« Australien NF 2019

Australien NF 2021 »


AUSTRALIENS UTTAGNING. TV-bolaget SBS genomförde uttagningen Eurovision – Australia Decides för att utse Australiens artist och bidrag till Eurovision 2020. Uttagningen pågick som finalkväll den 8:e februari 2020.

 

Mer info

Det var den andra säsongen av Eurovision – Australia Decides som utsåg Australiens representant till Eurovision. Mellan åren 2015-2018 utsågs artist och bidrag alltid internt, men från 2019 har publiken och jury fått vara med och tycka till.

Finalen ägde rum den 8:e februari i Gold Coast Convention and Exhibition Centre med radarparet Joel Creasey och Myf Warhurst som programledare. På grund av tidsskillnaden till Australien avgjordes finalen på förmiddagen svensk tid (men kvällstid i Australien).

 

Datum & händelser


 

 

Finalen

Australien valde åter sin Eurovision-representant genom en nationell final med tio tävlingsbidrag, där det var upp till jury och tv-tittarna att bestämma vilket bidrag som skulle få representera landet i Eurovision 2020 i Rotterdam.

Förutom de tio som tävlade gästades finalen av fjolårets australiensiska representant Kate Miller-Heidke. Hon framförde sin “Zero Gravity” och dessutom ingick hon även i programmets röstande jury. En annan artist som också gästade finalen var 2015 års vinnare Måns Zelmerlöw som även han ingick i juryn. Slutligen kom även 2016 års australiensiska representant Dami Im gästa finalen med sin senaste singel!

 

Fakta

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startnummerordning.


 1. iOTA – Life
 2. Jordan-Ravi – Pushing Stars
 3. Jaguar Jonze – Rabbit Hole
 4. Jack Vidgen – I Am King I Am Queen
 5. Vanessa Amorosi – Lessons of Love
 6. Diana Rouvas – Can We Make Heaven
 7. Mitch Tambo – Together
 8. Casey Donovan – Proud
 9. Montaigne – Don’t Break Me
 10. Didirri – Raw Stuff

 

 

Så här tycker vi!


 1. Vanessa Amorosi – “Lessons of Love”
 2. Jack Vidgen – “I Am King I Am Queen”
 3. Mitch Tambo – “Together”
 4. iOTA – “Life”
 5. Jaguar Jonze – “Rabbit Hole”
 6. Diana Rouvas – “Can We Make Heaven”
 7. Montaigne – “Don’t Break Me”
 8. Jordan-Ravi – “Pushing Stars”
 9. Casey Donovan – “Proud”
 10. Didirri – “Raw Stuff”

Kommentar: Australien upprätthåller verkligen en klanderfri hög musikalisk nivå i ESC! Detta tillhör ett av de bästa startfälten bland årets nationella uttagningar, och flera av dessa bidrag skulle potentiellt klara sig bra i Rotterdam. Emellertid återstår Australiens ständiga problem – de tenderar att generera mest juryvänliga bidrag och väldigt få publikfrianden. I årets australiensiska startfält finns några mer publikvänliga bidrag, bl.a. “Life” och “Together” som med rätt scenshower skulle kunna fungera utmärkt i ESC. “Together” skulle rent av kunna bli en ny “Spirit of the sky”, med lite aboriginska (???) inslag. Men sett till kvalitet så tror jag mest på den Sia-inspirerade “Lessons of love” som är en riktigt stark kandidat till Rotterdam. 1. Montaigne – “Don’t Break Me” 
 2. Jaguar Jonze – “Rabbit Hole”
 3. Casey Donovan – “Proud”
 4. Diana Rouvas – “Can We Make Heaven”
 5. Jack Vidgen – “I Am King I Am Queen”
 6. Vanessa Amorosi – “Lessons of Love”
 7. Jordan-Ravi – “Pushing Stars”
 8. Mitch Tambo – “Together”
 9. Didirri – “Raw Stuff”
 10. iOTA – “Life” 

Kommentar: Måste säga att jag förväntade mig mycket mer från Australien. Har t.o.m svårt att se att de når finalen i år. Mina tre första är det enda som jag tycker är värda att lyssna på. Men allt hänger ju på framförandet, då kan allt hända.

 


 1. Jaguar Jonze – “Rabbit Hole”
 2. Montaigne – “Don’t Break Me”
 3. Jack Vidgen – “I Am King I Am Queen”
 4. Casey Donovan – “Proud”
 5. Didirri – “Raw Stuff”
 6. iOTA – “Life”
 7. Mitch Tambo – “Together”
 8. Vanessa Amorosi – “Lessons of Love”
 9. Jordan-Ravi – “Pushing Stars”
 10. Diana Rouvas – “Can We Make Heaven”

Kommentar: Andra året nu som Australien satsar på en nationell uttagning och om jag ska jämföra de två tycker jag det här är ett steg neråt, men inte jättedramatiskt. Jag märker att man försöker satsa lite på låtar som appellerar till juryer mer än tv-tittarna, och det blir ju lite av en felsatsning med tanke på hur det gick senast. Då lyckades man nämligen bromsa en nedåtgående spiral med att skicka en låt som lyckades charma just tv-tittarna. Det innebär däremot inte att det helt saknas akter att heja på för min del. I detta fall hoppas jag på den riviga låten “Rabbit Hole” med Jaguar Jonze.

