Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


DELTÄVLING 2 i Melodifestivalen 2023 avgjordes i SAAB Arena i Linköping, lördagen den 11:e februari 2023. Sju tävlande gjorde upp om två finalplatser samt i två platser i semifinalen (där sedan ytterligare fyra (av åtta) tävlande tar sig till final).

Det här var första gången sedan 2020 som Linköping fick stå värd för en Melodifestivaldeltävling. Egentligen skulle det ha skett redan 2022 men p.g.a. den dåvarande coronapandemin hölls tävlingen även då enbart i Stockholm.

 

Röstningsinfo

Programmet var uppdelat i två röstningsomgångar där tittarna avgjorde allt genom telefonröstning respektive app-röstning genom Mello-appen (i mobiltelefoner) eller Mello United (i surfplattor). Själva resultatet var sedan uppdelat i åtta röstningsgrupper baserade på åldrar varav sju fanns i appen och den åttonde var telefonröstningen. Åldersfördelningen i Mello-appen var 3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år.

 

Första omgången

Alla sju bidrag framfördes live på scenen i arenan samtidigt som tittarna gavs möjlighet att rösta. Här kunde man som mest ge fem röster per bidrag (via Mello-appen i mobiltelefonen eller surfplatteversionen Mello United) eller ringa och rösta som mest 20 gånger (räknat till 10 gånger till det billiga respektive dyra numret i hela sändningen) från en och samma telefon.

När alla bidrag hade framförts pausades omröstningen tillfälligt och resultatet lästes av. Det bidrag som i det här läget ledde tabellen i antalet inkomna röster gick direkt till final och hade därmed tävlat färdigt för det här programmet.

 

Andra omgången

De 6 bidrag som inte gick till final i första omgången gavs en ny chans att ta sig dit, alternativt via semifinalprogrammet. Bidragen behöll tidigare röster och det gavs även möjlighet för tittarna att under en kortare stund rösta igen. Nu fick man dessutom nya app-röster i sin telefon eller surfplatta.

Till skillnad från första rundan delades nu poäng ut till bidragen utifrån hur varje åldersgrupp hade rangordnat tävlingsbidragen. De poäng som delades ut är (från högst till lägst) 12, 10, 8, 5, 3 och 1 poäng. Ett bidrag kunde således få mellan 8 och 96 totalpoäng när rundan var över.

Vinnaren i den andra omgången (den med högst totalpoäng) fick göra vinnaren i den första omgången sällskap till finalen medan bidragen som hamnade på andra och tredje plats i denna omgång (alltså programmets totaltrea och totalfyra) fick tävla vidare i semifinalprogrammet. Resterande tre bidrag som blev totalfemma, totalsexa och totalsjua åkte ut.

Skulle två eller fler bidrag hamna på samma totalpoäng var det låten med flest röster som placerade sig överst.


Mer fakta

 

Startfält


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Wiktoria – ”All My Life (Where Have You Been)”
 • Låtskrivare: Herman Gardarfve, Melanie Wehbe, Patrik Jean, Wiktoria Johansson

 • 2. Eden – ”Comfortable”
 • Låtskrivare: Benjamin Rosenbohm, Eden Alm, Emil Adler Lei, Julie Aagaard

 • 3. Uje Brandelius – ”Grytan”
 • Låtskrivare: Uje Brandelius

 • 4. Panetoz – ”On My Way”
 • Låtskrivare: Anders Wigelius, Daniel Nzinga, Jimmy Jansson, Nebeyu Baheru, Njol Badjie, Pa Modou, Robert Norberg

 • 5. Tennessee Tears – ”Now I Know”
 • Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jonas Hermansson, Thomas Stengaard, Tilda Feuk

 • 6. Maria Sur – ”Never Give Up”
 • Låtskrivare: Anderz Wrethov, Laurell Barker

 • 7. Theoz – ”Mer av dig”
 • Låtskrivare: Axel Schylström, Jakob Redtzer, Peter Boström, Thomas G:son

 

Resultat


Vinnarna i deltävlingen.
Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television. De är fristående, ej montage!

MELODIFESTIVALEN 2023 – RESULTAT. I den andra deltävlingen tävlade Eden, Maria Sur, Panetoz, Tennessee Tears, Theoz, Uje Brandelius och Wiktoria. Nedan presenterar vi resultatet gällande tittarröster och totalpoäng i de två röstningsomgångarna.

För kännedom röstade 527 368 personer och sammanlagt fick Radiohjälpens nummer in 417 647 kronor.

 

Enskilda resultat

Första omgången

Den första omgången vanns av Maria Sur med bidraget ”Never Give Up” som därmed gick direkt till final!

Ingen av de resterande tävlingsbidragen åkte ut i denna runda, däremot behövde den första finalisten inte tävla mer i programmet.

 

Andra omgången

I den andra omgången fördelade de åtta röstningsgrupperna ut poäng till de bidrag som var kvar i tävlingen. Varje röstningsgrupp gav poängen 12, 10, 8, 5, 3 och 1, vilket gjorde att alla bidrag fick poäng (som var som mest 96 och som lägst 8).

Efter att samtliga röstningsgrupper hade gjort sina rangordningar var det gruppen Panetoz med bidraget ”On My Way” som korades till omgångens vinnare med totalt 84 poäng, vilket även innebär att de får göra Maria Sur (första finalisten) sällskap i finalen med finalisterna från den första deltävlingen samt ytterligare finalister som koras i deltävling 3 och 4 samt i semifinalen. Resterande bidrag placerade sig som följer (inom parentes nämns bidragens respektive totalpoäng):

 

Semifinalister

Dessa två bidrag har möjlighet att ta sig till final via semifinalen som avgörs den 4:e mars. Bidragens placeringar är utifrån totalpoängen i den andra röstningsomgången.

Theoz – ”Mer av dig” (78 p)

Tennessee Tears – ”Now I Know” (69 p)

 

Utslagna

Dessa tre bidrag lämnar tävlingen med omedelbar verkan. Bidragens placeringar är utifrån totalpoängen i den andra röstningsomgången.

Wiktoria – ”All My Life (Where Have You Been)” (47 p)

Uje Brandelius – ”Grytan” (22 p)

Eden – ”Comfortable” (12 p)

 

 

Mer statistik från sändningen

Bidrag som fick röstningsgruppernas 12-poängare

3–9-åringarna: Theoz

10–15-åringarna: Panetoz

16–29-åringarna: Panetoz

30–44-åringarna: Theoz

45–59-åringarna: Panetoz

60–74-åringarna: Tennessee Tears

75+-åringarna: Tennessee Tears

Telefonröstarna: Tennessee Tears

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »