Kroatien bekräftar deltagande i Eurovision 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nästa land i ordningen som bekräftar sitt deltagande i Eurovision 2023 är Kroatien vars nationella TV-bolag HRT även meddelar fortsättningen för uttagningen Dora.

 

Upplägget

Enligt det regelverk som nyligen har publicerats på deras hemsida framgår det att uttagningsfinalen är beräknad att äga rum i februari 2023 och att resultatet kommer att avgöras av lika delar jury- och tittarröstning. Det är dock oklart hur många program Dora 2023 kommer att bestå av, ett beslut kommer att fattas av HRT senast i januari månad.

För att utse startfältet har HRT även öppnat en antagning som kommer att avslutas den 20:e november. Från den utser en urvalsjury minst 14 bidrag (och max 28 bidrag) som kommer att få tävla. Alla bidrag skickas in via detta onlineformulär.

 

Tävlingsregler

Nedan följer en sammanfattning av de viktigaste punkterna i regelverket.

 

Låtskrivare

– Vem som helst får skicka in tävlingsbidrag till Kroatiens Eurovisionuttagning.

– Ett krav för att få tävla är dock att låtskrivaren/na måste äga hela upphovsrätten bakom bidraget. Alla personer i ett team måste lämna samtycke om deltagandet.

– För att tävlingsbidraget ska godkännas måste en slutgiltig version av bidraget inklusive en scenplan lämnas in till HRT så snart som juryn har gjort sitt val. Absolut senast den 10:e december.

– HRT kräver också att de får rätten att ta del av det skapade verket för användning i programmen, vilket även kan komma att gälla för Eurovision.

 

Tävlingsbidrag

– Endast låtar som är nyskrivna originalverk och som aldrig tidigare har publicerats på publika plattformar (analoga som digitala) får medverka i Dora 2023.

– Bidraget ska kunna framföras på maximala 3 minuter.

– Bidragets användning får inte förekomma i politiska, religiösa eller kommersiella sammanhang och heller inte refereras till sådana situationer.

– Även politiska, religiösa och kommersiella tal och/eller gestikuleringar samt svordomar är förbjudna att använda sig av.

 

Artist

– För att få tävla som artist måste man vara 16 år eller äldre. Det finns ingen övre åldersgräns.

– Minderåriga måste ha målsmans tillstånd för att få tävla.

– HRT ställer också krav att varje artist måste inneha kroatiskt medborgarskap.

– Varje scenframträdande får bestå av maximalt 6 personer på scenen. I detta ingår huvudsångare/na samt ev. bandmedlemmar, live-körsångare och dansare.

– Alla scenframträdanden görs med förinspelad musik.

– Instrument får förekomma på scenen, dock endast som rekvisita.

– Förinspelad körsång är tillåten att använda sig av så länge den inte innehåller några huvudsånginsatser eller sånginsatser som används för att ’förstärka’ huvudsånginsatsen. Sådana sånginsatser måste i så fall göras live-on-stage.

– Sånginsatser måste förekomma i någon mån.

 

Övrigt

– Om ens tävlingsbidrag blir utvald att tävla i Dora 2023 blir vederbörande skyldig att närvara vid en rad tillfällen som HRT kräver, exempelvis vid repetitioner, genrep och direktsändningar. Det kan även förekomma tillfällen för presskonferenser och andra events där artister och/eller deras team behöver medverka.

– HRT avgör alla spelregler för programmen inklusive koreografi, startordning etc.

– Vinnaren i Dora-finalen kommer att representera Kroatien vid Eurovision 2023. HRT har dock rätten att byta ut vinnarartisten om denne inte kan tävla i Eurovision.

– Dora-vinnaren kommer att behöva signera ett särskilt kontrakt med HRT gällande Eurovision och de skyldigheter och rättigheter som gäller i den tävlingen.

 


 

Kommentera