Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Danmark NF 2022

Danmark NF 2024 »


DANMARKS UTTAGNING. TV-bolaget DR har bekräftat Danmarks deltagande i Eurovision 2023 samt att man tänker välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen Dansk Melodi Grand Prix.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum

11 februari 2023: Finalen

Inför finalen »

Panelen tycker till (inför) »


 


Upplägget för Dansk MGP blir återigen en finalkväll där åtta tävlingsbidrag kommer att tävla om segern. Resultatet avgörs genom en kombination av jury- och tittarröster. Finalen kommer att hållas den 11:e februari i staden Næstved som ligger i södra Själland (cirka 8,8 mil sydväst om Köpenhamn) med duon Tina Müller och Heino Hansen som programledare.

 

Hur valdes tävlingsbidragen ut?

För att utse startfältet hölls en allmän antagning öppen under hösten 2022 från vilken en urvalsjury sedan fick lyssna igenom och sedan välja ut vilka bidrag de ville skulle tävla. DR kunde dock också utse bidrag genom s.k. specialinbjudningar (dvs. direktkontakt med artister, låtskrivare och skivbolag). Totalt sett valdes åtta bidrag ut vilka offentliggjordes den 19:e januari 2023.

 

Återkommande artister och låtskrivare

I startfältet hittar vi inte en enda återkommande artist från tidigare Dansk MGP-upplagor, däremot finns två musiker som är aktiva i musikband med som nu tävlar som soloartister. I det här fallet gäller det Nicklas Sonne (från banden Evil Masquerade och Defecto) och Micky Skeel Hansen (som är känd från bandet PULS). Här ska inflikas att Mickey har tidigare varit med på upphovet bakom en tävlingslåt i en Dansk MGP-upplaga förut. Den gången gällde det låten Suitcase som Anne Gadegaard framförde i 2015 års tävling och som hamnade på andra plats i uttagningen.

Bland låtskrivarna finns det däremot en rad kända namn på upphovet, inte minst några svenska låtskrivare (Maria Broberg, Martin Bjelke, Joy Deb och Niclas Lundin). Vi hittar också några tidigare Dansk MGP-artister på upphovssidan som Tim Schou (som vann Dansk MGP 2011 med gruppen A Friend In London), Thomas Buttenschøn (som tävlade med Cheif 1 i Dansk MGP 2021) och Martin Skriver (som vann Dansk MGP 2016 tillsammans med gruppen Lighthouse X). Dessutom har välkända låtskrivaren Cheif 1 fått med ett bidrag i startfältet. Han har tidigare vunnit Dansk MGP fyra gånger bland annat ifjol då gruppen Reddi vann!

 

Eurovision-resultat 2023

I finalen den 11:e februari utses den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Danmark i Eurovision 2023.

 

 

Finalen

Även den här gången utser Danmark sin artist och sitt tävlingsbidrag genom finalen i Dansk Melodi Grand Prix som den här gången går av stapeln i staden Næstved med duon Tina Müller och Heino Hansen som programledare. Inför finalen kommer vi såklart att tycka till om startfältet och utse vår vinnare.

Intressant med detta startfält är att det inte innehåller en enda återkommande artist från en tidigare upplaga, dessa hittar vi istället bland upphovspersonerna som t.ex. Tim Schou (som vann Dansk MGP 2011 med gruppen A Friend In London), Thomas Buttenschøn (som tävlade med Cheif 1 i Dansk MGP 2021) och Martin Skriver (som vann Dansk MGP 2016 tillsammans med gruppen Lighthouse X). Dessutom har välkända låtskrivaren Cheif 1 fått med ett bidrag i startfältet som tidigare vunnit Dansk MGP hela fyra gånger (varav senast ifjol).

Några svenska låtskrivare har också fått med tävlingsbidrag i årets final som Maria Broberg, Martin Bjelke, Joy Deb och Niclas Lundin.

 

Mer information

Panelen tycker till (inför) »

 

Fakta


 • Datum:
 • 2023-02-11

 • Tid:
 • 20.00 CET

 • Programledare:
 • Tina Müller och Heino Hansen

 • Plats:
 • Næstved

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:
 • DR – Länk kommer senare

 

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning. Länkarna går till bidragens officiella studioversioner.


1. Frederik Leopold – Stuck On You
Låtskrivare: Frederik Jyll, Lasse Lindorff


2. Eyjaa – I Was Gonna Marry Him
Låtskrivare: Maria Broberg, Rasmus Olsen, Thomas Buttenschøn


3. Micky Skeel – Glansbillede
Låtskrivare: Martin Bjelke, Micky Skeel Hansen


4. Maia-Maia – Beautiful Bullshit
Låtskrivare: Joy Deb, Maja Barløse, Niclas Lundin


5. Nicklas Sonne – Freedom
Låtskrivare: Nicklas Sonne


6. Mariyah LeBerg – Human
Låtskrivare: Lars Pedersen (Cheif 1), Mariyah LeBerg, Nermin Harambasic


7. Søren Torpegaard Lund – Lige her
Låtskrivare: Lasse Storm Olsen, Martin Skriver, Steven McClintock, Søren Torpegaard Lund, Tim Schou


8. Reiley – Breaking My Heart
Låtskrivare: Bård Mathias Bonsaksen, Sivert Hjeltnes Hagtvet, Hilda Stenmalm

 

Så här tycker vi


Min topplista

 1. Micky Skeel – ”Glansbillede”
 2. Reiley – ”Breaking My Heart”
 3. Søren Torpegaard Lund – ”Lige her”
 4. Nicklas Sonne – ”Freedom”
 5. Eyjaa – ”I Was Gonna Marry Him”
 6. Maia-Maia – ”Beautiful Bullshit”
 7. Mariyah LeBerg – ”Human”
 8. Frederik Leopold – ”Stuck On You”

Kommentar: Intressant startfält i årets danska final! Jag är dock lite splittrad måste jag säga, för samtidigt som det känns som att danskarna saknar en stark vinnarkandidat här, så känns det också som att alla låtar skulle bli riktiga vinnarkandidater med rätt scenshow. Bästa låten för mig är ”Glansbillede” där jag får rätt feeling direkt, men ”Breaking my heart” känns spontant som en mer gångbar låt i ESC. Men min stora varning får till ”Lige her” som kan bli en ny ”Amor pelos dois” – med rätt scenshow! Supervarning för att den kan bli het vinnarkandidat om den vinner den danska finalen – det kan vara just denna småromantiska tillbakalutande typ av låt som bryter igenom i sorlet i ESC när allt kommer till kritan. Spännande att se vad resultatet blir!


Min topplista

 1. Nicklas Sonne – ”Freedom”
 2. Maia-Maia – ”Beautiful Bullshit”
 3. Eyjaa – ”I Was Gonna Marry Him”
 4. Søren Torpegaard Lund – ”Lige her”
 5. Micky Skeel – ”Glansbillede”
 6. Reiley – ”Breaking My Heart”
 7. Frederik Leopold – ”Stuck On You”
 8. Mariyah LeBerg – ”Human”

Kommentar: I år har det gått 10 år sedan Danmark senast vann Eurovision, men om jag ska vara helt ärlig så hittar jag just nu inte en enda av dessa åtta låtar som faktiskt skulle kunna ta hem segern för Danmark igen. Jag blir däremot glad att DR har valt ut en rocklåt i rockgenren där sångaren gör sin grej fullt ut, men annars känns årets startfält mest som en radiofinal. Och detta är ju ett TV-program! Jag ger dock ingen låt noll poäng men majoriteten kan jag i dagsläget inte ge mer än bara ”helt okej” i betyg. Förhoppningsvis kommer scenframträdandena att övertyga något, det hoppas jag i alla fall att de gör.


Min topplista

 1. Nicklas Sonne – ”Freedom”
 2. Micky Skeel – ”Glansbillede”
 3. Reiley – ”Breaking My Heart”
 4. Eyjaa – ”I Was Gonna Marry Him”
 5. Mariyah LeBerg – ”Human”
 6. Maia-Maia – ”Beautiful Bullshit”
 7. Frederik Leopold – ”Stuck On You”
 8. Søren Torpegaard Lund – ”Lige her”

Kommentar: Tack och lov så är det normal musik i år från grannlandet. De senaste åren har Danmark inte levererat några underverk direkt och det gör de inte i år heller men en klar förbättring är det allt. Hårdrock i topp och resten är mellanmjölk men som vanligt kommer Danmark välja fel låt.


Min topplista

 1. Nicklas Sonne – ”Freedom”
 2. Søren Torpegaard Lund – ”Lige her”
 3. Maia-Maia – ”Beautiful Bullshit”
 4. Mariyah LeBerg – ”Human”
 5. Eyjaa – ”I Was Gonna Marry Him”
 6. Micky Skeel – ”Glansbillede”
 7. Reiley – ”Breaking My Heart”
 8. Frederik Leopold – ”Stuck On You”

Kommentar: Det verkar inte vara så lätt för Danmark i denna tävling. Man har sladdat bakåt en del i Europa och det verkar också ha blivit svårare att hitta stora namn som skulle vara intresserade att ställa upp i den danska uttagningen. Kanske blir utbudet just därefter, det fanns inte så mycket som jag blev så eld och lågor av just här. Det som ändå är en bra sak är att man åtminstone försökt bredda tävlingen genremässigt (Norge, se och lär!). Nicklas Sonne som jag har som etta är nog den som sticker ut mest, det är inte ofta man ser en heavy metal-artist i DMGP. Jag lyssnade vidare på hans övriga material, och kan däremot konstatera att ”Freedom” är lite tam, men vem vet, den är så annorlunda allt annat i denna konkurrens, och det kanske finns någon x-faktor där? Det verkar inte vara någon stor hype bakom nån akt i denna uttagning så vi får helt enkelt se.


Min topplista

 1. Maia-Maia – ”Beautiful Bullshit”
 2. Reiley – ”Breaking My Heart”
 3. Søren Torpegaard Lund – ”Lige her”
 4. Eyjaa – ”I Was Gonna Marry Him”
 5. Micky Skeel – ”Glansbillede”
 6. Mariyah LeBerg – ”Human”
 7. Frederik Leopold – ”Stuck On You”
 8. Nicklas Sonne – ”Freedom”

Kommentar: För första gången på länge är jag inte överförtjust i de danska finalbidragen. År efter år har jag alltid hittat flera favoriter från DMGP, men i år är det skralt om favoriter för mig. Mitt hopp går till den medryckande poplåten ”Beautiful Bullshit” eller den lite mer lugnare ”Breaking My Heart”.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen