Sammanfattade Eurovision-nyheter, december 2022

NYHETSSAMMANFATTNING. Snart blir det officiellt ett nytt år och innan vi säger adjö till det föregående ska vi ta en titt på hur nyhetsläget har sett ut i Eurovision-bubblan fram till december 2022.

 

Junior Eurovision 2022

Den 11:e december avgjordes årets upplaga i Junior Eurovision i Armeniens huvudstad Jerevan där 16 länder gjorde upp om segern. Efter att jury- och onlinerösterna hade fördelats ut på poängtavlan stod det klart att Lissandro med bidraget ”Oh maman!” som tävlade för Frankrike hade vunnit finalen. Bidraget hade bland annat gjorts av artisten Barbara Pravi, som även var med som låtskrivare bakom Frankrikes JESC-seger 2020 (med ”J’imagine” som framfördes av Valentina). Det innebär att hon har fått två segrar i JESC utöver den andraplats hon själv fick i Eurovision 2021.

Det har ännu inte bekräftats huruvida Frankrike kommer att stå värd för 2023 års Junior Eurovision eller om den uppgiften tilldelas ett annat land. För kännedom stod Frankrike senast värd för 2021 års final.

 

Mer om finalen

I vanlig ordning avgjordes finalen med hjälp av nationell juryröstning i de 16 tävlingsländerna och onlineröstning. Varje jurygrupp delade ut poäng till tio bidrag enligt skalan 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. De fick fördela poängen på vilka bidrag som helst utom det egna landets låt. Onlineröstningen hade något lite mer makt än alla jurygrupper tillsammans (i och med att vem som helst kunde rösta på vilket bidrag som helst, alltså även det egna landets bidrag) men delade ut poäng utifrån procentuell fördelning, vilket inte innebar att fasta summor delades ut. Poängerna från bägge parter lades samman och den låt som fått högst totalpoäng vann finalen.

Efter att jurygrupperna hade delat ut sina poäng ledde Frankrike före Georgien och Armenien. Därefter visade det sig att onlineröstningen hade Storbritannien som favorit följt av Spanien och Frankrike, och när man lade ihop resultaten från bägge omröstningarna hade Frankrike fått ihop högst totalpoäng. Även juryns tvåa och trea hamnade på dessa placeringar i totalen om än i omvänd ordning medan tittarnas vinnare och tvåa blev totalfemma respektive totalsexa.

Alla tabeller hur juryerna, onlineröstarna och totalresultatet blev finns samlat i denna artikel.

 

Annat i sändningen

Under de 16 framträdandena kunde alla artister utom Serbiens Katarina Savić medverka live-on-stage. Serbiens artist medverkade inte p.g.a. sjukdom och istället visades hennes bandade framträdande från juryfinalen ett dygn innan. Under juryfinalen valde Storbritanniens representant Freya Skye att inte medverka, också det på grund av sjukdom. Däremot uppträdde hon i direktsändningen.

Utöver artistuppträdandena gästades finalen av fjolårsvinnaren Málena samt sångerskan Rosa Linn som uppträdde med låten ”Snap”. Dessutom medverkade ett stort antal tidigare JESC-vinnare i ett gemensamt uppträdande som en del av att fira Junior Eurovisions 20-årsjubileum. Under detta framträdande fanns också en kör med på scenen som också sjöng delar av de vinnarlåtar som framförts av vinnarartister som inte närvarande personligen.

 

 

Eurovision 2023

Om fem månader från skrivande stund är det dags för Storbritannien att åter få ta hand om Eurovision Song Contest, en uppgift landet senast hade år 1998! Sedan landet övertog ansvaret från Ukraina har mycket hänt och nedan är det vi vet om den kommande tävlingen.

 

Liverpool blir värdstad för Eurovision 2023

Efter en lång tids väntan blev det i början av oktober i år klart att Liverpool har fått uppdraget att vara värdstad för Eurovision Song Contest 2023! Den arena som tävlingen kommer att hållas i heter Liverpool Arena. I en intervju med Eurovision.tv säger tävlingens högste chef Martin Österdahl att Liverpool är den mest ideala staden att hålla arrangemanget inte minst för att staden är känd för sin musik och att de har stor vana av att arrangera större musikevenemang. Staden sägs också ha lämnat in ett bud som också inkluderar Ukraina på ett fint sätt.

Beslutet om värdstad valdes i samråd mellan brittiska TV-bolaget BBC tillsammans med EBU. Detta inleddes i slutet av juli månad, strax efter att Storbritannien hade tagit över värdskapet från Ukraina (som av säkerhetsskäl inte får arrangera 2023 års tävling), då  brittiska städer gavs möjlighet att ansöka om att få ta hand om tävlingen. Bland de städer som ansökte valde BBC att gå vidare med förslagen från Birmingham, Glasgow, Leeds, Liverpool, Manchester, Newcastle och Sheffield vilka sedan kom att fördjupas och ytterligare en tid senare blev det klart att Glasgow och Liverpool hade gått vidare till den avgörande röstningsomgången, där det sedan blev Liverpool som vann budgivningen.

Sedan lite mer än en månad tillbaka har ett s.k. samarbetsavtal upprättats mellan det ukrainska TV-bolaget UA:PBCs styrelsechef Mykola Chernotytskyi och det brittiska TV-bolaget BBC:s generaldirektör Tim Davie som styr hur produktionen ska genomföras mellan bägge bolagen. Avtalet går bland annat ut på att BBC ska involvera ukrainska artister i det kreativa skapandet likväl att ukrainsk kultur ska användas i showen. Dessutom ska UA:PBC att arbeta med programledarvalet vilket i skrivande stund ej är officiellt presenterat.

 

Tävlingsform och datum

I samband med att värdstaden offentliggjordes meddelade BBC att tävlingen kommer att äga rum den 9:e, 11:e och 13:e maj. Av datumen framgår det att upplägget med två semifinaler och en final fortsätter där alla deltagarländer, med undantag för ”Big Five”-länderna och Ukraina, behöver kvala. Det i sin tur gör att finalen kommer att ha 26 tävlingsbidrag istället för 25 (som det var i 2022 års final).

 

Ukraina direktkvalificeras till finalen

Som känt var det musikgruppen Kalush Orchestra från Ukraina som vann Eurovision 2022, men p.g.a. det oroliga säkerhetspolitiska läge som råder i Ukraina efter att Ryssland invaderade landet tidigare under året (en konflikt som tyvärr fortfarande är aktiv) beslutade EBU under början av sommaren 2022 att man inte vill förlägga tävlingen just nu i Ukraina. Därför tillfrågade EBU tvåan från finalen i Turin, vilket var Storbritannien, som efter en viss betänketid tackade ja till uppdraget. Det är dock sagt att Storbritannien är värd på uppdrag av Ukraina, vilket gör att Ukraina kommer att involveras i projektet även om tävlingen inte hålls på ukrainsk mark.

 

Stor förändring i Eurovisions omröstningar

Efter många år med samma röstningsupplägg i Eurovision Song Contest har EBU nu gått ut med att stora förändringar är att vänta från och med 2023 års tävling. Det största som förändras är att jurygrupperna inte längre är med och bestämmer resultaten i semifinalerna utan det blir endast 100 procent tittarröstning som avgör den saken (på samma sätt som det var fram till 2009). Enda fallet där jurygrupper används är i s.k. backup där länder som av olika skäl inte kan leverera ett validerat tittarresultat istället får avgöra sitt lands resultat via jury.

Själva finalen kommer däremot att avgöras av både jurygrupper och tittarröstning även om tittarna får en något större makt i och med att en ny så kallad onlineröstning läggs till den ordinarie röstningen. Onlineröstningen kommer endast att vara till för personer som befinner sig i länder som inte deltar i 2023 års tävling och som därigenom kan påverka resultatet även om deras eget land ej deltar. För att säkerställa att inga andra personer loggar in kommer man att behöva logga in med sitt kreditkort som uppger vilket land man registrerar sig ifrån.

Maktfördelningen i finalen blir 50,6% för tittarna och 49,4% för jurygrupperna (i och med att onlineröstningen bara blir tittarbaserad och inte jurybaserad). Bägge parter (varje lands tittare respektive jury) delar ut varsin skala om 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng, vilka sedan adderas samman och bidraget som fått högst totalpoäng efter att alla sagt sitt vinner.

 

Eurovision 2023-arbetsgruppen

Under föregående månad presenterade BBC nyckelpersonerna i arbetsteamet bakom Eurovision 2023:

Martin Green blir tävlingens verkställande direktör (som leder arbetet i alla tävlingsdelar och mellan Liverpool, EBU och andra samarbetspartners).

Rachel Ashdown blir BBC:s huvudkommissionär för BBC Studios gällande såväl semifinals- och finalsändningarna och andra sändningar som exempelvis semifinallottningen.

Andrew Cartmell blir tävlingens exekutiva producent.

Lee Smithurst blir tävlingens showproducent, dvs. den som leder den kreativa ledningen och skapar det redaktionella innehållet.

Twan van de Nieuwenhuijzen fortsätter som tävlingsproducent, något han även var ansvarig för i Rotterdam 2021 och Turin 2022. Rollen innebär att vara kreativt ansvarig för att skapa de scenframträdanden som artisterna kommer att göra på scenen i Liverpool Arena.

James O’ Brien blir tekniskt ansvarig för produktionen.

Därefter har det tillkommit ytterligare fler namn till den produktionslistan. Dessutom kommer produktionen att arbeta nära med UA:PBC (som skulle ha varit värdbolag om tävlingen hade arrangerats i Ukraina) där åtminstone tre personer från det ukrainska bolaget kommer att vara en del av nyckelteamet.

 

 

Deltagarlistan i Eurovision 2023

Nu när vi passerar årsskifte går vi all in för den nya säsongen, och i maj då Eurovision är tillbaka, den här gången från Liverpool i Storbritannien, vet vi att det blir 37 länder som kommer att tävla. Detta är dock tre länder färre mot 2022 i och med att både Bulgarien, Montenegro och Nordmakedonien har valt att inte ställa upp igen, bland annat p.g.a. ekonomiska skäl samt andra programprioriteringar. Det gör även att startfältet får sitt lägsta deltagande sedan Eurovision 2014.

I likhet med i Köpenhamn den gången innebär det att semifinalerna får 15 respektive 16 tävlande, vilket gör att endast 11 bidrag kommer att missa finalplatserna. Som vanligt är ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland direktkvalificerade och den här gången är också Ukraina direktkvalificerad i rollen som regerande mästare.

Någon gång i januari är det sagt att den så kallade semifinallottningen kommer att äga rum då produktionen lottar in de 31 semifinalisterna i de två semifinalerna. Det är i skrivande stund okänt vilken semifinal som får 15 respektive 16 tävlande samt om ett eller flera länder har begärt att få tävla i en specifik semifinal. Nedan är en fördelning av ländernas uppdelningar i tävlingen, listade i alfabetisk ordning inom varje sektion.

 

Semifinalister

 • Albanien
 • Armenien
 • Australien
 • Azerbajdzjan
 • Belgien
 • Cypern
 • Danmark
 • Estland
 • Finland
 • Georgien
 • Grekland
 • Irland
 • Island
 • Israel
 • Kroatien
 • Lettland
 • Litauen
 • Malta
 • Moldavien
 • Nederländerna
 • Norge
 • Polen
 • Portugal
 • Rumänien
 • San Marino
 • Schweiz
 • Serbien
 • Slovenien
 • Sverige
 • Tjeckien
 • Österrike

 

Direktkvalificerade länder till finalen

 • Frankrike
 • Italien
 • Spanien
 • Storbritannien
 • Tyskland
 • Ukraina

 

 

Melodifestivalen 2023

I skrivande stund är det knappt en månad kvar till dess Melodifestivalen 2023 ger sig ut på sitt första turnéstopp och nedan är det vi har fått reda på av Sveriges Television gällande uttagningen.

 

Turnéplanen

För första gången sedan 2020 kommer Melodifestivalen att kunna ge sig ut på en turné runt om i Sverige. Man har de två senaste upplagorna fått hålla sig i Stockholm p.g.a. coronapandemin men anno 2023 ska det vara dags för ett ny Sverigeturné. Starten går i Göteborg den 4:e februari och därefter följer stopp i Linköping den 11:e februari, Lidköping den 18:e februari och Malmö den 25:e februari. Semifinalprogrammet hålls i Örnsköldsvik den 4:e mars och finalen i Friends Arena i Stockholm den 11:e mars.

 

Biljettförsäljningen

Den 1 november öppnades en ny omgång biljettförsäljning inför Melodifestivalen 2023 för den som ville köpa fler eller nya biljetter. Sedan tidigare har det varit känt att alla biljetter som således inför deltävlingarna och semifinalen till 2022 är giltiga till 2023 i och med att tävlingen inte besökte dessa städer ifjol (p.g.a. coronapandemin). Finalbiljetter måste däremot köpas på nytt då fjolårets final kunde äga rum som planerat i Friends Arena.

I skrivande stund (31:a december 2022) finns det fortfarande biljetter kvar att köpa via återförsäljarna Ticketmaster och Live Nation.

 

Startfältet

I slutet av augusti fram till mitten av september hölls en antagning till Melodifestivalen 2023 som totalt sett inbringade 2 824 bidrag från vilken en urvalsjury och SVT:s Melodifestivalredaktion har fått utse sammanlagt 28 tävlingsbidrag. Fram till november hölls startfältet hemligt men under månadens två sista dagar presenterades alla tävlande, först de som medverkar i den första och andra deltävlingen och därefter de som medverkar i den tredje och fjärde deltävlingen. Avslöjandena skedde genom två kortare videosändningar i sociala medier istället för vid presskonferenser.

SVT har ännu inte meddelat några startordningar men dessa bör bli presenterade någon gång under de kommande veckorna i januari. Bidragen släpps officiellt först vid sändningstillfällena vilket är brukligt för att inte spoila för mycket.

 

Förändringar

Än så länge har SVT bara meddelat en förändring i Melodifestivalen 2023 och det är gällande semifinalprogrammet den 4:e mars. Till skillnad från tidigare upplagor med dueller eller gruppindelningar kommer 2023 års semifinal bara bestå av en tävlingsomgång med alla åtta bidrag som kvalat in som treor och fyror från deltävlingarna. Det innebär att alla åtta ges lika stor chans att ta sig till final. Ett liknande koncept användes mellan 2002 och 2006.

 

Programledarna

I slutet av september presenterades duon Farah Abadi och Jesper Rönndahl som programledare till Melodifestivalen 2023. Farah Abadi var med redan ifjol (2022) dock då som sidekick till Oscar Zia medan i år blir det en konstant duo på samma sätt som det var i Melodifestivalen 2015 (då Robin Paulsson och Sanna Nielsen var programledare). Då som nu är det två programledare från Skåne.

SVT har under november också gått ut med att artisten Linda Bengtzing kommer att bli programledare för för- och eftersnacksprogrammen under Melodifestivalen 2023. Hon kommer att vara på plats vid alla 6 stopp som tävlingen gör och intervjua olika gäster som bjuds in till programmet. Det är däremot inte känt om programmen kommer att sändas ut i TV eller om det bara blir på webben och/eller i sociala medier.

 

 

Övriga nationella uttagningar

Hur ska övriga länder i det kommande Eurovision-startfältet välja artist och tävlingsbidrag? Vilka har gett besked och vilka har inte sagt något än? Vi har sammanfattat för varje land vad som hittills har bekräftats och för att göra det mer tydligt har vi valt att kategorisera länderna i hur långt de har kommit i sin process.

 

Artist- OCH bidragsvalet är klart

Albanien: Mellan den 19:e och 22:a december hölls den traditionsenliga Festivali i Këngës i Albanien där Albina & Familja Kelmendi med bidraget Duje tog hem segern – den här gången med enbart tittarnas omröstning! Albina & Familja Kelmendi blir nu Albaniens representant i Liverpool i maj och även om artist- och bidragsvalet är klart är det inte omöjligt att de kommer att producera en ny version av ”Duje” inför Eurovision. Så har nämligen varit brukligt nästan varje gång Albanien har tävlat i Eurovision. Låten behöver i vart fall arrangeras om från att ha varit en orkesterframförd melodi till en med förinspelad musik.


Ukraina: Den 17:e december anordnades Ukrainas nationella Vidbir-final där gruppen Tvorchi med bidragetHeart of Steel vann. Ukraina vann som bekant Eurovision ifjol med Kalush Orchestra men landet får av säkerhetsskäl inte arrangera tävlingen varför den har hamnat i Storbritannien. Ukraina är dock direktkvalificerade till finalen i rollen som regerande mästare.

 

Endast artistvalet är klart

Cypern valde i oktober ut sångaren Andrew Lambrou som sin representant i tävlingen. Valet har gjorts internt, något som TV-bolaget CyBC tidigare under hösten hade meddelat att de skulle göra. Bidraget har ännu inte presenterats vare sig i titelform eller studioversion.


Israel presenterade i mitten av juli sångerskan Noa Kirel som sitt val till Eurovision 2023. Det skulle dock dröja en månad innan hon själv bekräftade sitt deltagande. Något mer om hur själva tävlingsbidraget ska utses är inte känt. Det är i alla fall första gången på länge som Israel inte använder sig av X Factor eller liknande talangprogram för att välja artist och låtar till Eurovision, med undantag för Eden Alene som fick behålla sin tävlingsplats till ESC 2021 (efter att hon valdes ut som representant för Israel till ESC 2020).


Nederländernas AVROTROS hade under sommaren 2022 en öppen antagning för artister och låtskivare att skicka in tävlingsbidrag. När den avslutades den 31:a augusti tog en kommitté över för att lyssna igenom och bedöma det inskickade materialet och den 1:a november meddelades deras resultat i form av ännu ett internval. Det handlar om duon Mia Nicolai & Dion Cooper som kommer att tävla för Nederländerna i Eurovision 2023. Duon har tillsammans med ESC-vinnaren Duncan Laurence och låtskrivaren Jordan Garfield skapat den låt som de ska framföra i Liverpool. Vad låten heter och när den kommer att släppas officiellt är däremot inte känt.


Slovenien: På en presskonferens som anordnades den 8:e december blev det officiellt presenterat att rockgruppen Joker Out! kommer att få representera Slovenien i Eurovision Song Contest 2023. Bandet har valts ut via en intern process istället för via en nationell uttagning. Tävlingsbidraget planeras att släppas den 4:e februari.

 

Pågående publika uttagningar (med avgörande under det första kvartalet 2023)

Georgiens nationella TV-bolag GPB har valt att återinföra en talangtävling för att i alla fall välja sin nästa Eurovision-representant. Den här gången blir det en säsong av The Voice som avgör det valet (förra gången var det georgiska Idol). Säsongen inleddes med veckovisa auditionprogram den 8:e december och är sedan tänkt att pågå under sammanlagt tio veckor, vilket gör att en final är högst trolig i februari månad. Det är dock inte känt om GPB tänker göra artist- och bidragsvalet genom samma uttagning eller om den senare frågan (alltså bidraget) blir ett internval såsom det också var senast som en talangjakt användes för detta ändamål (inför Eurovision 2020, reds.anm.).

 

Kommande publika uttagningar (under det första kvartalet 2023)

Belgien planerar att för första gången sedan 2016 anordna en publik uttagning för sitt artist- och bidragsval till Eurovision. Det handlar om en final med sju tävlande där respektive tävlande framför varsin låt och sedan avgör jury- och tittarröstning en vinnare. Fem dagar innan finalen kommer det att sändas inför-program där varje tävlande uppträder med två potentiella tävlingsbidrag vardera och i dessa program även bestämmer sig för en av de två låtarna som får följa med till finalen. Själva finalsändningen avgörs den 14:e januari i en TV-studio i Bryssel.


Danmark fortsätter med Dansk MGP och den 28:e oktober avslutades också antagningen till programmet. TV-bolaget DR, som anordnar uttagningen, bekräftade tidigare i somras att staden Næstved kommer att stå värd för finalen den 11:e februari nästa år med duon Tina Müller och Heino Hansen som programledare. Det är inte känt hur många bidrag som ska väljas ut till finalen.


Estlands Eesti Laul återgår till att inte ha några kvartsfinaler såsom det var i 2022 års uttagning. Istället har 20 bidrag valts ut vilka först tävlar genom två semifinaler den 12:e respektive 14:e januari dit sammanlagt 12 bidrag kvalar in. Själva finalen avgörs den 11:e februari. För cirka en månad sedan presenterades vilka bidrag som juryn valde ut och i december släpptes alla studioversioner samt semifinalfördelningen. Det är också officiellt att semifinalerna sänds från staden Viimsi medan finalen hålls i Talllin, dock inte i Saku Suurhall utan i Tondiraba Ishall.


Finland utser sin nästa Eurovision-representant i en UMK-final som är planerad till den 25:e februari i Åbo med Samu Haber som programledare. I den finalen kommer sammanlagt sju bidrag att tävla, något som TV-bolaget Yle har bekräftat. I fjolårets uttagning var det tanken att anordna ett s.k. After Party efter sändningen men det fick p.g.a. coronapandemin ställas in. Till 2023 är det däremot tänkt att festen ska kunna hållas som planerat. Startfältet kommer att meddelas i januari.


Frankrike har sedan i somras inte gått ut med mer uppgifter om sin kommande ESC-uttagning annat än att France Télévisions bekräftar fortsättningen med C’est vous qui décidez. Det ska dock tilläggas att ifjol var bolaget lika hemlighetsfulla och släppte information först i ett sent skede. Vi kan i alla fall konstatera att det är roligt att uttagningen fortsätter för ett tredje år på raken. Senast Frankrike hade tre publika finaler på raken var mellan åren 2005–2007.


Irland har valt att fortsätta med konceptet att hålla en nationell final där publik- och juryröster tillsammans avgör deras representantval. Fram till den 28:e oktober kunde man skicka in tävlingsbidrag och därefter utser TV-bolaget RTÉ 6 bidrag som ska få tävla i finalen i Eurosong (som även den här gången kommer att sändas som en del av den populära talkshowen Late Late Show). I december fick vi reda på att finalen har fått preliminärt sändningsdatum den 3:e februari.


Islands uttagning Söngvakeppnin fortsätter med upplägget om två semifinaler à tio tävlande som kommer att tävla om ett antal finalplatser där vinnaren koras. Sändningarna kommer att äga rum den 18:e och 25:e februari samt 4:e mars. Det är planerat för att finalen ska få någon känd gästartist, vilket alltid har varit fallet de senaste åren. För att utse tävlingsbidrag hölls en antagning tidigare i höstas där det rapporterades att det skickades in 128 bidrag, vilket var en minskning mot hur det var ifjol.


Italien fortsätter i vanlig ordning med sin Festival di Sanremo som nästa år avgörs för 73:e året i ordningen! TV-bolaget Rai har officiellt meddelat att man även till nästa år tänker hämta sin Eurovision-representant från den uttagningen även om vinnaren har rätt att tacka nej till att åka till Eurovision. 2023 års uttagning är planerad att äga rum mellan den 7:e och 11:e februari med totalt 28 tävlingsbidrag varav 6 av platserna gick till jokrar från Giovani-finalen som avgjordes den 16:e december. Hela startfältet är meddelat. Programledare för Festival di Sanremo blir publikfavoriten Amadeus tillsammans med artisten Gianni Morandi.


Kroatien hade fram till andra hälften av november en antagning öppen gällande tävlingsbidrag till deras uttagning Dora 2023. Därefter tog en urvalsjury över arbetet och utsåg sammanlagt 18 bidrag samt fyra reserver till finalstartfältet. Själva finalen är planerad att äga rum den 11:e februari.


Lettlands antagning till uttagningen Supernova öppnade tidigare i höstas och avslutades den 1:a december. Däremot är det något oklart hur omfattande uttagningen blir den här gången. TV-bolaget LTV skriver själva i regelverket att de kommer att presentera startfältet i januari 2023 och man beräknar att en eller flera sändningar genomförs från och med februari månad.


Litauens nationella TV-bolag LRT bekräftade i oktober ytterligare en säsong med uttagningen Pabandom iš naujo! som nationell uttagning till Eurovision Song Contest. Fram till mitten av december kunde intresserade artister och låtskrivare skicka in tävlingsbidrag och ett par dagar senare meddelade LRT att 30 bidrag hade valts ut. Dessa kommer sedan att fördelas ut på två heats i januari från vilka jury- och tittarröstning sedan röstar vidare ett antal av låtarna till två semifinaler där samma procedur sedan avgör vilka som ska bli finalister. Finalen är planerad att äga rum den 18:e februari.


Malta kommer för första gången på många år att hålla i en mer omfattande uttagning som först innefattar fyra kvartsfinaler (som sänds under tre fredagar i januari och en i februari) där 40 bidrag tävlar om 24 semifinalplatser. I semifinalen den 9:e februari röstas sedan 16 av dessa låtar vidare till finalen den 11:e februari där vinnaren koras. Även i semifinalen och finalen avgörs resultaten med delad jury- och tittarröstning. Startfältet är för övrigt presenterat och dessutom har TVM släppt smygklipp av varje tävlingsbidrag.


Moldaviens nationella TV-bolag TRM meddelade först nu i december att de avser att hålla i en nationell uttagning för att välja ut sin artist och sitt tävlingsbidrag. En antagning pågår fram till den 16:e januari varpå en jury granskar de inskickade låtarna. De som uppfyller regelverket får sedan framföras under en direktsänd liveaudition där en enhällig jury avgör cirka tio finalister som sedan får tävla i en final där vinnaren koras med hjälp av jury- och tittarröstning. Det finns inga datum för vare sig liveauditionen eller finalen.


Norge planerar för ännu en upplaga av Norsk MGP och även den här gången med uttagningsprogram inför finalen, men med en hel del förändringar jämfört med de senaste åren. Det nya upplägget blir att 21 bidrag tävlar fördelat på sju bidrag à tre heats där tittarna röstar fram tre favoriter i varje heat. Alla övriga låtar får lämna tävlingen. I finalen tävlar sedan de nio finalisterna där både tittarröstning och internationell juryröstning (som återinförs i år) avgör vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få tävla för Norge i ESC 2023.

Heaten sänds från en studio i Nydalen medan finalen avgörs i Trondheim. Sändningarna avgörs den 14:e, 21:a och 28:e januari samt 4:e februari med duon Arianrhod ”Arian” Engebø och Stian ”Staysman” Thorbjørnesen som programledare.


Polens nationella TV-bolag TVP gick tidigare i höstas ut med information om att de har för avsikt att fortsätta med att anordna en nationell final till Eurovision Song Contest. Utifrån tävlingsreglerna kan man läsa att TVP har för avsikt att välja ut som mest tio (10) finalister bland de låtar som skickas in via den antagning som pågår (till och med den 15:e januari). Själva finalen är planerad till den 26:e februari och cirka en månad innan beräknas startfältet presenteras.


Portugal kommer än en gång att välja artist och bidrag till Eurovision via den nationella uttagningen Festival da Canção. Startfältet utgörs av 20 tävlingsbidrag varav 15 som gjorts av låtskrivare som RTP själva valt ut och fem som skickats in av den portugisiska allmänheten. Namnen på alla 20 låtskrivare meddelades i början av november men vilka låtar som ska framföras inklusive artisterna som ska sjunga dessa har inte offentliggjorts. RTP har även hållit en lottning där låtskrivarna har fördelats in i de två semifinalerna.

Upplägget blir i övrigt två semifinaler och en final, men nu med en twist: varje semifinal får 6 finalister varav fem som röstas vidare med hjälp av jury- och tittarröstning och en som tittarna utser via en andra röstningsomgång.


Rumäniens nationella TV-bolag TVR har i år valt att arrangera en nationell final för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. Den här gången lämnas juryn utanför till förmån för enbart tittarröstning. Enda gången juryn har använts var för att välja ut startfältets 12 tävlingsbidrag, vilka blev tillkännagivna i slutet av december tillsammans med de officiella studioversionerna.


San Marinos fortsättning på Una voce per San Marino har visat sig blivit en succé på förhand, inte minst då över 700 personer hittills har anmält sig för att delta. Parallellt med att man har kunnat ansöka till programmet har det hållits olika auditions där en jury avgör vilka deltagare som ska få komma tillbaka till San Marino för att tävla i de senare avgörande heaten och finalen. Duon Senhit & Jonathan blir programledare för finalen.


Serbiens nationella TV-bolag RTS har för avsikt att fortsätta med uttagningen Pesma za Evroviziju som ESC-uttagning till 2023. Konceptet infördes till 2022 och kommer nu tillbaka igen. Tävlingsbidragen utses från den antagning som avslutades den 1:a december men någon ytterligare information än så har än så länge inte presenterats.


Spaniens nationella TV-bolag RTVE släppte i slutet av oktober listan gällande de 18 artister som kommer att tävla i den spanska ESC-uttagningen Benidorm Fest. Listan innehåller fyra tidigare spanska tävlande i tidigare ESC-uttagningar varav en av dessa har varit en tidigare spansk Eurovision-representant. Alla tävlingsbidrags studioversioner släpps enligt uppgifter från RTVE själva den 19:e december. Själva sändningarna är planerade att avgöras genom två semifinaler den 31:a januari och 2:a februari medan finalen hålls den 4:e februari. Bidragen finns att lyssna på, i alla fall i studioversioner (och i några fall i officiella musikvideos).


Tjeckien var i likhet med några tidigare länders rapporteringar sist ut att bekräfta sitt deltagande i Liverpool och efter det blev det officiellt att TV-bolaget Česká Televize (ČT) har bekräftat fortsättningen för uttagningen ESCZ som nationell uttagning. Det blir däremot endast tal om en mindre final den här gången där sammanlagt tre bidrag planeras att väljas ut från en nationell antagning som avslutades i december. Det är inte bekräftat när finalen ska hållas.


Tysklands NDR har valt att fortsätta med finalkonceptet Unser song für… där ett antal finalbidrag kommer att göra upp om segern. En antagning pågick under november månad och därefter ska startfältet utses via både antagningen och TikTok. En större arbetsgrupp är tillsatt för att genomföra valet av artister och låtar. Preliminärt finaldatum är satt till mars.

 

Planerar för att välja internt

Australiens SBS var sist ut att meddela sig angående tävlingsstatus och efter många om och men stod det i november klart att det inte blir någon Australia Decides som avgör landets artist och tävlingsbidrag. Istället kommer SBS att utse detta internt. Det ska tilläggas att 2023 är den sista ESC-upplagan där Australien garanteras en plats i startfältet, från och med 2024 måste man börja ansöka om specialtillstånd ifall inte EBU väljer att förlänga det avtal som skrevs på 2019.


Greklands nationella TV-bolag ERT bekräftade i slutet av december att man hade valt ut sju tävlingsbidrag i en slutgiltig omröstning. Denna kommer att ske av en publikpanel (som röstade nu i december) tillsammans med en expertjury. Omröstningens utfall avgör sedan vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Grekland i ESC 2023 även om det ännu inte är känt när valet kommer att tillkännages.


Schweiz kommer för femte året på raken att använda sig av metoden med att låta en publikpanel och en expertjury internt rösta fram Schweiz’ val till Eurovision Song Contest. Metoden har hittills inbringat finalavancemang varje år inklusive två topplaceringar! Inledningsvis anordnades en kortare antagningsperiod, som var igång under slutet av augusti och början av september, vilket sedan följer ett gediget juryarbete. Schweiz har inte meddelat något om hur processen har gått eller om en vinnare är vald. Eller när vederbörande kommer att presenteras.


Österrikes nationella TV-bolag ORF gick under hösten ut med uppgifter om att en stegvis intern process kommer att leda till vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att få representera Österrike den här gången. Urvalet inleddes med att ett 15-tal artister fick genomföra filmade liveframträdanden från vilka en jury sedan har eller kommer att välja ut sina favoriter. Slutligen blir det ORF själva som bestämmer vem som ska få åka till Liverpool för deras räkning i maj. Ingen mer information har presenterats.

 

Information om urvalet saknas

Armeniens nationella TV-bolag AMPTV var ett av de sista länderna att bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2023 och de har därför inte hunnit presentera än hur de ska välja artist och tävlingsbidrag. Ifjol gjordes valet helt och hållet internt.


Azerbajdzjans nationella TV-bolag İctimai Televiziya bekräftade i mitten av oktober till ESCToday.com Azerbajdzjans deltagande i Eurovision 2023. I december öppnade TV-bolaget Ictimai TV enligt uppgifter en antagning till Eurovision 2023 dit intresserade låtskrivare och den här gången även artister kan skicka in tävlingsbidrag. Det är oklart hur urvalsprocessen ser ut efter det att antagningen har avslutats.


Storbritannien har som värdnation uppgiften att utse ett hemmaplansbidrag. Detta kommer att göras i samarbete med TaP Music, ett samarbete som inleddes 2022 som slutade med att Storbritannien fick sitt dittills bästa resultat på 20 år! Ifjol ledde valet till internval men det är oklart om det blir så även den här gången. Fortsättning följer!

 

 

Övriga nyheter

Polen anordnar ett Eurovision Pre Party 2023

För första gången någonsin kommer Polen att anordna ett så kallat Eurovision Pre Party där ESC-artister och fans tillsammans upplever mini-Eurovision med musik utan tävling. Festen är planerad att hållas den 1:a april och kommer att arrangeras av PR Target Agency.

Sedan tidigare har det bekräftats att ESC Pre Partyn ska hållas under mars och april i Barcelona, Madrid, Amsterdam och London. Fler städer kan såklart tillkomma till den listan!

 

Luxemburg överväger Eurovision-comeback 2024

Anno Eurovision 2023 har det gått 30 år (!) sedan Luxemburg senast deltog i en Eurovision Song Contest. Sedan dess har landets nationella TV-bolag RTL år efter år konsekvent sagt nej till att göra comeback – men nu har det i alla fall öppnats vissa dörrar för att göra ett försök.

Det är RTL själva som i en nyligen publicerad artikel har gått ut med att Luxemburg överväger en ESC-comeback, dock inte till 2023 utan tidigast till 2024 års tävling. En fråga som diskusteras är hur man ska lösa den ekonomiska biten, inte minst om landet skulle vinna tävlingen. Enligt artikeln har det tagits fram en diskussionsgrupp som både involverar TV-bolaget och landets regering.

Luxemburg var en av de sju första länderna som deltog i den allra första ESC-upplagan 1956. Landet medverkade därefter konsekvent i alla upplagor fram till 1993 innan man hoppade av. Under de år landet tävlande lyckades man vinna hela fem gånger (och stod värd efter samtliga segrar utom en) samt få en rad övriga pallplatser.

 

Årskrönika: Schlagermagistern sammanfattar Eurovision-året 2022

Snart är 2022 ett minne blott men för att inte glömma bort allt har vår eminente Schlagermagister Adrian sammanfattat hur Eurovision-året 2022 blev från början till slut.

Läs mer »

 


 

Kommentera