POLENS UTTAGNING. TV-bolaget TVP utsåg Polens artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom den nationella finalen Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

26 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Det polska TV-bolaget TVP valde att fortsätta med modellen att låta publiken vara med och avgöra vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som ska få representera Polen i Eurovision Song Contest.

Beskedet om en fortsättning på en nationell final som även användes ifjol (inför ESC 2022) blev officiellt presenterad den 19:e september 2022 då TVP även presenterade tävlingsregler och öppnade antagningen. Utifrån regelverket kunde man utläsa att TVP hade för avsikt att välja ut som mest tio finalister bland de låtar som skickades in. Själva startfältet utsågs sedan av en urvalsjury som valde ut tio låtar från över 300 inskickade alternativ som skickades in under antagningen. Tack vare stort intresse valde TVP att förlänga antagningen med ett par veckor. Initialt skulle bidragen ha meddelats i slutet av januari men presenterades officiellt den 15:e februari.

 

Upplägg

Tio bidrag valdes alltså ut i tävlan där de fick tävla i en gemensam jury- och tittarröstning om vilken låt som skulle vinna. TVP valde således att skippa systemet med två rundor i år. Ifall två eller fler bidrag ha hamnat på delad första plats avgjorde juryns röster vinnaren.

Utöver tävlingsbidragen gästades finalen av flera artister däribland Kalush Orchestra (fjolårets ESC-vinnare), Ochman (fjolårets polska ESC-representant), Sarah James (Polens JESC-representant 2021), Efendi (som tävlade för Azerbajdzjan i ESC 2020 och 2021), Roksana Węgiel (JESC-vinnaren 2018) och Edyta Górniak (ESC-representant för Polen i Eurovision 1994).

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 26:e februari korades sångerskan Blanka med tävlingsbidraget ”Solo” till representant för Polen i Eurovision 2023.

 

Finalen

I finalen i Polens uttagning Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję skulle det avgöras vilket bidrag med tillhörande artist som ska få representera Polen i Eurovision 2023. Själva resultatet avgjordes genom en kombination av jury- och tittarröstning.

Utöver tävlingsbidragen gästades finalen av flera artister däribland Kalush Orchestra (fjolårets ESC-vinnare), Ochman (fjolårets polska ESC-representant), Sarah James (Polens JESC-representant 2021), Efendi (som tävlade för Azerbajdzjan i ESC 2020 och 2021), Roksana Węgiel (JESC-vinnaren 2018) och Edyta Górniak (ESC-representant för Polen i Eurovision 1994).

 

Återkommande artister

Fyra artister, av de tio som valdes ut, hade tävlat i en eller flera tidigare polska ESC-uttagningar däribland 2020 års vinnare Alicja Szemplińska (som den gången tävlade med bidraget Empiresmen p.g.a. coronapandemin fick hon aldrig tävla i Eurovision den gången). De andra tre som också gjorde comeback var Kuba Szmajkowski som senast deltog 2022 med bidraget Lovesick, Maja Hyży som tävlade i den polska uttagningen 2018 med Błyskoch 2020 (men då röstades hon ut i ett av kvalprogrammen inför den nationella finalen) samt Natasza som blev trea i den nationella finalen 2007 med bidraget I Like It Loud och sedan tvåa året därpå med Blow Over.

Bland låtskrivarna fanns också några svenska låtskrivare däribland Thomas Karlsson (som tidigare skrivit ESC-låtar för just Polen) och Maria Broberg som även hade tävlat i flera andra ESC-uttagningar som låtskrivare denna säsong. Den sistnämnda såg även sin låt vinna finalen!

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-26

 • Tid:
 • 17.30 CET

 • Programledare:
 • Aleksander Sikora, Ida Nowakowska och Małgorzata Tomaszewska

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • TVP – Länk kommer senare

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Nedan är länkar till bidragens studioversioner (länkar som saknas är bidrag som publiceras senare).


1. Natasza – Lift U Up
Låtskrivare: Natasza Urbańska, Jan Bielecki, Twan Ray


2. Kuba Szmajkowski – You Do Me
Låtskrivare: Kuba Szmajkowski, Alexa Patt, Joanna Senieka, Mavooi, Thomas Karlsson


3. Ahlena – Booty
Låtskrivare: Magda Pawłowska, Maksymilian Niemczyk


4. Dominik Dudek – Be Good
Låtskrivare: Dominik Dudek, Domink Buczkowski-Wojtaszek, Mateusz Kotowski, Patryk Kumór


5. Alicja Szemplińska – New Home
Låtskrivare: Alicja Szemplińska, Chloe Martini, Farrah Guenena


6. Felivers – Never Back Down
Låtskrivare: Konrad Jażdżyk, Miłosz Fergiński


7. Maja Hyży – Never Hide
Låtskrivare: Aleksandra Lewandowska, Wojciech Stekla


8. Jann – Gladiator
Låtskrivare: Jan Rozmanowski


9. Blanka – Solo
Låtskrivare: Blanka Stajkow, Bartłomiej Rzeczycki, Julia Sundberg, Maciej Puchalski, Marcin Górecki, Maria Broberg, Mikołaj Trybulec


10. Yan Majewski – Champion
Låtskrivare: Ashley Hicklin, Bastien Kaltenbacher, Marine Kaltenbacher, Mikołaj Trybulec

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Dominik Dudek – ”Be Good”
 2. Blanka – ”Solo”
 3. Kuba Szmajkowski – ”You Do Me”
 4. Jann – ”Gladiator”
 5. Yan Majewski – ”Champion”

Kommentar: Återigen en modern final i Polen, med mycket radiomässig musik. Det är ett riktigt svårt val att välja ut sina favoriter här, men jag går på ”feelgood” snarare än modern pop – och då blir det ”Be good” som jag väljer. Det är en väldigt lättlyssnad och skön låt som tilltalar mig starkt – men samtidigt är jag osäker på om den faktiskt är tillräckligt stark att vinna. I sådana fall är ”Solo” ett alternativ – eller någon av de andra på listan. ”Gladiator” känns som en otroligt snygg låt som säkert kan få till ett ytterst minnesvärt scenframträdande, men det återstår att se. Jag ska dock kasta in en brasklapp och säga att ”New home” kan bli vinnaren, då den har ett mycket starkt budskap som säkert går hem i Polen p.g.a. kriget i Ukraina. Låten är dock väldigt tråkig, och jag väljer därför själv bort den här.


Min topplista

 1. Alicja Szemplińska – ”New Home”
 2. Dominik Dudek – ”Be Good”
 3. Blanka – ”Solo”
 4. Felivers – ”Never Back Down”
 5. Yan Majewski – ”Champion”

Kommentar: Jag tycker det är en jämnstark final och det är svårt att hitta någon favorit. Men Alicja Szemplińska tycker jag ändå gör en bra comeback med en känslosam låt som säkert kan tilltala många. Det vore också roligt om hon fick chansen att tävla för Polen i och med att senast hon vann (2020) fick hon inte tävla p.g.a. coronapandemin (ESC ställdes ju som bekant in då).


Min topplista

 1. Kuba Szmajkowski – ”You Do Me”
 2. Jann – ”Gladiator”
 3. Dominik Dudek – ”Be Good”
 4. Felivers – ”Never Back Down”
 5. Maja Hyży – ”Never Hide”

Kommentar: Blev glatt överraskad av Polens uttagning. Visst att inte låtarna funnits ute så länge men det pratas inte jättemycket om dem men för min del åker 7/10 låtar in på min spotifylista och det är inte illa. Skulle väl tro att de har störst vinstchans genom att skicka Jann. Den är cool, mörk och sticker ut. Kan bli riktigt bra på scen. Synd att ingen låt är på polska men vi kan inte få allt. Största besvikelsen för mig är Alicja. Hennes ”Empires” var helt underbar och hon har en härlig pipa men i år blev det en tråkig ballad som säger mig inget.


Min topplista

 1. Jann – ”Gladiator”
 2. Yan Majewski – ”Champion”
 3. Alicja Szemplińska – ”New Home”
 4. Felivers – ”Never Back Down”
 5. Dominik Dudek – ”Be Good”

Kommentar: Polen fortsätter vidare med sin nyetablerade uttagning. En uttagning man i fjol satte ihop i all hast när man var osäker på vilken låt man själva skulle välja ut, men där man inför i år har haft bättre förutsättningar med planeringen. Det finns två saker jag noterat nu så här två dagar innan finalen (när jag skriver detta), dels det härliga att artisten jag har som etta återigen målas upp som favoriten att ta hem tävlingen, men också det tråkiga att vi inte har någon låt i finalen som sjungs på polska. Nog för att det är ett notoriskt svårsjunget språk med många sje-ljud, men ändå, det hade hjälpt med bredden en aning, kan man tycka. Det verkar fortsatt inte helt lätt för Polen att få in större namn i sin uttagning heller, som jag förstått det.


Min topplista

 1. Blanka – ”Solo”
 2. Dominik Dudek – ”Be Good”
 3. Maja Hyży – ”Never Hide”
 4. Kuba Szmajkowski – ”You Do Me”
 5. Felivers – ”Never Back Down”

Kommentar: Jag hoppas att Polen väljer antingen Blanka eller Dominik Dudek som nästa ESC-representant.

 


Min topplista

 1. Jann – ”Gladiator”
 2. Blanka – ”Solo”
 3. Dominik Dudek – ”Be Good”
 4. Felivers – ”Never Back Down”
 5. Alicja Szemplińska – ”New Home”

Kommentar: Hög kvalitet på Polens bidrag och alla i mina topp fem har mer eller mindre samma poäng. Kan nämnas att jag först var lite skeptisk till Dominik Dudek”Be Good”. Trodde det först var reklaminslag för mataffär på en betalkanal när jag såg videon, men så kom refrängen och jag smälte. En riktig feelgood-låt.  Alicja har en speciell röst och det finns något djupt i låten ”New home” även om jag inte placerar den högst i min topplista. Felivers levererar en bra rockpoplåt med sin ”Never Back Down”. Blanka framträder med en låt som på något sätt hade kunnat vara gjorda av Ace of Bass, men samtidigt är den modernare och man kan inte låta bli att digga med i ”Solo”. Men, det bidrag som får mig lite att rysa är Jann med ”Gladiator”. Om bara scenproduktionen blir lika häftig och konstnärlig som videon så finns det något ”Loreenskt” över det hela. Låten i sig är inte en fempoängare, men att bli hänförd av det man även ser på scen är något som lyfter detta på piedestal.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Blanka med bidraget ”Solo” som kommer att få representera Polen i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Tu bije serce Europy! Wybieramy hit na Eurowizję som avgjordes den 26:e februari 2023.

Så här ser vinnarens officiella musikvideo ut:

 

Så var finalen

Polska TVP använde sig återigen av formatet med en nationell final för att utse Polens representant till Eurovision Song Contest. Den här gången tävlade tio bidrag där en gemensam jury- och tittarröstning korade vinnaren. Bägge parter hade lika stor makt att avgöra resultatet genom att dela ut varsin skala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till bidragen. Dessa summor lades sedan samman och vinnaren blev låten med högst totalpoäng.

Den röstande juryn utgjordes av kvartetten Edyta Górniak (artist och f.ö. även Polens första ESC-representant, 1994), Agustin Egurrola (koreograf), Marek Sierocki (Polens ESC-kommentator) och Marcin Kusy.

 

Resultat

I samband med finalavgörandet redovisades endast juryns rangordning samt hur totalsiffrorna blev, först dagen därpå meddelades det hur tittarna röstade. Skillnaderna i mellan dessa var att juryn hade Blanka som etta, Dominik Dudek som tvåa och gruppen Felivers som trea, medan tittarna hade Jann som etta, Blanka som tvåa och Dominik Dudek som trea. I övrigt var det annars ungefär samma rangordningar för resterande låtar med undantag för Yan Majewskis låt som tittarna satte högre än juryn och Nataszas låt som juryn satte högre än tittarna.

När man sedan slog ihop totalpoängerna placerade sig bidragen på följande sätt i totalrankingen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma)

 • 1. Blanka – Solo (12 + 10 = 22 p)
 • 2. Jann – Gladiator (7 + 12 = 19 p)
 • 3. Dominik Dudek – Be Good (10 + 8 = 18 p)

 • 4. Felivers – Never Back Down (8 + 6 = 14 p)
 • 5. Yan Majewski – Champion (4 + 7 = 11 p)
 • 6. Alicja Szemplińska – New Home (5 + 5 = 10 p)
 • 7. Natasza – Lift U Up (6 + 2 = 8 p)
 • 8. Kuba Szmajkowski – You Do Me (3 + 3 = 6 p)
 • 9. Maja Hyży – Never Hide (2 + 4 = 6 p)
 • 10. Ahlena – Booty (1 + 1 = 2 p)

 

Tycker du att Polen valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Jag hade lite svårt att bestämma mig för vilken låt jag tyckte var bäst i Polens final men vinnarlåten känns ändå som en ganska härlig låt. Det är lite Margaret-känsla över det hela och sådana låtar brukar vara bra. Däremot anser jag att de behöver ordna till ett bättre scenframträdande till Liverpool, det finns ett klipp från januari där numret är bättre. Då var det förvisso med fler än 6 dansare på scenen vilket är omöjligt i Eurovision, men jag hoppas att de hittar på något bra till Liverpool. Låten är annars för mig ingen vinnarlåt men är helt okej och därför landar betyget just nu på 2,5 av 5 poäng från mig.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Oooofff… Polen har verkligen landat snett här. Än så länge hade jag inget behov av att ge någon nollpoängare, men det lär förmodligen ske här. Låten är väldigt tafflig och ”tacky” rätt igenom. Genast har det surrat rykten om att Blankas framgång kan ha berott på favorisering hos TVP (genom kontinuerlig marknadsföring i närmare en månad) och hur vissa i juryn har nära kopplingar till henne. Kan detta vara otillbörligt gynnande? Hur som helst är det ingen bra låt man kommit med, riggat eller ej.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera