Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Finalen i Melodifestivalen 2023 kommer att avgöras i Friends Arena i Stockholm, lördagen den 11:e mars 2023. I programmet kommer 12 bidrag att tävla om segern och äran att få representera Sverige i Eurovision Song Contest 2023.

Den här finalen blir den 50:e någonsin som äger rum i Stockholm!

 

Programinformation

Finalstartfältet utses helt och hållet av tv-tittarnas omröstningar i deltävlingarna den 4:e, 11:e, 18:e och 25:e februari och i semifinalen den 4:e mars. I deltävlingarna är det deltävlingsvinnarna och deltävlingstvåorna som kvalar vidare direkt till final medan deltävlingstreorna och deltävlingsfyrorna blir semifinalister som får en ny möjlighet att ta sig till final via semifinalen.

Totalt sett kommer tittarna att välja ut 12 finalister varav åtta deltävlingsvinnare/tvåor och fyra från semifinalen.

 

Röstningsinfo

Till skillnad från de tidigare fem programmen får tittarna inte längre ensamrätt på att avgöra resultatet. Istället delas nu makten med åtta internationella jurygrupper. Dessa jurygrupper kommer med all sannolikhet att vara länder som ska tävla i Eurovision 2023 men vilka länder SVT har valt ut är inte känt. Tittarnas omröstning sker annars som vanligt i Mello-appen i mobiltelefoner och i Mello United i surfplattor. Tittarnas omröstning är även i finalen åldersfördelad i sju röstningsgrupper (3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år) medan telefonröstningen representerar den åttonde röstningsgruppen.

 

Hur går programmet till?

Inledningsvis framförs de 12 finalbidragen live på scenen i Friends Arena samtidigt som tittarna ges möjlighet att rösta via Mello-appen, Mello United och telefonröstningen. Precis som i deltävlingarna kan man rösta maximalt fem gånger per bidrag via appen samt maximalt ringa 10 gånger från en och samma telefon.

När bidragen har framförts pausas tittarröstningen då de internationella jurygrupperna delar ut sina poäng. Varje jurygrupp delar ut poäng till tio av 12 bidrag i valörerna 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng, vilket gör att ett bidrag kan få mellan 0 och 96 totalpoäng. När alla jurygrupper har sagt sitt startar tittarröstningen upp igen och nu kan man åter ge upp till fem app-röster till sina favoritbidrag.

Tittarröstningen är öppen en kortare stund innan den avslutas och rösterna räknas samman. Varje åldersgrupp delar i likhet med jurygrupperna ut poäng i valörerna 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till sina tio favoritbidrag utifrån den rangordning som har blivit. Men för att göra det extra spännande slår man ihop alla poäng för respektive bidrag och delar ut dessa i ordning från juryns 12:e plats och uppåt på poängtavlan. Till sist har man bara juryns favorit kvar och då är den spännande frågan – räcker poängen till seger eller inte!

Vinnaren i finalen (den som har fått högst totalsumma när tittarna och juryerna sagt sitt tillsammans) kommer att representera Sverige i Eurovision Song Contest 2023.


Mer fakta


  • Datum
  • 2023-03-11

  • Tid
  • 20:00 – 22:00 CET

  • Plats
  • Friends Arena, Stockholm

  • Programledare
  • Farah Abadi & Jesper Rönndahl

  • TV-bolag/stream
  • SVT1


 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen