem blev utvald?

Den artist som slutligen valdes ut blev inga mindre än rockgruppen Voyager.

Gruppen bildades år 1999 i Perth i Australien och utgörs idag av sångaren Danny Estrin, gitarristerna Simone Dow och Scott Kay, basisten Alex Canion och trummisen Ash Doodkorte. Bandet har dock haft fler medlemmar som kommit och gått och detta är den nuvarande uppställningen.

Det hela började som ett slags universitetsband och efter ett par år med olika konstellationer släppte de år 2003 sitt första album Element V som först släpptes i Australien och därefter i flera andra länder. Sedan dess har bandet succé varit ett faktum och till dags dato har de släppt inte mindre än sju studioalbum. Ifjol deltog de dessutom i Australia Decides som var landets ESC-uttagning till Turin 2022. De tävlade med låten Dreamerdär de efter juryöverläggningen blev trea medan tittarna satte de på första plats. Men när man lade samman totalpoängen visade det sig att Sheldon Riley hade vunnit med tre poängs marginal. Gruppen hamnade på andra plats.

I år får de istället sin revansch och de blir dessutom den första musikgruppen som får representera Australien i Eurovision (alla tidigare år, 2015-2022, har landet enbart representerats av soloartister). Bidraget som de ska framföra heter ”Promise”.

 

Möjligt att det är sista året med automatiskt australiensiskt ESC-deltagande

I och med att SBS bara är en s.k. associerad medlem till EBU har landet sedan de debuterade i Eurovision-sammanhanget 2015 årligen behövt söka specialtillstånd för att få tävla. Under 2019 gjordes dock en uppgörelse mellan SBS och EBU som gick ut på att SBS fick tillstånd att delta i fem Eurovisioner i följd. Anno 2023 upphör denna att gälla om inte tillståndet förlängs. Om detta innebär att SBS förbjuds att tävla eller om de måste återgå till att söka årligt tillstånd igen återstår att se. EBU har ännu inte meddelat om avtalet förlängs eller helt enkelt slutar att gälla efter Liverpool-tävlingen är avgjord.

 

Musikvideo

Se den officiella musikvideon nedan:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen