Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


SEMIFINALEN i Melodifestivalen 2023 avgjordes i Hägglunds Arena i Örnsköldsvik, lördagen den 4:e mars 2023. I programmet tävlade de åtta bidrag som kvalat in som treor och fyror i deltävlingarna om fyra finalplatser. Efter sändningen var över hade hela finalstartfältet bestämts. Det var bara tittarnas app- och telefonröster som avgjorde resultatet.

Örnsköldsvik stod senast värd för en deltävling i Melodifestivalen 2018. Egentligen skulle staden ha varit värdstad för semifinalprogrammet året innan, men på grund av coronapandemin och publikregler fick tävlingen ännu en gång hållas i Stockholmsarenor.

 

Röstningsinfo

I likhet med deltävlingarna avgjordes semifinalen med hjälp av tittarnas telefon- och appröstning som även här var åldersindelat i sju röstningsgrupper (3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år) medan telefonröstningen var den åttonde röstningsgruppen.

 

Hur gick programmet till?

Årets semifinalprogram blev mer som en femte deltävling i och med att vare sig dueller eller gruppindelningar hade gjorts. Istället tävlade alla åtta bidrag i en gemensam omgång som inleddes med att bidragen framfördes samtidigt som tittarna kunde app- och telefonrösta. I halvtid pausades omröstningen och programledarna meddelade utan inbördes ordning vilka fyra av bidragen i startfältet som hittills fått flest röster.

Därefter startade en andra röstningsomgång där Mello-appen fylldes på med ytterligare fem hjärtröster per tävlingsbidrag. Omröstningen var öppen en kortare stund innan den avslutades på nytt.

För att avgöra finalisterna skulle nu varje röstningsgrupp dela ut poäng till alla åtta bidrag utifrån hur de rangordnats i respektive åldersgrupp. En röstningsgrupps vinnare fick 12 poäng och därefter i fallande skala 10, 8, 7, 6, 4, 2 och 1 poäng. Ett bidrag kunde således få mellan 8 och 96 poäng. De fyra bidrag som fått högst totalpoäng gick till final medan resterande fyra låtar åkte ut.

Om två eller fler bidrag hamnade på samma totalpoäng avgjordes det vem som hade fått flest röster. Den här gången inträffade däremot inte det även om det sades vara väldigt jämnt mellan de båda röstningsomgångarna.


Mer fakta

 

Startfältet


 • Här presenteras de artister med tillhörande bidrag och låtskrivare i startordning!

 • 1. Theoz – Mer av dig
 • Låtskrivare: Axel Schylström, Jakob Redtzer, Peter Boström, Thomas G:son

 • 2. Mariette – One Day
 • Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son, Mariette

 • 3. Victor Crone – Diamonds
 • Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Peter Kvint, Victor Crone

 • 4. Tennessee Tears – Now I Know
 • Låtskrivare: Anders Wrethov, Jonas Hermansson, Thomas Stengaard, Tilda Feuk

 • 5. Elov & Benny – Raggen går
 • Låtskrivare: Johan Werner, Kristian Wejshag, Mattias Elovsson, Oscar Kilenius, Tim Larsson

 • 6. Melanie Wehbe – For the Show
 • Låtskrivare: David Lindgren Zacharias, Herman Gardarfve, Melanie Wehbe

 • 7. Nordman – Släpp alla sorger
 • Låtskrivare: Jimmy Jansson, Thomas G:son

 • 8. Kiana – Where Did You Go
 • Låtskrivare: Jimmy ”Joker” Thörnfeldt, Joy Deb, Linnea Deb

 

Resultat


Vinnarna i semifinalen.
Foto & copyright: Janne Danielsson/SVT
Bilderna är hämtade från media.melodifestivalen.se som ägs av Sveriges Television. De är fristående, ej montage!

MELODIFESTIVALEN 2023 – RESULTAT. I semifinalen tävlade Elov & Beny, Kiana, Mariette, Melanie Wehbe, Nordman, Tennessee Tears, Theoz och Victor Crone. Nedan presenterar vi resultatet gällande tittarröster och totalpoäng.

För kännedom röstade 541 460 personer och sammanlagt fick Radiohjälpens nummer in 485 868 kronor.

 

Enskilda resultat

Nytt för årets semifinalprogram var att alla åtta bidrag tävlade i en gemensam röstningsomgång istället för att vara uppdelade i dueller eller grupper. Det gjorde att alla åtta hade lika stor chans att nå finalen.

 

Omgång 1

Till att börja med framfördes alla åtta låtar samtidigt som tittarna kunde rösta på sina favoriter. Därefter pausades omröstningen tillfälligt samtidigt som det meddelades att Kiana, Mariette,  Nordman och Theoz hade just då då fått flest röster. Men till skillnad från deltävlingarna korades ingen vinnare här utan alla åtta fick tävla vidare utan att tidigare röster nollställdes. Det gjorde att även Elov & Beny, Melanie Wehbe, Tennessee Tears och Victor Crone, som just då inte var på finalplats, hade chansen att fortfarande kunna ta sig till final.

Det meddelades även att det i detta läge bara skilde 2 poäng mellan bidraget som var på fjärde och femte plats, vilket gjorde det väldigt jämnt. Det sades dock inte vem som var placerad på vilken av platserna.

 

Omgång 2

Tittarna fick chansen efter halvtidsresultatet att under en kortare stund reagera på det genom att få nya hjärtröster i Melodifestivalens app. När omröstningen sedan hade stängts delade de åtta röstningsgrupperna (sju i Mello-appen och telefonröstarna) ut poängerna 12, 10, 8, 7, 6, 4, 2 och 1 utifrån respektive rangordning. Totalsummorna lades sedan samman och de fyra bidrag som fick högst totalpoäng röstades vidare till finalen.

För att göra det mer spännande meddelades först vilka bidrag som fått respektive röstningsgrupps 12-poängare och därefter presenterades finalisterna utan inbördes ordning. Först efter det presenterades en totaltabell.

Efter den andra omgången hade poängmarginalen mellan fjärde- och femteplatsen ökat från 2 till 8 poäng.

 

Slutresultatet

Nedan presenteras vilka bidrag som gick till final respektive åkte ut. De listas efter placeringsordning enligt totaltabellen.

 

Till final gick…

Nordman – Släpp alla sorger (75 p)

Theoz – Mer av dig (70 p)

Kiana – Where Did You Go (69 p)

Mariette – One Day (63 p)

 

…och de som fick lämna tävlingen var

Tennessee Tears – Now I Know (55 p)

Victor Crone – Diamonds (28 p)

Melanie Wehbe – For the Show (22 p)

Elov & Benny – Raggen går (18 p)

 

Mer statistik från sändningen

Bidrag som fick röstningsgruppernas 12-poängare

3–9-åringarna: Theoz

10–15-åringarna: Kiana

16–29-åringarna: Theoz

30–44-åringarna: Theoz

45–59-åringarna: Nordman

60–74-åringarna: Mariette

75+-åringarna: Mariette

Telefonröstarna: Nordman

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »