Eurovision 2022: Malta tillbaka med MESC-uttagningen

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Maltas nationella TV-bolag TVM/PBS har bekräftat Maltas deltagande i Eurovision 2022 samt att de kommer att återinföra den tidigare nedlagda MESC-uttagningen som urval till tävlingen.

 

Vad har hänt?

De senaste Eurovisionerna 2019, 2020 och 2021 valde TVM att skrota den tidigare MESC-uttagningen (Malta Eurovision Song Contest) för att istället välja artist via X Factor och bidrag internt. 2021 valdes både artist och bidrag internt. Nu tre Eurovisioner senare är TVM tillbaka igen på det tidigare spåret med att välja via en nationell uttagning där olika bidrag möter varandra i två sändningar.

 

Hur blir tävlingsupplägget?

Enligt vad TVM själva rapporterar kommer upplägget att bli en semifinal med 22 bidrag där 16 av låtarna kommer att kvala in till den avgörande finalen. Alla resultat avgörs av lika delar jury- och tittarröstning.

Bägge programmen är planerade att äga rum i februari 2022, men exakta datumen släpps i ett senare skede.

Inför uttagningen hålls en antagning (se nedan för mer information) och utifrån den kommer sedan en jury att lyssna och sålla ut startfältet. Juryn vet ej om vem/vilka som gjort respektive låt samt vem/vilka som sjunger in varje låt. Det är sagt att startfältet ska bli presenterat i januari 2022.

 

Antagningen och regelverket

Fram till den 15:e december tar TVM/PBS emot tävlingsbidrag till MESC digitalt via denna länk.

Här nedan följer en sammanfattning av det regelverk som har presenterats.

 

Låtskrivarna

– Vem som helst får skicka in tävlingsbidrag till Maltas MESC-uttagning 2022.

– Alla låtskrivare bakom ett inskickat tävlingsbidrag måste kunna bekräfta att de äger alla rättigheter till sitt bidrag och att bidraget ej har skickats eller ska skickas till ett annat lands uttagning.

– Fram till slutfasen inför urvalet till semifinalerna får en artist ha med hur många låtar som helst. Dock kan bara en artist uppträda med ett bidrag i MESC.

– Varje inskickat bidrag har en avgift om 100 euro. Denna summa återbetalas ej oavsett om bidraget tar sig till tävlingen eller åker ut innan dess.

 

Tävlingsbidragen

– Ett tävlingsbidrag måste vara ett nyskrivet originalverk som aldrig tidigare har varit publicerat på en publik plattform (analog som digital) före den 1 september 2021.

– Tävlingsbidraget ska kunna framföras på maximalt 3 minuter.

– Låttexten får ej innehålla några kommersiella, politiska eller religiösa inslag samt gestikuleringar. Man får ej heller ha med svordomar eller annat oacceptabelt språk.

– Vid antagningen ska bidraget vara i stort sett i slutversion. Det kan finnas möjlighet att göra om versionen av sitt tävlingsbidrag om låten tar sig till semifinalen (topp 22), men det kräver då tillstånd från PBS.

 

Artisterna

– För att få vara tävlande artist måste man vara minst 16 år gammal (senast 1 maj 2022). Det finns ingen övre åldersgräns. Minderåriga artister behöver målsmans tillstånd för att få tävla.

– Det finns även krav på att artisterna måste inneha maltesiskt medborgarskap för att få tävla. Man kan ha dubbla medborgarskap men då måste ett vara maltesiskt.

– Maximalt 6 personer får uppträda per scenframträdande. I detta ingår alla huvudsånginsatser samt eventuella övriga medlemmar i t.ex. en grupp/band.

– Alla scenframträdanden ska genomföras med förinspelad musik. Instrument kan dock användas men endast som rekvisita.

– Förinspelad körsång är tillåten att använda, däremot inte i syfte att ”överrösta” huvudsånginsatsen. Det går även bra att ha live-körsång både på och/eller bakom scenen.

– Destiny, som representerade Malta i Eurovision 2021, får ej tävla i MESC 2022.

 

Annat som är bra att komma ihåg

– Under sändningarna och genrepen får inga justeringar göras i framträdandena.

– Vinnaren i uttagningsfinalen kommer att få representera Malta i Eurovision 2022.

– Alla parter måste godkänna regelverket.

– Alla de villkor som PBS ställer på såväl artister som låtskrivare måste följas. Annars riskerar man att bli diskvalificerad.

 

Malta i Eurovision 2021

Senast som Malta deltog i Eurovision var i Rotterdam 2021 där sångerskan Destiny, som tidigare vunnit Junior Eurovision, tävlade för landet med låten ”Je Me Casse”. Initialt var Malta spelbolagens favorit till segern och även om Malta förvisso vann sin semifinal blev det totalt sett en sjundeplats i finaltabellen. Den höga placeringen är mycket tack vare juryernas poäng.

Så här såg Destinys framträdande ut i finalen:

 


 

Kommentera