DANMARKS UTTAGNING. TV-bolaget DR valde ut Danmarks artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2023 genom uttagningen Dansk Melodi Grand Prix 2023.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

11 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Panelens slutkommentarer »


 


Tävlingsupplägget

Upplägget för Dansk MGP blev återigen en finalkväll där åtta tävlingsbidrag gjorde upp om segern med hjälp av en kombination av jury- och tittarröster. Själva finalen hölls den 11:e februari i staden Næstved i södra Själland (cirka 8,8 mil sydväst om Köpenhamn) med duon Tina Müller och Heino Hansen som programledare.

I likhet med ifjol startar omröstningen fem dagar före finalen då tittarna kan rösta en gång per dag på sin favoritlåt (bidragens studioversioner har släppts i förväg).

 

Hur valdes tävlingsbidragen ut?

För att utse startfältet hölls en allmän antagning öppen under hösten 2022 från vilken en urvalsjury sedan fick lyssna igenom och sedan välja ut vilka bidrag de ville skulle tävla. DR kunde dock också utse bidrag genom s.k. specialinbjudningar (dvs. direktkontakt med artister, låtskrivare och skivbolag). Totalt sett valdes åtta bidrag ut vilka offentliggjordes den 19:e januari 2023.

 

Återkommande artister och låtskrivare

Av de åtta artisterna som medverkade var det för samtliga Dansk MGP-premiär, däremot hade Micky Skeel Hansen, som var en av deltagarna, tidigare tävlat som låtskrivare i 2015 års uttagning. Den gången stod han bakom låten Suitcase som Anne Gadegaard framförde och som hamnade på andra plats.

Bland låtskrivarna finns det däremot en rad kända namn på upphovet, inte minst några svenska låtskrivare (Maria Broberg, Martin Bjelke, Joy Deb och Niclas Lundin). Det fanns även en del tidigare Dansk MGP-artister på upphovssidan som Tim Schou (som vann Dansk MGP 2011 med gruppen A Friend In London), Thomas Buttenschøn (som tävlade med Cheif 1 i Dansk MGP 2021) och Martin Skriver (som vann Dansk MGP 2016 tillsammans med gruppen Lighthouse X). Dessutom hade även den välkända låtskrivaren Cheif 1 fått med ett bidrag i startfältet som senast stod bakom Dansk MGP-vinnarlåten från fjolårets upplaga!

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 11:e februari blev det sångaren Reiley med tävlingsbidraget ”Breaking My Heart” som vann finalen och som därmed kommer att få representera Danmark i Eurovision 2023.

 

 

Finalen

Finalen i Dansk MGP 2023 ägde rum den 11:e februari i staden Næstved med duon Tina Müller och Heino Hansen som programledare. Det var tredje året i rad för Tinas del medan det var premiär för Heino.

Denna upplaga var också en historisk sådan som markerade 60-årsjubilet av Danmarks första ESC-seger, 23-årsjubilet av den andra ESC-segern samt 10-årsjubilet av den tredje ESC-seger.

Uttagningen utgjordes av åtta bidrag som framfördes varpå en första omröstning avgjorde tre bidrag som gick vidare till en andra omgång. I den andra omgången avgjorde en kombination av jury- och tittarröstning vilken låt som skulle vinna. Tittarna röstade via SMS-röstning eller en app som DR tagit fram, och i likhet med ifjol startade omröstningen fem dagar före finalen då tittarna kunde rösta en gång per dag på sin favoritlåt (bidragens studioversioner hade släppts i förväg).

Förutom tävlingsbidragen gästades finalen av fjolårets Eurovision-vinnare Kalush Orchestra som uppträdde med sin ESC-vinnarlåt ”Stefania” samt så gjorde de också ett uppträdande med Svea S. med Danmarks ESC-vinnarlåt från 1963 (”Dansevise”</em). Dessutom fanns sångerskan Emmelie De Forrest med i programmet i och med att det är 10 år som Danmark vann Eurovision då hon tävlade för landet med ”Only Teardrops”.

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

Resultat »

Slutkommentarer »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-11

 • Tid:
 • 20.00 CET

 • Programledare:
 • Tina Müller och Heino Hansen

 • Plats:
 • Næstved

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning i två omgångar

 • TV-bolag/Stream:
 • DR – Länk kommer senare

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens officiella studioversioner.


1. Frederik Leopold – Stuck On You
Låtskrivare: Frederik Jyll, Lasse Lindorff


2. Eyjaa – I Was Gonna Marry Him
Låtskrivare: Maria Broberg, Rasmus Olsen, Thomas Buttenschøn


3. Micky Skeel – Glansbillede
Låtskrivare: Martin Bjelke, Micky Skeel Hansen


4. Maia-Maia – Beautiful Bullshit
Låtskrivare: Joy Deb, Maja Barløse, Niclas Lundin


5. Nicklas Sonne – Freedom
Låtskrivare: Nicklas Sonne


6. Mariyah LeBerg – Human
Låtskrivare: Lars Pedersen (Cheif 1), Mariyah LeBerg, Nermin Harambasic


7. Søren Torpegaard Lund – Lige her
Låtskrivare: Lasse Storm Olsen, Martin Skriver, Steven McClintock, Søren Torpegaard Lund, Tim Schou


8. Reiley – Breaking My Heart
Låtskrivare: Bård Mathias Bonsaksen, Sivert Hjeltnes Hagtvet, Hilda Stenmalm

 

Så här tyckte vi (inför)


Min topplista

 1. Micky Skeel – ”Glansbillede”
 2. Reiley – ”Breaking My Heart”
 3. Søren Torpegaard Lund – ”Lige her”
 4. Nicklas Sonne – ”Freedom”
 5. Eyjaa – ”I Was Gonna Marry Him”
 6. Maia-Maia – ”Beautiful Bullshit”
 7. Mariyah LeBerg – ”Human”
 8. Frederik Leopold – ”Stuck On You”

Kommentar: Intressant startfält i årets danska final! Jag är dock lite splittrad måste jag säga, för samtidigt som det känns som att danskarna saknar en stark vinnarkandidat här, så känns det också som att alla låtar skulle bli riktiga vinnarkandidater med rätt scenshow. Bästa låten för mig är ”Glansbillede” där jag får rätt feeling direkt, men ”Breaking my heart” känns spontant som en mer gångbar låt i ESC. Men min stora varning får till ”Lige her” som kan bli en ny ”Amor pelos dois” – med rätt scenshow! Supervarning för att den kan bli het vinnarkandidat om den vinner den danska finalen – det kan vara just denna småromantiska tillbakalutande typ av låt som bryter igenom i sorlet i ESC när allt kommer till kritan. Spännande att se vad resultatet blir!


Tyckte inte till inför sändningen

Tyckte inte till inför sändningen

[/members_access]


Min topplista

 1. Nicklas Sonne – ”Freedom”
 2. Maia-Maia – ”Beautiful Bullshit”
 3. Eyjaa – ”I Was Gonna Marry Him”
 4. Søren Torpegaard Lund – ”Lige her”
 5. Micky Skeel – ”Glansbillede”
 6. Reiley – ”Breaking My Heart”
 7. Frederik Leopold – ”Stuck On You”
 8. Mariyah LeBerg – ”Human”

Kommentar: I år har det gått 10 år sedan Danmark senast vann Eurovision, men om jag ska vara helt ärlig så hittar jag just nu inte en enda av dessa åtta låtar som faktiskt skulle kunna ta hem segern för Danmark igen. Jag blir däremot glad att DR har valt ut en rocklåt i rockgenren där sångaren gör sin grej fullt ut, men annars känns årets startfält mest som en radiofinal. Och detta är ju ett TV-program! Jag ger dock ingen låt noll poäng men majoriteten kan jag i dagsläget inte ge mer än bara ”helt okej” i betyg. Förhoppningsvis kommer scenframträdandena att övertyga något, det hoppas jag i alla fall att de gör.


Min topplista

 1. Nicklas Sonne – ”Freedom”
 2. Micky Skeel – ”Glansbillede”
 3. Reiley – ”Breaking My Heart”
 4. Eyjaa – ”I Was Gonna Marry Him”
 5. Mariyah LeBerg – ”Human”
 6. Maia-Maia – ”Beautiful Bullshit”
 7. Frederik Leopold – ”Stuck On You”
 8. Søren Torpegaard Lund – ”Lige her”

Kommentar: Tack och lov så är det normal musik i år från grannlandet. De senaste åren har Danmark inte levererat några underverk direkt och det gör de inte i år heller men en klar förbättring är det allt. Hårdrock i topp och resten är mellanmjölk men som vanligt kommer Danmark välja fel låt.


Min topplista

 1. Nicklas Sonne – ”Freedom”
 2. Søren Torpegaard Lund – ”Lige her”
 3. Maia-Maia – ”Beautiful Bullshit”
 4. Mariyah LeBerg – ”Human”
 5. Eyjaa – ”I Was Gonna Marry Him”
 6. Micky Skeel – ”Glansbillede”
 7. Reiley – ”Breaking My Heart”
 8. Frederik Leopold – ”Stuck On You”

Kommentar: Det verkar inte vara så lätt för Danmark i denna tävling. Man har sladdat bakåt en del i Europa och det verkar också ha blivit svårare att hitta stora namn som skulle vara intresserade att ställa upp i den danska uttagningen. Kanske blir utbudet just därefter, det fanns inte så mycket som jag blev så eld och lågor av just här. Det som ändå är en bra sak är att man åtminstone försökt bredda tävlingen genremässigt (Norge, se och lär!). Nicklas Sonne som jag har som etta är nog den som sticker ut mest, det är inte ofta man ser en heavy metal-artist i DMGP. Jag lyssnade vidare på hans övriga material, och kan däremot konstatera att ”Freedom” är lite tam, men vem vet, den är så annorlunda allt annat i denna konkurrens, och det kanske finns någon x-faktor där? Det verkar inte vara någon stor hype bakom nån akt i denna uttagning så vi får helt enkelt se.


Tyckte inte till inför sändningen

Min topplista

 1. Maia-Maia – ”Beautiful Bullshit”
 2. Reiley – ”Breaking My Heart”
 3. Søren Torpegaard Lund – ”Lige her”
 4. Eyjaa – ”I Was Gonna Marry Him”
 5. Micky Skeel – ”Glansbillede”
 6. Mariyah LeBerg – ”Human”
 7. Frederik Leopold – ”Stuck On You”
 8. Nicklas Sonne – ”Freedom”

Kommentar: För första gången på länge är jag inte överförtjust i de danska finalbidragen. År efter år har jag alltid hittat flera favoriter från DMGP, men i år är det skralt om favoriter för mig. Mitt hopp går till den medryckande poplåten ”Beautiful Bullshit” eller den lite mer lugnare ”Breaking My Heart”.


Min topplista

 1. Micky Skeel – ”Glansbillede”
 2. Nicklas Sonne – ”Freedom”
 3. Søren Torpegaard Lund – ”Lige her”
 4. Reiley – ”Breaking My Heart”
 5. Maia-Maia – ”Beautiful Bullshit”
 6. Eyjaa – ”I Was Gonna Marry Him”
 7. Frederik Leopold – ”Stuck On You”
 8. Mariyah LeBerg – ”Human”

Kommentar: I Danmarks finalfält har flera av låtarna stigit lite i graderna vid en andra lyssning, men mitt 1:a blir Micky Skeel med ”Glansbillede”. Det är något med den som tilltalar direkt även om jag inte säker på att den står sig hela vägen i ESC. Då skulle mycket väl Nicklas Sonne med hårdrockslåten ”Freedom” stå sig bättre, för den river loss och charmar den latenta hårdrockaren i mig. Søren Torpegaard Lund bidrag ”Lige her” är däremot sådär naken och ren som gör att den mycket väl skulle kunna få publiken på fall om den är lika andaktig live som i studioversionen. I övrigt har Danmark en majoritet av bra låtar, men klivet till förväntad ESC-kvalitet är jag lite avvaktande.

 

Resultat


NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Reiley med bidraget ”Breaking My Heart” som kommer att få representera Danmark i Eurovision 2023. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Dansk Melodi Grand Prix som avgjordes den 11 februari 2023.

Så här ser vinnarens officiella musikvideo ut:

 

Så var finalen

Årets Dansk MGP-final gick av stapeln i Næstved med duon Tina Müller och Heino Hansen som programledare. I finalen uppträdde åtta bidrag som hade valts ut via en öppen antagning och/eller genom specialinbjudningar och därefter fick tittarna i en första omgång rösta fram tre favoritbidrag som i en andra omgång fick tävla om segern. Där avgjorde både jury- och tittarröstning vem av de tre som ska representera Danmark i Eurovision Song Contest 2023.

 

Hela resultatet

Till sist, så här placerade sig alla finalbidrag (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

Omgång 1: Åtta bidrag blir tre superfinalister

De fetmarkerade bidragen röstades vidare till den andra omgången medan resterande låtar fick dela på fjärdeplatsen.

 

Superfinalen

Nedan presenteras superfinalisterna enligt resultatordningen. Inom parentes nämns de procenttal de fick (juryprocent + tittarprocent = totalprocent):

 • 1. Reiley – ”Breaking My Heart” (28% + 15% = 43%)
 • 2. Nicklas Sonne – ”Freedom” (14 % + 20 % = 34 %)
 • 3. Micky Skeel – ”Glansbillede” (8 % + 15 % = 23 %)

 

Notering: Reiley vann juryröstningen medan Nicklas Sonne vann tittarröstningen. När totalsummorna slogs ihop hade Reiley vunnit med 9 procent över Nicklas Sonne.

 

Tycker du att Danmark valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Panelens slutkommentarer


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Snygg, modern och kaxig vinnare av Dansk MGP i år! Kul! Jag var lite fundersam på hur bidraget skulle se ut live, men jag måste säga att jag är överraskande nöjd med det. Detta är klämmigt, upptempo och annorlunda – lite åt Loïc Nottet-hållet, fast kanske lite mer radiovänligt. Däremot så är det kanske inte en kioskvältare direkt, tvärtom ser jag inte att Danmark kommer jättelångt i årets ESC, man kommer förmodligen hamna lite i skymundan då låten ändå är rätt radioanpassad och därmed kanske lite väl mainstream för att nå hela vägen.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Danmark skickar en helt okej låt som låter modern och så och Reiley är en bra artist. Men jag tycker låten känns lite för slätstruken för att kunna ta sig hela vägen till toppen även om det skulle kunna bli en finalplats för Danmark. Men det är ett okej val även om jag hellre hade sett hårdrocken ta hem segern!


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Danmark verkar redan ha gett upp. För det här har så många missar så det förslår. Varför finns ingen refräng där? Varför är bryggan bara en ”död stund”? Varför dränker man sångarens röst i alla ljudeffekter? Kommer dessa ens få vara kvar i ESC? Jag har läst till mig att Reiley inte är en renodlad sångare utan mer av en influencer. Försöker man därav dölja en eventuellt bristande sångröst? Med tanke på att de ändå hade några akter som skulle ha haft potential att lyfta sig live så blir jag bara mer oförstående.


Vann rätt eller fel låt (enligt mig)?

Ja, trots att jag höll på Maia Maia som vinnare, så blev det ju minst lika bra med mitt andrahandsval. Tror faktiskt att han är bättre lämpad för Eurovision, då unge Reily verkar vara populär hos den yngre generationen. Säkert en hel del nya fans han kan vinna över i form av sitt deltagande i Eurovision för Danmark. Jag tror att det kommer gå bra för Danmark i Liverpool. En modern poplåt med en ung och spännande artist, vad kan gå fel?

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera