Noa Kirel representerar Israel i Eurovision 2023

EUROVISION 2023. Som första land för säsongen 2023 har Israel nu valt sin artist till nästkommande Eurovision. Det handlar om artisten Noa Kirel som de senaste sju åren haft en mycket framgångsrik musikkarriär på hemmaplan.

 

Så gjordes artistvalet

Redan en månad innan beskedet dök upp gick israeliska TV-bolaget KAN ut med uppgiften att de till 2023 inte skulle använda sig av en talangjakt likt X Factor eller The Rising Star, som de annars gjort de senaste åren, för att välja ut sin artist till Eurovision Song Contest. Istället är det en kommitté som har fått göra valet. Denna kommitté har haft många intressanta namn på sin lista på artister som haft största karriärerna i Israel de senaste åren.

Själva valet har enligt uppgifter gått till som så att det har varit olika nomineringsprocesser, där medlemmarna först har fått föreslå olika artister och därefter fått välja ut två favoriter vardera innan man hade en intern diskussion om en rankinglista. Därefter tog KAN/IPBC över och tillfrågade först artisten som rangordnats på kommitténs förstaplats om denne vill representera Israel 2023. Hade denne tackat nej gick frågan vidare till den på andra plats osv.

 

Först ut att bekräfta valet

Israel blev den här gången första land att välja sin artist till Eurovision Song Contest (ifjol var Belgien först ut). Senast ett land gav besked så pass tidigt som juli månad var inför Eurovision 2014 (då San Marino lämnade artistbesked redan i juni 2013). De senaste åren, undantaget 2021 (då ett flertal länder lämnade besked redan under våren), har första artistbesked dykt upp under september, oktober eller november månad.

 

Vem blev vald?

Det slutgiltiga valet föll på sångerskan och skådespelerskan Noa Kirel, född 10:e april 2001, som under 2015 gjorde sig känd via YouTube då hon publicerade sin första låt. Efter det har karriären rullat på och det har blivit fler och fler låtsläpp varav flera som har blivit hits. Nedan är några av dessa låtar som hon har släppt – som alltså INTE är Eurovision-låtar. För KAN har inte gått ut med några uppgifter gällande hur hennes tävlingsbidrag till Eurovision 2023 ska väljas ut.

 

Förtydligande om artistvalet

Uppdatering 10 augusti: Efter att KAN gick ut med att Noa Kirel skulle bli deras artist i 2023 års tävling gick artisten själv ut i sina sociala medier och sade att hon inte hade bestämt sig än om hon ville tävla eller ej. Därefter tog det cirka en månad innan alla kontrakt var påskrivna, och först i augusti blev det 100% officiellt att Noa har tackat ja. I och med det kan vi officiellt säga att den första artisten till ESC 2023 är vald!

 


 

Kommentera