Inga kvartsfinaler i Eesti Laul 2023

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I nästa års estländska Eurovision-uttagning Eesti Laul blir det ingen fortsättning med kvartsfinaler såsom det var i 2022 års upplaga. Istället avgörs semifinalerna redan i januari och finalen i februari.

 

Upplägget

Förra året införde TV-bolaget ERR i Estland fyra kvartsfinalprogram i Eesti Laul vilka avgjordes under november och december månad där alla tävlande deltog med musikvideos. Något sådant är som tidigare nämnt inte aktuellt i 2023 års upplaga. Däremot är semifinalprogrammen kvar och dessa är planerade att hållas den 12:e och 14:e januari 2023. Därefter blir det några veckors uppehåll till finalen som avgörs den 11:e februari. Exakta orter och arenor för både semifinalprogrammen och finalen är dock inte officiellt bekräftade än.

 

Hur utses startfältet?

För att utse startfältet kommer en antagning att hållas där intresserade låtskrivare och artister ges möjlighet att skicka in tävlingsbidrag. Antagningen pågår till och med 20:e oktober klockan 12.00 (lokal tid) varpå en jury får ta vid för att lyssna och granska materialet. Bidrag kan skickas endast skickas in via detta formulär!

Enligt det regelverk som har släppts kommer juryn att välja ut 20 bidrag till startfältet men de kommer också att utse ett par reservlåtar om t.ex. någon av de ordinarie deltagarna inte har möjlighet att ställa upp. Juryn gör sitt val utan att känna till vem/vilka som står bakom på upphovssidan samt vem/vilka artister som sjunger de inskickade låtarna.

Bidragen kommer inför semifinalprogrammen att delas upp i två startfält om tio tävlande per program. I semifinalerna går en framröstad topp 6 vidare till finalen, vilket sker genom två röstningsrundor: först där jury- och tittarröstning avgör fem favoriter och därefter att tittarna får rösta vidare ett wildcard bland de fem låtar som kvarstår i tävlan. Även finalen får två röstningsrundor som i likhet med semifinalerna har att jury- och tittarröstning avgör vilka bidrag som ska gå vidare till den avgörande röstningsrundan där sedan vinnaren, tillika Estlands representant i Eurovision 2023, koras.

 

När meddelas startfältet?

Utifrån det som ERR har kommunicerat ut i skrivande stund beräknas startfältets tävlande bli kända någon gång senast i början av november och cirka en månad senare kommer de utvalda tävlingsbidragens studioversioner att kunna börja släppas officiellt.

 

Tävlingsregler

Nedan är en sammanfattad version av det regelverk som ERR har publicerat.

 

Låtskrivare

– Vem som helst i världen kan skicka in tävlingsbidrag till Eesti Laul 2023 även om varje låtskrivarteam (med två personer eller mer) måste ha minst en estländsk medborgare på upphovet.

— Med estländsk medborgare menas en person som antingen innehar estländskt medborgarskap och/eller är permanent bosatt i Estland.

– Varje person får skicka in som mest 5 bidrag till tävlingen.

– Notera att ERR tar ut en avgift för varje inskickat tävlingsbidrag. Avgiften avgörs är utifrån vilket eller vilka språk låten är tänkt att framföras på.

Om bidraget är tänkt att framföras på estniska är avgiften 50 euro. Summan gäller dock endast ifall låten skickas in till ERR senast den 17:e oktober klockan 11:59 (lokal tid), därefter höjs avgiften till 100 euro per bidrag.

Om bidraget är tänkt att framföras på något eller några andra språk än estniska är avgiften 100 euro. Summan gäller dock enbart ifall låten skickas in till ERR senast den 17:e oktober klockan 11:59 (lokal tid), därefter höjs avgiften till 200 euro per bidrag.

 

Tävlingsbidrag

– Tävlingsbidraget ska vara ett nyskrivet originalverk som inte har publicerats tidigare på någon publik plattform (analog som digital).

— Första publicering av tävlingsbidragets text och musik tillåts från och med den 4:e december 2022.

– Bidraget ska kunna framföras på max 3 minuter.

– ERR tillåter bara att slutversioner av tävlingsbidrag skickas in.

 

Artist

– För att få tävla som artist måste man vara 16 år eller äldre.

— Lägsta åldersgräns ska vara uppfylld senast den 19:e maj 2023, dvs. personer som är födda den 19:e maj 2007 eller tidigare får delta i Eesti Laul 2023.

– Det finns inget krav på medborgarskap eller permanentboende i Estland för att få tävla som artist.

– Scenframträdandet får ha max 6 personer på scenen. I detta inkluderas huvudsångaren/na och ev. bandmedlemmar, körsångare och dansare.

– Artisten får inte samtidigt tävla i fler Eurovision-uttagningar för andra länder.

– Vinnaren i finalen representerar Estland i Eurovision Song Contest 2023.

 

Övrigt

– Alla deltagare som väljs ut till Eesti Laul 2023 kommer att behöva avsätta en stor del av sin arbetstid åt detta från november i år (2022) fram till dess uttagningen är avgjord. Det handlar om alltifrån möten till repetitioner, pressevents och direktsändningar.

– Det är ERR som äger rättigheterna till Eesti Laul 2023 och därmed rätten till hur programmen ska se ut med scenen, startordningar osv.

– ERR äger också rätten till regelverket samt rätten att diskvalificera alla som direkt eller indirekt bryter mot det.

 


 

Kommentera