Startfältet till Rumäniens Selecţia Naţională 2023 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter en kortare antagningsperiod har nu den rumänska urvalsjuryn valt ut vilka 12 bidrag som ska medverka i Rumäniens Selecţia Naţională 2023, som är landets uttagning till Eurovision 2023.

Beskedet meddelades av TV-bolaget TVR den 17:e december vilket är bara ett par dagar efter att den officiella antagningen (dit 84 bidrag hade skickats in till) hade avslutats. Därefter inföll en 24-timmars överklagansperiod som dock inte justerade något mer än TVR lät bestämma att låten ”Statues”, som tidigare saknat en artist, kommer att framföras av artisten Andrei Duţu.

Notera att vi saknar i skrivande stund uppgifter om vilka låtskrivare som har gjort tävlingsbidragen (några har meddelats men långt ifrån alla.

 

Startfältet

Nedan presenteras de 12 artister med tillhörande tävlingsbidrag i alfabetisk ordning efter artist.

 

 

Adriana Moraru – ”Faralaes”

Aledaida – ”Bla Bla Bla”

AMIA – ”Puppet”

Andrada Popa – ”No Time For Me”

Andreea D Folclor Orchestra – ”Periniţa mea”

Andrei Duţu – ”Statues”

 

Deiona – ”Call on me”

Erin Dăneţ – ”Bad & cool”

Maryliss – ”Hai Vino”

Ocean Drive – ”Take You Home”

Steven Roho x Gabriella x Formaţia Albatros – ”Lele”

Theodor Andrei – ”D.G.T. (Off And On)”

 

Hur blir tävlingsupplägget?

Föregående Selecţia Naţională blev en mycket omfattande sådan med över 40 bidrag som tävlade genom olika processer och där juryresultat i princip avgjorde hela uttagningen. Detta fick TVR kritik för och därför har de till 2023 ändrat om och låter nu tittarna ensamt rösta fram sin vinnare. Den här gången blir själva uttagningen också mycket mindre i och med att endast 12 bidrag kommer att tävla direkt i en final.

Även om tittarna bestämmer slutresultatet i finalen den 11:e februari har startfältet valts ut av en urvalsjury från den antagning som pågick mellan den 14:e november och 11:e december i år. Under den korta tid som juryn har haft på sig att lyssna och bedöma bidragen har varje jurymedlem fått poängsätta bidragen där de 12 bidrag som har fått högst totalpoäng har kvalat in i finalen. Juryn har då inte vetat om vem eller vilka som står bakom respektive låts upphov.

Inför antagningen presenterades ytterligare en nyhet och det gällde att man inte längre behövde ha med ett fast artistval när man skickade in sin låt. Gällande bidrag som bara har en demoartist har det varit upp till Selecţia Naţională-teamet att bestämma vilken artist som ska sjunga låten.

 


 

Kommentera