Startfältet klart i Estlands Eesti Laul 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Estniska TV-bolaget ERR har nu i början av november bekräftat vilka 20 bidrag som har valts ut till tävlan i 2023 års Eesti Laul-uttagning. I denna artikel presenterar vi vilka startfältet.

 

Startfältet

Nedan presenteras bidragen med tillhörande artister som har valts ut till tävlan. Notera att bidragen presenteras i alfabetisk ordning efter artist och inte i någon semifinalordning.


Alika Milova – ”Bridges”
Låtskrivare: Alika Milova, Wouter Hardy


Andreas Poom – ”Why Do You Love Me”
Låtskrivare: Andreas Poom, Alan Roy Scott, Julia Sundberg


Anett x Fredi – ”You Need To Move On”
Låtskrivare: Frederik Küüts, Anett Kulbin, Jason Hunter


Bedwetters – ”Monsters”
Låtskrivare: Joosep Järvesaar, Mihkel Mõttus, Rauno Kutti, Kaspar Koppel, Karl-Kristjan Kingi, Claus Peneri, Kris Evan-Säde


Carlos Ukareda – ”Whiskey Won’t Forget”
Låtskrivare: Carlos Ukareda, Gevin Niglas, Chris Roberts


Ellip – ”Pretty Girl”
Låtskrivare: Pille-Riin Karro, Meelis Meri


Elysa – ”Bad Philosophy”
Låtskrivare: Stig Rästa, Vallo Kikas, Elisa Kolk, Anne Gudrun Michaelsen, Alex Ghinea


Inger – ”Awaiting You”
Låtskrivare: Inger Fridolin, Oliver de la Rosa Padilla, Sofia-Liis Liiv


Janek – ”House of Glass”
Låtskrivare: Janek Valgepea, Kjetil Mørland


Kaw – ”Valik”
Låtskrivare: Gevin Niglas, Jesse Keihäsvuori


Linalakk & Bonzo – ”Aeg”
Låtskrivare: Liina Tsimmer


M els – ”So Good At What You Do”
Låtskrivare: Stefan Airapetjan, Andreas Poom, Hugo Martin Maasikas, Gevin Niglas


Meelik – ”Tuju”
Låtskrivare: Andres Kõpper, Meelik Samel, Rain Parve, Martin Petermann


Merlyn – ”Unicorn Vibes”
Låtskrivare: Merlyn Uusküla, Llauri Lembinen


Mia – ”Üks samm korraga”
Låtskrivare: Kersti Kukk


Neon Letters & Maiko – ”Tokimeki”
Låtskrivare: Aap-Eerik Lai, Johanna Holvandus, Maiko Tammik


Ollie – ”Venom”
Låtskrivare: Oliver Mazurtšak


Robin Juhkental – ”Kurbuse matused”
Låtskrivare: Robin Juhkental


Sissi – ”Lighthouse”
Låtskrivare: Sissi Nylia Benita


Wiiralt & Ultima Thule (musikgrupp från Estland)* – ”Salalik”
Låtskrivare: Martin Saaremägi, Vahur Krautman

 

Noteringar

* Vi vill förtydliga att det är det estniska bandet Ultima Thule som tävlar ihop med Wiiralt och inte det svenska bandet med samma namn!

 

Återkommande artister

Nedan är de artister som har tävlat i tidigare års estniska Eurovision-uttagningar och/eller i andra länders uttagningar:

Anett x Fredi tävlade i Eesti Laul 2020 med ”Write About Me” som blev trea i finalen.

Elysa tävlade med låten ”Superlove” i Eesti Laul 2015 och med låten ”Fire” i Eesti Laul 2022 som bägge gångerna tog henne till tredjeplatsen i finalen.

Inger tävlade i Eesti Laul 2019 med ”Coming Home” som blev sexa i finalen och i Eesti Laul 2020 med ”Only Dream” som blev åtta i finalen.

Meelik Samel tävlade som en del av gruppen Tenfold Rabbits och deras tävlingsbidrag ”Oblivion” respektive ”Balance of Water & Stone” i Eesti Laul 2012 och 2013. Första gången tog sig gruppen hela vägen till final där de precis åkte ut innan den avgörande omgången medan året därpå tog de sig inte till final.

Robin Juhkental vann Eesti Laul 2010 då som en del av gruppen Malcolm Lincoln med bidraget ”Siren”. Den gången klev de in i Eesti Laul som reservbidrag och fick sedan resa till Oslo och Eurovision där bidraget inte tog sig vidare till final. Gruppen gjorde även ett nytt försök 2012 med låten ”Bye” som dock åkte ut i en av semifinalerna i Eesti Laul. Robin Juhkental tävlade sedan i Eesti Laul 2015 tillsammans med The Big Bangers och bidraget ”Troubles” som den gången slutade med en sjätteplats i den nationella finalen.

Sissi Nylia Benita tävlade i Eesti Laul 2019 med ”Strong” som hamnade på fjärde plats i finalen och 2021 med ”Time” som var knappt 9000 röster från att vinna finalen! Sissi blev presenterad redan den 31:a oktober, dock inte hennes tävlingsbidrag.

Wiiralt tävlade i Eesti Laul 2021 med låten ”Tuuled” som inte tog sig vidare till final och i Eesti Laul 2022 med ”Kuradile” som inte gick vidare från kvarts- till semifinal.

 

Bland låtskrivarna…

…hittar vi några kända namn såsom norrmannen Kjetil Mørland som själv har tävlat som artist i Norsk MGP ett flertal gånger och fått representera Norge i Eurovision 2015 (”A Monster Like Me” med Debrah Scarlet) och varit med och gjort vinnarlåten i Norsk MGP 2020 (”Attention” med Ulrikke). Nu har han fått med ett bidrag i Eesti Laul.

Vi noterar även att artisten Stig Rästa har fått med ett bidrag i startfältet. Han har precis som tidigare nämnda Kjetil Mørland tävlat i Eurovision 2015 med ”Goodbye to Yesterday” (med Elina Born) och har haft med ett flertal bidrag i tidigare ESC-uttagningar i Estland – både för sig själv och till andra artister. Senast ifjol (2022) tävlade han i Eesti Laul med bidraget ”Interstellar” som slutade på nionde plats i finalen. Den låten hade även Victor Crone varit med och gjort, ett samarbete som de hade 2019 då det var Victor Crone som stod på scenen och Stig Rästa var en av låtskrivarna (tillsammans med Victor Crone, Vallo Kikas, Sebastian Lestapier och Fred Krieger).

Även fjolårets Eesti Laul-vinnare Stefan Airapetjan har fått med ett tävlingsbidrag som låtskrivare, för övrigt tillsammans med bland andra Andreas Poom som också tävlar med ett eget tävlingsbidrag i startfältet. Andreas Poom tävlade även som låtskrivare bakom bandet Traffics ”Kaua veel” i fjolårets Eesti Laul. Låten tog sig inte vidare från kvarts- till semifinal.

 

 

Fakta om tävlingsupplägget i Eesti Laul 2023

Eesti Laul 2023 får till skillnad från föregående upplaga endast två semifinaler och en final, vilket betyder att det blir 20 och inte 40 bidrag som tävlar om segern och äran att få representera Estland i Eurovision Song Contest.

Varje semifinal är tänkt att ha tio tävlingsbidrag, där först gemensam jury- och tittarröstning avgör fem finalister varpå tittarna sedan får rösta fram ett wildcard som sjätte finalist från aktuellt startfält. Från bägge semifinalerna kvalar således 12 bidrag till final där vinnaren koras. Själva finalens upplägg är likvärdig semifinalernas, dock med skillnaden att jury- och tittarröstningen i första rundan avgör vilka bidrag som blir superfinalister och i den andra omgången avgör tittarröstning vem av superfinalisterna som ska vinna.

Semifinalerna är planerade att äga rum den 12:e och 14:e januari medan finalen hålls den 11:e februari.

 

Så utsågs startfältet

Själva startfältet har valts ut av en urvalsjury vilken i sin tur har fått välja bland 217 låtar som skickades in via en nationell antagning (som avslutades den 20:e oktober). Juryn har överlagt och kommit fram till ett beslut. Även om artister och låtar nu är presenterade kommer det att dröja till början av december innan studioversionerna släpps.

 


 

Kommentera