Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 


INFÖR MELODIFESTIVALEN. Semifinalen i Melodifestivalen 2023 kommer att avgöras i Hägglunds Arena i Örnsköldsvik, lördagen den 4:e mars 2023. I programmet kommer åtta bidrag att tävla om de fyra sista finalplatserna och vilka finalisterna blir avgörs helt och hållet av tittarnas app- och telefonröster.

Örnsköldsvik stod senast värd för en deltävling i Melodifestivalen 2018. Egentligen skulle staden ha varit värdstad för fjolårets semifinalprogram, men på grund av coronapandemin och publikregler fick tävlingen ännu en gång hållas i Stockholmsarenor.

 

Programinformation

Bidragen som kommer att tävla om att få de sista finalplatserna kommer att kvala in till semifinalen som deltävlingstreor eller deltävlingsfyror. Det innebär att startfältet kommer att bli känt vartefter respektive deltävling är avgjord, dvs. den 4:e, 11:e, 18:e och 25:e februari.

 

Röstningsinfo

I likhet med deltävlingarna avgörs semifinalen med hjälp av tittarnas telefon- och appröstning som är även här åldersindelat i sju röstningsgrupper (3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år) medan telefonröstningen är den åttonde röstningsgruppen.

 

Hur går programmet till?

Nytt för det här årets semifinalprogram är att det varken blir dueller eller gruppindelningar, istället kommer de åtta låtarna att uppträda i följd i en och samma omgång. Till tidningen Aftonbladet har SVT sagt att ungefär i halvtid kommer man att avslöja ett s.k. ”just nu”-läge, dvs. vilka av bidragen som är placerade inom finalfyran (dock utan inbördes ordning). Sedan kommer tittarna få chansen att rösta ytterligare en stund innan slussarna stängs och resultatet läses av.

Som resultat delar varje röstningsgrupp ut poäng och de fyra bidrag som får högst totalpoäng går vidare till final. Om det skulle bli lika mellan två eller fler låtar avgörs det totala antalet röster.


Mer fakta


  • Datum
  • 2023-03-04

  • Tid
  • 20:00 – 21:30 CET

  • Plats
  • Hägglunds Arena, Örnsköldsvik

  • Programledare
  • Farah Abadi & Jesper Rönndahl

  • TV-bolag/stream
  • SVT1


 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen