Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Italien NF 2022

Italien NF 2024 »


ITALIENS UTTAGNING. TV-bolaget Rai har bekräftat Italiens deltagande i Eurovision 2023 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Festival di Sanremo, som år 2023 avgörs för 73:e gången i ordningen.

 

Fakta


 • Uttagningsprocess:
 • Festival di Sanremo
 • Uttagningsdatum:
 • 7 februari 2023: Första kvällen
 • 8 februari 2023: Andra kvällen
 • 9 februari 2023: Tredje kvällen
 • 10 februari 2023: Fjärde kvällen
 • 11 februari 2023: Finalen
 • Artist:
 • Inte känt
 • Låt:
 • Inte känt
 • Låtskrivare:
 • Inte känt

Utifrån det regelverk som Rai gick ut med i juni 2022 kommer även nästa års Festival di Sanremo äga rum under fem kvällar i rad där sammanlagt 25 artister kommer att tävla om segern. 22 av dessa tillsätts via en egen process medan tre platser går även denna gång till jokrar från den så kallade Giovani-uttagningen (som är en slags nykomlingstävling). Under festivalveckan, som är planerad att äga rum mellan den 7:e och 11:e februari 2023, uppträder sedan artisterna med både sina tävlingsbidrag och andra låtar innan man slutligen utser en vinnare.

 

Vinnaren får tacka nej till Eurovision

Inför tävlingen kommer Rai att kräva att få reda på vilka i startfältet som även avser att tävla för Italien i Eurovision Song Contest vid händelse av seger i Festival di Sanremo. Om vinnaren inte vill tävla i ESC har Rai rätt att välja ut en annan artist istället, gissningsvis någon av de som medverkar i startfältet.

 

Dag-för-dag-program

Utifrån det som Rai har kommunicerat ut just nu ser schemat ut som följer:

7 februari 2023 (första kvällen):
Halva startfältet om 12 eller 13 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag. Olika jurygrupper röstar, men ingen av de tävlande åker ut.


8 februari 2023 (andra kvällen):
Resterande startfältet om 12 eller 13 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag . Även här röstar olika jurygrupper, men ingen av de tävlande åker ut. I samband med sändningen fastställs den procentuella fördelningen för alla 25 bidrag.


9 februari 2023 (tredje kvällen):
Alla 25 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag och den här gången är det tittarna och en demoskopjury som röstar. Ingen åker ut.


10 februari 2023 (fjärde kvällen):
Alla 25 artister uppträder igen, men den här gången med covers med låtar från 60-, 70-, 80- och 90-talet. Det genomförs även nu en omröstning mellan tittarna och jurygrupper men ingen av de tävlande åker ut.


11 februari 2023 (finalen):
Alla 25 artister uppträder med respektive tävlingsbidrag och utifrån en ny omröstning som kombineras samman med tidigare kvällars resultat får man fram en snittranking som slutar med att en topp 3 som går vidare till en avgörande omgång. I den omgången nollställs alla tidigare resultat och en ny omröstning mellan jury och tittarna sätts igång som slutligen korar vinnaren av den 73:e upplagan av Festival di Sanremo, den artist som förhoppningsvis kommer att tävla för Italien i ESC 2023.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Inför ESC 2022

Best of Nationella 2022

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen