Startfältet komplett inför Australia Decides 2022

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Sedan i oktober har TV-bolaget SBS i Australien en gång i månaden presenterat finalstartfältet i Australia Decides 2022, och nu har de sista artisterna offentliggjorts även om det kan tillkomma en 11:e finalist….

Notera att ordningen i presentationerna är utan inbördes ordning.

 

De sista artistpresentationerna

Charley

Sångerskan Charley gjorde tidigare under året sin musikaliska debut i Australien med singeln Hard For Me via EMI Music i Australien. Hon växte upp i Gold Coast i en musikfamilj och det var under uppväxten som hon fick upp ögonen för popmusik. Efter att hon gått ut skolan flyttade hon till Sydney där hon fick hjälp av andra artister att komma igång och 2020 skrev hon kontrakt med EMI Music. Nästa år tävlar hon om att få en plats i Eurovision för Australien.

 

Jude York

22-åriga Jude York är en singer-songwriter från Toowoomba i Queensland som bland annat skriver mycket om livets positiva och negativa innehåll, en slags kombo mellan lycka och sorg. I en intervju med Aussievision som gjordes i början av november framkom det att Jude York hade fått med tävlingsbidraget ”I Won’t Need to Dream” i Australia Decides 2022, men det är oklart om det är den låten han ska framföra eller om den är skriven till någon av de andra finalisterna.

 

Seann Miley Moore

Seann Miley Moore kommer från Sydney. Han gjorde sin musikaliska debut brittiska X Factor 2015 där han hamnade på tionde plats. Efter det har han även medverkat i The Voice 2016. Under flera år bodde han i London men flyttade tillbaka till Australien i samband med pandemin. Nu ska han tävla i nästa talangtävling och den här gången handlar det om en plats i Eurovision!

 

Voyager

Det progressiva metalbandet Voyager grundades i Perth år 1999 och har spelat ihop sedan dess. Idag består gruppen av sångaren och keyboardisten Daniel Estrin, gitarristerna Simone Dow och Scott Kay, trummisen Ashley Doodkorte och basisten Alex Canion. Det är bara Daniel Estrin som har varit med sedan starten, därefter har medlemmar kommit och gått. Genom åren har gruppen släppt sju album varav det senaste 2019, och efter att ha uppträtt på många olika scener runt om i världen är det i februari dags att uppträda på Australia Decides’ scen!

 

 

Sedan tidigare har följande artister presenterats

Andrew Lambrou

Singer-songwritern Andrew Lambrou kommer från Sydney och har i alla fall under det här året gett ut tre singlar (Confidence, Throne och Lemonade). Nu blir det förmodligen ingen av dessa han ska tävla med i Australia Decides, men nu är han i alla fall klar för tävlan i den här uttagningen.

 

G-Nat!ion

Tjejgruppen G-Nat!ion gör debut i Australia Decides som den första tjejpopgruppen som deltar i uttagningen, men de är långt ifrån nybörjare i branschen. Gruppen som kommer från Adelaide består idag av de 6 tjejerna Taylah, Isla, Alessia, Mateja, Emma och Rylee som alla är mellan 16 och 18 år. De beskriver sig själva som en oberoende och osignad popgrupp. Det är ännu inte klart med vilken låt de ska tävla med, men lyssna gärna på några av deras tidigare singlar Mad about you och ”‘Little Bit Of för att få inspiration till vad som kan komma att bjudas på i finalen.

 

Isaiah Firebrace + hemlig duettpartner

Isaiah känner du nog igen från Kiev 2017 då han representerade Australien med låten Don’t Come Easy som hamnade på nionde plats i finalen. Den gången utsågs han internt att representera landet och nu får han tävla i Australia Decides tillsammans med en ännu icke namngiven duettpartner! Nästa år har det gått fem år sedan Kiev-äventyret och nu kan ett Turin-äventyr vänta för Isaiah.

Vilken låt han tävlar med är inte känt, däremot är det bekräftat att han och duettpartnern har varit med och gjort sitt tävlingsbidrag.

 

Jaguar Jonze

Jaguar Jonze tävlade senast i Australia Decides 2020 med låten Rabbit Hole där hon hamnade på sjätte plats. Nu efter två år är hon tillbaka med ett bidrag som hon själv beskriver som små steg som leder till förändring.

 

Paulini

Sångerskan Paulini gör debut i Australia Decides 2022 även om hon inte på något sätt är någon debutant i det australiensiska musiklivet. Hon slog igenom publikt genom sin medverkan i australiska Idol 2003 och har sedan dess kontinuerligt släppt musik. Hon har även medverkat i långfilmer och på teaterscenen och i februari blir det alltså dags för nästa scen och eventuellt den scen som kommer att vara på plats i Pala Alpitour i Turin!

 

Sheldon Riley

Artisten Sheldon Riley har tävlat i både australiensiska The Voice och America’s Got Talent (USA:s version av Talang) där han gjorde väldigt bra ifrån sig och nu är det dags för nästa utmaning att försöka bli Australiens representant i Eurovision 2022. Till Eurovision.tv säger han att Eurovision är årets höjdpunkt för honom även om det innebär att behöva gå upp väldigt tidigt på morgonen.

 

 

Mer fakta om finalen

Inför Eurovision 2022 har SBS valt att gå tillbaka till att låta publiken vara med och bestämma vilken artist med tillhörande bidrag som ska få representera Australien. Upplägget är en nationell final som heter Eurovision – Australia Decides som kommer att avgöras den 26:e februari 2022 under ledning av Joel Creasey och Myf Warhurst.

Uttagningen är på intet sätt ny utan SBS använde den både inför 2019 och 2020 års Eurovisioner. Ifjol, dvs. 2021, ströks uttagningen helt då sångerskan Montaigne, som vann 2020 års uttagning, fick behålla sin artistplats i Eurovisionstartfältet ett år till. Även tävlingsbidraget utsågs internt. Till 2022 är nu uttagningen tillbaka, vilket bekräftades av SBS i augusti då de gick ut och meddelade att de sökte tävlingsbidrag till de tio artister som hade valts ut till startfältet. Vid den tidpunkten var det hemligt vilka artisterna var och först i oktober presenterades tre av de tio och i november meddelades ytterligare tre artister. Nu i december 2021 är hela startfältet komplett!

Det är även officiellt att den norska gruppen KEiiNO kommer att gästa finalen som mellanakt.

 


 

Kommentera