Semifinalen inför Melodifestivalen 2023 görs om

MELODIFESTIVALEN 2023. Ifjol gjorde SVT om uppsamlingsheatet Andra chansen till en semifinal och den blir kvar även till 2023 års tävling, dock med ett nytt upplägg.

 

Vad har hänt?

När Melodifestivalen gick från att bara vara en finalkväll till att bli en omfattande turné har det alltid funnits med ett s.k. uppsamlingsheat där bidrag som placerat sig på tredje och fjärde plats i deltävlingarna får tävla på nytt om att ta sig till final. Under många år hette momentet Andra chansen och hade ofta ett duellupplägg där publiken fick välja mellan två favoriter i varje duell om vem som skulle ta sig till final, ibland i bara en omgång (fyra finalister) eller två omgångar (två finalister).

I Melodifestivalen 2022 skrotades Andra chansen och ersattes med en s.k. semifinal där de åtta bidragen delades upp i två grupper (genom lottning) varpå tittarna sedan fick rösta fram två vinnare i varje grupp som gick direkt till final.

 

Gruppindelningen slopas – resultat avslöjas i direktsändningen

Tidningen Aftonbladet har fått mer uppgifter om den justering som görs i programmet till 2023. Grundupplägget är fortfarande kvar, det vill säga att bidrag på tredje och fjärde plats i deltävlingarna kvalar in till programmet och fyra av dessa låtar tar sig till final. Det nya är dock att bidragen tävlar i en gemensam omgång istället för att vara uppdelad i två grupper. Det gör att alla åtta låtar ges lika stor chans att nå final.

Det blir heller ingen utslagsomgång, däremot kommer SVT ungefär halvvägs genom sändningen att avslöja – utan inbördes ordning – vilka fyra bidrag som tittarna har som favoriter. Sedan ges tittarna ytterligare möjlighet att rösta innan poängutdelningen genomförs och fyra vinnare koras.

 

Fakta: Appen och åldersindelningen blir kvar

I likhet med de senaste årens Melodifestivaler kommer alla tittarresultat i samtliga 6 program att avgöras genom telefonröstning och via Mello-appen. När du loggar in i appen första gången anger du din ålder och du kommer därefter att kunna rösta upp till fem gånger per tävlingsbidrag och omgång i alla program. Åldersgrupperna är även 2023 indelade i åldrarna 3–9, 10–15, 16–29, 30–44, 45–59, 60–74 och 75+ år. Varje part delar sedan ut poäng till bidragen utifrån hur många röster som delats ut, och om det blir lika mellan flera bidrag avgörs allt genom totala antalet inkomna röster till dessa bidrag.

Från de fyra deltävlingarna går sammanlagt åtta bidrag, fyra vinnare och fyra tvåor, vidare direkt till finalen medan fyra treor och fyra fyror får tävla om de fyra sista finalplatserna i semifinalen. SVT har ännu inte bekräftat om även nästa års final kommer att ha internationell inblandning i den avgörande delen.

 


 

Kommentera