Lyssna på tävlingsbidragen i Spaniens Benidorm Fest 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I månadsskiftet januari/februari nästa år kommer det spanska TV-bolaget RTVE att anordna ESC-uttagningen Benidorm Fest som väljer Spaniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest 2023. Inför sändningarna har nu samtliga tävlingsbidrags studioversioner släppts för allmän lyssning.

För kännedom släpptes bidragen redan under söndagen (läs: 18 december) men då endast via RTVE Play. Först dagen därpå tillgängliggjordes låtarna även på andra plattformar som t.ex. Spotify och YouTube.

 

Startfältet

Nedan länkar vi till respektive tävlingsbidrags officiella studioversion. I ett senare skede kommer vi själva att säga våra åsikter om låtarna, men tills vidare avvaktar vi med detta i och med att RTVE ännu inte har presenterat den officiella semifinaluppdelningen. De tävlande listas i alfabetisk ordning efter artist.

 

Agoney – Quiero arder

Alfred García – Desde que tú estas

Alice Wonder – Yo quisiera

Aritz Aren – Flamenco

Blanca Paloma – Eaea

E’ffemme – Uff!

Famous – La Lola

Fusa Nocta – Mi familia

Jose Otero – Inviernos en Marte

 

Karmento – Quiero y duelo

Megara – Arcadia

Meler – No nos moverán

Rakky Ripper – Tracción

Sharonne – Aire

Siderland – Que esclati tot

Sofia Martin – ”Tuki

Twin Melody – Sayonara

Vicco – Nochentera

 

Återkommande artister

Av de 18 artister som kommer att tävla har fyra tidigare tävlat i spanska Eurovision-uttagningar Agoney, Alfred García, Blanca Paloma och Famous. Av dessa är det bara en som hittills har fått tävlat i Eurovision, nämligen Alfred García som 2018 fick tävla för Spanien, den gången tillsammans med sångerskan Amaia. I år verkar han istället ställa upp som soloartist.

Vi noterar också att startfältet består av övervägande många soloartister. Endast 6 av 18 akter utgörs av duos eller musikgrupper.

 

Tävlingsupplägget

Upplägget för Benidorm Fest 2023 blir att 18 bidrag tävlar genom två semifinaler dit åtta av låtarna når finalen. Varje semifinal kommer att ha nio tävlande där resultatet avgörs av å ena sidan en internationell och spansk jury och å andra sidan en demoskopjury och tittaromröstning. Bägge parter har lika stor makt att säga till om resultatet! Även finalen får detta upplägg om än att det då blir åtta låtar som tävlar och att man röstar fram en vinnare med hjälp av jury-, demoskop- och tittarröstningen.

Vi ska också berätta att startfältet valdes ut från den antagning som hölls i september och oktober där sammanlagt 876 förslag skickades in. Därefter fick en jurypanel lyssna och välja ut 18 låtar de gillat bäst. I slutet av oktober gick RTVE ut med vilka artister som ska tävla och därefter med deras låtval, och nu i december släpptes som sagt respektive studioversion.

 


 

Kommentera