Så ska Italien välja värdstad till Eurovision 2022

EUROVISION 2022. Efter en tids väntan har nu 2022 års värdbolag RAI släppt vissa detaljer kring hur valet av värdstad kommer att gå till. Alla italienska städer som uppfyller en rad ställda krav är välkomna att ansöka även om det blir med kort deadline.

 

Hur ser processen ut?

Det blir en klassisk budgivning likt den som varit de senaste årens Eurovisioner som kommer att avgöra vilken stad som blir nästa års värdstad för Eurovision Song Contest. Till en början kan italienska städer anmäla sitt intresse att stå värd, och de städer som kan uppfylla grundkraven får sedan komma in med fördjupande förslag till RAI och EBU innan ett beslut tas. Exakt hur slutprocessen ser ut är inte känt än och därför är det i skrivande stund oklart när ett slutgiltigt besked kan dyka upp.

Den första anmälningsperioden pågår fram till den 12:e juli, vilket gör att tidigast den 13:e juli kan ett besked om vilka städer som tävlar om att bli vald till att bli värdstad för Eurovision 2022 dyka upp.

 

Vilka krav ställs?

Grundkraven som RAI och EBU ställer är att värdstaden måste kunna erbjuda en inomhusarena som kan ta in mellan 8000-10000 personer per föreställning. Antalet personer ska vara 70 procent av arenans totala kapacitet och detta ifall att coronapandemin inte är över när det är dags för tävlingen. Det måste även finnas möjlighet till pressrum. Produktionen måste kunna få tillgång till arenan 6 veckor före sändning och en vecka efter sändning. Det går således ej att ha andra evenemang i arenan samtidigt som Eurovisions scen, ljus, ljud etc. byggs upp.

Förutom det måste värdstaden ligga i närheten av en internationell flygplats (som får vara max 90 minuter från staden) och staden måste även kunna erbjuda som minimum 2000 hotellrum.

 

Finns det några tävlingsdatum?

Vad vi har kunnat hitta finns det ännu inga tävlingsdatum för Eurovision 2022. Dock nämner Eurovision.tv i sin artikel att tävlingen kommer att hållas i maj. Om vi utgår ifrån det samt att upplägget fortsätter med två semifinaler och en final är det i så fall följande datum som skulle kunna vara aktuella:

  • Alt 1: 3:e, 5:e och 7:e maj
  • Alt 2: 10:e, 12:e och 14:e maj
  • Alt 3: 17:e, 19:e och 21:a maj
  • Alt 4: 24:e, 26:e och 28:e maj

 

Enligt Eurovisionworld.com är just nu de mest troliga datumen den 10:e, 12:e och 14:e maj då den veckan inte krockar med semifinaler och finaler i Champions League, Europa League och den tyska cupen. Men vi vill än en gång understryka att inga datum är officiellt presenterade!

 

Fakta: tidigare värdstäder

Dessa städer har stått värd för Eurovision Song Contest de senaste fem årens tävlingar:

  • 2020/2021: Rotterdam, Nederländerna
  • 2019: Tel Aviv, Israel
  • 2018: Lissabon, Portugal
  • 2017: Kiev, Ukraina
  • 2016: Stockholm, Sverige

 


 

Kommentera