Finalen av Svensktoppen nästa 2016 (FÖLJ OSS LIVE)

Foto: ESC-Panelen

SVENSKTOPPEN NÄSTA – LIVE. Just nu pågår finalen av Svensktoppen nästa 2016 från Kungsträdgården i Linköping. På plats live finns Panelens skribent Hollac16 och på hemmaplan har vi Robban som kommer att uppdatera detta inlägg under hela finalen. Varmt välkomna till en trevlig söndagseftermiddag som avslutas med att vi får klart med den första artisten i Melodifestivalen 2017.

Startfält

De tävlande är:

 

  1. Jimmy Ottosson – ”Rising rivers” (P4 Halland)
  2. Small Town Girls – ”Do your thing” (P4 Dalarna)
  3. Mackan n’ Matthew – ”Allt som vi va´” (P4 Sjuhärad)
  4. SaVE – ”2 wrongs don’t make 1 right” (P4 Norrbotten)
  5. Vindstyrka 12 – ”Sluta gömma dig” (P4 Göteborg)
  6. LiRic – ”Bullshit affair” (P4 Uppland)
  7. Les Gordons – ”Need to feel” (P4 Örebro)
  8. Noomi – ”Intoxicated” (P4 Jönköping)

 

En av dessa kommer att bli erbjuden att tävla i Melodifestivalen 2017. Dock – den artisten kommer inte att få med det tävlingsbidrag som den har med i denna tävling och detta för att bidraget har framförts före 1 september 2016, vilket bryter mot tävlingsreglerna för Eurovision 2017 (och även för Melodifestivalen 2017). Därför kommer vinnarartisten få ett nytt bidrag som utgår ifrån SVT:s kvot. Mer om detta kommer senare i höst/vinter när hela MF-startfältet presenteras.

 

Liverapportering

 

13:58: Välkomna till en trevlig eftermiddag med ESC-Panelen när vi ska följa årets final av Svensktoppen nästa live från Linköping. Som tidigare nämnt har vi vår skribent Hollac16 på plats som kommer att skicka bilder hit som publiceras vartefter eftermiddagen går, och jag (Robban) uppdaterar er med text om vad som händer i programmet (som även går att lyssna på här).

Innan showen drar igång så tänkte jag att vi tar en titt på tidigare års vinnare samt jokrar till Melodifestivalen:

2012 Terese Fredenwall”Drop the Fight” (5:a i sin deltävling i Melodifestivalen 2013 med låten ”Breaking The Silence”)

2013 Eko”Yellow” (8:a i sin deltävling i Melodifestivalen 2014 med låten ”Red”)

2014 Kalle Johansson”Den där dan” ( 6:a i sin deltävling i Melodifestivalen 2015 med låten ”För din skull”)

2015 Michael Fannon”Kommer tid, kommer råd” (Blev inte joker)

2015 Smajling Swedes (SMILO)”Goosebumps” (Blev joker i Melodifestivalen 2016 och slutade 5:a i sin deltävling med låten ”Weight Of The World”)

 

14:05: Nu börjar showen och det hela inleds med att vi får höra lite av fjolårets vinnare Michael Fannon med ”Kommer tid, kommer råd”. Programledarna välkomnar publiken och lyssnarna och förklarar upplägget. Mer bilder följer strax..

14:08:

Här har vi årets jury bestående av b.la Christer Björkman.

14:11: Först ut är Jimmy Ottosson som representerar P4 Halland med countrylåten “Rising rivers”. Riktigt bra tryck på musiken från plats meddelar Hollac16 samtidigt som han även tillägger att ett liveband backar upp artisterna. Detta är förövrigt Hollac16’s favorit och Robbans tvåa.

14:18: Dags för P4 Dalarna’s tjejtrio Small Town Girls. De är helt ok, men de skulle falla bort i Mello. Typ som Abalone Dots.

14:21: De två första låtarna har nu framfört och nu är det snart dags för Mackan n’ Matthew (P4 Sjuhärad).

14:25: Mackangänget kör på hjärta-smärta-tema men det blir för mig lite för tråkigt i längden. Ganska risig livesång här.

14:29: Dags för Robbans favorit i SaVe som representerar P4 Norrbotten. Riktigt härlig klubblåt detta. Förväntningarna är höga.

14:32: SaVe är riktigt bra. Skulle verkligen bli ett starkt wildcard i Melodifestivalen nästa år. Hon gör ett starkt framträdande både röstmässigt och scenmässigt och får t.om med sig publiken.

SaVe backas upp av två bakgrundssångerskor

14:36: Nu presenteras juryn av programledaren Henrik Olsson.

14:37: Vindstyrka 12 som representerar P4 Göteborg. Deras låt har ett fint budskap, att man ska öppna upp sig mer mot sina medmänniskor.

14:41: Vindstyrka 12 är bättre live än mot vad studioversionen var. En helt ok låt i övrigt och gruppen trivs verkligen på scen och känns som ett riktigt bra liveband. Sånginsatsen är väl sisådär.

14:45: Nu är det dags för LiRic med låten ”Bullshit affair” som representerar P4 Uppland. Finstämt och bra sånginsats. Hollac16 tycker de är magiskt bra live och att sångerskan påminner mycket om Sarah Dawn Finer. Kan bli en stark kandidat till segern/jokerplatsen.

14.51: Dags för gruppen Les Gordons som representerar P4 Örebro. En grupp bestående av sex bandmedlemmar.

14:53: Les Gordon är bra, men Hollac16 tycker personligen att studioversionen var bättre. Det blir lite för mycket spex live. Publiken verkar dock älska såväl låten som bandet.

14:56: Då återstår det endast ett enda bidrag och det är Noomi som representerar P4 Jönköping. En sångerska som vi i Panelen tror hårt på som en av kandidaterna till såväl segern i Svensktoppen Nästa 2016 samt joker till Melodifestivalen.

15:02: Noomi påminner mycket om Loreen i scenspråk men dessvärre är låten lite svag här och sångrösten är inte lika bra som på studioversionen.

15:04: Nu har vi hört samtliga 8 bidrag som slutligen ska bli 2 duellanter. Rösta gott folk. Juryröster och SMS-röster avgör vilka som går till finalduellen.

15:06: En snabbrepris av bidragen presenteras. Robban tycker SaVe lät bäst tillsammans med Small Town Girls och LiRic. Hollac16 tycker SaVe gjorde bäst ifrån sig live och vidare gillar han Jimmy Ottosson och LiRic. Vi båda tycker väldigt mycket om Noomi också.

15:10: Marit Bergman gästar scenen nu med sin låt ”Ibland gråter jag bara för att tiden går”

15:16: Lite mellansnack med Marit Bergman.. Snart får vi reda på vilka de två duellanterna blir. Kommentera gärna artikeln vilka ni läsare har som era favoriter.

15.18: Spänningen stiger.. Nu ska de två duellanterna presenteras och röstningsnumrerna behålls men rösterna nollställs och det kommer enbart vara tittarröster som avgör vinnaren av Svensktoppen Nästa alltså.

15:20: Duellant nummer ett: JIMMY OTTOSSON – ”RISING RIVERS”

15:25: Andra duellanten blir NOOMI – “Intoxicated”

15:28: Nu gör hon ett mycket bättre framträdande och det hela låter grymt bra.

15:31: Panelens Olof (Hollac16) blev just intervjuad kort av Henrik Olsson.

15:32: Marit Begman framför ytterligare en låt i ”Dansa mamma”

15:36: Inför finalen hade Hollac16 Jimmy Ottosson som sin favorit medan Robban hade SaVe. Nu kommer Christer Björkman upp på scen och ska presentera jokervalet. Den som får chansen att tävla i Melodifestivalen 2017 blir….

15:39: LES GORDONS blir valet som joker till Melodifestivalen 2017. Dock verkar inte gruppen säkra på om de tackar ja till erbjudandet.

15:42: Vi säger stort Grattis till gruppen Les Gordons som representerar P4 Örebro som fått äran att få bli joker i Melodifestivalen 2017. Samtidigt uppträder fjolårets Svensktoppen Nästa-vinnare Michael Fannon ”Skuggan av vår stad”.

15:46: Vinnaren av Svensktoppen 2016 är NOOMI – “Intoxicated”

15:48: Värdig vinnare helt klart tycker vi båda.. Hon borde dessutom fått jokerplatsen till Melodifestivalen 2017 enligt oss. Både sångerskan och låten känns väldigt modern och internationell.

Nu avslutar vi rapporten från Linköping. Grattis säger vi till Noomi som vann Svensktoppen Nästa 2016 och jokervalet får vi tillfälle att återkomma om. Les Gordons blev valet, men om de tackar ja till erbjudandet är i skrivande stund ej klart.

 


 

Kommentera