 


 1. Mitch Tambo – “Together”
 2. Montaigne – “Don’t Break Me”
 3. Jordan-Ravi – “Pushing Stars”
 4. Vanessa Amorosi – “Lessons of Love”
 5. Jaguar Jonze – “Rabbit Hole”
 6. Casey Donovan – “Proud”
 7. Diana Rouvas – “Can We Make Heaven”
 8. iOTA – “Life”
 9. Jack Vidgen – “I Am King I Am Queen”
 10. Didirri – “Raw Stuff”

Kommentar: Trots några halvdåliga bidrag så är ändå kvalitén på Australiens uttagning betydligt högre än fjolårets. Faktum är att de lika gärna skulle kunna skicka min personliga sista plats och de skulle ändå ha en betydliga bättre låt än deras katastrofdåliga låt Zero Gravity som tävlade 2019…

Jag har en solklar favorit. Låten Together framförs trots sin engelska titel till stor del på det inhemska språket Gamilaraay, ett språk som enligt mina källor bara talas att en handfull människor i Australien. Bidraget innehåller flera folkiga element och har ett väldigt inhemskt läte. Australien har hittills bara skickat radiopop (och Zero Gravity…) till Eurovision. Together skulle vara komma in som en frisk fläkt i startfältet. Om Australien väljer att skicka den låten så blir det åtminstone mitt nya favoritbidrag från dem.

 


 1. Jack Vidgen – “I Am King I Am Queen”
 2. Jordan-Ravi – “Pushing Stars”
 3. Vanessa Amorosi – “Lessons of Love”
 4. Diana Rouvas – “Can We Make Heaven”
 5. Montaigne – “Don’t Break Me”
 6. Mitch Tambo – “Together”
 7. Casey Donovan – “Proud”
 8. Didirri – “Raw Stuff”
 9. Jaguar Jonze – “Rabbit Hole”
 10. iOTA – “Life”

Kommentar: Kul att Australien fortsätter med sin nationella final även i år. Det var ett lyckat koncept ifjol och innehöll många bra låtar. I år är standarden något sämre, men fortfarande helt okej. Många radiovänliga låtar. Inget som sticker ut riktigt. Min personliga favorit är Jack Vidgen med “I Am King I Am Queen“. Jag tycker han har en riktigt bra röst och en stark låt. Mycket hänger på liveframträdandena.

 

Resultat


Foto: SBS

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Australien har nu valt sin representant till Eurovision 2020, och efter att juryn och tittarna tyckt till blev det sångerskan Montaigne med bidraget “Don’t Break Me” som de hade röstat fram som vinnare. Därmed blir det hon som får representera Australien i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

Finalen avgjordes på kvällen den 8:e februari (dock på förmiddagen svensk tid räknat) där tv-tittarna och en femmannajury tillsammans röstade fram vinnaren. Juryn och tittarna delade vardera ut 290 poäng till bidragen, där låten med högst totalpoäng sedan vann. Juryn och tittarna hade samma tre favoriter, dock i olika ordning. Juryns vinnare blev Montagne följt av Vanessa Amorosi och Casey Donovan, medan tittarna hade Casey Donovan på första plats följt av Montagne och Vanessa Amorosi. I slutändan blev det Montagne som vann men Casey var bara sju poäng ifrån att ta hem det!

Så här blev resultatet (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Montaigne – “Don’t Break Me” (54 + 53 = 107p)
 2. Casey Donovan – “Proud” (40 + 60 = 100p)
 3. Vanessa Amorosi – “Lessons of Love” (42 + 40 = 82p)
 4. Didirri – “Raw Stuff” (39 + 24 = 63p)
 5. Mitch Tambo – “Together” (24 + 33 = 57p)
 6. Jaguar Jonze – “Rabbit Hole” (18 + 28 = 46p)
 7. Diana Rouvas – “Can We Make Heaven” (24 + 18 = 42p)
 8. Jack Vidgen – “I Am King I Am Queen” (19 + 15 = 34p)
 9. iOTA – “Life” (19 + 13 = 32p)
 10. Jordan-Ravi – “Pushing Stars” (11 + 12 = 23p)

 

Tycker du att Australien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarerSka jag vara ärlig fattar jag ingenting av den här låten. Väldigt märkligt val av Australien måste jag säga. Förhoppningsvis kommer det en mer begriplig musikvideo om ett tag för som det såg ut live på scenen fattar jag ingenting av.

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen