Eurovision 2022: Moldavien väljer artist och tävlingsbidrag via nationell final

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter förra årets internval är Moldavien tillbaka igen med ett koncept om nationell uttagningsfinal till Eurovision Song Contest.

 

Vad har hänt?

Senast Moldavien valde artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest var inför 2020 års tävling där Natalia Gordienko vann med låten Prison”. I och med att Eurovision sedan ställdes in fick Natalia kvarstå som landets representant till 2021 och även det nya tävlingsbidraget Sugar utsågs internt. Nu till 2022 återgår alltså TV-bolaget TRM till ett nationellt uttagningsformat igen som kommer att utmynna i en nationell final den 5:e mars. Själva urvalsprocessen kommer att genomgå ett antal steg.

 

Steg 1: Antagning

Från och med den 20:e december fram till 24:e januari tar TRM emot tävlingsbidrag från intresserade låtskrivare och artister. Enligt tävlingens regelverk måste såväl tävlingsbidragen liksom tilltänkt artist måste uppfylla EBU:s regelkrav däribland bidragets originalitet (ej cover/plagiat), tidigast publiceringsdatum (låten får ej ha släppts före den 1:a september 2021), bidragets längd (ska kunna framföras på max 3 minuter) och artistens ålder (ska vara 16 år eller äldre). Artist- och låtskrivarsamarbeten får förekomma över landsgränser, däremot finns krav om att minst en (1) av huvudsångarna på scenen (räknat per framträdande) måste inneha moldaviskt medborgarskap.

Ansökningar kan antingen skickas in online (se mer här) eller till TRM:s högkvarter i Chisinau.

 

Steg 2: Urval och auditions

När antagningen har avslutats kommer en jury att gå igenom alla ansökningar och välja ut de som de tycker bäst om. Detta beräknas äga rum mellan den 25:e och 28:e januari. Därefter kommer de utvalda artisterna att kallas till en slags auditions den 29:e januari som sedan ligger till grund för vilka tävlande som väljs ut till startfältet.

 

Steg 3: Final

Den 5:e mars 2022 har TRM planerat att välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022. Det är ännu oklart hur många låtar som kommer att tävla liksom hur röstningsmetoden blir. Något som sajten Wiwibloggs dock har uppmärksammat är att TRM får, enligt deras regelverk, utse en representant även utan att anordna någon final. Vad det än så länge verkar är det i alla fall planerat för att det ska bli ett finalavgörande i mars.

 


 

Kommentera