Artisterna i deltävling 3 & 4 i Melodifestivalen 2023

MELODIFESTIVALEN 2023. Efter lång väntan och en del spekulationer har nu SVT presenterat vilka 28 artister med tillhörande bidrag som kommer att tävla i nästa års Melodifestival. Under tisdagen meddelades de 14 första bidragen och dagen därpå fick vi reda på de resterande 14 tävlande.

För kännedom finns ingen startordning klar varför respektive startfältet tills vidare listas i alfabetisk ordning efter artist!

 

Deltävling 1 och 2

I denna artikel har vi sammanställt vilka 14 artister med tillhörande tävlingsbidrag som tävlar i de två första deltävlingarna (i Göteborg respektive Linköping).

 

 

Deltävling 3

Dessa artister kommer att tävla i den tredje deltävlingen som avgörs i Sparbanken Arena i Lidköping den 18:e februari 2023.


 • Casanovas – ”Så kommer känslorna tillbaka”
 • Låtskrivare: Henrik Sethsson, Mikael Karlsson

 • Ida-Lova – ”Låt hela stan se på”
 • Låtskrivare: Andreas ”Giri” Lindbergh, Ida-Lova Lind, Joy Deb, Linnea Deb

 • Laurell – ”Sober”
 • Låtskrivare: Anderz Wrethov, Andreas Stone Johansson, Laurell Barker, Thomas Stengaard

 • Marcus & Martinus – ”Air”
 • Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Marcus Gunnarsen, Martinus Gunnarsen

 • Melanie Wehbe – ”For the Show”
 • Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Herman Gardarfve, Melanie Wehbe

 • Nordman – ”Släpp alla sorger”
 • Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son

 • Paul Rey – ”Royals”
 • Låtskrivare: Dino Medanhodzic, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Liamoo, Paul Rey

 

Deltävling 4

Dessa artister kommer att tävla i den fjärde och sista deltävlingen som avgörs i Malmö Arena i Malmö den 25:e februari 2023.


 • Axel Schylström – ”Gorgeous”
 • Låtskrivare: Axel Schylström, Herman Gardarfve, Jonas Thander, Malin Halvardsson

 • Emil Henrohn – ”Mera mera mera”
 • Låtskrivare: Emil Henrohn, Jakob Redtzer, Ji Nilsson, Marlene Strand

 • Kiana – ”Where Did You Go”
 • Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

 • Loreen – ”Tattoo”
 • Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Jimmy Jansson, Loreen, Moa Carlebecker, Peter Boström, Thomas G:son

 • Mariette – ”One Day”
 • Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son, Mariette

 • Signe & Hjördis – ”Edelweiss”
 • Låtskrivare: Anderz Wrethov, Jimmy Jansson, Myra Granberg

 • Smash Into Pieces – ”Six Feet Under”
 • Låtskrivare: Andreas ”Giri” Lindbergh, Benjamin Jennebo, Chris Adam, Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb, Per Bergquist

 

 

Mer fakta om startfälten i deltävling 3 och 4

Veteranerna

Axel Schylström tävlade i Melodifestivalen 2017 med När ingen ser som tog honom till Andra chansen där han åkte ut. Han har därefter varit med som låtskrivare ifjol åt Theoz’ Som du vill och är nu tillbaka igen som artist på scenen. I likhet med Melanie Wehbe och Laurell Barker är Axel både artist till sitt eget bidrag och låtskrivare till ett annat bidrag (i det här fallet bakom Theoz’ andra bidrag ”Mer av dig”) vilket gör att han kommer att tävla mot sig själv, dock i olika deltävlingar.

– Så är också Loreen tillbaka för fjärde gången. Eurovision-vinnaren från 2012 som fortsätter att vara fansens favorit i alla omröstningar med Euphoria men även med de andra hitsen My Heart Is Refusing Me från 2011 och Statements från 2017. Den här gången har hon med sig bägge låtskrivarna som skrev ESC-segermelodin tillsammans med ytterligare veteraner inom tävlingen, är det något som kan hjälpa henne till en ny seger?

Mariette deltar i Melodifestivalsammanhanget för femte gången i ordningen. Debuten gjordes 2015 med Don’t Stop Believing” som sedan har följts upp med A Million Years” , For You” och Shout It Out. Den här gången heter melodin ”One Day”.

– Gruppen Nordman har tidigare tävlat två gånger i Melodifestivalen (2005 med Ödet var min väg och 2008 med I lågornas sken) och bägge gångerna tog de sig också till final. Nu 15 år efter senaste försöket är de med igen och frågan är om det ska bli en tredje gången gillt…

Paul Rey blir lite unik i startfältet då han deltar i Melodifestivalen för fjärde året i rad varav för tredje gången som artist på scenen. Debuten kom 2020 med Talking In My Sleep som följdes upp 2021 med The Missing Piece. Ifjol tävlade han inte på scenen utan då var han en av låtskrivarna bakom Cazzi Opeias bidrag I Can’t Get Enough och nu till 2023 är han alltså med igen på scenen med sitt nästa tävlingsbidrag. Det ska tilläggas att samtliga tävlingsbidrag som Paul Rey har stått bakom i den här tävlingen har gått till final, samtliga via uppsamlingsprogrammet (Andra chansen/semifinalen).

 

Debutanterna

– Dansbandet Casanovas är inga debutanter på musikscenerna, däremot är det första gången som gruppen medverkar i Melodifestivalen. Nuvarande medlemmar i bandet är sångaren Jimmy Lindberg, keyboardisten Henrik Sethsson (också en av upphovspersonerna bakom deras tävlingsbidrag), basisten Stefan Ryding, gitarristen Victor ”Harry” Lindberg och trummisen Simon Bondesson. Det ska nämnas att Henrik Sethsson har tidigare tävlat som upphovsperson i Melodifestivalen där han till dags dato har fått med sju bidrag varav ett som har vunnit Melodifestivalen (Friends med ”Lyssna till ditt hjärta” 2001).

Emil Henrohn är en artist som gjort sig känd via appen TikTok där bland annat hans egenskrivna låt Jag är mamma har fått stor spridning. Nu debuterar han i Melodifestivalen.

– 18-åriga Ida-Lova är dotter till komikern och programledaren Christine Meltzer (tidigare Melodifestivalprogramledare) som har valt att gå i musikens fotspår. Hon har uppträtt regelbundet sedan barnsben och nu blir det första gången som hon ska tävla på Melodifestivalens stora scen.

– Idag 15-åriga Kiana Blanckert kommer att tävla i Melodifestivalen 2023 med sitt bidrag ”Where Did You Go”. Hon gjorde succé 2021 när hon tävlade i TV4-programmet Talang (där hon tog sig hela vägen till final) och nu två år senare blir det alltså tävlan i Melodifestivalen. För kännedom fyller Kiana 16 år i februari vilket gör att hon kan tävla för Sverige i Eurovision om hon skulle vinna finalen i Friends Arena den 11:e mars.

– Låtskrivaren och artisten Laurell Barker har tidigare tävlat som låtskrivare bakom flera Melodifestival- och Eurovision-artister. Nu blir det istället hon själv som kommer att uppträda på scenen i tävlingen med sitt eget tävlingsbidrag samtidigt som hon i likhet med både Melanie Wehbe och Axel Schylström också är låtskrivare bakom ett annat tävlingsbidrag, i Laurells fall handlar det om Maria Surs ”Never Give Up”.

– Den norska mycket populära tvillingduon Marcus & Martinus kommer att medverka i den svenska Melodifestivalen vilket blir deras första gång i den här tävlingen. Duon är dock kända sedan många år tillbaka med otal hits och de har uppträtt både i Norge och internationellt.

– Låtskrivaren och artisten Melanie Wehbe har tidigare tävlat som låtskrivare i både Idol och Melodifestivalen samt för andra länder. Hittills har två av låtarna gett hennes seger: Love Is Forever i Danmark 2019 (med artisten Leonora) och ”Move” i Sverige 2020 (med The Mamas). Förutom att tävla som artist är hon också låtskrivare bakom Wiktorias tävlingsbidrag ”All My Life (Where Have You Been)” vilket gör att hon i likhet med både Axel Schylström och Laurell Barker kommer att tävla mot sig själv – dock i olika deltävlingar.

– Syskonduon Signe & Hjördis Bornemark, 16 respektive 18 år, debuterar också i Melodifestivalen även om de har hållit på med musik hela livet. Efternamnet låter väldigt bekant och det är det då de är släkt med artisten Gullan Bornemark som de har fått spela in musik tillsammans med. Även systrarnas pappa Dan är i musikbranschen. Just nu går bägge systrarna i gymnasiet och i vinter får de blanda studier med praktik i Melodifestivalen!

– Hårdrocksgruppen Smash Into Pieces skulle man inte kunna beskriva som några debutanter precis men i det här sammanhanget är de precis det. Gruppen utgörs av Chris Adam Hedman Sörbye, Benjamin Jennebo, The Apocalypse DJ och Per Bergquist som har spelat ihop sedan 2008 (åtminstone Chris, Benjamin och Per). Sedan 2013 har gruppen släppt inte mindre än sju studioalbum varav det senaste så sent om i år (2022). De har haft stora framgångar både nationellt och internationellt.

 

Låtskrivarna

Flest bidrag

I de två avslutande deltävlingarna är det ett flertal låtskrivare som har fått med flera låtar varav några också fick med tävlingsbidrag i deltävling 1 och 2. Låtskrivar med fler bidrag i startfälten i Lidköping och Malmö är Anderz Wrethov (2 bidrag), Andreas ”Giri” Lindbergh (2 bidrag), Herman Gardarfve (2 bidrag), Jimmy ”Joker” Thörnfeldt (5 bidrag), Jimmy Jansson (5 bidrag), Joy Deb (4 bidrag), Linnea Deb (4 bidrag) och Thomas G:son (3 bidrag).

Vi ska också nämna att Axel Schylström, David Lindgren Zacharias, Dino Medanhodzic, Jonas Thander, Laurell Barker, Melanie Wehbe, Peter Boström och Thomas Stengaard också har fått med tävlingsbidrag bland låtarna i de två föregående deltävlingarna.

 

Tidigare Melodifestivalartister på upphovssidan

Liamoo har tidigare tävlat i Melodifestivalen och är nu tillbaka igen men den här gången som en av upphovspersonerna bakom Paul Reys tävlingsbidrag. Samma gäller Moa Carlebecker, eller Cazzi Opeia som hon kallar sig som artist, som debuterade i fjolårets Melodifestival och som nu återkommer som låtskrivare. Bägge tävlar med bidrag i Lidköping eller Malmö.

 

Mer fakta om Melodifestivalen 2023

Uttagningsdatum

Deltävling 1:
Göteborg, 4 februari

Deltävling 2:
Linköping, 11 februari

Deltävling 3:
Lidköping, 18 februari

Deltävling 4:
Malmö, 25 februari

Semifinal:
Örnsköldsvik, 5 mars

Finalen:
Stockholm, 12 mars

 


Grundläggande fakta

28 bidrag, fördelat på sju bidrag á fyra deltävlingar, kommer att tävla. Därefter följer Semifinalen och den avgörande Finalen som korar vinnaren, dvs. Sveriges representant i Eurovision Song Contest 2023.

– I deltävlingarna röstas publikens favoriter vidare till final, antingen som deltävlingsvinnare eller att de får en chans till i semifinalen, där ytterligare bidrag koras till finalister. Själva finalen får 12 tävlingsbidrag varav åtta av dem kommer att kvalificera sig som ettor och tvåor från deltävlingarna och fyra av dem som kvalar vidare från semifinalen.

– Resultaten i alla fall i deltävlingar och semifinalen avgörs som vanligt genom telefon- och app-röstning, däremot är det inte känt hur många röstningsomgångar varje program kommer att ha samt om deltävlingarnas vinnare får någon slags förtur att ”hoppa över” någon röstningsomgång i grundomgångarna.

– Programledare för tävlingen blir Farah Abadi och Jesper Rönndahl.

– Artisten Linda Bengtzing kommer enligt uppgift att programleda varje veckas för- och eftersnacksprogram.

– År 2023 är det sagt att Melodifestivalen kommer att kunna åka ut på turné igen efter att produktionen under två år varit enbart Stockholmsbaserad. Publik släpps in som vanligt på alla orter som tävlingen besöker, och om du köpte biljetter till deltävlingarna och/eller semifinalen i Melodifestivalen 2022 kommer dessa att gälla även till 2023 – dock inte finalbiljetter (dessa måste köpas på nytt). Det går också att köpa nya biljetter till alla orter.

 

Så har startfältet valts ut

– Startfältet har till en hälft valts ut av en urvalsjury och till en hälft av SVT:s Melodifestivalredaktion. Respektive part har vardera utsett 14 låtar.

– Juryn har kunnat välja bland låtarna som skickades in via antagningen (och som godkändes av SVT) medan Melodifestivalens redaktion under ledning av tävlingsproducent Karin Gunnarsson har kunnat välja från juryns ratade hög samt via specialinbjudningar.

– Även i den här upplagan bjuds ingen joker från P4 Nästa in till startfältet.

 


 

Kommentera