IRLANDS UTTAGNING. TV-bolaget RTÉ valde ut Irlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom uttagningen Eurosong (som även denna gång var en del av The Late Late Show).

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

3 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


För det andra året i följd utsåg RTÉ Irlands val till Eurovision genom en publik final där resultatet av å ena sidan avgjordes av jurygrupper och å andra sidan av tittarröstning.

 

Upplägg

Inför finalen valdes 6 bidrag ut att tävla. Urvalet gjordes dels en nationell antagning (som pågick under delar av hösten 2022) samt från olika s.k. specialinbjudningar. I finalen framfördes sedan låtarna varpå en inbjuden panel fick tycka till – men till skillnad från ifjol hade de ingen makt att avgöra något. Istället var det upp till internationell och nationell jury samt tittarröstning att kora vinnaren.

Alla parter delade ut 12 poäng till sin favoritlåt och sedan i fallande skala 10, 8, 6, 4 och 2 poäng. Man lade sedan samman poängen och vinnaren blev den som fått högst totalpoäng.

 

Inga återkommande artister

I startfältet fanns inga återkommande artister från tidigare irländska uttagningar, däremot fanns en rad spännande namn som t.ex. den tidigare Sex Pistols-sångaren Johnny Rotten som numera frontar bandet Public Image Ltd. Dessutom fick den svenska låtskrivaren Jörgen Elofsson med ett tävlingsbidrag för gruppen Wild Youth som bland annat har turnerat med artister som Niall Horan och Westlife. Gruppen Wild Youth vann för övrigt finalen.

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen röstades Wild Youth med bidraget ”We Are One” fram till representant för Irland i Eurovision 2023.

 

Finalen

För andra året i rad anordnade irländska RTÉ en nationell publik uttagning för att välja ut Irlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. I startfältet tävlade 6 bidrag om segern där tv-tittarna samt nationella och internationella jurygrupper fick avgöra resultatet. Det fanns även med en studiopanel som kommenterade framträdandena men den panelen hade inget att säga till om när det kom till resultatet.

 

Mer information

Panelen tyckte till (inför) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-03

 • Tid:
 • 22:35 CET

 • Programledare:
 • Ryan Tubridy

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • RTÉ – Länk

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning.


1. Leila Jane – Wild
Låtskrivare: Leila Jane Keeney, Liis Hainla, Arto Ruotsala, Aaron Sibley


2. Adgy – Too Good for Your Love
Låtskrivare: Andrew Carr


3. Public Image Ltd – Hawaii
Låtskrivare: John Lydon, Lu Edmonds, Scott Firth, Bruce Smith


4. Connolly – Midnight Summer Night
Låtskrivare: Jennifer Connolly


5. Wild Youth – We Are One
Låtskrivare: David Whelan, Ed Porter, Conor O’Donohoe, Callum McAdam, Jörgen Elofsson


6. K Muni & ND – Down in the Rain
Låtskrivare: Kofi Appiah, Nevlonne Dampare

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Wild Youth – ”We Are One”
 2. Adgy – ”Too Good for Your Love”
 3. Leila Jane – ”Wild”
 4. Connolly – ”Midnight Summer Night”
 5. K Muni & ND – ”Down in the Rain”
 6. Public Image Ltd – ”Hawaii”

Kommentar: Tyvärr lyckas Irland inte riktigt ta sig ur sin två decennier långa svacka i år heller verkar det som. Visserligen måste jag säga att ”We are one” faktiskt är en riktigt bra arenaballad som jag gärna ser i Liverpool, men den irländska finalen håller utöver den mycket låg nivå. Var är inspirationen? Var är produktionskvaliteten? Flera av låtarna låter närmast exakt som de irländska bidragen de sista 3 åren – låtar som ju som bekant floppade rejält i ESC. Irlands TV-bolag behöver nog tänka om lite vad gäller musiken, något behöver göras för att hitta tillbaka i vinnarspåret igen. Att ett bidrag som ”Hawaii” ens kan vara med och tävla i deras final är ett tecken på att man behöver reformera sitt musikaliska urval rejält!


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Leila Jane – ”Wild”
 2. Wild Youth – ”We Are One”
 3. Adgy – ”Too Good for Your Love”
 4. Connolly – ”Midnight Summer Night”
 5. K Muni & ND – ”Down in the Rain”
 6. Public Image Ltd – ”Hawaii”

Kommentar: Måste säga att det här var nog det mest oinspirerande irländska finalstartfält som har presenterats. Det finns förvisso en eller två låtar som är hyfsat okej men var är det lokala irländska soundet? Samtliga bidrag hade ju lika gärna kunnat representerat vilket land som helst och man hade inte hört någon skillnad. Nej, det kommer inte att bli någon åttonde seger för Irland i år heller. Frågan är om ens någon av dessa 6 låtar kan ta sig till ESC-final…


Min topplista

 1. Adgy – ”Too Good for Your Love”
 2. Wild Youth – ”We Are One”
 3. Leila Jane – ”Wild”
 4. Connolly – ”Midnight Summer Night”
 5. K Muni & ND – ”Down in the Rain”
 6. Public Image Ltd – ”Hawaii”

Kommentar: Jag drar en djup suck och undrar vad som har hänt med landet som vunnit så många gånger??? Adgy har den enda låten som är modern och lyssnarvänlig. Att vår käre Elofsson blandat sig i en av låtarna kanske hjälpte lite men fortfarande flera mil till mållinjen.


Min topplista

 1. Public Image Ltd – ”Hawaii”
 2. Leila Jane – ”Wild”
 3. Connolly – ”Midnight Summer Night”
 4. Adgy – ”Too Good for Your Love”
 5. Wild Youth – ”We Are One”
 6. K Muni & ND – ”Down in the Rain”

Kommentar: Irland fortsätter vidare på sina gamla hjulspår genom att ha en liten uttagning inbäddad i ett talkshowprogram. Jag har vid flera tillfällen påpekat hur dumt det är, men uppenbarligen faller det på döva öron… hur som haver så är det återigen ett ganska mediokert startfält. Den låt som däremot fångade mitt intresse är ändå ”Hawaii” av Public Image Ltd, som frontas av den gamle Sex Pistols-medlemmen John Lydon. Denna gång blir det inte så mycket punk alls, utan en mer inåtvändig ”post-rock”-ballad dedikerad till hans fru som insjuknat i alzheimer, om deras sista semesterresa tillsammans. Ett fint initiativ som jag anser förtjänar sitt existensberättigande, även om jag inte tror den kommer komma särskilt långt.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Adgy – ”Too Good for Your Love”
 2. Leila Jane – ”Wild”
 3. Wild Youth – ”We Are One”
 4. Connolly – ”Midnight Summer Night”
 5. K Muni & ND – ”Down in the Rain”
 6. Public Image Ltd – ”Hawaii”

Kommentar: Detta är en stor besvikelse. Jag har följt den irländska uttagningen (de åren de kört finaler) sedan år 2007 och jag måste säga att denna upplaga är den klart sämsta av dessa. Här finns endast 2 bidrag jag tycker är godkända och hyfsat bra. Jag kan inte se något av dessa 6 final-bidrag som lyckas ta Irland vidare till en ESC-final, tyvärr. Mesta mästarna Irland får göra om och göra rätt i fortsättningen.


Tyckte inte till inför sändningen

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir gruppen Wild Youth med bidraget ”We Are One” som kommer att få representera Irland i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Eurosong som avgjordes i TV-programmet The Late Late Show den 3:e februari 2023.

Så här såg vinnarnas framträdande ut i finalsändningen:

 

Så var finalen

För andra året i rad genomförde RTÉ Eurosong för att avgöra Irlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. I startfältet medverkade 6 tävlande som framförde varsin låt och därefter avgjorde tittarröstning samt nationell och internationell juryröstning vilket bidrag som skulle vinna. Bägge parter hade lika stor makt att avgöra resultaten.

Det fanns också med en studiopanel i programmet men till skillnad från ifjol hade de inget att göra med själva resultatet. Däremot kommenterade de framträdandena.

Utöver tävlingsbidragen gästades finalen av den tidigare irländska ESC-vinnaren Nimah Kavanagh som framförde ett s.k. Eurovision medley.

 

Favoriterna i finalen

När det kommer till själva resultatdelen var det inget snack om saken vilka som var favoriterna – Wild Youth och Connolly – vilka vann eller blev tvåa i de tre omgångarna: Connolly vann hos internationella juryn medan Wild Youth vann hos den nationella juryn och tv-tittarna. Därefter var det väldigt lika i hur bidragen placerades då t.ex. alla tre parter hade Public Image Ltd som fyra och Leila Jane sist. När det gäller K Muni & ND samt Adgy skilde det att den nationella juryn och tittarna hade K Muni & ND som trea och Adgy som femma medan det var tvärtom hos den internationella juryn.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (int. jury + nationell jury + tittarna = totalsumma):

 1. Wild Youth – We Are One (10 + 12 + 12 = 34 p)
 2. Connolly – Midnight Summer Night (12 + 10 + 10 = 32 p)
 3. K Muni & ND – Down in the Rain (4 + 8 + 8 = 20 p)
 4. Public Image Ltd – Hawaii (6 + 6 + 6 = 18 p)
 5. Adgy – Too Good for Your Love (8 + 4 + 4 = 16 p)
 6. Leila Jane – Wild (2 + 2 + 2 = 6 p)

 

Tycker du att Irland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

 


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Okej, rätt låt vann ändå här – det får jag ändå säga. Kvaliteten i startfältet var visserligen inte jättehög, men ”We are one” var ändå den klart bästa låten om ni frågar mig. Sen kan man såklart fråga sig om detta håller hela vägen i Eurovision – och det är jag inte lika säker på. Det är en Arenapoplåt, som ju bara av den anledningen borde funka rätt bra i ESC, men samtidigt så är det fortfarande svårt att dra några slutsatser om hur det kommer att se ut i Liverpool. Liveframförandet i den irländska finalen var kanske något avskalat och litet jämfört med Eurovisionsscenen, så jag avvaktar nog innan jag bedömer irländarnas chanser i år. Men, rätt låt vann iallafall!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag lyckades tydligen pricka in min etta på sistaplatsen och min tvåa som vinnare, intressant. När det gäller själva vinnarlåten på Irland så tycker jag ändå att det är ett bra val Irland har gjort. Däremot tror jag inte att det blir någon åttonde seger men det skulle faktiskt kunna bli ett eventuellt finalavancemang. Låten håller i alla fall till en stark trepoängare just nu.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Ett tips jag har att ge så här i efterhand, till folk som skulle vara intresserade att titta på nationella uttagningar utöver Melodifestivalen – titta inte på Late Late Show om ni inte vill känna er som grönsaker efteråt! Det misstaget gjorde jag. Och sändningen var en riktigt pinsam historia med knasiga skämt som inte landar och hur alla involverade verkade helt ”delusional”. Och låt oss inte glömma bort all produktplacering!

Vänta… var var jag nu, jo visst ja, jag skulle ägna mig åt låten som vann också. Jag kan inte säga att jag är särskilt varm för den. Låter lite som en standard pojkbandspoplåt som legat under skrivbordet under One Directions dagar, eller kanske till och med Jonas Brothers innan dem. Irland kanske tar en åttonde seger någon gång under min livstid. Men inte i år.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

För ett ganska litet och trubbigt finalfält anser jag att vinnarlåten var ett bra val. Inte det mest moderna, men det var en skön känsla av VM-arena och allsång från storpublik. Jag saknar inslag av det irländska blandat med moderna tongångar. Det gör jag ofta från flertalet länder. Ja inte just det irländska från varje land, utan ett sound som sätter stämpel på vart man kommer ifrån – Det skulle jag önska att man hade blandat in. Kanske som ett krav för att få representera sitt land. Men nu var det just Irland det handlade om. Så ja, rätt låt vann.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera