Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Irland NF 2022

Irland NF 2024 »


IRLANDS UTTAGNING. TV-bolaget RTÉ har bekräftat Irlands deltagande i Eurovision 2023 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Eurosong (som även denna gång ingår som en del av The Late Late Show).

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

prel. 3 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »


 


För det andra året i följd utser RTÉ alltså Irlands val till Eurovision genom en publik final där resultatet avgörs av å ena sidan jurygrupper och å andra sidan tittarröstning.

 

Upplägg

Enligt uppgifter kommer 6 bidrag att tävla, vilka har valts ut från dels en nationell antagning (som pågick under delar av hösten 2022) samt från olika s.k. specialinbjudningar. Under finalen kommer låtarna att framföras varpå en inbjuden panel får tycka till – men till skillnad från ifjol har de ingen makt att avgöra något.

Istället är det tv-tittarna som tillsammans med andra nationell och internationella jurygrupper som får avgöra finalen.

 

Inga återkommande artister

I startfältet hittar vi inga återkommande artister från tidigare uttagningar, däremot en rad spännande namn som t.ex. den tidigare Sex Pistols-sångaren Johnny Rotten som numera frontar bandet Public Image Ltd. Dessutom har den svenska låtskrivaren Jörgen Elofsson fått med ett tävlingsbidrag för gruppen Wild Youth som bland annat har turnerat med artister som Niall Horan och Westlife.

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen, som är preliminärt planerad att avgöras den 3:e februari, utses den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Irland i Eurovision 2023.

 

Finalen

För andra året i rad anordnar irländska RTÉ en nationell publik uttagning för att välja ut Irlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. I startfältet tävlar 6 bidrag om segern där tv-tittarna och nationella och internationella jurygrupper avgör resultatet. Den studiopanel som också finns med i programmet kommer att få tycka till om framträdandena men har denna gång ingen makt att avgöra några resultat.

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-03 (preliminärt datum)

 • Tid:
 • ? CET

 • Programledare:
 • Ryan Tubridy

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTÉ – Länk kommer senare

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i alfabetisk ordning efter artist.


Adgy – Too Good for Your Love
Låtskrivare: Andrew Carr


Connolly – Midnight Summer Night
Låtskrivare: Jennifer Connolly


K Muni & ND – Down in the Rain
Låtskrivare: Kofi Appiah, Nevlonne Dampare


Leila Jane – Wild
Låtskrivare: Leila Jane Keeney, Liis Hainla, Arto Ruotsala, Aaron Sibley


Public Image Ltd – Hawaii
Låtskrivare: John Lydon, Lu Edmonds, Scott Firth, Bruce Smith


Wild Youth – We Are One
Låtskrivare: David Whelan, Ed Porter, Conor O’Donohoe, Callum McAdam, Jörgen Elofsson

 


Min topplista

 1. Leila Jane – ”Wild”
 2. Wild Youth – ”We Are One”
 3. Adgy – ”Too Good for Your Love”
 4. Connolly – ”Midnight Summer Night”
 5. K Muni & ND – ”Down in the Rain”
 6. Public Image Ltd – ”Hawaii”

Kommentar: Måste säga att det här var nog det mest oinspirerande irländska finalstartfält som har presenterats. Det finns förvisso en eller två låtar som är hyfsat okej men var är det lokala irländska soundet? Samtliga bidrag hade ju lika gärna kunnat representerat vilket land som helst och man hade inte hört någon skillnad. Nej, det kommer inte att bli någon åttonde seger för Irland i år heller. Frågan är om ens någon av dessa 6 låtar kan ta sig till ESC-final…


Min topplista

 1. Adgy – ”Too Good for Your Love”
 2. Wild Youth – ”We Are One”
 3. Leila Jane – ”Wild”
 4. Connolly – ”Midnight Summer Night”
 5. K Muni & ND – ”Down in the Rain”
 6. Public Image Ltd – ”Hawaii”

Kommentar: Jag drar en djup suck och undrar vad som har hänt med landet som vunnit så många gånger??? Adgy har den enda låten som är modern och lyssnarvänlig. Att vår käre Elofsson blandat sig i en av låtarna kanske hjälpte lite men fortfarande flera mil till mållinjen.


Min topplista

 1. Public Image Ltd – ”Hawaii”
 2. Leila Jane – ”Wild”
 3. Connolly – ”Midnight Summer Night”
 4. Adgy – ”Too Good for Your Love”
 5. Wild Youth – ”We Are One”
 6. K Muni & ND – ”Down in the Rain”

Kommentar: Irland fortsätter vidare på sina gamla hjulspår genom att ha en liten uttagning inbäddad i ett talkshowprogram. Jag har vid flera tillfällen påpekat hur dumt det är, men uppenbarligen faller det på döva öron… hur som haver så är det återigen ett ganska mediokert startfält. Den låt som däremot fångade mitt intresse är ändå ”Hawaii” av Public Image Ltd, som frontas av den gamle Sex Pistols-medlemmen John Lydon. Denna gång blir det inte så mycket punk alls, utan en mer inåtvändig ”post-rock”-ballad dedikerad till hans fru som insjuknat i alzheimer, om deras sista semesterresa tillsammans. Ett fint initiativ som jag anser förtjänar sitt existensberättigande, även om jag inte tror den kommer komma särskilt långt.


Min topplista

 1. Wild Youth – ”We Are One”
 2. Leila Jane – ”Wild”
 3. Adgy – ”Too Good for Your Love”
 4. Connolly – ”Midnight Summer Night”
 5. K Muni & ND – ”Down in the Rain”
 6. Public Image Ltd – ”Hawaii”

Kommentar: Detta är en stor besvikelse. Jag har följt den irländska uttagningen (de åren de kört finaler) sedan år 2007 och jag måste säga att denna upplaga är den klart sämsta av dessa. Här finns endast 2 bidrag jag tycker är godkända och hyfsat bra. Jag kan inte se något av dessa 6 final-bidrag som lyckas ta Irland vidare till en ESC-final, tyvärr. Mesta mästarna Irland får göra om och göra rätt i fortsättningen.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen