Sammanfattade Eurovision-nyheter, december 2021

Foto & copyright: svetlanabar/Pixabay.com

NYHETSSAMMANFATTNING. Innan vi avslutar Eurovisionåret 2021 fullt ut ska vi ta och kika på hur den senaste månadens nyhetsläge såg ut i Eurovisionbubblan. Helt enkelt en sammanfattning för december 2021!

 

Junior Eurovision 2021


Den 19:e december avgjordes den 19:e upplagan av Junior Eurovision Song Contest i Paris i Frankrike där 19 länder deltog. Efter att de nationella jurygrupperna och onlineröstningen hade sagt sitt blev det Armeniens Maléna med bidraget ”Qami Qami” som hade vunnit!

Frankrike höll som sagt i värdskapet, vilket var landets första någonsin i Junior Eurovision, och till skillnad från året innan kunde produktionen både ta in publik i arenan och låta alla deltagande artister uppträda live på scenen istället för att varje land uppträdde från TV-studios i respektive land. Däremot var alla tvungna att följa ett strikt hälsoprotokoll med bland annat social distansering och munskyddsanvändning.

 

Omröstningen

Resultatet i sändningen avgjordes med hjälp av delad jury- och onlineröstning där bägge omröstningarna blev väldigt jämna, inte minst juryröstningen där det endast skilde 16 poäng mellan landet på första och femte plats! I det här fallet var det värdnationen som jurygrupperna gillade bäst tätt följd av Polen och Armenien. När sedan onlinepoängen adderades kastades alla resultat om då Armenien gick om på förstaplatsen och Polen låg kvar som tvåa. Värdnationen fick bara 67 poäng från onlineröstningen vilket i slutändan räckte till en tredjeplats.

 

Armenien blir värdland för JESC 2022

Bara dagar efter att finalen var avklarad kom EBU med beskedet att det armeniska TV-bolaget AMPTV kommer att vara värd för Junior Eurovision 2022. Exakt var i Armenien respektive vilket tävlingsdatum som är aktuellt är däremot inte presenterat.

 

 

Eurovision 2022


Värdland, värdstad och värdarena

Den 8:e oktober i år blev det officiellt att Eurovision 2022 kommer att äga rum i PalaOlimpico i Turin den 10:e, 12:e och 14:e maj 2022.

Valet av värdstad inledes i början av juli då italienska städer och regioner fick inkomma med intresseanmälningar. Därefter följde ett par veckor med fördjupande bud som ledde till att 11 städer kvarstod i tävlingen. Enligt uppgifter i lokal italiensk media framkom det i början av augusti att fem av dessa städer hade fått besök av representanter för EBU och RAI. Sedan var det länge tyst om någon stad hade fått uppdraget och först i oktober kom det officiella stads- och arenabeskedet.

 

Tävlingsform och datum

I Eurovision 2022 kommer 41 länder att tävla. På listan återfinns samtliga länder som deltog ifjol samt Armenien och Montenegro som gör comeback!

Upplägget för tävlingen blir återigen två semifinaler och en final där alla, med undantag för “The Big Five” (dvs. Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland), behöver kvala genom semifinalerna. Då Italien både är ”The Big Five”-medlem samt värdland blir det inga fler länder som kommer att få någon fribiljett till finalen, vilket är på ett liknande sätt som det var efter Tysklands seger i Oslo 2010.

Inför semifinalerna kommer arrangörslandet att hålla i en så kallad semifinallottning där de 36 deltagarländerna dels lottas in i respektive semifinal men även i semifinalhalvor. När den här lottningen kommer att äga rum nästa år är ännu inte känt men det brukar vara runt månadsskiftet januari/februari medan själva startordningarna sätts först efter att alla årets tävlingsländer har gjort klart med artist- och bidragsvalen.

 

Coronaanpassad tävling?

EBU har ännu inte officiellt presenterat om de anpassningar som gjordes ifjol (2021) p.g.a. coronapandemin kommer att kvarstå till nästa års tävling. Det är heller inte känt hur stor publik som tävlingsarenan kommer att kunna ta in. I vanliga fall kan arenan ta in mellan 13-15000 personer vid en konsert, men om det fylls på med så många personer är än så länge inte känt.

I en intervju med Melodifestivalklubben, som gjordes inför Junior Eurovision-finalen i Paris, sade dock Eurovisions Executive Supervisor Martin Österdahl att EBU arbetar utifrån att pandemin fortsatt är ett faktum och därför fortsätter de att arbeta med olika scenarier baserat på pandemiskt läge i Europa vid tillfället då Eurovision ska äga rum. Exakt hur scenarierna ser ut framgick dock inte vid intervjutillfället ej heller vilka eventuella justeringar som kan tillkomma i Turin.

 

 

Melodifestivalen 2022


Räknat från skrivande stund är det en månad kvar till dess Melodifestivalen 2022 officiellt drar igång med sitt första stopp i Malmö Arena. Inför detta har mycket hänt och här följer en sammanfattning av det vi vet om 2022 års upplaga.

 

Antagningen, urvalet och artistpresentationerna

I slutet av sommaren öppnade SVT en antagning för intresserade låtskrivare och artister vilken inbringade 2 530 bidrag. Från denna lyssnades alla låtar igenom av Melodifestivalens redaktion och ett mindre urval presenterades för en jury som sedan fick välja ut 14 bidrag. Därefter utsåg Melodifestivalredaktionen själva, under ledning av tävlingsproducent Karin Gunnarsson, ytterligare 14 bidrag. Den här gången behövde SVT inte avsätta en plats för en joker från P4 Nästa eftersom det så kallade bonuserbjudandet är pausat.

Efter en del ryktesspridning blev hela startfältet offentliggjort i två omgångar i slutet av november (den 26:e respektive 30:e november) även om det inte blev genom presskonferenser utan bara pressutskick. Ungefär två veckor senare meddelades deltävlingsfördelningen samt startpositionerna i dessa program.

 

Andra chansen blir semifinal

SVT har valt att behålla en stor del av upplägget som varit aktuellt för Melodifestivalen sedan 2002. Det innebär att säsongen inleds med fyra deltävlingar om sju bidrag per program där de två bidrag som fått flest röster/högst totalpoäng röstas direkt till final medan bidragen på tredje och fjärde plats får tävla på nytt i ett eget program mellan fjärde deltävlingen och finalen. Anno 2022 blir detta en semifinal istället för uppsamlingsheat, där skillnaden är att duellerna försvinner och att bidragen möts individuellt i två grupper. Sedan får publiken rösta fram två vinnare i varje grupp som tar plats i finalen.

 

Värdstäder

Den 7:e september gick SVT ut med nyheten att Melodifestivalen 2022 planeras att gå ut på turné, som det varit alla år sedan 2002 med undantag från fjolårets (2021) upplaga. De städer som kommer att få besök är Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm. I samband med att turnéplanen presenterades sade SVT att de är positiva till att en turné kan äga rum samtidigt som de har respekt för att coronapandemin fortfarande pågår och att planerna därför kan komma att justeras, inte minst nu med spridningen av den nya varianten omikron. I oktober kunde dock Live Nation bekräfta att publik kommer att tillåtas i arenorna och några veckor efter det startade även biljettförsäljningen.

 

Turné eller inte turné?

Inför julen presenterades dock Folkhälsomyndigheten och Sveriges regering nya restriktioner för bl.a. publika evenemang som bland annat kräver vaccinpass och anpassning för att kunna hålla avstånd mellan olika sällskap. Enligt tidningen Aftonbladet, som varit i kontakt med olika branschpersoner, skulle en turné som inte kan ta in fullsatt arena vara ekonomiskt ohållbar för medarrangörerna. Dock hade ingen av parterna, vare sig Live Nation eller SVT kommenterat något om huruvida turnén kan bli av som planerat eller om man får ta till en reservplan kanske liknande den som var ifjol då tävlingen hölls i Annexet i Stockholm.

 

Programledarvalet

I september presenterade SVT att Oscar Zia blir ensam programledare för Melodifestivalen 2022. SVT har även tagit in Farah Abadi som backstagereporter, som kommer att följa artisternas väg genom tävlingen. Fler namn kan bli aktuella även om inget ännu är officiellt presenterat.

 

 

Fler planerade nationella uttagningar


Här presenterar vi resterande 40 länders urvalsplaner inför Eurovision 2022 med information vi har fått bekräftad till oss fram till nyårsafton 2021. För enkelhetens skull har vi fördelat in länderna i kategorier baserat på hur långt man har kommit till att välja artist och tävlingsbidrag.

 

Länder som är klara med både artist- och bidragsvalet

Albanien: Ronela Hajati – Sekret

Hur: artist och bidrag valdes genom Festivali i Këngës 60 som avgjordes mellan den 27:e och 29:e december.


Bulgarien: Intelligent Music Project – Intention

Hur: artist och bidrag utsågs internt. Tävlingsbidraget släpptes den 5:e december.


Tjeckien: We Are Domi – Lights Off

Hur: en onlineuttagning med hjälp av jury- och publikröstning avgjorde artist- och bidragsvalet. Resultatet meddelades den 16:e december.

 

 

Länder som än så länge bara har presenterat sitt artistval

Belgien: TV-bolaget RTBF har internt valt ut sångaren Jérémie Makiese som sin representant. Det är oklart hur/när låten väljs ut eller presenteras.


Georgien: Den 14:e november presenterade TV-bolaget GPB att de internt valt ut gruppen Circus Mircus som sin representant till Eurovision 2022. Exakt hur tävlingsbidraget ska väljas ut eller när deras tävlingsbidrag ska presenteras är däremot inte känt.


Grekland: Efter många månader av spekulationer och rykten blev det i mitten av december officiellt att norsk-grekiska Amanda Tenfjord kommer att representera Grekland i Eurovision 2022. Vilken låt hon får med sig till tävlingen är ännu inte presenterad.


Nederländerna: Även fjolårets värdland Nederländerna blev i december klara med sitt artistval som blev sångerskan S10 (artistnamn för Stien den Hollander). Tävlingsbidraget är ännu inte presenterat, men TV-bolaget AVROTROS har dock bekräftat att låten ska framföras på nederländska. Senast Nederländerna tävlade på det språket i Eurovision var 2010.

 

 

Pågående publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)

Estland: Den 20:e och 27:e november respektive 4:e och 11:e december genomförde Estland fyra grundomgångar i Eesti Laul där 40 bidrag tävlade om 20 semifinalplatser. Det var tv-tittarna respektive en studiojury som fick bestämma vilka av dessa låtar som skulle få tävla vidare respektive åka ut. I kvalprogrammen tävlade bidragen i musikvideoform men från och med semifinalerna som avgörs den 3:e och 5:e februari kommer det att vara liveuppträdanden!

All information om Estlands uttagning har vi sammanställt här där du också hittar länkar till respektive låts officiella musikvideo.


Israel: Efter internvalet ifjol går israeliska KAN tillbaka till ett större uttagningsformat, i det här fallet X Factor som både kommer att välja artist och tävlingsbidrag. När alla kvalomgångar och liveuppträdanden är avklarade kommer en finalfyra att ha blivit utsedd vilka då tävlar om att få representera Israel i Eurovision 2022. Finalisterna kommer att framföra originalbidrag tilltänkta Eurovisionen och i den avgörande finalen får vinnaren med sig sitt tävlingsbidrag till Turin.

Första programmet sändes den 30:e oktober och därefter har ytterligare sändningar genomförts under veckorna som följt. I slutet av december inleddes de s.k. liveshowerna och någon gång i andra halvan av januari är det troligt att finalstartfältet blir klart. När finalen avgörs är dock inte känt.


Slovenien: I december drog den slovenska uttagningen igång med sitt första moment EMA Freš. De artister som medverkar har alla det gemensamma att de är mellan 16 och 29 år och att ingen har gett ut mer än tre kommersiella låtar. Den första delen av uttagningen handlade om dueller där 24 låtar sakta men säkert blev 14 kvalfinalister vilka nu tävlar om sammanlagt fyra platser i EMA 2022.

När det gäller EMA i övrigt kommer totalt 20 bidrag att tävla varav 16 har valts ut en av jury (från en nationell antagning) och resterande platser går till jokrarna i EMA Freš. Därefter kommer bidragen att delas upp i två semifinaler där sammanlagt 12 bidrag tar sig vidare till den avgörande finalen.

All information om Sloveniens uttagning har vi sammanställt här.

 

 

Planerade publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)

Australien återgår till att göra sitt val genom finalen Eurovision – Australia Decides där tv-publiken och jury får vara med och avgöra vem landet ska skicka den här gången. Finalen är planerad att äga rum i Gold Coast lördagen den 26:e februari med sammanlagt elva finalister, varav tio som har presenterats under hösten och en joker som väljs ut från TikTok!


Danmark fortsätter med Dansk Melodi Grand Prix i formen av en finalkväll. Den här gången blir det åtta bidrag som kommer att få tävla i finalen som äger rum i Herning den 5:e mars med Martin Brygmann och Tina Müller som programledare. Startfältet är planerat att presenteras den 10:e februari. Det är även bekräftat att fjolårets DMGP-vinnare Fyr & Flamme kommer att uppträda i finalen som gästartister.


Finland fortsätter med UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) som uttagning för att avgöra Finlands representant till nästa års Eurovision. Själva finalen är planerad att äga rum den 26:e februari i arenan Logomo i Åbo. Startfältet kommer att presenteras i januari och likt fjolåret är det tänkt att studioversionerna släpps en gång om dagen efter att startfältet har meddelats.


Frankrike fick ifjol sin bästa Eurovisionplacering på 3o år och med det i ryggen har France Télévisions valt att fortsätta med den nationella finalen C’est vous qui décidez som uttagning. Exakt omfång av finalen är dock inte känt mer än att man under andra halvan av 2021 höll en öppen antagning för att kunna välja ut startfältet.


Irland slopar internvalet och väljer att återgå till en nationell final, vilket RTÉ inte haft sedan 2015! Då liksom nu planeras det för en mindre final i TV-programmet Late Late Show i januari. Det har sagts att resultatet ska avgöras genom publik- och juryröstning.


Island går även de tillbaka till sin tidigare uttagningsform, i det här fallet Söngvakeppnin, som får upplägget om två semifinaler á tio bidrag där fyra av dessa kvalar in till den avgörande finalen. Semifinalerna är planerade att äga rum den 19:e och 26:e februari medan finalen äger rum den 5:e mars. Startfältet kommer att presenteras i början av 2022.


Italien har under hösten valt ut sitt startfält till Festival di Sanremo, som den här gången ska utse Italiens representant på hemmaplan! Sammanlagt handlar det om 25 tävlande som gör upp om segern varav 22 av dem valdes ut internt av Rai medan tre artister har tillkommit som jokrar från Giovani-finalen som ägde rum i december.

Själva uttagningen är planerad att avgöras mellan den 1:a och 5:e februari, med dagliga shower där det både blir uppträdanden med tävlingsbidrag samt andra nostalgiinslag. Som vanligt får vinnaren bestämma själv om denne vill tävla för Italien eller ej, annars får Rai välja artist själva.


Kroatien meddelade redan tidigt under hösten att de kommer att fortsätta med uttagningen Dora. TV-bolaget HRT har planerat att hålla en finalkväll i staden Opatija den 19:e februari som kommer att avgöras med hjälp av jury- och tittarröstning. I december avslutades uttagningens antagning och kort därefter presenterades urvalsjuryns val till startfält. Utöver de presenterade låtarna finns även fyra reserver som bara får delta ifall någon av de andra deltagarna hoppar av.


Lettland går tillbaka till den publika uttagningen Supernova, och för att utse startfältet anordnades en öppen antagning fram till början av december. Enligt Eurovision.tv:s kalender, som uppdateras kontinuerligt, har det framkommit att uttagningen kommer att bestå av en semifinal och final som sänds i början av februari. Detta är dock något som TV-bolaget LTV ännu inte har bekräftat.


Litauen förbereder ytterligare en upplaga av Pabandom iš Naujo, som till nästa säsong utökas till att omfatta tre heats, två semifinaler och en final. I december presenterades sammanlagt 36 artister som kommer att utgöra startfältet vilka senare kommer att fördelas ut i de tre heaten. En nyhet för upplagan är att alla tävlande kommer att stöttas ekonomiskt för respektive scenframträdande. Det första programmet planeras att sändas den 8:e januari.


Malta har efter två säsonger med X Factor och en säsong med internval valt att återgå till att välja sin artist och sitt tävlingsbidrag genom MESC (Malta Eurovision Song Contest). Startfältet kommer att utgöras av 22 tävlande som först får genomgå en semifinal vilket sedan följer en final med 16 av artisterna. Strax innan 2021 blev 2022 avslöjade TVM vilka artister och låtar som ingår i startfältet, däremot vet vi ännu inte när sändningarna kommer att äga rum mer än att preliminär tidpunkt är satt till februari.


Moldavien är tillbaka igen med ett koncept om nationell uttagningsfinal till Eurovision Song Contest. Den här gången kommer man att hålla en antagning som sedan följer ett urval och en liveaudition innan en jury slutligen bestämmer vilka bidrag som ska få tävla. Själva finalen är planerad att äga rum den 5:e mars.


Nordmakedonien kommer för första gången sedan 2015 att anordna en finalkväll för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision. Det handlar däremot inte om Skopje Fest utan om en mindre final med maximalt 6 tävlingsbidrag. En antagning pågår fram till den 16:e januari och därefter utses själva startfältet.


Norge fortsätter för tredje året i rad med en utökad variant av Norsk Melodi Grand Prix om än att årets upplaga innehåller några förändringar. Bland annat slopas ett heat till förmån för Siste sjansen, ett moment som NRK tar tillbaka efter att slopat det efter 2011 års Norsk MGP. När det gäller startfältet har MGP-redaktionen utsett 21 tävlingsbidrag vilka kommer att presenteras den 10:e januari. Samma dag kommer även samtliga studioversioner att släppas.

Programmen kommer att sändas på lördagar mellan den 15:e januari och 19:e februari från H3 Arena i Fornebu med Magnus Kåre Bergh, Annika Momrak och Mikkel Niva som programledare. Initialt var det sagt att arenapublik skulle tillåtas vara på plats, men på grund av den fortsatta smittspridningen av coronaviruset har det stoppats – i alla fall gällande alla sändningar inför finalen.


Portugal fortsätter att välja artist och bidrag genom Festival da Canção som även under 2022 utgörs av två semifinaler och en final som kommer att sändas den 5:e, 7:e och 12:e mars. Initialt har TV-bolaget RTP bjudit in 16 låtskrivare samt valt ut ytterligare fyra bidrag genom en nationell antagning. Samtliga låtskrivare har presenterats men deras tävlingsbidrag och artister meddelas vid ett senare tillfälle. Det har även gjorts en lottning om vilka låtskrivare som ska tävla i respektive semifinal.


Rumänien byter strategi efter att ha haft två år med helt/delvis internval. Det nya är att det rumänska TV-bolaget TVR har beslutat sig för att återinföra uttagningen Selecţia Naţională med planen om en större uttagning som är tänkt att genomgå flera olika steg som innefattar både onlineröstning, semifinal och final.

Den 23:e december presenterades 45 tävlingsbidrag som kommer att genomgå onlinemomentet där sammanlagt 20 låtar röstas vidare till semifinalen. Själva omröstningen startar först i den 5:e februari. Några dagar efter julhelgen kom dock besked från TVR att ytterligare en låt läggs till i startfältet samt att en redan tidigare uttagen låt tas bort och ersätts med en annan låt.


San Marino har valt att införa den mycket omfattande uttagningen Una voce per San Marino som innefattar en nationell final med 18 tävlande bidrag. Halva startfältet kommer att bestå av s.k. etablerade artister medan resterande delen går till s.k. nykomlingar. Urvalsprocessen har redan startat med kvaluttagningar för nykomlingarna som får genomgå auditions, kvalheats och slutligen en kvalfinal innan det är dags för finalavgörandet.


Serbien går tillbaka till att välja genom en nationell uttagning även om det ännu inte är helt officiellt vilken uttagning som kommer att bli av. Fram till den 1:a december tog TV-bolaget RTS emot tävlingsbidrag och därefter ska en kommitté på uppdrag av RTS utse startfältet. När under 2022 som uttagningen ska hållas är inte känt.


Spanien har efter flera Eurovision-bakslag i rad valt att ändra strategi inför 2022, bland annat genom att byta uttagning till Benidorm Fest. Efter en nationell antagning som inbringade 886 inskickade låtar har en jury fått välja ut 14 bidrag vilka senare kommer att tävla om åtta finalplatser genom två semifinaler. Programmen är planerade att sändas den 26:e, 27:e och 29:e januari.


Tyskland hade tänkt att fortsätta med internvalsmodellen, men i början av november ändrades dessa planer till att istället omfatta den nationella finalen Unser Lied für Turin. Låtskrivare och artister från hela världen har kunnat ansöka om att delta, och därefter är det sagt att startfältet ska utses under ansvar av personer från TV-bolaget ARD:s olika radiostationer tillsammans med den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast.


Ukraina kommer att fortsätta med uttagningen Vidbir, men 2022 gör TV-bolaget UA:PBC den i egen regi eftersom man har valt att avsluta det tidigare samarbetet med den privata kanalen STB. Själva antagningen för intresserade låtskrivare och artister öppnade i december och är igång till och med 10:e januari.

 

 

Planerade/pågående internval

Armenien gick i december ut med en väldigt kort uppdatering att man tänker välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 internt. Senast Armenien skulle ha tävlat (2020) användes Depi Evratesil som uttagning men så verkar alltså inte bli fallet vid comebacken 2022.


Cypern kommer, enligt ESCToday.com, att göra ett internval. Det har florerat en del rykten om olika artister men inget som ännu har konkretiserats.


Montenegro bekräftade i oktober sin Eurovision-comeback och samma månad presenterade TV-bolaget RTCG att artist och bidrag kommer att väljas genom en öppen tävling. I första skedet anordnades en antagning igång fram till den 10:e december (som inbringade 30 låtar), sedan dess har en jury på tio personer fått lyssna och poängsätta 24 av låtarna som sedan blir underlag för vilken låt som blir vald. Den 4:e januari är det sagt att RTCG ska avslöja vem man ska skicka till Turin.


Schweiz fortsätter med den tidigare internvalsmetoden med att en större publikpanel och en expertjury får rösta fram den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att representera Schweiz i Eurovisionen. Det är ännu inte känt när vinnaren ska meddelas mer än att TV-bolaget SRF har uttalat sig om ’tidigt 2022’.

I december offentliggjordes namnen på de 23 personer som utgjort expertjuryn, däribland Henrik Johnsson och Maria Marcus från Sverige samt en rad tidigare kända Eurovision-deltagare.


Österrike har valt att fortsätta välja internt, vilket blev känt under hösten i den österrikiska Eurovision-podden Merci, Chérie – Der Eurovision Podcast. Den här gången har ett 20-tal artister fått skicka in demos där sedan fyra akter valdes ut till en slutomröstning. Antalet tävlande har därefter reviderats till tre och det har även sagts att valet troligen meddelas i januari, men ett mer exakt datum saknas.

 

 

Inte helt bekräftat hur artist- och bidragsprocessen ska gå till

Azerbajdzjan har förvisso öppnat en bidragsantagning som pågår fram till 31:a januari, däremot har TV-bolaget İTV (İctimai Tv) dock inte släppt någon officiell information gällande hur processen för att utse själva artist- och bidragsvalet kommer att gå till.


Polen har inte klarlagt helt huruvida deras artist- och bidragsval till Eurovision 2022 kommer att göras internt eller publikt. Enligt det regelverk som släpptes i början av hösten framgår det att urvalet till viss del kommer att tas ut av en kommitté men det senare beslutet kommer enligt ESCToday.com att tas vid ett senare tillfälle. Enligt ytterligare en uppdatering skulle ett besked kunna dyka upp omkring den 15:e januari.


Ryssland har ännu inte släppt någon officiell information gällande sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2022.


Storbritannien har fått till ett samarbetsavtal med skivbolaget TaP Music som man avser hämta artist och tävlingsbidrag från. Hur själva valet sedan kommer att gå till är inte känt.

 

 

Övriga nyheter


Tyskland tillbaka med ESC-Songchecks

Under fyra dagar i vår kommer Eurovision.de att sända en ny säsong med tyska Inför-programmet ESC-Songchecks, där tv-profilerna Alina Stiegler och Stefan Spiegel lyssnar igenom alla tävlingsbidrag inför Eurovision och sedan bedömer dessa. På grund av olika orsaker ställdes fjolårets serie in men anno 2022 ska de alltså vara tillbaka igen. Sändningarna är planerade att äga rum mellan den 20:e och 23:e april.

 

Barcelona förbereder sig för Eurovision Pre Party i mars

I december kom nyheten att ett nytt så kallad Eurovision Pre Party håller på att förberedas inför nästa års tävling. Det handlar om ännu en spansk Eurovision-fest – Barcelona Eurovision Party 2022 – som framgår av namnet är planerad att äga rum i Barcelona 2022. Festdatumet är satt till kvällen den 26:e mars, och arrangörerna beräknar att ett 20-tal av 2022 års Eurovision-artister kommer att delta. Redan nu går det att köpa biljetter till eventet.

Festen kommer enligt uppgifter inte att krocka med den andra spanska festen i Madrid utan den planeras att bli av som planerat liksom att Eurovision in Concert (EiC) planeras att kunna genomföras efter två inställda upplagor 2020 och 2021.

Med anledning av coronapandemins fortsatta negativa utveckling är det just nu svårt att verkligen veta om evenemang kan bli av eller ej, men vi kommer självklart att uppdatera er under säsongens gång hur det än blir.

 


 

Kommentera