Island söker tävlingsbidrag till Söngvakeppnin 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Isländska RÚV har bekräftat Islands deltagande i Eurovision 2023 och bekräftat att man fortsätter att välja artist och tävlingsbidrag genom uttagningen Söngvakeppnin.

 

Tävlingsupplägg

Upplägget för 2023 års isländska ESC-uttagning blir även denna gång tio tävlingsbidrag som kommer att genomgå två semifinaler och en final. För att utse tävlingsbidragen hålls en öppen antagning, vilken är igång till och med den 4:e oktober och därefter utser en jury bestående av representanter för FTT, FÍH och RÚV vilka bidrag som ska tävla. Antagningen är som sagt igång och om du vill skicka in tävlingsbidrag är det den digitala vägen som gäller – via denna länk. Vi har dock i skrivande stund inte hittat något regelverk.

Förutom att bekräfta tävlingen och uttagningen har RÚV också gått ut med vilka datum som Söngvakeppnin kommer att hållas nästa år. Det blir semifinaler den 18:e och 25:e februari samt final den 4:e mars. Det innebär att Island väljer artist och bidrag samtidigt som semifinalen pågår i Melodifestivalen (ifjol hölls finalerna samma kväll).

Det är planerat för att finalen ska få någon känd gästartist. Tidigare år har den isländska finalen bland annat gästats av Tusse, Eleni Foureira och Loreen.

 

Senaste representanten

I Turin i maj i år var det gruppen Systur som representerade Island med bidraget ”Með hækkandi sól” som tog sig till final där de hamnade på 23:e plats med totalt 20 poäng. Så här såg deras liveframträdande ut i finalen:

 


 

Kommentera