Turin blir värdstad för Eurovision 2022

Foto & copyright: lyeln4/Pixabay.com

EUROVISION 2022. Efter flera månaders väntan med budgivning och diskussioner står det nu i oktober 2021 klart att det blir Turin, tillsammans med arenan Pala Alpitour, som kommer att bli värdstad respektive värdarena för Eurovision 2022!

Förutom att värdstaden och värdarenan är bekräftad har Eurovision.tv också gått ut med att uppgiften att programmets två semifinaler samt den avgörande finalen är planerade att äga rum den 10:e, 12:e och 14:e maj 2022.

 

Bakgrund: Så här valdes värdstaden ut

I början av juli 2021 inledde RAI och EBU sökandet efter värdstaden för Eurovision 2022. Intresserade städer och regioner fick chansen att skicka in ansökningar och därefter komma med fördjupande bud. Inte mindre än 17 städer/regioner i Italien visade intresse, däremot var det endast 11 städer/regioner som inkom med fördjupande förslag.

När ansökningstiden hade gått ut i början av augusti utvärderade RAI och EBU de olika buden och enligt lokal italiensk media valdes fem av städerna ut, som sedan fick besök av representanter från EBU och RAI. Därefter togs det avgörande beslutet som sedan offentliggjordes den 8:e oktober 2021.

 

Därför fick Turin uppdraget

TV-bolaget RAI, som bestämde värdstaden tillsammans med EBU, anser att Turin har de bästa förutsättningarna för att kunna stå värd för Eurovision 2022. Anledningar som beskrivs är bland annat att staden gjorde ett bra arrangemang som värdstad för de olympiska vinterspelen 2006 där de har en arena (Pala Alpitour) som har alla möjligheter att kunna ta hand om ett värdskap i storlek av en Eurovision Song Contest. Det handlar inte bara om en arena utan att kunna välkomna hela världen till staden under ett antal veckor i maj månad.

 

Mer information om tävlingen

Biljettsläpp senare i vinter

På grund av coronapandemin är det ännu inte känt om Pala Alpitour kommer att kunna ta in publik och i så fall i vilken mängd. Ett sådant besked om detta kommer att bli känt senare. I vanliga fall kan arenan ta in mellan 13000 och 15000 personer vid en konsert, beroende på hur scenen är placerad.

EBU har även inte kommenterat något än huruvida coronapandemins restriktioner kommer att bestå eller plockas bort till nästa års tävling. Däremot har de hintat om att alla fans som vill resa till Turin nästa år ska kolla upp att det inte finns några reserestriktioner för att kunna vara på plats.

 

30 länder har hittills bekräftat deltagande

Än så länge finns det ingen officiell deltagarlista, utan den kommer förmodligen att släppas senare under det här året eller i början av 2022. Anmälningstiden är fortsatt igång även om den snart går in i en betänketidsperiod där anmälningar kan dras tillbaka utan att TV-bolag kan få ekonomiskt straff av EBU. Fram till att beskedet om värdstaden släpptes den 8 oktober 2021 hade, enligt uppgifter från säkra källor, 30 länder bekräftat deltagande i tävlingen. I och med att en del länder som tävlade 2021 ännu inte har officiellt gått ut med besked kommer det nog bli en ökning av deltagarsiffran även om den maximalt kan landa på 44 länder.

 

Vilka blir direktkvalificerade?

Vi har ännu inte fått någon information om bara ”The Big Five”-länderna kommer att vara direktkvalificerade till finalen eller om något/några fler länder ges den möjligheten. I och med att Italien ingår i den direktkvalificerade gruppen (länder som betalar mest pengar och som därmed får finalplats oavsett slutplacering året innan) och att även andraplacerade ifjol också var ett direktkvalificerat land (Frankrike) är det mycket som tyder på att bara ”Big Five” får de gratis finalplatserna. Så var det i alla fall vid Tysklands värdskap 2011 efter segern i Oslo 2010. Det skulle i så fall innebära att finalen får ”bara” 25 finalbidrag istället för tidigare 26, något som senast inträffade år 2011…

 


 

Kommentera