Semifinal 2 i Eurovision 2024 avgjord

EUROVISION 2024. Den andra och sista semifinalen i årets Eurovision är avgjord och därmed är nu finalstartfältet till lördag komplett. Här presenterar vi hur resultatet blev i programmet.

I programmet uppträdde även de tre sista direktkvalificerade bidragen i startfältet vilka den här gången var Frankrikes representant Slimane med sitt tävlingsbidrag Mon amour, Italiens representant Angelina Mango med sitt tävlingsbidrag La noiasamt Spaniens representant Nebulossa med deras bidrag Zorra”. Dessa tre länder var även med och extraröstade i programmet.

Sverige var däremot inte med och röstade, detta för att Sverige var allokerade att rösta i tisdagens semifinalsändning.

 

Vilka gick till final?

Här nedan presenterar vi vilka tio länder som gick till final respektive vilka 6 länder som åkte ut. Länderna listas i alfabetisk ordning vilket beror på att EBU ännu inte har meddelat de exakta poängerna och placeringarna bidragen fick (vilket även gäller länderna som inte gick vidare till finalen).

 

Finalister


Armenien
Ladaniva – Jako


Estland
5miinust & Puuluup – (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi


Georgien
Nutsa Buzaladze – Firefighter


Grekland
Marina Satti – Zari


Israel
Eden Golan – Hurricane


Lettland
Dons – Hollow


Nederländerna
Joost Klein – Europapa


Norge
Gåte – Ulveham


Schweiz
Nemo – The Code


Österrike
Kaleen – We Will Rave

Ej till final


Albanien
Besa Kokëdhima – Titan


Belgien
Mustii – Before the Party’s Over


Danmark
Saba – Sand


Malta
Sarah Bonnici – Loop


San Marino
Megara – 11:11


Tjeckien
Aiko – Pedestal

 

Kommentar

Det här var lite av en revanschens kväll för flera av länderna som röstades vidare till finalen. Bland annat för Nederländerna, som ju missade finalplatsen förra året, men särskilt för Lettland och Georgien som bägge inte har varit i ESC-final sedan 2016 (senast Sverige arrangerade Eurovision). Dessutom är det första gången sedan Eurovision 2015 som både Estland, Lettland och Litauen tävlar i finalen.

 

Recap

Här nedan finns också ett recap med alla bidrag utom direktkvalificerade Frankrike, Italien och Spanien. Bidragen spelas i startordning:

 


 

Kommentera